Parenting

10 valori morale pe care ar trebui să le transmiți copilului

Să oferi copilului “cei 7 ani de acasă ” adică să-l educi astfel încât să deprindă un sistem sănătos de valori morale, este unul din cele mai prețioase daruri pe care i-l poți oferi. Chiar dacă caracterul unei persoane se formează în timp, experimentând și învățând diverse lucruri, iar convingerile și principiile se modifică de-a lungul vieții, baza ar trebui să o avem din familie. În calitate de părinți, trebuie să ne străduim să le transmitem copiilor noștri tot ceea ce avem mai bun în noi, inclusiv valori morale care îi vor ghida pe tot parcursul vieții lor.

Creșterea unui copil este atât un privilegiu, cât și o responsabilitate. Să crești un copil nu înseamnă doar să te preocupe dezvoltarea sa fizică, ci să-ți pese în egală măsură și de sănătatea lui emoțională. Părinții, înaintea școlii, au principalul rol în formarea caracterului copilului lor, având impactul cel mai mare asupra modului în care se va comporta acesta când va deveni adult.

Cum își însușesc copiii valorile morale?

Copiii își însușesc valori morale în principal urmărind exemplul părinților lor, de aceea este extrem de important să le oferi un exemplu bun. Una dintre cele mai bune modalități de a te asigura că demersul are rezultatul scontat este să practici ceea ce predici. Arată-i ca tu respecți aceste valori, nu este suficient sa vorbești despre ele cu copilul tău.

Cu cât începi mai devreme să transmiți copilului aceste valori morale, cu atât mai bine. Unii susțin că preșcolarii sunt prea mici pentru a le vorbi despre valori morale; cu toate acestea, eu zic că cel mai bine este să incepi să transmiți celui mic valori morale înainte de a ajunge la școală, astfel încât să devină o parte naturală a personalității sale.

În această postare vom explora câteva valori morale esențiale pe care să le insufli copilului tău:

*1* Bunătatea și empatia

valori morale
Image by valuavitaly on Freepik

A-ți învăța copilul să fie bun și empatic este una dintre cele mai importante valori morale pe care i le poți transmite. Încurajează-l să dea dovadă de compasiune față de ceilalți, să ia în considerare sentimentele celorlalți și să fie atent la modul în care acțiunile lui îi afectează pe cei din jur. Cultivându-i aceste valori, copilul tău va deveni un adult bun și înțelegător.

*2* Onestitatea și integritatea

Învață-ți copilul cât este de important să spună adevărul, chiar și atunci când poate fi dificil. Ajută-l să înțeleagă că onestitatea și integritatea sunt trăsături esențiale care construiesc relații puternice și îl fac să fie un individ de încredere.

Atunci când copilul tău este sincer în legătură cu un subiect sensibil – cum ar fi de exemplu să îți spună că a mințit un prieten – spune-i cât de mult apreciezi sinceritatea lui, ceea ce îl va încuraja să fie sincer și în alte situații.

*3* Respectul și toleranța

Învață-ți copilul să îi prețuiască și să îi respecte pe ceilalți. Acest lucru include respectul pentru diferite puncte de vedere, credințe și culturi. Încurajează-l să îi asculte pe ceilalți cu o minte deschisă și să trateze pe toată lumea cu demnitate, indiferent de vârstă, rasă, religie, orientare sexuală sau naționalitate. Dovedind respect, copilul va crea un mediu armonios în jurul său.

*4* Responsabilitatea

valori morale

Atunci când vorbim despre valori morale care trebuie sa le transmiți copilului, responsabilitatea este una dintre cele mai importante. Când copilul va crește, vei dori ca el să fie o persoană de încredere, să își respecte angajamentele asumate și să fie responsabil. Explică-i cât este de important să aibă grijă de bunurile lui, să finalizeze sarcinile care îi sunt atribuite și să fie responsabil pentru acțiunile sale.

Stabilește-i responsabilități adecvate vârstei – începe prin a-l pune să-și strângă jucăriile sau să-și facă patul în fiecare dimineață. Pe măsură ce crește și poate îndeplini mai multe sarcini, pune-l să facă mai multe treburi prin casă. Dacă nu îți înveți copilul să fie independent de la o vârstă fragedă, îi va fi mai greu în viitor. El trebuie să simtă un sentiment de realizare, să simtă că este util familiei sale și bunului mers al gospodăriei.

*5* Perseverența

valori morale

Viața este plină de obstacole și provocări. Să-ți înveți copilul să persevereze este esențial pentru dezvoltarea lui. Încurajează-l să continue să încerce, chiar și atunci când se confruntă cu eșecuri sau dezamăgiri. Insuflarea unei mentalități de învingător îl va ajuta să privească dificultățile ca pe niște oportunități de învățare și creștere. Perseverența și determinarea sunt trăsături care îi vor fi de folos copilului la școală, la serviciu și în viață.

Explică-i faptul că este în regulă să nu reușească întotdeauna, dar trebuie să continue oricum. Atunci când îți lauzi copilul, nu uita sa lauzi efortul lui mai degrabă decât rezultatul final.

*6* Recunoștința

Învață-ți copilul să aprecieze lucrurile mici și să își exprime recunoștința față de ceilalți. Este important să îl înveți pe copil să aprecieze întotdeauna ceea ce are și să aprecieze cele mai simple lucruri – un prieten bun, o floare frumoasă în grădină, o masă delicioasă sau o carte bună.

*7* Grija față de mediu

În lumea de astăzi, este esențial să îți înveți copilul importanța protejării mediului înconjurător. Încurajați împreună practicile durabile cum ar fi reciclarea, conservarea energiei și reducerea deșeurilor. Arată-i frumusețea naturii și importanța conservării acesteia pentru generațiile viitoare.

valori morale
Image by Freepik

*8* Bunele maniere

Să aibă bune maniere este o altă valoare morală esențială pe care trebuie să o transmiți copilului tău. Atunci când are bune maniere, el poate interacționa mai bine cu oamenii în diferite situații și face o imagine mai bună în societate. Cu cât tu arăți la rândul tău că ești o persoană manierată, cu atât mai mult se va strădui și copilul tău să se poarte frumos.

*9* Curajul

Un copil curajos va naviga prin provocările vieții cu mai mare încredere. Încurajează-l să își înfrunte temerile, să își asume riscuri și să lupte pentru ceea ce crede. Învață-l cât este de important să rămână puternic în convingerile lui, chiar și atunci când se confruntă cu o opoziție.

Dacă faci mereu lucrurile mai grele în locul copilului, îi va fi mai greu să-și dezvolte curajul. Chiar dacă vrei să îți protejezi copilul indiferent de situație și nu vrei să-l vezi că se “chinuie”, gândește-te nu vei fi întotdeauna lângă el în situațiile în care el ar putea avea nevoie de curaj.

Învață-ți copilul să aibă curajul să-și exprime punctul de vedere; în lumea de astăzi, acest lucru este deosebit de important. Încurajează-l să vorbească dacă nu se simte confortabil sau dacă are ceva de spus.

*10* Autodisciplina

Autodisciplina îl va ajuta pe copil în viață să facă alegeri responsabile și să își atingă obiectivele. Încurajează-l să își stabilească obiective realiste, să își gestioneze timpul în mod eficient și să-și dezvolte obiceiuri bune. Prin insuflarea autodisciplinei, copilul tau își va cultiva o atitudine corectă față de muncă și va deveni un adult motivat.

Amintește-ți că transmiterea unor valori morale copilului este un proces continuu iar tu împreună cu soțul/ soția ta sunteți primii responsabili de acest lucru. Prin transmiterea acestor valori copilului tău, vei contribui la formarea unui adult responsabil și bine adaptat în societate.

Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook @mamicidestepte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *