Plastilina este o sursă nesfârșită de distracție pentru copiii mici și mari. Dacă nu prea aveți inspirație, va propun în acest articol o listă cu 10 idei de joaca cu plastilina.
Dar prima dată haideți să vedem care sunt beneficiile pe care le oferă copiilor joaca cu plastilina?
1. Dezvoltă abilitățile motorii fine
Gesturile de frământare, modelare și intindere a plastilinei îi ajută pe copii să își dezvolte mușchii mânuțelor, lucru care le va fi util în viitor pentru activități precum scrierea sau folosirea foarfecelor.
2. Joaca cu plastilina are un efect liniștitor pentru copii
Joaca cu plastilina îi ajută pe copiii la eliberarea excesului de energie, îmbunătățirea concentrării și exprimarea emoțiilor. Dacă copilul tău se simte stresat, dă-i un recipient de plastilină și vei vedea ca se va liniști.
3. Încurajează creativitatea
Indiferent de câte culori are la dispoziție, există un număr nelimitat de creații pe care copiii le poate face din plastilină. Joaca cu plastilina îi încurajează pe copii să își folosească imaginația și să găsească idei si scenarii noi.
4. Îmbunătățește coordonarea mână-ochi
În timp ce se joaca cu plastilina, copiii obișnuiesc să folosească și alte obiecte precum forme pentru tăiat, mici obiecte decorative, scobitori etc. Acest tip de joacă dezvoltă coordonarea mână-ochi a copilului, în timp ce manipulează aceste obiecte pentru a-și desăvârși creația.
5. Joaca cu plastilina poate avea și un rol educativ
Plastilina este un instrument minunat pentru a-l învăța pe copilul tau PRIN JOACĂ culorile, numerele, formele geometrice și multe altele.
6. Plastilina promovează joaca nestructurată, departe de ecrane
În lumea de astăzi, copiii sunt în principal atrași de gadget-uri. În loc să îți lași copilul să stea în fața televizorului toată ziua, incurajează-l să se joace cu plastilină!
- Îți va plăcea și articolul Tu știi ce este joaca nestructurată și care sunt beneficiile acesteia pentru copiii?
Acum că v-am convins cât este de utila joaca cu plastilina pentru copii, mai jos vă ofer și puțină inspirație prezentându-va 10 activități pe care le-am făcut noi.
Nu uitați ca plastilina pe care o cumpărați să fie una de calitate precum aceasta astfel încât cel mic să se bucure din plin de aceste activități și să nu se frustreze.
Idei de joaca cu plastilina
Structuri din plastilină și scobitori
Aceasta este o minunată activitate S.T.E.M. pentru copiii care deja cunosc forme geometrice plane și doresc să ducă joaca cu plastilina la nivel 3D. Oferiți-i copilului plastilină și scobitori și lăsați-i imaginația să se dezlănțuie în timp ce creează structuri din ce în ce mai complexe.
Studiem urmele animalelor
Aceasta este o activitate care îl va relaxa pe copil. Întindeți plastilina în strat subțire și încurajați copilul să studieze urmele lasate de animale în miniatură. O ocazie bună de a discuta cu cel mic despre viața animalelor: despre animalele polare care lasă urme în zăpadă sau despre animalele care lasă urme în pământul ud.
Construim numere din plastilina
Înainte de a începe să scrie, copiii pot folosi plastilină pentru a modela cifre sau litere.
Șantierul
Copilul poate folosi plastilina împreună alte jucării de genul buldozer, macara, etc pentru a crea un șantier în miniatură sau pentru a construi drumuri.
Învățăm literele
Puteți folosi orice fel de litere, de genul celor din poză sau forme cu care copilul poate să decupeze litere în plastilină. Este o activitate excelentă pentru învățarea literelor, copilul retinandu-le mult mai usor prin joacă.
Un arici haios
Acest arici drăguț cu țepi din scobitori este creația noastră de acum câteva zile.
Învățăm formele geometrice
La fel ca cifrele și literele, și formele geometrice se învață mai ușor prin joacă, decupandu-le din plastilină cu un cuțit din plastic.
Joacă imaginativa cu plastilina
Aici am invitat figurinele la o farfurie cu mâncare sănătoasă 🙂
Exersăm corespondența număr-cantitate
În articolul Învață-ți copilul cifrele la modul creativ vei găsi planșe gratuite cu ajutorul cărora vei putea să-ți înveți copilul să facă corespondența între o cifră și numărul obiectelor dintr-o mulțime, folosind plastilină sau pompoane.
Construim un om de zăpadă
Încă o creație recenta de-a noastră:
Dacă aceste activități v-au plăcut, nu uitați să dați follow paginii mele de Facebook 🙂
Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii.