Copiilor le place să își imagineze și să experimenteze atunci când se joacă, ceea ce înseamnă joaca nestructurată. Este important ca părinții să învețe cum să încurajeze această creativitate și curiozitate, deoarece ea aduce o multitudine de avantaje copiilor.
Ce este joaca nestructurată?
Joaca nestructurată este atunci când copilul conduce joaca, adică el face regulile. Spre deosebire de situația în care copilul este constrâns să respecte un set de reguli. Copilului i se permite să își inventeze propriile reguli, să rezolve situații problematice și să fie creativ. Joaca nestructurată îi dezvoltă copilului imaginația, gândirea și abilitățile de rezolvare a problemelor.
Copiii din societatea de astăzi sunt într-o situație foarte diferită față de cea în care au crescut părinții lor. Cu ajutorul tehnologiei, copiilor noștri nu li se permite aproape niciodată să se plictisească. Întotdeauna există o emisiune TV la care să se uite sau un joc video cu care să se joace. Magia se întâmplă atunci când un copil este lăsat să se plictisească. Atunci ajunge să își folosească creativitatea și imaginația pentru a dezvolta activități distractive care să îl țină ocupat. Jocul nestructurat îi pune creierul la lucru pentru a găsi noi moduri de a folosi obiecte sau de a inventa jocuri.
Cum promovezi joaca nestructurată?
Cumpără-i jucării “open ended”
Jucăriile “open ended” sunt cele care permit copilului mai multe modalități de joacă, nefiind limitate la niște reguli de utilizare. Găsirea jucăriilor potrivite este esențială pentru a încuraja joaca nestructurată.
Acestea sunt adesea descrise ca fiind jucării care sunt 90% copil și 10% jucărie, deoarece lasă mult loc pentru contribuția copilului. Dacă zece copii ar primi aceeași jucărie, cei zece copii ar găsi moduri diferite de a se juca cu ea, în funcție de interesele lor, de stadiul de dezvoltare, de abilitățile naturale și de imaginație.
Beneficiile jucăriilor open-ended
Jucându-se cu aceste jucării simple, copiii își dezvoltă diverse abilități precum:
- capacitatea de atenție
- abilitățile motorii fine
- abilitățile de motricitate grosieră
- abilitățile sociale
- independența
- abilitățile de rezolvare a problemelor
- gândirea creativă
- imaginația, creativitatea
Jucăriile open-ended nu necesită îndrumare
Aceste jucării sunt excelente deoarece copiii se pot juca cu ele în mod independent, fără instrucțiuni sau îndrumări din partea părinților. Imaginația lor este cea care conduce joaca.
Jucăriile open-ended cresc odată cu copilul
Un alt lucru grozav la aceste jucării este că pot fi folosite în multe moduri diferite. Atât de multe încât jucăriile pot crește odată cu copilul. Majoritatea sunt neutre din punct de vedere al sexului copilului și încurajează gândirea critică. Îl determină pe copil să pună întrebări și să se joace până găsește răspunsurile. Aceeași jucărie poate fi folosită și de un bebeluș și de un preșcolar și chiar de un copil de vârstă școlară.
Jucăriile open-ended nu necesită baterii
Nu numai că nu trebuie să ne facem griji cu privire la zecile de baterii consumate, dar putem de asemenea să privim cum copiii noștri își inventează propriile sunete, explorând jocul imaginar.
Iată câteva exemple de jucării open-ended:
1) Cuburile din lemn
Cuburile din lemn pe care le puteți cumpăra de aici este definiția jucăriilor open-ended. Imaginația unui copil se dezlănțuie atunci când construiește cu cuburi, creând capodopere unice într-o varietate de forme.
Cuburile din lemn nu se demodează niciodată și au capacitatea uimitoare de a crește odată cu copiii, pe măsură ce inteligența lor se dezvoltă. Cuburile sunt esențiale pentru o familie în care există un copil mic, promovând abilitățile motorii și sociale ale acestuia și dezvoltându-i logica.
Cuburile sunt de asemenea ideale pentru a introduce concepte matematice timpurii cum ar fi formele geometrice precum și sortarea după forme si culori. Cuburile din lemn pot fi combinate cu multe alte jucării precum personaje și animale in miniatură, inspirând creativitatea copilului tăi pentru mulți ani.
2) Căsuța de păpuși
Această frumoasă căsuță pentru păpuși realizată din lemn, cu o dimensiune de 70 cm, va fi un vis devenit realitate pentru fiecare copil. O puteți cumpăra de aici. Jocul cu căsuța stimulează imaginația si încurajează gândirea creativă. Mai mult, jucând diferite roluri, copilul va dobândi abilități sociale valoroase care se vor dovedi esențiale în viața de adult. Casa pe trei nivele are 5 camere și o terasă, incluzând: bucătărie, baie, dormitor, sufragerie și scară.
3) Seturile de construcție cu piese magnetice
Piesele magnetice colorate sunt printre cele mai bune jucării pe care le poți cumpăra copilului. Chiar dacă nu sunt ieftine, versatilitatea lor precum și perioada îndelungată în care copilul se joacă cu ele face ca investiția să merite.
Băiețelul meu se joacă cu orele cu un set de 100 de piese magnetice de la Playmags. Din ele construiește castele, blocuri, ferme pentru animale, rampe pentru mașinuțe, etc, posibilitățile fiind practic nelimitate. O variantă mai ieftină a acestui set o puteți cumpăra de aici
Inspirație și idei de joacă cu piese magnetice găsiți în articolul Cele mai interesante activități cu piese magnetice. Idei uimitoare de joacă și învățare
4) Seturile de șine și trenulețe din lemn
Noi avem acest set de șine si trenulețe din lemn de vreo 3 ani și încă cel mic nu s-a plictisit de el. Întrucât este vorba de un set complex care conține pe lângă tren și mașinuțe, clădiri, copaci precum și diverse personaje, copilul își imaginează tot felul de scenarii în timp ce se joacă – construiește orașe, duce copii la școală sau în vacanță, cară materiale pentru construcții etc.
5) Jucăriile care imită obiecte reale, de exemplu o bucătărie de jucărie
Copiilor le place să imite adulții în activitățile lor zilnice. Gătitul este, fără îndoială una dintre ele! Această bucătărie din lemn este un vis devenit realitate pentru mulți copii mici. Toate elementele (cu exceptia chiuvetei) sunt realizate din lemn. Chiuveta metalică este detașabilă – o puteți umple cu apă pentru a spăla fructele sau legumele. Bucătăria este echipată cu: un robinet și o chiuvetă, un blat generos, aragaz cu butoane, cuptor cu microunde, cuptor, mașină de spălat vase precum și numeroase accesorii. O puteți cumpăra de aici
6) Lego-urile
Pentru a promova creativitatea, luați în considerare seturi precum aceasta: LEGO Classic – Cutie mare de construcție creativă. Acest set conține 790 de piese în 33 de culori diferite, stimulând imaginația copilului atunci când construiește liber, fără instrucțiuni. Lego-urile sunt considerate jucării open-ended doar atunci când nu se construiește după un model.
În schimb, dacă îi oferi copilului și un model, o imagine pe care să o copieze sau instrucțiuni pentru un set Lego, nu se consideră cu adevărat că este o joacă nestructurată.
Atunci când copilul se întâlnește cu acest tip de jucării și trebuie să vină cu propriul mod de a interacționa cu ele fără instrucțiuni, el formează mai multe conexiuni neurologice. Aceste conexiuni sunt dezvoltate prin experimentarea unor scenarii de rezolvare a problemelor și de luare a deciziilor, ceea ce ajută creierul copilului să se dezvolte.
Alte exemple de jucării open-ended: plastilina, mașinuțele, păpușile, animalele în miniatură, trusa de doctor.
Scoate copilul cât mai mult afară
Joaca în natură este o modalitate excelentă pentru copil de a experimenta joaca nestructurată. Spațiile mari și deschise, apa și nisipul, bețele și pietrele, toate acestea încurajează jocul liber. Afară, cel mic este tentat să facă mișcare, fiind în același timp inspirat să vină cu propriile jocuri. Factorul important de reținut este să nu faci reguli.
Lasă-l pe copil să preia controlul
Lasă-l pe copil să conducă activitatea. Poate fi dăunător dacă el este obișnuit să urmeze doar reguli prestabilite 100% din timp, deoarece nu are șansa de a gândi “în afara cutiei” și de a-și exersa controlul. Lăsându-l să preia controlul asupra timpului de joacă, îi poți descoperi interesele și îl poți înconjura cu jucării, jocuri sau scenarii mai stimulative. Cu cât copilul tău își poate exprima mai mult libertatea de a se juca, cu atât va fi mai motivat să învețe.
Sper că aceste sfaturi te vor convinge să-ți lași copilul să experimenteze cât mai mult timp de joaca nestructurată și să-și dezvolte mai multe modalități de a-și crea propria distracție, ajutându-i în același timp creierul să se dezvolte.
Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook. Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii