Bebelusul Parenting

Cum îți înveți copilul să vorbească – 6 sfaturi utile pe care le poți aplica chiar de astăzi

Undeva înainte de sfârșitul primului an, bebelușul tău va rosti primul său cuvânt. Indiferent dacă acel prim cuvânt este “mama” sau “tata”, acesta este un moment emoționant pentru toată familia. Dar, pe măsură ce bebelușul crește, unii părinți încep să se îngrijoreze, comparând abilitățile lingvistice ale acestuia cu cele ale copiilor de vârstă similară. “Cum poți să dezvolți vorbirea copilului? “Cum îți înveți copilul să vorbească?” sunt întrebări pe care și le pun foarte mulți părinți.

În primul rând, reține faptul că cei mici învață să vorbească cu viteze diferite. Deci, dacă bebelușul tău vorbește mai târziu decât un frate mai mare, probabil că nu este nimic de care să îți faci griji. Realitatea este că unii copii au nevoie de un pic de ajutor suplimentar atunci când învață să vorbească.

Am adunat câteva sfaturi utile despre cum să îți înveți copilul să vorbească, însoțite de exemple concrete. Nu sunt logoped și nici medic, iar trucurile de mai jos sunt cele care, din experiența familiei mele și a prietenilor care au copiii mici, au avut succes. Evident, dacă ești ingrijorat/ă cu privire la evoluția bebelușului tău, te sfătuiesc să te adresezi unui medic.

Cum îți înveți copilul să vorbească?

1. Verbalizează ce faci

Doar pentru că bebelușul tău nu poate vorbi, nu înseamnă că trebuie să stați în tăcere toată ziua. Cu cât vorbești mai mult, cu atât îi va fi mai ușor copilului să învețe să vorbească la o vârstă mai mică. Efectiv descrie tot ce faci! Spune-i: “Mergem la magazin să cumpărăm lapte, pentru ca s-a terminat.” Sau: “Uite, pregatesc o supă. Tai legumele și le pun in oală”. La o plimbare prin parc, descrie-i lucrurile pe care le întâlniți, pe măsură ce vă apropiați de ele: “Uite ce flori frumoase! Au culoarea roșie și se numesc lalele!”

Asigură-te că folosești cuvinte simple și propoziții scurte atunci când este posibil, dar abțineți-te să folosești cuvinte stâlcite și exagerat de multe diminutive. Deși este adorabil când cel mic folosește cuvinte incorecte sau folosește “limbajul de bebeluș”, tu răspunde-i vorbind corect. De exemplu, dacă micuțul tău îți cere să îi dai “bighi”, tu răspunde-i “Poftim biscuiții”.

2. Citește-i copilului, cât de mult!

îți înveți copilul să vorbească

Cum îți înveți copilui să vorbească? Citindu-i cât de mult și în fiecare zi! Să-i citești copilului este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face când vrei să-ți înveți copilul să vorbească. Vă recomand să citiți articolul “6 beneficii ale cititului pentru copiii mici și bebeluși” pentru a afla multe lucruri interesante pe acest subiect și pentru recomandări de lectură.

Pentru această vârstă alege cărticele cu puțin text, cu povești interesante pentru copil și cu ilustrații atractive. Pe lângă citirea textului, a-i vorbi copilului despre imagini poate fi la fel de distractiv! De exemplu, să spunem că în carte este o imagine cu un câine. Poți să-i spui “cainele face ham-ham” în timp ce arăți spre imagine. Apoi, poți adăuga puțină distracție prefăcându-vă că vă speriați unul pe celălalt prin imitarea lătratului unui câine.

Rețineți faptul că, potrivit unui studiu, citirea unei singure cărți în fiecare zi se poate traduce prin expunerea copilului la 1,4 milioane de cuvinte în plus față de acei copii cărora nu li se citește până la grădiniță!

3. Numește obiectele

Majoritatea bebelușilor arată cu degetul spre un obiect pe care îl doresc (în loc să îl numească) și eventual scot câteva sunete. Ceea ce poți face este sa reziști pe moment tentației de a sări exact în acea secundă in ajutorul copilului, astfel încât să-l încurajezi să folosească cuvintele.

De exemplu, dacă cel mic arată cu degetul spre o sticluță cu apă spunand “aaa”, tu răspunde-i spunând: “Vrei apă? Spune APĂ” Scopul este să-l faci pe copil să spună cuvântul “apă”. Astfel, data viitoare când va dori ceva, în loc sa arate doar cu degetul, se va strădui să spună cuvântul respectiv.

4. Extinde răspunsurile copilului

înveți copilul să vorbească

O modalitate de a mări vocabularul copilului este de a extinde răspunsurile acestuia. De exemplu, dacă copilul vede o pisică și spune “pisi”, poți răspunde spunând: “Da, este o pisică frumoasă, albă”. De asemenea, poți folosi această tehnică atunci când copilul omite cuvinte într-o propoziție. Dacă copilul spune: “mașina… mare”, poți sa-l completezi răspunzând: “Mașina este mare”.

De regulă nu se recomandă să pui unui bebeluș prea multe întrebări, este evident de ce. Dacă totuși pui întrebări, în loc să folosești întrebări inchise care necesită raspunsuri de tipul “da sau nu”, poți pune întrebări deschise. Aceste tipuri de întrebări lasă mai mult loc pentru dezvoltarea limbajului. Acestea ar putea fi ceva de genul: “Ce urmează?” sau “Și acum ce se întâmplă?”. S-ar putea ca tot tu să vii cu un răspuns, iar acest lucru este în regulă! Important este că ați avut o “conversație” și cel mic a fost expus la limbaj.

5. Limitează timpul petrecut în fața ecranelor

Un studiu din 2018 a constatat că un timp sporit petrecut în fața ecranului a fost asociat cu întârzieri de limbaj la copiii de 18 luni. Experții subliniază că interacțiunile cu ceilalți – nu privitul la un ecran – sunt cele mai bune pentru dezvoltarea limbajului. Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă nu mai mult de 1 oră de timp de ecran pe zi pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 12 ani și deloc pentru copiii mai mici de 2 ani.

6. Cântecelele favorite

Cântați împreună! Este o modalitate excelentă de relaxare pentru tine și o ocazie bună pentru copil de a mai învăța câteva cuvinte. După ce copilul este familiarizat cu cântecelul, oprește-te în timpul cântatului, astfel încât să continue cel mic singur. De exemplu: “Trei pisicuțe micuțe și….(aici te oprești, să spună copilul cuvântul drăguțe), și-au pierdut ale lor….(te oprești, să spună copilul șosetuțe) 🙂

În concluzie, să îți înveți copilul să vorbească este o provocare care necesită răbdare și consecvență. Dar rezultatele merită! Sper că ideile din acest articol ți-au fost de folos în demersurile tale de a-ți învăța copilul să vorbească.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *