Probabil că nu există niciun părinte care să nu se fi stresat încercând să găsească metode de a-și convinge copilul să mănânce atunci când acesta refuză. Din păcate, refuzul alimentelor este o etapă prin care trec mulți copii. Să te confrunți cu situația în care copilul nu mănâncă este frustrant și deloc ușor. Cu toate acestea, vestea bună este că problema se poate rezolva și că veți trece de această etapă, într-un fel sau altul. La urma urmei, copilul tău nu va refuza să mănânce la nesfârșit 🙂
Există cu siguranță unele lucruri pe care trebuie să le faci pentru a preveni ca refuzul mâncării să se transforme într-un obicei pe viață. Iată câteva sfaturi simple, despre cum să convingi un copil să mănânce atunci când refuză.
Când venea ora mesei la noi în casă, nimeni nu era fericit. Existau multe lacrimi, mită, negocieri… și, în cele din urmă, amenințări de genul “Nu vei primi [ceva ce vrea copilul] dacă nu mănânci măcar trei îmbucături!” Eu și soțul meu luptam (și de obicei pierdeam) bătălia pentru a-l face pe copilul nostru să mănânce mâncarea sănătoasă și delicioasă pe care o pregătisem.
După tone de cercetări, am schimbat multe în ceea ce privește modul în care abordăm ora mesei. Iată ce am făcut pentru a-l face pe băiețelul nostru să nu mai fie pretențios la mâncare:
1. Scapă de distrageri
Din păcate, în prezent mulți copii se uită la televizor sau se joacă pe telefon ori tabletă în timp ce mănâncă. Pentru mulți părinți, este mult mai ușor să își țină copilul liniștit cu ajutorul acestor gadget-uri. Cu toate acestea, metoda nu este eficientă. S-ar putea să își țină copilul liniștit pentru câteva momente, dar pe termen lung acest obicei poate crea numeroase probleme legate de alimentație.
Un lucru comun pentru aproape toți copiii este capacitatea lor de atenție limitată. Copiii mici sunt ușor de distras de tot ce se întâmplă în jurul lor și nu se pot concentra asupra unui singur lucru așa cum putem face noi, adulții. Același lucru se întâmplă și în timpul mesei. Uneori, copilul nu mănâncă pur și simplu pentru că el consideră că a sta jos și a băga mâncare în gură este incredibil de plictisitor. Preferă mai degrabă să se concentreze asupra lucrurilor din jurul său.
Pe de altă parte, dacă nu există nimic altceva la care să se concentreze, se va întoarce la mâncare.Tocmai de aceea, este de datoria ta să scapi de tot ce îi poate distrage interesul micuțului de la mâncare. Să nu-i permiți să facă nimic altceva în afară de a mânca atunci când este ora mesei.Totuși, nu uita ca aceeași regulă să o respecti și tu precum și ceilalți membri ai familiei. La urma urmei, nu poți să stai cu ochii în telefon pe rețelele de socializare în timpul mesei și să te aștepți ca cel mic să nu dorească să te imite.
2. Rutina mesei
Chiar dacă la prima vedere copiii urăsc regulile, adevărul este că un anumit nivel de strictețe este recomandabil. Da, aceasta este partea dificilă a meseriei de părinte. Fie că îți place sau nu, uneori trebuie să fii personajul negativ și să instaurezi o anumită ordine.
Prin urmare, dacă te întrebi cum să gestionezi situația în care copilul nu mănâncă, răspunsul este să stabilești o rutină cu privire la masă și să fii consecventă.
Ora mesei este un proces care nu include doar mâncatul. În schimb, constă și în aranjarea mesei, spălarea mâinilor, așezarea la masă, curățarea mesei și spălarea vaselor. Lasă-l pe copil să aibă propriul său loc la masa mare împreună cu restul familiei. Nu-i permite să mănânce în altă parte din casă, de exemplu stând întins în pat uitându-se la televizor.
De asemenea, fă tot posibilul să stabilești un program regulat de masă. Știu că duci o viață ocupată și, prin urmare, nu poți planifica fiecare zi în detaliu. Dar poți depune un efort pentru a stabili un orar. Asigură-te că cel mic obișnuiește să ia micul dejun, prânzul și cina aproximativ la aceeași oră și în același cadru în fiecare zi.
În acest fel, va începe să vadă mâncatul ca pe ceva care trebuie făcut, indiferent dacă îi place sau nu. Nu este un joc la care el poate alege să participe sau nu – este o parte din viață și va rămâne așa și când va crește.
3. Fă mâncarea să fie distractivă
În ciuda faptului că mâncatul este obligatoriu, îl poți face și distractiv. De fapt, este ceea ce ar trebui să faci dacă dorești să îți convingi copilul să mănânce mai mult și mai sănătos. La urma urmei, vrei ca micuțului tău să îi placă mâncarea pe care o mănâncă, în loc să faci din întregul proces o tortură pentru amândoi.
Transformarea orei de masă într-o experiență plăcută pentru întreaga familie nu este atât de greu pe cât pare. De exemplu, poți să decorezi mâncarea și să o prezinți atractiv. Fă-ți copilul să se simtă special, lăsându-l să mănânce din farfurii doar ale lui. Poți cumpăra farfurii și boluri cu cele mai îndrăgite personaje de desene animate sau căni în culoarea lui preferată. Acesta este un model drăguț, cu Patrula Cățelușilor.
Când decorezi mâncarea, acorda atenție formelor. Taie de exemplu o felie de pâine în forma unei flori sau o omletă în forma unei mașini. Aceasta abordare este deosebit de eficientă mai ales când vine vorba de un aliment nou la care copilul tău este reticent. Sau atunci când îi dai copilului legume, poți să tai diverse fețe haioase din feliile de legume.
Dezlănțuie-ți latura creativă și te asigur că va da roade!
4. Include-l pe copil în procesul de preparare a mâncării
Atunci când copiii sunt implicați în procesul de alegere a alimentelor și de preparare a acestora, vor fi mai entuziasmați să mănânce. Atunci când planifici meniul, întreabă-ti copilul ce ar dori să mănânce. La magazin cere-i să te ajute să alegi alimentele. Copiii adoră să aleagă produsele și să le pună în pungi.
Apoi, cere-i să te ajute în bucătărie să pregătești masa. În functie de vârstă, un copil te poate ajuta la amestecat in cratiță, spălat legume, măsurat ingrediente, frământat, etc. Chiar și faptul că privește și învață cum se prepară mâncarea îl face mai dispus să o mănânce.
Foarte util pentru copiii mici este turnul de ajutor (learning tower), un tip de mobilier Montessori conceput pentru a ajuta copiii să participe la activitățile din bucătărie. Această platformă reglabilă pe înălțime este concepută pentru ca cei mici să ajunga la blat sau chiuvetă și să fie implicați în activități încă de la o vârstă fragedă. Îl poți cumpăra de aici
Știu că ești obosită și probabil că nu ești cea mai fericită pentru faptul că trebuie să gătești în fiecare zi. Cu toate acestea, asigură-te că copilul nu vede că pregătirea mesei este o povară pentru tine. În schimb, arată-i că îți place să gătești.
Oferă-i autonomie, dar una limitată. Desigur, asta nu înseamnă că copilul tău va fi în măsură să aleagă între nuggets de pui și conopidă. Tu determini alegerile pe care i le oferi. De exemplu, atunci când faci pizza, îl poți lăsa să își aleagă topping-urile. Apoi lasă-i imaginația să zburde, încurajându-l să își decoreze propria pizza. Crede-mă, va fi atât de încântat de faptul că are pizza la prânz încât probabil va mânca legumele de pe pizza fără să clipească.
Cumpără-i un șorț drăguț și fă-l să se simtă ca un adevărat bucătar. Chiar dacă trebuie să fie monitorizat în permanență, copilul se va simți util și se va bucura să ia parte la această activitate pentru adulți. Ceea ce este și mai important este că va fi încântat să mănânce ceea ce a făcut cu propriile mâini.
5. Gata cu cuigulitul
Inamicul numărul unu al meselor regulate și al unei diete sănătoase este, fără îndoială, ciugulitul. Aceasta este practica de a mânca încontinuu porții mici de mâncare pe tot parcursul zilei.
Din păcate, mulți părinți consideră acest lucru normal și complet acceptabil. Ei bine, nu este așa. Ori de câte ori copilul tău începe să simtă că îi este foame, va apuca primul aliment pe care îl poate obține și, de cele mai multe ori, acesta este o gustare nesănătoasă sau junk food.
Ceea ce se va întâmpla va fi că, în loc să se așeze la masă și să mănânce o masă sănătoasă, el va lua pur și simplu câteva mușcături din prăjitura lui preferată. În acest fel, stomacul său este păcălit să nu mai trimită semnale de foame. Cu toate acestea, din moment ce a mâncat doar o porție mică de mâncare, destul de curând îi va fi din nou foame. Și astfel, ciclul vicios al mâncării continuă. El ajunge să petreacă întreaga zi fără să ia o masă decentă.
Din păcate, din ce în ce mai mulți părinți își lasă copiii să mănânce între mese. Aceștia folosesc mâncarea ca pe un instrument pentru a-și calma copiii, ca o distragere a atenției, ca o recompensă sau ca o mită.
Te sfătuiesc să nu faci acest lucru, mai ales dacă nu oferi celui mic gustări sănătoase. Îi insufli obiceiuri proaste pe care îți va fi greu să le corectezi. Nu mă înțelege gresit: nu te sfătuiesc să îți lași copilul să flămânzească. Pe lângă cele trei mese principale care ar trebui să aibă un orar fix, poți stabili de exemplu că are voie să ia și două gustări. Însă asigură-te că este vorba de gustări sănătoase (de exemplu fructe, brioșe făcute în casă, iaurt etc) și în cantitate rezonabilă.
6. Continuă să oferi noi alimente sănătoase
De fapt, de obicei problema nu este că un copil refuză să mănânce în general. În schimb, de cele mai multe ori este vorba de faptul că cei mici strâmbă din nas și nu vor să mănânce anumite alimente. Acest lucru începe să se întâmple în general în etapa diversificării. Pentru a înrăutăți și mai mult situația, alimentele pe care copiii nu vor să le mănânce sunt de obicei cea mai sănătoasă opțiune – alimente pe care trebuie să le consume în mod regulat pentru creșterea și dezvoltarea lor.
În ciuda faptului că știu acest lucru, multe mame pur și simplu nu au puterea necesară pentru această luptă. Sunt sigură că te-ai aflat deja într-o situație în care a trebuit să alegi: fie să ai parte de crize de furie și dispute, fie să renunți la mâncarea sănătoasă și îl lași pe cel mic să mănânce mâncarea lui preferată. De multe ori, este mai ușor să alegi cea de-a doua variantă atunci când ești în pragul unei crize de nervi și copilul tău este consecvent în a refuza categoric mâncarea pusă în fața lui. Măcar mănâncă ceva, nu?
După câteva zile sau săptămâni de război alimentar, cedezi complet. Nu-i mai oferi alimente noi și el sfârșește prin a mânca doar ce vrea. Ei bine, știu că acesta este cel mai ușor lucru de făcut. Cu toate acestea, această practică trebuie să ia sfârșit. Indiferent ce se întâmplă, oferă-i întotdeauna copilului tău alimente echilibrate și sănătoase. Fii perseverentă și înarmează-te cu multă răbdare.
Ține cont de faptul că nu toți copiii reacționează la fel la noutăți. La fel sunt și adulții. Nu este nimic în neregulă dacă copilului tău trebuie să i se ofere un aliment de mai multe ori înainte ca acesta să ajungă să îi placă și să înceapă să îl mănânce cu regularitate.
Cel mai important lucru este să introduci câte un tip de aliment nou pe rând. Acest lucru îi va da copilului șansa de a se obișnui cu gustul și textura și îți va oferi o imagine mai clară asupra alergiilor și reacțiilor copilului la anumite alimente.
Ori de câte ori îi oferi celui mic un aliment nou, asigură-te că te vede și pe tine mâncând. Dă-i un bun exemplu și arată-i cât de gustoasă este acea mancare. Atunci când îi prezinți pentru prima dată un anumit aliment, începe cu porții mici și apoi introdu încet-încet porții mai mari. Spune-i întotdeauna copilului ce anume mănâncă și nu uita să-i explici că acel aliment sănătos este foarte util pentru el.
Una dintre cele mai bune modalități de a introduce un nou aliment este să îl servești cu alimente deja cunoscute. Îl va face pe copil să simtă că are mai multe opțiuni și poate fi mai dornic să încerce ceva necunoscut.
7. Nu forța niciodată copilul să mănânce
Sunt șanse mari ca și tu când erai copil să fi fost forțată să mănânci ceva. Și care a fost urmarea? Ai ajuns să îți placă respectiva mâncare și să le mulțumești părinților tăi că te-au ajutat? Probabil că nu.
Dacă îți forțezi copilul să mănânce nu faci decât să îi creezi asocieri negative cu ora mesei și cu alimentele pe care îl forțezi să le mănânce. În acest fel doar înrăutățești situația. Dar dacă elimini lupta, forțarea și negocierile din timpul mesei, copilul se va simți mai confortabil și mai sigur. El nu se va mai pune în gardă când se apropie masa, așteptând o luptă.
Atunci când copilul se simte confortabil este mai probabil să mănânce alimentele pe care i le oferi. Știu că este greu. Când copilul nu mănâncă nimic altceva în afară de un anumit aliment (al meu de exemplu cerea la un moment dat doar pâine cu miere) prima ta reacție este să îl forțezi, să îl șantajezi, astfel încât să câștigi bătălia. Problema este că, cu cât te lupți mai mult cu atât copilul rezistă mai mult. Rezistența și refuzul sunt modalitățile prin care copilul își exercită controlul.
8. Fii consecventă
Creierul copiilor caută modele. Dacă tiparul este acela de a avea un obicei alimentar sănătos timp de o zi sau două dar apoi îl abandonați, copilul se va adapta rapid. Dar dacă mențineți consecvența în ceea ce privește așteptările și practicile voastre, copilul va prelua acest comportament și va dezvolta obiceiuri alimentare sănătoase.
Pentru majoritatea oamenilor, obiceiurile alimentare sănătoase nu se vor manifesta peste noapte. Dar, prin încurajarea constantă a unei alimentații sănătoase prin aceste sfaturi, vă puteți ajuta copiii să încerce alimente noi, să se bucure de o alimentație sănătoasă și să-și creeze obiceiuri care le vor fi de folos toată viața.
Nu sunt medic iar acest articol nu intenționează să ofere sfaturi medicale. Sunt doar sfaturile unei mămici care s-a confruntat de nenumărate ori cu situația in care copilul nu mănâncă.
Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook. Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii