Pe măsură ce bebelușul tău împlinește 1 an, vei observa că devine mult mai independent și curios de lumea din jurul său. Este vârsta la care probabil că începi să te întrebi ce activități ați putea face împreună, astfel încât să îi stimulezi dezvoltarea. Deși este fascinant să vadă psihicul copilului evoluând rapid pe măsură ce interacționează cu lumea înconjurătoare, totuși nu tuturor mămicilor le este ușor să găsească activități pentru copiii de 1 an care să fie distractive, educative dar în același timp ușor de făcut. Mulți părinți cad în mania cumpăratului de jucării așa numite „educative”, cu multe sunete și lumini, care pretind că stimulează dezvoltarea copilului. În realitate nu fac decât să le inhibe creativitatea și să-i agite.
Adevărul este că nu-i ușor de găsit activități pentru copiii de 1 an, în principal din cauză că există o discrepanță între ce vor copiii să facă și ce efectiv pot să facă. Aceste activități pentru copiii de 1 an prezentate mai jos îl vor tine ocupat pe micuțul tau atât din punct de vedere fizic cât și mental. Sunt ușor de făcut și nu implică ecrane.
Mai exact, ce ar trebui să învețe copilul de 1 an?
Partea bună este că la 1 an mintea copiilor este ca un burete, iar aproape tot ce faci împreună cu el poate fi considerat o activitate de învățare, el descoperind prin joacă și explorare lumea din jurul său. Potrivit Asociației Americane de Pediatrie (AAP), printre abilitățile pe care copilul de 1 an ar trebui să le deprindă se numără: imitatul adulților, găsirea obiectelor ascunse, dezvoltarea abilitații de a prinde obiecte între degetul mare și cel arătător, umblatul fără ajutor, eventual sortarea obiectelor după culoare și formă, alergatul.
Cum învață copilul de 1 an?
Copilul de 1 an începe să se transforme într-un omuleț și să facă el singur diverse lucruri. Explorând împrejurimile, el începe să afle cum funcționează lucrurile și despre relația cauză-efect. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să îl încurajezi să se joace nestructurat și să interacționeze cu mediul. Copilul de 1 an poate înțelege mai multe decât crezi. El învață în fiecare zi chiar dacă tu nu realizezi, chiar dacă nu îl înveți tu la modul formal. Învață observându-ți fiecare mișcare.
Reține că nu este necesar să-i cumperi multe jucării la aceasta vârstă.
De multe ori, vei vedea că este mai interesat de obiecte banale, de exemplu de cutia în care a fost ambalată o jucărie decât de jucăria în sine. Cele mai bune jucării sunt cele open-ended, adică cele suficient de simple astfel încât copilul să le poată folosi în multiple feluri, după cum îi dictează propria imaginație. De exemplu cuburile de lemn.
- Îți va plăcea și urmatorul articol: Câte jucării sunt prea multe?
Nu uita de măsurile de siguranță
Niciodată nu lăsa copilul de 1 an să se joace nesupravegheat. La această vârstă nu are minim de noțiune de pericol, iar cele mai banale obiecte din casă pentru el pot reprezenta un pericol. De asemenea, ai grijă la orice obiecte mici sau jucării care se pot dezmembra în piese mici, deoarece la 1 an copiii obișnuiesc să ducă totul în guriță, existând pericol de înecare.
Haideți să vedem câteva idei simple de activități pentru copiii de 1 an, pe care le poți face pentru a-i stimula dezvoltarea:
1. Dezvoltă-i limbajul
Dezvoltă limbajul copilului descriind ce faceți. De exemplu, dacă cel mic se joacă cu niște mașinuțe, descrie-i în cuvinte ce face, ce culori și ce forme au mașinuțele: „Acum ai luat în mână mașinuța verde”. În acest fel va ajunge să identifice cuvintele cu obiectele, respectiv cu acțiunile respective.
Fii atentă la indiciile că este interesat de un obiect și ajută-l să-l numească. De exemplu, dacă te vede că bei un ceai și se uită insistent la cană, spune-i: „Aceasta este o cană. Înăuntru este ceai, vezi? Mami bea ceai. Vrei și tu să guști?”
Între 1 și 2 ani copilul ajunge să învețe până la 50 de cuvinte (potrivit Institutului de sănătate publică din Statele Unite – Center for Disease Control and Prevention – CDC). Printre cuvintele cele mai comune care ar fi util să le știe se numără:
- Părțile corpului: cap, ochi, mâini, etc. Ajută-l să le învețe întrebându-l de exemplu: „Unde este nasul tău?” Copilul de 1 an ar trebui să indice cu mâna unde este nasul, iar ulterior până pe la 2 ani să știe să și spună cuvântul.
- Animalele și sunetele scoase de acestea. Pe noi ne-a ajutat cartea cu sunete “Bebe învață. Animale” pe care o puteți cumpăra de aici. Când ieșiți afară și vedeți un animal, nu uita să amintești copilului: „Uite, aceasta este o pisică. Ea face miau”.
- Numele lui – ar trebui să recunoască când este strigat pe nume iar cu timpul să-și pronunțe numele
- Membrii familiei: mama, tata, frații, bunicii etc
- Un minim de maniere – cuvinte precum mulțumesc sau te rog, precum și saluturi
- Alimente: pâine, banana etc, apă
- Obiecte de prin casă: pahar, bol, masă etc
- Culori
- Numerele până la 10
- Câteva lucruri de afară: mașină, hintă etc
- Verbe care descriu ce dorește: da, nu, vreau, dă-mi etc
Repetiția este cheia învățării la aceasta vârstă. Deci fii consecventă și vorbește mult cu copilul tău, repetă cât de des poți cuvintele pe care încerci să îl înveți.
- Îți va plăcea și articolul Cum îți înveți copilul să vorbească – 6 sfaturi utile pe care le poți aplica chiar de astăzi
2. Citește-i cărți
Cititul este una din cele mai utile activități pentru copiii de 1 an și nu numai. Pe lângă faptul că îi creezi un obicei sănătos pentru viitor, cititul cărților ajută copilul să-și dezvolte limbajul, imaginația și atenția. Citește copilului de câte ori ai ocazia. De exemplu poți încorpora cititul unei cărți în rutina de seară înainte de culcare. Cum atenția copilului este limitată la această vârstă, cele mai potrivite sunt cărțile cu imagini frumos colorate și puțin text. De asemenea, la noi au avut succes cărțile cu ferestruici. Te sfătuiesc să așezi cărțile pe cât posibil pe rafturi joase, la îndemâna copilului, ca să aibă acces la ele de câte ori dorește.
Câteva recomandari de lectura pentru această vârstă:
Ursule brun, ursule brun, tu ce vezi? – autor Bill Martin Jr
Omida mâncăcioasa – autor Eric Carle
Pete motanul și nasturii săi șic – autor Eric Litwin
Mai multe in acest articol: 6 beneficii ale cititului pentru copiii mici și bebeluși. Recomandări de lectură
3. Dezvoltă-i independența
Tot potrivit CDC, majoritatea copiilor de 1 an sunt în stare să stea singuri în picioare, să umble ținându-se de mobilă sau chiar să facă câțiva pași singuri. De asemenea, copilul de 1 an este nerăbdător să facă singur diverse lucruri. De exemplu îți ia lingurița din mână ca să încerce să mănânce singur, vrea să se spele singur pe dinți etc. Lasă-l, chiar încurajează-l! Singurul mod în care copilul deprinde diverse abilități este încercând el singur. Deci dă-i oportunitatea să încerce, să înțeleagă și să facă greșeli. Evident că nu va reuși să ducă lucrurile la bun sfârșit și că va trebui să-l ghidezi, însă toate au un început!
De exemplu, copilul devine interesat între 1 și 2 ani să facă următoarele lucruri singur:
- Să se îmbrace: să-și pună șoselele, să-și tragă pantalonii, să se încalțe etc
- Să se hrănească: să folosească tacâmuri sau să mănânce cu mâna, să aleagă ce vrea să mănânce arătând cu degetul
- Să se spele pe dinți: să țină periuța în mână
- Să șteargă suprafețe
- Să pună jucăriile în cutia de unde le-a luat
- Să coboare sau să urce scări, cu ajutor
- Să deschidă cutii, capace.
4. Dezvoltă-i abilitățile sociale
Pe măsură ce bebelușul tău crește, va deveni din ce în ce mai sociabil cu alte persoane. Încurajează-l să exploreze lumea înconjurătoare prin joacă și lasă-l să interacționeze cu alți copiii. De exemplu joaca într-o groapă cu nisip îi dă posibilitatea să fie lângă alți copiii, ceea ce este foarte important pentru dezvoltarea abilitaților sale sociale.
Nu te aștepta ca la aceasta vârstă copiii efectiv să se joace împreună, la fel ca și copiii mai mari. Practic, la 1-2 ani copiii se vor juca în paralel. Dar important este să-i oferi cât mai multe oportunități să vadă alte persoane, în special copiii.
5. Cântă-i
Nu contează că nu prea ai voce, te asigur că cel mic nu va observa 🙂 Copiii iubesc ritmul și muzica. Fă gesturi teatrale în timp ce îi cânți, iar micuțul te va imita. „Iepuraș coconaș”, „Trei pisicuțe”, „Podul de piatra” și „Elefantul Cici” au avut la noi cel mai mare succes. Poți să îi cânți oricând: în mașină, când îi faci baie, când îi schimbi scutecul etc.
6. Prezintă-i culorile
Chiar dacă va mai dura o vreme până când copilul va putea să și numească culorile, poți să începi încă de la 1 an să încorporezi conceptul de culoare în activitățile de zi cu zi.
De exemplu:
- În timp ce copilul se joacă, numește culorile jucăriilor. De exemplu, spune: „mingea acesta este galbenă“
- Numește culoarea mâncării. De exemplu: „Astăzi mâncăm un măr roșu”
- Începe să-l înveți să sorteze obiecte după culoare. Până va fi în stare să facă singur această activitate va mai dura, însă poți începe de pe acum de exemplu să îl ajuți să pună pompoane în recipiente de culoarea corespunzătoare. Sau să adune toate bilele de o anumită culoare într-un coș.
Marea carte despre culori pe care o puteți comanda de aici este o carte excelentă pentru învățarea culorilor.
7. Prezintă-i numerele
În timpul desfășurării activităților de zi cu zi, expune-l treptat la conceptul de cantitate, număr. De exemplu numără în timp ce urcați scările, numără biscuiții pe care i-ai pus pe farfurie sau degetele de la mâini. Nu te îngrijora dacă nu va reuși să numere corect deocamdată. Această abilitate o va deprinde puțin mai târziu.
Marea carte despre numere pe care o puteți comanda de aici este un instrument util pentru a-i prezenta copilului mic numerele.
8. Activități de stivuire
Printre cele mai potrivite activități pentru copiii de 1 an se numără stivuirea diverselor jucării sau obiecte. Ajută-l să-și dezvolte această abilitate oferindu-i jucării care se pretează la acest lucru, de exemplu cuburi din lemn sau silicon. Această activitate este utilă pentru dezvoltarea coordonării mână-ochi și înțelegerea relației cauza-efect (turnul de cuburi se va răsturna dacă va fi împins).
Acest set de cuburi educative din silicon pe care il puteti cumpara de aici este excelent pentru constructorii începători.
9. Vorbește-i despre lumea înconjurătoare
Scoate cât mai mult copilul din casă, ocazie cu care poți să începi să-i vorbești despre diverse obiecte, animale sau situații, îmbogățindu-i cunoștințele și vocabularul. De exemplu:
- Vorbește-i despre pești în timp ce vizitați un acvariu sau despre animale în timp ce vizitați un zoo sau o fermă
- Vorbește-i despre flori vizitând o gradină botanică
- Vorbește-i despre diverse mijloace de transport în timp ce faceți o excursie cu mașina sau cu trenul
- În timp ce vă plimbați cu căruciorul vorbește-i despre ce întâlniți prin cartier.
10. Lasă-l să exploreze natura
Pe lângă dezvoltarea vocabularului, o ieșire afară îi dă posibilitatea celui mic de a explora natura cu propriile mâini. Chiar și o ieșire în propria curte, în parc sau în pădure îi oferă numeroase oportunități de învățare. Lasă-l să exploreze diverse materiale și să pună mâna pe iarbă, plante, apă, diverse rămurele, pietricele etc. Arată-i păsările și insectele întâlnite în drum.
11. Crafturi (lucru manual)
Da, un copil de un an poate încerca să facă crafturi, însă nu în adevăratul sens al cuvântului. Dacă ai pretenția să facă singur activitățile frumoase văzute pe Pinterest, vei fi dezamăgită. Mai bine pune-i la dispoziție vopsea pentru pictură cu degetele, multe foi de hârtie, hârtie colorată tăiată în diverse forme, lipici solid, autocolante, creioane colorate groase etc și lasă-l pe el să improvizeze. Poate vei fi surprinsă ce operă de artă va ieși!
12. Activități senzoriale
Pe această listă cu activități pentru copiii de 1 an se regasesc și activitățile senzoriale, care îi permit celui mic să exploreze folosindu-și simțurile. Pentru joaca senzorială sunt suficiente obiecte și materiale pe care probabil le ai deja în casă. Mare atenție însă, să nu le bage copilul în guriță.
Reține că nu există un mod corect de a se juca. Creează-i mediul propice și lasă-l să inventeze. Pe lângă faptul că sunt pe placul copiilor, acest gen de activități sunt utile pentru dezvoltarea imaginației și abilităților de motricitate fina.
Câteva idei:
- Cutiile senzoriale. Pune într-o cutie mai mare de plastic materiale precum orez sau boabe de porumb, pompoane, pietricele, la care adaugă jucării mici cum ai fi mașinuțe sau animale în miniatură precum și linguri sau diverse recipiente
- Transferul de apă dintr-un recipient în altul folosind buretele sau un polonic
- Joaca cu o masă pentru nisip și apă
- Joaca cu zăpada artificială, nisipul kinetic sau plastilina.
În concluzie
După cum vezi, există numeroase activități pentru copiii de 1 an pe care le poți face cu micuțul tău pentru a-i stimula dezvoltarea. Chiar dacă nu sunt activitățile spectaculoase pe care probabil te-ai fi așteptat să le afli când ai început acest articol, totuși sunt activități utile, ușor de făcut și la îndemâna oricui. Pentru activități mai spectaculoase mai ai de așteptat până ce copilașul va împlini 4-5 ani 🙂
Dacă aceste activități pentru copiii de 1 an ți-au plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook @mamicidestepte