Parenting

Copilul tău are prea multe jucării?

Copilul are sau nu prea multe jucării? Este dilema părintelui care își iubește copilul și ar vrea să facă orice pentru ca acesta să fie fericit.

Ați simțit vreodată că nu mai aveți pe unde călca prin casă din cauza jucăriilor prea multe împrăștiate peste tot, în timp ce copilul se plânge că este plictisit? Scenariul este cunoscut. Îți iubești copilul mai mult decât orice și vrei să fie fericit. Și atunci îi cumperi jucării…muuulte.

O bună parte din familii dețin prea multe jucării. Mulți părinți foarte bine intenționați nu-și dau seama că, în realitate, cu cât copilul are mai multe jucării cu atât se joacă mai puțin cu ele.

Copiii devin copleșiți de atâtea alternative, până la urmă ajungând să nu se joace cu nimic. Cumpărăm copiilor tone de jucării „moderne” de plastic cu sunete si lumini, pe baterii, care transformă copilul într-un participant pasiv la joaca. Adică, în loc să se joace cu jucăriile, copilul așteaptă să fie distrat de aceste jucării. Pentru cât timp? Probabil 1-2 minute, după care aruncă jucăria pe jos și trece la alta, la fel de „distractivă”.

De ce cumpără părinții copiilor prea multe jucării?

  • Unii părinți consideră că își înrăutățesc relația cu copilul dacă nu le cumpără cele mai noi și mai strălucitoare jucării de pe piață
  • Unii părinți se gândesc că daca ei nu au avut jucării când au fost mici (fie deoarece și-au petrecut copilăria în perioada comunistă, când nu se găseau jucării, fie părinții lor nu aveau posibilități materiale) atunci pentru copilul lor cu siguranță trebuie să cumpere nenumărate jucării, cumva în compensație
  • Există și părinți care pică in plasa reclamelor văzute la televizor, cumpărând jucăriile respective ca să-și facă copiii fericiți
  • Unii părinți sunt foarte ocupați și încearcă să compenseze lipsa lor de atenție și de timp petrecut cu copilul cu multe jucării
  • Unii părinți cedează insistențelor copiilor care cer din ce în ce mai multe jucării, chiar dacă știu că nu este cea mai corectă abordare
  • Majoritatea părinților cumpără multe jucării cu cele mai bune intenții, însă pur și simplu nu își dau seama că nu procedează corect.
  • Cea mai urată variantă – când jucăriile sunt folosite pentru mituirea copilului ca să facă ceva sau să adopte un comportament dorit de părinți
  • Unii părinți cumpără din snobism jucării scumpe, demonstrând prietenilor că și le permit.

De ce să nu exagerați cumpărând prea multe jucării?

Prea multe jucării

Orice părinte ar trebui să realizeze că prea multe jucării fac mai mult rău decât bine. Mai jos sunt câteva argumente în sprijinul acestei idei:

  • Jucăriile sunt ca o adicție. Cu cât primește mai multe, cu atât copilul va cere și mai multe. Concentrați-vă mai degrabă pe calitate, nu pe cantitate.
  • Daca cedați des solicitării copilului cumpărându-i jucării de fiecare dată când va cere, va ajunge să nu aprecieze valoarea lucrurilor pe care le primește.
  • Există studii care demonstrează că folosirea prea multor jucării afectează capacitatea de concentrare a copiilor, chiar și abilitățile sociale și spiritul de echipa. Copiii care au jucării mai puține comunică mai mult cu familia și prietenii. Vă mai aduceți aminte când eram mici și ne jucam „elastic” , șotron sau „Țară, țară, vrem ostași”?
  • Prea multe jucării inhibă creativitatea și imaginația deoarece copiii nu vor încerca să experimenteze să-si creeze propriile jucării cu lucruri de prin casă
  • Copiii care au mai puține jucării au grijă mai mult de ele iar camerele lor sunt mai ordonate. De asemenea, ei tind să se îndrepte și spre alte activități precum cititul, coloratul, activități artistice și creative etc
  • Copiii care au mai puține jucării petrec mai mult timp afară și fac mai multă mișcare, ceea ce este vital în dezvoltarea lor fizică și mentală.

Multe familii (inclusiv a noastră) preferă o abordare mult mai minimalistă a jucăriilor, concentrându-se mai degrabă pe calitate decât pe cantitate.

Prea multe jucării

Vă propun mai jos câteva idei care să va ajute în schimbarea modului în care priviți jucăriile:

Aruncați sau donați jucăriile care nu mai sunt folosite

Dacă doriți să recâștigați controlul asupra situației, va trebui să aruncați sau să donați niște jucării, chiar dacă, știu…sufletul nu va lasă. În primul rând mă refer la jucăriile care „i-au rămas mici” copilului, adică el a depășit vârsta la care acea jucărie este potrivită și nu a mai atins-o cu lunile sau chiar cu anii. În al doilea rând, aruncați jucăriile stricate sau descompletate cu care copilul cu siguranță nu se mai joacă. Dublurile de asemenea le puteți dona. Aruncați prostioarele de plastic care au reprezentat „ surprize” în ouă de ciocolată sau meniuri și care nu mai prezintă interes pentru copil.

Alegeți cu grijă jucăriile potrivite

Alegeți jucării sau jocuri care încurajează creativitatea, gândirea, logica, joaca imaginativă, abilitățile sociale. De exemplu, aceste cuburi de construit din lemn, Lego-urile și puzzle-urile sunt excelente pentru dezvoltarea logicii și gândirii spațiale. Jocurile de societate precum Monopoly Junior sau Piticot încurajează abilitățile sociale. Băiețelul meu se joacă cu orele cu aceste piese magnetice. Din ele construiește castele, blocuri, ferme pentru animale, etc, posibilitățile fiind practic nelimitate.

Jocurile de rol (cum ar fi această bucătărie de jucărie sau acest banc de lucru cu unelte, o căsuță de păpuși, costum și trusa de doctor, de pompier, etc) dezvoltă imaginația și abilitățile sociale și emoționale.

Alegeți jucării „open-ended” adică jucării pe care copilul le poate folosi în mai multe feluri, în funcție de imaginația lui.

De exemplu noi avem acest set cu șine și trenulețe din lemn. Copilul își imaginează diverse scenarii când se joacă cu el – construiește un mic oraș, duce copii la școală sau in vacanță, duce materiale pentru construcția unui bloc etc.

Cumpărați puține jucării dar de calitate

Când cumpărați o jucărie întrebați-vă mereu cu ce va ajuta acea jucărie copilul vostru, nu cumpărați doar de dragul de a cumpăra sau ca să închideți gura celui mic.

Cea mai bună cale de a ține situația sub control este de a nu cumpăra multe jucării. Sugerați acest lucru si bunicilor sau prietenilor care vin în vizită. Încercați să nu exagerați nici de Sărbători.  Nu mă înțelegeți greșit, nu sugerez să le eliminați cu totul, ci doar să le alegeți cu cap și în cantitate rezonabilă.

 Păstrați jucăriile în ordine

Indiferent dacă păstrați jucăriile în cutii sau pe rafturi, încurajați copilul încă de la cea mai frageda vârstă ca după ce folosește o jucărie, să o pună la loc de unde a luat-o. Știu că este dificil, însă a fi ordonat este un obicei care îi va folosi ulterior in viată. Copilului îi va fi mai ușor să se decidă cu ce jucărie să se joace atunci când nu sunt împrăștiate peste tot, iar ție iți va fi mai ușor cu curățenia. O varianta interesantă de organizator de jucării este acesta

Practicați rotația jucăriilor

Chiar și cea mai atractivă și iubită jucărie devine în cele din urmă plictisitoare. Încercați să rotiți jucăriile, în sensul de a lăsa la dispoziția copilului doar o parte din jucării, în timp ce pe restul le țineți ascunse. După un timp, faceți schimbul. În acest fel casa devine mai ordonată, iar copilul mai puțin plictisit deoarece va avea mereu la dispoziție ceva nou de care va fi entuziasmat.

Reclamele TV și mersul la cumpărături

Dat fiind faptul că cei mici au un autocontrol limitat, încercați să-i țineți departe de tentații – reclamele TV și mersul la cumpărături. Copiii vor cere fiecare jucărie pe care o văd la TV sau pe raft, prin urmare sfatul este să-i țineți pe cat posibil departe de TV și de mall-uri, încurajând joaca afară în aer liber.

Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook 🙂 Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *