Indiferent dacă a născut sora ta sau cea mai bună prietenă, vizitarea unei familii în care tocmai s-a născut un bebeluș este un moment emoționant. De abia aștepți să-i feliciți pe proaspeții părinți și să le admiri comoara. Însă trebuie să știi că exista câteva reguli pe care trebuie să le respecți când vizitezi un bebeluș, astfel încât vizita ta să nu se transforme într-un stres inutil pentru părinți.
Ține cont de faptul că nașterea unui copil implică schimbări majore în viața părinților. În special pentru mămică, perioada post-partum este una dificilă. Ea tocmai își revine după naștere iar lipsa somnului și necesitatea de a satisface non-stop nevoile bebelușului o fac să experimenteze cea mai profundă oboseală din viața ei. În aceste condiții, un flux continuu de vizitatori nu este exact cel mai relaxant scenariu pentru ea.
Prin urmare, când vizitezi un bebeluș un bebeluș, ține cont de următoarele reguli și sfaturi utile:
1. Nu face vizite surpriză
Bebelușii sunt adorabili, nu-i așa? Însă aceasta nu înseamnă ca poți apărea neanunțată în casa unei familii care are un nou-născut. Vizitele surpriză sunt de evitat în special în primele săptămâni după naștere, când bebelușul are mare nevoie să stea cât mai aproape de mămica lui. Alăptările frecvente sunt de asemenea specifice acestei perioade, iar vizitele surpriză pot interfera cu acestea.
Dacă totuși dorești să mergi în vizită, cea mai bună abordare este să o suni înainte pe mămică pentru stabilirea zilei și orei. Fiecare mămică are propriul ei program și propria sa disponibilitate de a primi vizitatori. Pe unele nu le deranjează să se vadă cu multe persoane chiar la câteva zile după naștere, însă unele nu sunt pregătite de vizite decât după câteva săptămâni, când lucrurile se mai așează.
Să nu fii dezamăgită daca mămica te refuză momentan. Cu siguranță are motivele ei.
2. Oferă cadouri mămicii și bebelușului
Tu cunoști mămica și știi cel mai bine ce și-ar dori să primească. De la cadouri mai pragmatice de genul scutecelor, hăinițelor sau a diverselor gadget-uri utile în îngrijirea bebelușului și până la bomboanele de ciocolată preferate de mămică, posibilitățile de alegere a cadourilor sunt numeroase.
O variantă tradițională este aducerea de mâncare gătită și prăjituri de casă sau tort, așa numitul plocon. Cu siguranță îi vei însenina ziua mămicii cu acest gen de cadouri. Eu și acum mă emoționez când mă gândesc la prăjiturile și grătarele aduse de verișoarele mele!
Dacă nu știi ce cadouri.să duci bebelușului, aruncă o privire la acest articol: Cele mai inspirate idei de cadouri pentru bebeluși
3. Nu te aștepta la o primire ca pe vremuri
Vizitarea unei familii în care s-a născut un bebeluș nu mai este la fel cum era înainte din cauza numeroaselor schimbări intervenite odată cu acest fericit eveniment.
Șansele sunt mari ca mămica să nu te aștepte cu masa pusă sau nici măcar cu niște gustări. Casa este posibil să arate dezastruos din cauză că părinții nu au avut timp de curățenie și ordine. Mămica este departe de a fi prezentabilă, fiind stresată și încărcată cu emoții de tot felul. Toate acestea sunt lucruri normale, nu te aștepta să fie ca înainte.
4. Spală-te pe mâini
Aceasta este una din cele mai importante reguli când vizitezi un bebeluș. Tine cont de faptul ca bebelușii au un sistem imunitar insuficient dezvoltat si că orice infecție le poate cauza mari probleme. Gândește-te că obiecte comune precum telefonul sau ușa liftului sunt mari purtătoare de microbi iar prin spălarea mâinilor când ajungi minimizezi riscul transmiterii acestora către bebeluș.
Este util să te speli pe mâini și înainte de a lua bebelușul în brațe. Chiar dacă pare redundant, părinții îți vor fi recunoscători.
5. Nu fuma și nu purta parfum
Niciodată nu trebuie să fumezi când vizitezi un bebeluș. Fumatul pasiv este foarte dăunător pentru aparatul respirator imatur al bebelușului. De asemenea, nu purta haine îmbibate cu fum de țigară. Parfumul de asemenea îl poate irita pe bebeluș și îi poate provoca alergii.
6. Nu merge în vizită dacă nu te simți bine
Să te abții de la vizitarea unui nou născut când ești bolnav/ă este o regulă deosebit de importantă. Ai fi surprins/ă să afli câte persoane merg în vizită cu scuza că nu au „decât o simpla răceală ”. Dar o simplă viroză luată de un bebeluș îi poate fi fatală.
Varianta ideală este să nu mai ai niciun fel simptome când vizitezi un bebeluș.
7. Nu lua în brațe bebelușul decât atunci când mămica se oferă să ți-l dea
Există părinți care nu se simt bine când altcineva le ține în brațe copilul. Nu înseamnă că ai făcut ceva greșit sau că părinții nu te plac. Înseamnă că probabil sunt îngrijorați că o asemenea apropiere fizică poate implica un transfer de viruși. În perioada de după naștere, anxietatea mamei este la cote maxime, iar să-și vadă copilul în brațele altcuiva nu face decât să-i amplifice această anxietate.
Ideal ar fi să aștepți până când mămica se simte suficient de confortabil încât să se ofere ea să îți dea bebelușul în brațe.
O variantă ar fi să te oferi să ții copilul în brațe, astfel încât mămica să poată bea în liniște o cafea sau să poată face un duș. Daca mămica nu are nicio problemă cu faptul că altcineva îi ține bebelușul în brațe, cu siguranță nu va rata o astfel de oportunitate!
8. Oferă-te să ajuți la diferite treburi casnice
Să țină casa curată și ordonată este ceva dificil pentru noii părinți, deci probabil că ar aprecia un astfel de ajutor.
Te poți oferi de exemplu să dai cu aspiratorul, să duci gunoiul etc. Sau mai bine întreabă părinții la ce poți ajuta. Însă ține cont de faptul că există unele mămici care nu se simt confortabile cu ideea ca altcineva să le facă curățenia. În funcție și de gradul de apropiere cu mămica, așteaptă-te la varianta în care oferta ta va fi refuzată dar nu te supăra din acest motiv.
9. Întotdeauna dă înapoi mămicii bebelușul care plânge
Să presupunem ca ții în brațe bebelușul și acesta începe sa plângă. Se știe că bebelușii plâng des, acesta fiind unicul lor mod de comunicare. Nimeni nu cunoaște mai bine nevoile copilului decât părinții săi!
Nu încerca să-ți imaginezi motivele pentru care plânge, nu încerca să-l consolezi și nici nu sugera soluții. Pur si simplu dă înapoi copilul în brațele mămicii.
10. Nu săruta bebelușul
Niciodată, dar niciodată nu săruta bebelușul! Nici pe față nici pe alte părți ale corpului. Mulți părinți, printre care mă număr și eu, pur și simplu nu suportă să le fie pupați copiii de către alte persoane. Sunt atât de multe boli care se răspândesc prin sărut încât nu merită să riști. În plus, sărutând copilul sporești anxietatea mamei.
11. Nu ignora ceilalți copiii ai familiei
Când bebelușul are frați sau surori, interacționează și cu aceștia! Nașterea unui frățior înseamnă o perioadă de mari schimbări și pentru ei, șansele fiind destul de mari să se simtă puțin neglijați. Acordă-le și lor atenție, joacă-te cu ei, îi vei face astfel să se simtă bine.
Așa cum te-ai oferit să ajuți la treburile casnice, te poți oferi și să ai grijă de copiii mai mari până când mămica se odihnește puțin împreună cu bebe.
12. Oferă suport emoțional mămicii
Ajuți mult noua mămică oferindu-i suportul tău emoțional. Daca ești și tu părinte, poate fi deosebit de liniștitor să o asiguri că ceea ce simte este normal și că la rândul tău ai trecut prin aceleași experiențe.
Mămicile au și ele nevoie de dragoste și atenție, însă prietenii și familia, fiind cuprinși de entuziasmul întâlnirii cu bebelușul, uneori uită acest aspect și se concentrează exclusiv asupra celui mic. Nașterea, recuperarea, schimbările hormonale și nopțile nedormite, toate afectează mămica. Spune-i că ești lângă ea și că o înțelegi ca îi este greu.
- Îți va plăcea și urmatorul articol: Cum ți se schimbă viața când devii mămică?
13. Nu oferi sfaturi nesolicitate
Noii părinți de regulă sunt bombardați cu sfaturi și păreri chiar dinainte de nașterea copilului, pe tot felul de subiecte, începând cu alăptarea, continuând cu opinii despre laptele praf, programul de somn al bebelușului, colicile etc.
Chiar dacă ești o mămică cu experiență care crede că le știe pe toate, abține-te să sufoci cu sfaturi familia pe care o vizitezi. Însă dacă părinții îți cer sfatul pe un anumit subiect, evident că nu trebuie să eziți să îl oferi.
Nu critica alegerile părinților. Chiar dacă ai alte opinii cu privire la ținutul prea mult a copilului in brațe (că s-ar putea învăța așa și cică devine răsfățat), la folosirea suzetei sau la modul în care se așează bebelușul în pătuț, abține-te să pui în discuție alegerile părinților. Cu siguranță au studiat mult înainte de a face acele alegeri.
14. Dacă faci poze, nu le posta în Social Media
Sunt multe motive pentru care nu este în regulă să faci fotografii cu bebelușul și să le postezi în Social Media. De exemplu, poate că părinții nu au apucat încă să anunțe public nașterea copilului, nefiind normal să fii tu cea care face acest lucru. Sau poate că părinții nu doresc să apară online poze cu copilul lor.
15. Oferă mămicii discreție când alăptează
Există mămici care nu au nicio problemă dacă sunt privite atunci când alăptează. Unele preferă să se acopere cu o eșarfă. Altele nu se simt deloc confortabil când sunt privite și preferă să alăpteze fără a fi nimeni în preajmă. Dacă în timpul vizitei mămica trebuie să alăpteze, oferă-te să stai temporar în altă cameră sau chiar să pleci. Dacă mămica nu are nicio problemă cu faptul că ești prezentă, îți va spune.
16. Nu trezi bebelușul
Evident că atunci când vizitezi un bebeluș dorești să-l prinzi treaz, să te bucuri de zâmbetele și mutrițele lui. Însă din punctul de vedere al mămicii, după ce a încercat două ore să adoarmă copilul, ultimul lucru pe care îl vrea este să-l trezească. Prin urmare, dacă bebe doarme în timp ce apari tu în vizită, nu-l trezi și nu avea pretenția ca mămica să-l trezească.
17. Limitează durata vizitei
Chiar dacă ai fi tentată ca atunci când vizitezi un bebeluș să stai cât mai mult, sfatul este să limitezi durata vizitei. Aceasta deoarece fără îndoială părinții sunt obosiți și se străduiesc să se adapteze la noul program impus de apariția bebelușului. Chiar dacă părinții apreciază că i-ai vizitat și că ți-ai oferit ajutorul, este important să știi când ar trebui să pleci. Evident că durata vizitei depinde de apropierea ta de părinți. De exemplu daca cea care a născut este sora ta, e normal să stai mai mult și să ajuți prin casă. Însă dacă vizitezi o prietenă, o vizită care durează o jumătate de oră ar fi mai potrivită.
Dacă acest articol v-a plăcut, nu uitați să dați follow paginii mele de Facebook 🙂 Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrieti-vă în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii.