Cauți idei despre cum te pot ajuta copiii mici la munca în gospodărie? Îți place ideea ca ei sa aibă diverse sarcini și responsabilități în casă, însă nu ești sigură ce mai exact sunt ei capabili să facă? Răspunsul îl găsești mai jos.
Să fim realiști! În 99% din cazuri copiii așa de mici nu-ți vor fi de niciun ajutor. Nu-ți vor face viața mai ușoară. Șansele sunt mari să trebuiască să revii tu după ei ca sa termini ce au început, sau să te împaci cu ideea că treaba respectivă nu este finalizată sau calitatea lasă de dorit. Copiilor mici le va lua infinit mai mult timp decât ție pentru a finaliza ceva, ceea ce poate deveni frustrant sau chiar enervant câteodată.
DAR…să deprinzi copiii să aibă diverse sarcini și responsabilități în gospodărie este un lucru necesar și util, care îi va ajuta mult în viață.
De ce ar trebui copiii să aibă sarcini și responsabilități în gospodărie?
Probabil că ai o idee proastă despre a lăsa copiii, în special cei mici, să fie implicați în activități casnice. Te gândești că mai bine faceți tu sau soțul tău toata treaba deoarece copiii doar produc dezastru iar ei tot ce trebuie să facă este să se joace. Dar există studii care arată că, copiii care au crescut în familii în care trebuiau să ajute și ei în gospodărie fără a primi recompense vor deveni motivați intrinsec să fie persoane de ajutor când vor deveni adulți. Există de asemenea studii care arată că, copiii care ajută în gospodărie vor avea un succes mai mare la școală și în viitoarea carieră. Iar acest lucru este important!
Să lași copilul să presteze diverse mici „munci” în casă îl ajută să devină o persoană responsabilă și independentă, dezvoltându-i și încrederea în sine.
- Îți va plăcea și urmatorul articol: 10 moduri în care poți dezvolta încrederea în sine a copilului
Partea bună este că la vârsta de 2-3 ani nu este dificil sa începeți sa îi dați responsabilități în casă. De ce? Pentru ca la această vârstă copilul vrea să facă lucruri, iar sarcinile și responsabilitățile le vede ca pe o joaca. Este foarte dispus să încerce orice, deseori îl auzi spunând „eu fac!”. Este interesat să se joace cu o bucătărie de jucărie, cu un banc de lucru cu unelte, cu un mop de jucărie.
Tot ce trebuie să faci este să îl lași.
Încurajează-l să te observe când faci diverse munci prin casă și după aceea să te imite, să se descurce el singur, așa cum poate, în ritmul lui. Ajută-l când se împotmolește. Vor fi necesare multe încercări până va reuși să facă ceva. Dar toate au un început!
- Îți va plăcea și urmatorul articol: 12 metode de a motiva copilul să te ajute la treburile casnice
Ce să faci și ce să nu faci atunci când dai copilului de 2-3 ani sarcini și responsabilități în gospodărie?
Ce să faci:
- Să te înarmezi cu multă, multă răbdare
- Să nu fii perfecționistă, să nu ai mari așteptări
- Să îl lauzi și să îl încurajezi cât de des poți
- Să începi cu sarcini foarte simple și doar o sarcina odată, pentru a nu-l copleși
- Să îi oferi doar sarcini adaptate vârstei
- Să fii tu însuți un model
- Să faci demersul distractiv, ca o joaca. De exemplu, pune muzică și dansați amândoi în timp ce adunați jucăriile de pe jos.
Ce să NU faci:
- Să-ți pierzi răbdarea și să faci tu lucrurile în locul lui
- Să-l cerți, să-l critici dacă nu a făcut treaba corect sau daca a transformat totul într-un mare dezastru. Dacă îl cerți, își va pierde încrederea în propriile abilități de a face lucruri. Mai bine încearcă fraze precum: „Hai să îți arăt o metodă mai bună” sau „Va merge mai bine dacă…”
- Să îi impui să facă diverse munci sau din atitudinea ta să lași să se vadă că sarcinile din gospodărie sunt o corvoada sau ceva foarte plictisitor
- Să îi oferi recompense financiare, deoarece va ajunge o obișnuință și va ajunge să facă ceva în casă doar dacă primește ceva.
Ce sarcini și responsabilități poți să dai unui copil de 2-3 ani?
- Să își adune jucăriile după ce s-a jucat cu ele și să le pună de unde le-a luat
- Să-și pună cărțile înapoi pe raft
- Să aducă diverse lucruri (de exemplu o telecomandă)
- Să pună rufe murdare in coș
- Să scoată din sacoșe cumpărăturile (lucruri ușoare gen un pachet de pufuleți, un pachet de unt etc)
- Să scoată rufele din mașina de spălat și să ți le aducă să le întinzi
- Să împăture diverse lucruri simple, de exemplu un prosop
- Să-și șteargă cu șervețel umed măsuța
- Să arunce la gunoi (ce-i ceri)
- Să împerecheze șosetele
- Să pună vase murdare (cele care nu se sparg) în chiuvetă sau în mașina de spălat vase.
- Să te ajute în bucătărie (să te privească cum gătești, tai, speli, frămânți etc și să încerce să te imite)
Foarte util pentru această vârstă este turnul de ajutor (learning tower), un tip de mobilier Montessori conceput pentru a ajuta copiii să participe la activitățile din bucătărie. Această platformă reglabilă pe înălțime este concepută pentru ca cei mici să ajunga la blat sau chiuvetă și să fie implicați în activități încă de la o vârstă fragedă. Îl poți cumpăra de aici
Concluzie
Lista de mai sus vă poate da o idee generală cu privire la ce sarcini puteți da unui copil de 2-3 ani și cu privire la ce vă puteți aștepta. Țineți cont de faptul că fiecare copil este unic, fiecare este capabil sa facă lucruri diferite în funcție de gradul lui de dezvoltare. Tu trebuie să fii pozitivă și să-ți încurajezi cât de mult copilașul. Ajută-l, ai răbdare și amintește-ți că în final merită toate eforturile pe care le-ai făcut.
Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook 🙂 Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii.