Activități copii Parenting

Cum să supraviețuiești unor drumuri lungi cu copiii – cu mașina sau avionul

Ah, acele drumuri lungi cu copiii – acele experiențe unice și memorabile, plină de râsete, jocuri și, evident, o doză sănătoasă de haos! Dacă ai visat vreodată la un road trip liniștit și relaxant împreună cu cei mici, s-ar putea să fie nevoie să-ți recalibrezi așteptările. Pentru că, pur și simplu, acest lucru nu este posibil. Acceptă ideea și pregătește-te fizic dar mai ales psihic!

Iată un ghid pentru a supraviețui unor drumuri lungi cu copiii, atât cu mașina cât și cu avionul:

Pregătirea psihică și fizică

Înainte de a pleca la drumuri lungi cu copiii, pregătirea este esențială. Și nu, nu mă refer doar la bagaje. În primul rând, trebuie să te pregătești mental pentru o zi plină de întrebări ca „Cât mai e până acolo?” sau „Pot să mănânc toate snacks-urile acum?”. Tehnicile de respirație profundă sunt recomandate, iar o doză bună de cafea poate fi salvatoare (pentru părinți, desigur).

Bagajul pentru drum: Când „prea mult” nu există

Pune într-un rucsac tot ce ți-ai putea închipui ca i-ar ține ocupați pe ai tăi copii mai mult de câteva minute: jocuri, jucării, cărți, cărți de joc, cărți de colorat, gustări, sucuri și apă. Și evident, tableta încărcată – pentru situațiile în care efectiv simți că îți pierzi mințile și nici una din activitățile pregătite nu mai au succes. Articolul Idei de activități în mașină pentru copii mici îți vine în ajutor cu câteva sugestii de activități și jucării potrivite unei astfel de aventuri. Mai jos doar un exemplu:

“Vacanțe și călătorii – Desenează și șterge” – acest set pe care îl puteți comanda de aici conține peste o sută de activități pe care copiii le pot face în timpul călătoriilor. Conține activități de desenat pentru a ține copiii ocupați în mașină sau în avion. Jetoanele sunt ușor de șters astfel încât pot fi refolosite.

Gândește-te la această etapă ca la un joc de Tetris: toate trebuie să intre în mașină și să fie accesibile la nevoie. Așază totul într-o ordine care să permită accesul rapid la „mâna de ajutor” în caz de criză (a se citi: orice moment când copiii se plictisesc).

Despre playlist și alte arme secrete

Fiecare părinte experimentat știe că muzica poate fi un adevărat elixir pentru calmarea spiritelor agitate. De la cântece pentru copii la melodii pe care le placi tu, asigură-te că ai un playlist diversificat. Și da, probabil vei asculta „Baby Shark” de mai multe ori decât ai crezut posibil, dar asta face parte din farmecul aventurii.

Drumuri lungi cu copiii

Jocuri și distracție pe patru roți

Când plictiseala începe să se instaleze, este timpul pentru jocuri. Din experiența noastră, următoarele jocuri au avut succes (a se citi: s-a plictisit al nostru într-o perioadă mai lungă de 3 minute):

  • Văd cu ochișorul meu ceva….. de exemplu, verde” . Acesta este un clasic care poate ține copiii ocupați pentru o vreme. Înarmează-te cu o doză mare de răbdare! Chiar dacă tu enumeri toate obiectele verzi întâlnite în cale, cu siguranță odorașul tău s-a gândit la altceva – un extraterestru, de exemplu.
  • Numărarea mașinilor de o anumită culoare.
  • Ghicitori. De exemplu: “Are zeci de ace groase, dar nu țese, nici nu coase (ariciul)”. Sau: “Ce obiect se udă în timp ce te usucă? (prosopul)”
  • Întrebări haioase de genul: “Ai prefera să ai patru ochi sau patru mâini?” Pentru inspirație vezi articolul Întrebări haioase pentru copii
  • ‘Piatră-foarfecă-cuțit” – celebrul joc de când eram noi mici.
  • Cine poate să spună cele mai multe cuvinte care încep cu o anumită literă.
  • Cine poate să spună cele mai multe cuvinte dintr-o anumită categorie. Categoriile, in funcție de varsta copilului, pot include: vehicule, culori, plante, personaje din filme etc. Fii pregătit/ă și nu te frustra dacă copilul tău care recent a început școala te bate la acest joc.
  • “Din fericire – din păcate”. O persoană începe cu o propoziție care descrie o situație, de exemplu “Într-o zi m-am trezit în junglă”. Rând pe rând, fiecare persoană contribuie apoi cu o propoziție la poveste; cu toate acestea, începutul propoziției trebuie să alterneze între “din fericire” și “din păcate”. Astfel, a doua persoană va adăuga la această poveste o întorsătură nefericită, de exemplu: “Din păcate, am ajuns față în față cu un leu, care a început să mă urmărească”. A treia persoană ar continua cu un eveniment norocos, de exemplu: “Din fericire, am avut superputeri magice și am descoperit că pot zbura”.
  • “Da și nu” – acest joc cere unei persoane să se gândească la o persoană, un loc, un film, un obiect (voi alegeți!), iar restul jucătorilor trebuie să pună o serie de întrebări pentru a afla despre ce este vorba. Cu toate acestea, provocarea constă în faptul că persoana care răspunde la întrebări poate răspunde doar cu “da” sau “nu”, iar cei care pun întrebările pot pune doar câte una pe rând. Prima persoană care ghicește răspunsul câștigă și va fi cea care se va gândi la ceva pentru runda următoare!
  • “Buzz” – Numărați pe rând de la 1 la 100, fără să faceți greșeli. De fiecare dată când apare un număr cu 5, trebuie spus în schimb cuvântul “Buzz”. Dacă o persoană uită să spună “Buzz”, aceasta iese din joc și toată lumea trebuie să înceapă din nou de la 1. Pentru copiii mai mari, acest joc poate fi făcut mai dificil prin adăugarea unor reguli, de exemplu “numerele care sunt divizibile cu 7 trebuie înlocuite cu un cuvânt” (poate numele cuiva sau ceva stupid) sau “numerele care conțin un 2 trebuie omise”

Părinții cu experiență știu că, uneori, inventivitatea e cheia succesului. Dacă toate acestea eșuează, în timpul acestor drumuri lungi cu copiii întotdeauna există minunatul plan B: „Hai să vedem cine poate sta tăcut cel mai mult timp!”.

Pauze, multe pauze

Chiar dacă ai o destinație finală în minte, să nu uiți că drumul cu copiii nu este o cursă contra cronometru. Pauzele sunt esențiale nu doar pentru a preveni crizele de nervi, ci și pentru sănătatea fizică și mentală a tuturor. Opriți-vă la benzinării, parcuri sau chiar la restaurante de tip fast-food pentru a permite copiilor să alerge și să-și consume energia sau să-și completeze colecția de jucării de plastic de tip “surpriză” din meniuri evident nesănătoase însă pe care le cumperi doar să scapi de gura lor.

Momentele de criză: Cum să le gestionezi

Nicio călătorie cu mașina nu este completă fără cel puțin o criză de nervi, o dispută între frați sau o nevoie urgentă de baie pe autostradă. În aceste momente, calmul tău este vital. Șervețelele umede sunt utile în orice situație, iar un ton calm și ferm poate ajuta la difuzarea tensiunii. Dacă totul eșuează, o gustare de urgență sau promisiunea unei opriri la un loc de joacă poate salva situația.

Concluziile neașteptate

Când, în sfârșit, ajungeți la destinație, te vei simți ca un campion care a supraviețuit unui maraton. Privind în urmă, vei realiza că, deși călătoria nu a fost tocmai relaxantă, a fost plină de momente memorabile. Da, poate că mașina arată ca o mini-grădină zoologică după toate acele gustări și jocuri, dar amintirile și râsetele făcute pe drum valorează mai mult decât curățenia.

Să recunoaștem, haosul din timpul acestor drumuri lungi cu copiii fac parte din farmecul de a fi părinte. Așa că, înarmați-vă cu răbdare, umor și câteva strategii de supraviețuire, și porniți la drum. La final, tot ce contează este că ați ajuns cu bine și, într-un fel magic, ai reușit să-ți păstrezi mintea întreagă.

Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook @mamicidestepte. Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *