Dacă ești în căutarea unor activități pentru copiii de 2 ani, să știi că nu ești singur/ă. Fiind la primul copil, mi-am pus și eu această întrebare – ce pot face toată ziua cu un copil de 2 ani? Și cum mie îmi place mult să caut, să citesc, să răscolesc internetul, iată ce am aflat:
La vârsta de 2-3 ani copiii au mintea precum un burete, absorbind cât mai multe informații din lumea care îi înconjoară. Este vârsta la care învățarea se face prin joacă. Este important de știut că atât joaca structurată (cea care are niște reguli prestabilite) cât mai ales cea nestructurată (în care copilul își folosește propria imaginație pentru a crea jocuri) sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea psihică și fizică a copilului. Am detaliat în articolul Tu știi ce este joaca nestructurată și care sunt beneficiile acesteia pentru copiii?
Următoarele activități le puteți face începând cu vârsta de 2 ani însă le puteți continua pe tot parcursul celui de-al doilea an și chiar mai mult. Țineți cont de faptul că abilitățile copilului se vor schimba drastic pe parcursul anului, astfel încât răspunsul său la activități va fi diferit în funcție de vârstă. Aceste activități pentru copiii de 2 ani nouă ne-au plăcut și vi le recomand și vouă:
1. Seturi de construit
Seturile de construit îmbunătățesc coordonarea ochi-mână, orientarea în spațiu și abilitățile de rezolvare a problemelor. Copiii încep să-și folosească imaginația și creativitatea ca să construiască capodopere, apoi se distrează demolandu-le.
Acest set Melissa & Doug de 50 de cuburi din lemn este potrivit pentru stivuire și sortare, iar cu timpul pentru recunoașterea numerelor si literelor. Îl puteți cumpăra de aici
Setul de constructie Mega Blocks cu 150 piese pe care îl puteți cumpăra de aici este de asemenea perfect pentru constructorii începători.
Copilul meu iubește și acest set de 80 cuburi de construit Bristle Blocks. Piesele sunt prevazute cu țepi moi, pentru a putea construi ușor aproape orice își imaginează cel mic. Îl puteți cumpăra de aici
2. Învață-l cuvinte noi
Între 2 si 3 ani copilul ar trebui să dobândească o mulțime de cuvinte noi în vocabular. El învăță de asemenea cum să alăture aceste cuvinte pentru a forma propoziții de 2-3 cuvinte precum și întrebări. Iată câteva dintre cuvintele pe care copilul tau între 2 și 3 ani ar putea fi capabil să le spună și să le înțeleagă:
- Nume de părți ale corpului
- Cateva nume de animale si sunetele lor
- Nume (propriul nume, numele membrilor familiei și ale prietenilor)
- Vehicule (mașină, camion, avion etc)
- Obiecte de uz casnic (tacâmuri, mobilier, etc. pe care le folosește zilnic)
- Obiecte de îmbrăcăminte
- Numele câtorva alimente
- Câteva culori și forme
- Mărimi (mare, mic)
- Jucării (minge, păpușă etc)
- Câteva verbe (vreau, mergem etc.)
Înainte de a împlini 3 ani, ar trebui să aibă un vocabular destul de extins. Când copilul tău este familiar cu câteva cuvinte, ajută-l să lege cuvintele în propoziții dacă nu face acest lucru de unul singur. De exemplu, dacă copilul spune “măr” repetă după el “vreau un măr” și pune-l să repete cele trei cuvinte împreună.
2. Citește-i
Unul din cele mai bune lucruri pe care îl poti face pentru un copil de orice vârstă este să-i cumperi cărți și să-i citești. Cuibărește-te în fiecare seară pe canapea cu copilul în brațe și introdu-l in minunata lume a cărților. Este un moment excelent de apropiere între voi doi.
Învață-l să țină corect în mânuțe cartea și să răsfoiască paginile. La această vârstă se va uita doar la imagini, de aceea cumpără-i cărți care pe lângă povești frumoase conțin și ilustrații atractive.Pune-l pe cel mic să îți descrie imaginile și poți chiar să-i pui întrebări despre povestea pe care tocmai ați citit-o. Întrebări precum: “Ce culoare are rochia prințesei?” sau “Care este mai mare, leul sau ariciul?” sunt potrivite pentru această vârstă.
Câteva din cărțile noastre favorite:
Ghici cât de mult te iubesc – Sam McBratney
Plin de sensibilitate dar și amuzant, jocul dinainte de culcare dintre iepurașii Castanuta-cel-Mic si Castanuta-cel-Mare (care poate fi înzestrat ori cu rolul tatalui ori cu al mamei) încurajează o relație profundă și caldă între copil și parinte, într-o manieră plină de farmec. Cartea o puteți cumpăra de aici
Ursule brun, ursule brun, tu ce vezi? – autor Bill Martin Jr.
Cu ilustrații deosebite și cu un text amuzant și ritmat, „Ursule brun” este o carte care invită copiii de vârste mici să se joace și să se familiarizeze cu primele noțiuni despre culori și animale. Datorită structurii sale repetitive și dinamice, este o carte-jucărie foarte potrivită pentru numeroase activități și jocuri. Cartea o puteți cumpăra de aici
Pete motanul și nasturii săi șic – autor Eric Litwin
Pete Motanul își iubește la nebunie cămașa favorită și cei patru nasturi șic. “Nasturii mei, nasturii mei, am patru nasturi șic.” Dar când îi sare un nasture, plânge oare Pete? Nicidecum! El cântă în continuare: “Nasturii mei, nasturii mei, am trei nasturi șic.” Numără împreună cu Pete în această poveste drăguță și cântă mai departe cantecelul. Cartea o puteți cumpăra de aici
3. Promovează-i independența
Copilul de 2 ani vrea să facă diverse lucruri de unul singur, așa că oferă-i oportunități de a experimenta, de a înțelege și de a face greșeli (în anumite limite, desigur). Desigur, este încă extrem de neîndemânatic, dar singurul mod în care un copil va deprinde noi abilități este să facă singur diverse lucruri. Îi poți ajuta să ducă sarcina la bun sfârșit odată ce a încercat deja să o facă singur.
Copilul la 2 ani încearcă:
- Să se îmbrace singur – chiar dacă vor mai trece câțiva ani până va reuși
- Să mănânce, să folosească tacâmuri, să bea din pahar, să deschidă diverse recipiente
- Să se pieptene
- Să se spele pe dinți și pe mâini
- Să-și sufle nasul, să folosească un burete pentru a se spăla în cadă.
- Să urce și să coboare singur din mașină
- Să urce și să coboare scările
4. Jocurile de rol
Începând de pe la 2 ani, copiii încep să-și folosească imaginația și să se implice în așa numitele jocuri de rol. Adică se joacă “de-a …” În timpul acestor jocuri, ei copiază și imită ceea ce văd în lumea reală sau la televizor. De exemplu:
- Gătesc diverse bunătăți in această bucatarie de jucărie
- Găzduiesc o petrecere cu ceai și prajituri pentru păpușile și animalele de pluș
- Hrănesc și schimbă de scutece păpușile
- Vorbesc la un telefon de jucărie
- Se joacă de-a doctorul și pacientul cu această trusă de doctor
- Se prefac că sunt la cumpărături, cu un căruț și o casă de marcat de jucarie
- Conduc o mașinuța
- Se joacă cu păpuși în această căsuță cu mobilier inclus
- Fac curățenie cu acest set de joacă interactiv
5. Coloratul și desenatul
Coloratul este una din cele mai frumoase activități pentru copiii de 2 ani, ajutându-i la exersarea motricității fine. Pe la 2 ani, ar trebui ca cel mic să fi depășit stadiul de mâzgălit haotic și să fie capabil să facă unele semne intenționate pe hârtie, de exemplu o linie dreaptă, poate chiar să încerce să facă un cerc sau să coloreze o formă. Bineînțeles că acestea nu vor fi perfecte, dar important este să continue să exerseze.
Imprimați imagini cu personajele lor preferate sau cumpărați o carte de colorat special concepută pentru copiii mici.
Recomand setul Carioca Baby, având un design atractiv pentru copiii mici, un vârf special, scurt și rotund, rezistent la apăsare precum și cerneala non-toxica care se curăța foarte ușor doar cu apă. Îl puteți comanda de aici
O variantă interesantă pentru această vârstă sunt cărțile de colorat cu apă. Stiloul se umple cu apă. La contactul cu apa și pe măsură ce copilul colorează, imaginile ascunse vor apărea. Dupa colorarea paginilor, după un timp acestea se usucă revenind la imaginea albă inițială, astfel încât copilul o poate lua de la capăt. Noi o avem o carte cu animale marine, pe care o puteți comanda de aici.
6. Învață-l numerele
Copilul de 2 ani poate fi capabil să numere până la 10 (cu unele erori uneori). De asemenea, poți să lucrezi și la recunoașterea numerelor (într-o carte de exemplu) și la numărarea obiectelor. Conceptul de corespondență între o mulțime de obiecte și numărul aferent apare mai târziu, însă există copii care pot înțelege ideea încă de la 2-3 ani.
Puteți exersa numărarea diverselor obiecte în viața de zi cu zi:
- numărați fiecare pas în timp ce mergeți pe scări
- numărați fructele când le scoateți din sacoșa de cumpărături
- numărați brioșele din farfurie sau biscuiții
- numărați jucările
Numerele sunt peste tot, așa că asigurați-vă că cei mici numără ori de câte ori pot.
O carte excelentă pentru învățarea numerelor este “Marea carte despre numere”, pe care o puteți comanda de aici
7. Puzzle-urile
Puzzle-urile sunt una din cele mai educative activități pentru copiii de 2 ani, excelente pentru motricitatea fină și coordonarea mână-ochi. Faptul că trebuie să potrivească o piesă la locul său întorcând-o până se potrivește îl ajută pe copil la dezvoltarea logicii și orientării in spațiu.
Pentru 2-3 ani recomand următoarele puzzle-uri:
Acest set poate fi primul puzzle al micuțului tău. Piesele au mânere, care le permite copiilor să le apuce mai ușor și să le așeze la locul potrivit. Setul îl puteți cumpăra de aici
Unii copii încep să poată gestiona și puzzle-uri mai complicate precum acesta.
8. Activitatea fizică în aer liber
Copiii de 2 ani sunt cunoscuți ca fiind foarte energici, așa că probabil nu veți avea nevoie de prea multă convingere pentru a-i scoate la mișcare în aer liber, beneficiile acesteia pentru sănătate fiind arhicunoscute. Afară copilul va beneficia de multe oportunități de dezvoltare a abilităților motorii grosiere, sărind, alergând, cățărarandu-se sau aruncând/lovind mingi.
- Îți va plăcea și articolul Joaca în natură și numeroasele ei beneficii pentru copii
9. Treburile casnice
Copiii de 2 ani ADORĂ să îi ajute pe adulți. Vor să facă tot ceea ce faceți voi. Invitați-i pe copiii să îndeplinească sarcini pe care evident nu le pot face în mod independent, dar la care vă pot ajuta. Așa cum am detaliat și in articolul “Ce sarcini și responsabilități în gospodărie poți da copiilor de 2-3 ani?”, un copil de 2-3 ani poate:
- Să își adune jucăriile și să le pună de unde le-a luat
- Să aducă diverse lucruri când îi ceri
- Să pună rufe murdare in coș
- Să scoată rufele din mașina de spălat și să ți le aducă să le întinzi
- Să împăture diverse lucruri simple, de exemplu un prosop
- Să-și șteargă cu șervețel umed măsuța
- Să arunce la gunoi (ce-i ceri)
- Să împerecheze șosetele
- Să pună vase murdare (cele care nu se sparg) în chiuvetă sau în mașina de spălat vase.
- Să te ajute în bucătărie (să te privească cum gătești, tai, speli, frămânți etc și să încerce să te imite)
Foarte util pentru această vârstă este turnul de ajutor (learning tower), un tip de mobilier Montessori conceput pentru a ajuta copiii să participe la activitățile din bucătărie. Această platformă reglabilă pe înălțime este concepută pentru ca cei mici să ajunga la blat sau chiuvetă și să fie implicați în activități încă de la o vârstă fragedă. Îl poți cumpăra de aici
Activitățile prezentate au fost preferatele copilului meu între 2 și 3 ani. Însă țineți cont că fiecare copil se dezvoltă în ritmul său, iar scopul acestui articol nu este să vă dea de gândit dacă copilul vostru încă nu este interesat de toate aceste activități. Sper că această listă de activități pentru copiii de 2 ani vă oferă inspirație, câteva idei și puncte de plecare pentru a face zilele să decurgă cât mai frumos.
Dacă aceste activități pentru copiii de 2 ani ți-au plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook @mamicidestepte