Parenting

16 dintre cele mai comune greșeli de parenting

Să fii părinte nu este o sarcină ușoară. Chiar și atunci când te străduiești ca totul să fie perfect, se întâmplă să și greșești. Este imposibil să fii părintele perfect; ești doar un om iar toți oamenii fac greșeli. Important este să conștientizezi aceste greșeli de parenting, iar învățând cum să le eviți ești cu un pas mai aproape spre a deveni un părinte mai bun.

Care sunt cele mai comune greșeli de parenting?

1. Să invalidezi sentimentele copilului

Este ușor să invalidezi sentimentele copilului tău fără să-ți dai seama că faci rău. De exemplu dacă fiica ta îți spune că o prietenă a supărat-o, ai putea fi tentată să o îndemni să nu plângă că nu are niciun sens. Dar eșecul de a empatiza cu copilul tău îl face să se simtă neînțeles iar pe viitor să nu mai comunice cu tine. În loc să-i minimizezi îngrijorările spunându-i că ce i s-a intămplat nu este mare lucru, mai bine spune-i că înțelegi de ce este rănită și amintește-i că ești mereu de partea ei.

greșeli de parenting

2. Să-ți neglijezi copilul

Aceasta este una din cale mai urâte greșeli de parenting. Neglijența nu trebuie să fie neapărat intenționată pentru a lăsa răni adânci în sufletul copilului. Un părinte distant îndeplinește nevoile fizice ale copilului, cum ar fi hrana, îmbrăcămintea și adăpostul, însă nu-i satisface nevoile emoționale, nu îl face să se simtă protejat și iubit. Părinții distanți rareori spun copilului că îl iubesc, sunt ocupați cu munca, televizorul sau hobby-urile și evită apropierea fizică. Copiii neglijați sunt nesiguri, au încrederea de sine scăzută și teamă de eșec.

Copiii au nevoie să se simtă  iubiți! Să fii disponibilă din punct de vedere emoțional și fizic pentru copilul tău îi poate oferi o copilărie fericită. Așadar, petrece cât mai mult timp de calitate cu copilul tău! Arată-i că este important, că îl iubești și că îți place să fii în compania lui. Cheia este calitatea.  Acordă-i toata atenția ta, deci în timpul în care dorești să te conectezi cu copilul nu privi TV-ul și nu sta cu un ochi în telefon.

3. Să îl controlezi exagerat

Părinții care controlează excesiv au impresia că își protejează copiii de ei înșiși și de lumea exterioară. Cu toate acestea, există unele dezavantaje atunci când devii un părinte obsedat de control. Acești copiii se răzvrătesc mai des împotriva părinților lor, tind să fie mai anxioși  și mai temători în a face greșeli.

Deși este o idee bună să monitorizezi activitățile copilului tău, trebuie să îi lași o oarecare libertate de a greși, evident în niște limite impuse de siguranța sa fizică. Copiii care au părinți care îi controlează  24 de ore pe zi nu învață consecințele naturale ale activităților de zi cu zi. Ei nu înțeleg ce înseamnă să cazi de pe bicicletă, nu știu cum să se ridice și să încerce din nou, deoarece un părinte este mereu acolo pentru a-i prinde.

Este normal să vrei să-ți protejezi copilul de consecințele uneori dureroase ale greșelilor, însă copiii au nevoie să greșească pentru a crește și pentru a învăța. În loc să le controlezi fiecare mișcare,  asigură-te că mersul cu bicicleta, practicarea skiului și a altor sporturi sau activități se desfășoară cu echipamentul de protecție adecvat și sub o supraveghere adecvată, fără asumarea de riscuri inutile.

4. Să faci tot timpul comparații

Să-ți compari în permanență copilul cu alți copiii îl poate demoraliza. Nu numai că nu va aduce nicio îmbunătățire a notelor, a performantelor sportive, a comportamentului etc, ci s-ar putea ca cel mic să înceapă să-i urască pe acei copii cu care îl compari, să fie invidios. Încrederea în sine a copilului va fi de asemenea afectată. De aceea, în loc să faci comparații, mai bine stai de vorbă cu copilul să vezi ce se întâmplă, din ce cauza nu poate să performeze, ce îl deranjează și încercați să găsiți împreună soluții.

5. Să-l plătești ca să adopte comportamentul dorit de tine

greșeli de parenting

Cred că am fost cu toții în situația de face față unui tantrum al copilului într-un magazin și de a-i cumpăra ceva doar ca să se calmeze. Există părinți care dau bani unui copil mai mare ca să nu-și lase propriile lucruri împrăștiate prin toată casa și să adune după el. De multe ori, prima opțiune a unui părinte este de a “mitui” copilul să adopte comportamentul dorit.

Țineți cont de faptul că “mita” nu funcționează. Chiar dacă stopează temporar comportamentul nedorit, pe termen lung copiii se vor obișnui cu faptul că doar primind ceva vor face ce le cer părinții.

Ca o alternativă, pe cât posibil folosește alte metode de a motiva copilul. Folosește feedback-ul pozitiv mai degrabă decât să te concentrezi pe ce a făcut greșit.  A oferi bani copiilor este o chestiune de opțiune personală a fiecărei familii însă majoritatea experților recomandă să nu oferim bani copiilor pentru activități de rutină adecvate vârstei, precum ar fi să-și păstreze ordinea în cameră, să curețe dacă a murdărit ceva, să-și facă patul etc . Aceste sarcini ar trebui să le facă oricum, fără să fie nevoie de bani.

6. Să-l crești să devină ceea ce dorești tu

Nu-i așa că ai întâlnit părinți care își forțează copiii să facă o facultate, de exemplu Medicina, pentru că ei la rândul lor și-ar fi dorit foarte mult în tinerețe să devină medici dar din diferite motive nu au reușit? Este o tendință des întâlnită ca părinții să impună copiilor punctul lor de vedere cu privire la cariera de urmat, hobby-uri, activități extra-școlare etc. Evident că acești părinți doresc binele copilului lor, însă scăpă din vedere că fiecare copil este unic și că el poate avea alte aspirații, talente sau alte arii de interes decât părinții. Poate că cel mic nu este așa de interesat de balet ca și tine, de exemplu, în schimb are înclinații tehnice și vrea să meargă la un cerc de robotică. Lasă-l să meargă!

Varianta ideală este să îi dai libertatea să-și aleagă el spre ce carieră se îndreaptă sau la ce activități să participe. Aceasta nu înseamnă că nu trebuie să-l îndrumi sau să-l sfătuiești! Încearcă să ai cu el cât mai multe discuții deschise despre acest subiect, despre avantajele și minusurile fiecărei variante. Dar decizia finala trebuie să fie a copilului iar voi trebuie să-l susțineți (evident, dacă nu este vorba despre ceva periculos).

7. Să-i aglomerezi exagerat programul

Aglomerarea timpului liber al copilului este una din cele mai comune greșeli de parenting la noi. Lecții de dans lunea, înot marțea, călărie miercurea, engleză joia și karate vinerea. Îți sună cunoscut, nu?

Copiii sunt mereu pe fugă, devenind stresați și obosiți. Timpul lor liber este ocupat aproape în integralitate și rezultatul este că nu mai au timp să se joace. Copilăria ar trebui să fie o perioadă  în care copiii să se joace mult, să descopere și să exploreze. Ai grijă să lași copilului și timp liber, timp în care să facă ce trebuie el să facă la această vârsta, adică să-și trăiască copilăria. Această perioadă trece extrem de repede, deci nu-l priva de ea!

Alege împreună cu copilul două sau trei activități extrașcolare (sporturi sau hobby-uri) la care să participe, iar pe restul amână-le pentru anul viitor!

8. Să nu-l lași să se plictisească

Ca și părinte, consideri că este responsabilitatea ta să distrezi copilul, să îl ții permanent ocupat. Ideea este departe de adevăr. Copiii trebuie din când în când lăsați să se plictisească! Aceasta deoarece  în perioadele în care se plictisesc, copiii își dezvoltă creativitatea și imaginația, învață să se distreze singuri, să inventeze jocuri și să interacționeze mai bine cu familia și cu prietenii.

9. Să-i permiți să stea prea mult timp în fața ecranelor

Tehnologia a devenit o parte integrantă a vieților noastre. Una din cele mai întâlnite greșeli de parenting este să-și lase copiii să-și petreacă din ce în ce mai mult timp în fața televizorului sau tabletei. Motivul este evident – să aibă și părinții puțin timp liber.  Însă reține că prea mult timp petrecut de copiii în fața ecranelor le afectează activitatea creierului, cauzează diverse schimbări de comportament și limitează abilitățile sociale. De asemenea poate duce la obezitate întrucât copiii petrec din ce în ce mai puțin timp afară alergând sau făcând alte activități fizice.  Pentru ca aceste lucruri să nu se întâmple, petrece cât mai mult timp discutând cu copilul, făcând diverse activități împreună și ieșind în aer liber.

10.  Să fii inconsecventă

Dacă alternezi stilul tău de parenting între a fi foarte severă cu copilul tău și a-i fi cel mai bun prieten sau chiar a nu-ți păsa ce face, vei crea confuzie în mintea copilului. El nu va mai înțelege la ce să se aștepte, ce a făcut rău și ce a făcut bine. Copilul va ajunge să nu te mai ia în serios și să nu te mai asculte. Chiar să nu te mai respecte.

11. Să nu-i fixezi limite

Contrar conotației uneori negative (unii părinți crezând ca limitele sunt echivalente cu controlul sau cu pedepsele), limitele au un rol important deoarece îl ajută pe copil să se simtă în siguranță. Cu timpul, copiii cărora nu li s-au impus limite ajung să nu-și mai respecte părinții. Mai mult, vor avea dificultăți de adaptare in societate deoarece evident in societate exista limite însă ei nu sunt obișnuiți sa le respecte. Majorității copiilor, în special celor mai mici, le este greu să trăiască fără limite. Stabilindu-i niște reguli și rutine, faci lucrurile mult mai previzibile pentru copil. Ele îi reduc confuzia, incertitudinea și anxietatea.

12.  Să te cerți cu soțul tău în fața copilului

Aceasta este de asemenea o greșeală întâlnită destul de des. Cearta părinților de față cu copilul îi poate afecta sănătatea mentală și îl poate învăța că agresiunea, fie fizică fie verbală, este singura cale de rezolvare a unui conflict. De asemenea, îi poate afecta modul în care se va comporta în viitor într-o relație.

13. Să nu fii tu însuți un model de urmat

greșeli de parenting

Unii părinți au obiceiul de a ține copilului predici interminabile despre cum să se comporte, despre ce nu are voie să facă, în general despre orice. Problema este atunci când părintele uită să se comporte de aceeași manieră cum chiar el cere copilului să se comporte. Omite faptul că cel mic îl consideră modelul lui în viață și adeseori obișnuiește să îl imite. De exemplu, mănâncă chipsuri în timp ce se uită la televizor dar de mai multe ori a ținut predici copilului despre cât de nesănătos este acest lucru. Copilul ajunge să nu mai înțeleagă de ce niște reguli i se aplică doar lui, nu și părintelui. Ajunge să fie confuz și să nu-l mai asculte.

Sfat: dacă ai pretenția de la copil să se comporte într-un anume fel, în primul rând fii exemplul lui de urmat!

14. Să încerci să-l transformi în copilul perfect

greșeli de parenting

Toți părinții își doresc să aibă copilul perfect. Ei vor ca cel mic sa aibă cele mai bune note la școală, să fie cel mai cuminte, cel mai deștept, să fie cel mai bun la sportul pe care îl practică și sa știe cât mai multe limbi străine. Pentru atingerea acestui scop, devin exagerat de severi și de stricți cu copilul. Impun exagerat de multe limite și sunt obsedați de control. O astfel de atitudine nu face decât să-i îndepărteze de copil și să le deterioreze relația cu acesta. Părinții trebuie să știe că este foarte bine să impună copilului reguli și limite, însă trebuie să nu fie absurzi, să fie suficient de flexibili și să nu exagereze.

15. Să țipi la copil

Aceasta este una din cele mai des întâlnite greșeli de parenting. Deși ai senzația că ridicând vocea îți impui punctul de vedere, să știi că țipatul nu te ajută să-l determini pe copil să adopte comportamentul dorit de tine. Țipând nu faci decât să-ți deteriorezi relația cu copilul și să-i creezi anxietate. Știu că strigi la copil deoarece ești obosită sau i-ai spus de zeci de ori un lucru și tot nu te-a ascultat. Ni se întâmplă tuturor acest lucru. Și știu că după aceea ai avut regrete și ți-ai promis că este ultima dată când îți pierzi cumpătul și când mai strigi la copil.

Sfat: atunci când îți vine să țipi, respiră adânc și dă-ți ție însăți un time-out, timp în care să încerci să te calmezi. Iar după aceea poți avea o discuție în liniște cu copilul.

16. Să dai copilului tot ce cere

Fie că este vorba despre prea multe jucării, dulciuri sau bani, există părinți care dau copilului tot ce acesta le cere. Ideea lor este că în acest mod  își consolidează relația cu copilul și acesta va fi mai fericit. Pe de altă parte, mulți părinți foarte ocupați încearcă să compenseze lipsa lor de implicare cu oferirea tuturor lucrurilor cerute de copil.

Chiar dacă este absolut normal ca din când în când să cumperi copilului ce-și dorește, este bine sa nu exagerezi și să nu faci din aceasta o regulă. Copilul trebuie să afle de mic despre valoarea banilor și despre faptul că banii nu pică din cer, ci părinții trebuie să muncească pentru a-i obține.  Dându-i absolut tot ce cere nu faci decât să-l transformi într-un răsfățat care va avea ulterior probleme de adaptare în societate deoarece mereu va considera că lui totul i se cuvine.

Îți va plăcea și urmatorul articol: Copilul tău are prea multe jucării?

Concluzie

Creșterea și educarea unui copil implică multe provocări și situații dificile. Dar în același timp, îți oferă nenumărate satisfacții și momente minunate. Cunoscând care sunt cele mai frecvente greșeli de parenting, poți încerca să le eviți din timp, astfel încât să te transformi într-un părinte mai bun.

cele mai comune greșeli de parenting

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *