Parenting

10 moduri în care poți dezvolta încrederea în sine a copilului

De ce este importantă încrederea în sine a copilului

Încrederea în sine a copilului este un ingredient esențial în dezvoltarea sa.

Copilul încrezător în sine se simte iubit și acceptat, este mândru de ce poate face, gândește pozitiv și crede în el însuși. Încrederea în sine a copilului îl ajută să-și gestioneze corect greșelile și să continue ce a început chiar dacă inițial a ratat. În consecință, el se descurcă mai bine atât la școală cât și în relațiile cu ceilalți.

Dimpotrivă, copiii cărora le lipsește încrederea în sine sunt critici cu propria persoană, se simt inferiori celorlalți copiii și se îndoiesc că vor reuși ceva. Sunt nesiguri pe ei, nu știu să își susțină punctul de vedere, renunță ușor la ce au început sau mai degrabă preferă să nu înceapă ceva de teama eșecului. Ei vor deveni adulți nesiguri pe ei, cu un parcurs în viață mai puțin favorabil decât cel al copiilor din prima categorie.

Cum se dezvoltă încrederea în sine a copilului?

Încrederea în sine se dezvoltă încă din bebelușie, când copilul simte că este iubit și acceptat, având sentimentul de siguranță. De aceea, este extrem de important să-i oferim toată dragostea, grija și atenția noastră. Pe măsură ce copilul crește, va începe să facă el singur diverse lucruri si va căpăta abilități noi. Încrederea în sine a copilului se dezvoltă când părinții îi oferă atenția lor, îl lasă să încerce lucruri noi și îi arată că sunt mândri de el.

Cum pot părinții să dezvolte încrederea în sine a copilului?

1. Lasă copilul să ia anumite decizii

Dacă copilul are ocazia de a face alegeri încă de la o vârstă fragedă, va dezvolta încredere în el. Pe de altă parte, a avea prea mult control poate copleși un copil de vârstă mică, de aceea sfatul este să-i oferi acestuia doar două sau trei alternative. De exemplu, nu este recomandabil să întrebi un copil de trei ani ce vrea să mănânce la prânz. În schimb poți să-l întrebi: „Vrei paste sau șnițel cu orez?”

Însă copilul ar trebui să știe că uneori există alegeri care sunt doar ale părintelui și care nu sunt negociabile. De exemplu, să poarte cască când merge cu bicicleta este ceva ne-negociabil.

Încrederea în sine a copilului se îmbunătățește cand îl lași să aleagă, el învățând astfel să-și asume responsabilitatea pentru propriile decizii.

2. Dă-i diverse responsabilități

moduri în care poți dezvolta încrederea în sine a copilului

Dându-i copilului diverse sarcini și responsabilități, îi arătăm că avem încredere în el, în abilitățile lui. Atunci când cel mic se simte util și de ajutor, încrederea lui în sine se dezvoltă. Aceste sarcini trebuie să fie adecvate vârstei lui. Când este mic, îl poți ruga de exemplu să te ajute la sortarea rufelor, la adunatul jucăriilor, la udatul florilor, etc.

Pe măsură ce stăpânește aceste sarcini, dă-i unele din ce în ce mai complicate. Cu fiecare pas înainte, încrederea în sine a copilului crește, mai ales când știe că tu ai încredere în el.

3. Laudă-ți copilul, dar ai grijă cum o faci

Încrederea în sine a copilului

Laudele sunt un mod de a-i arata copilului că ești mândra de el. Însă trebuie să ai grijă cum lauzi:

  • Nu exagera cu laudele. Laudele care nu au fost câștigate pe bune nu sunt sincere și în final nu își ating scopul. De exemplu, nu lăuda copilul că a făcut un joc bun când în realitate amândoi știți că a jucat cât se poate de prost. Mai bine spune: „ Știu că nu ai făcut cel mai bun joc al tău, însă cu toții avem câte o zi mai proastă. Sunt mandră de tine că nu ai renunțat. Am încredere că la următorul joc îți vei reveni.”
  • Laudă efortul, nu neapărat rezultatul final. De exemplu, dacă l-ai văzut învățând din greu pentru un examen, spune-i că ești mândră că s-a străduit să facă tot posibilul să ia o notă bună. Faptul că depus toate eforturile este chiar mai important decât nota finală. Dacă totuși nu a reușit să ia o notă bună reamintește-i că este perfect omenesc să mai ai și ratări în viață și că nu are de ce să se rușineze. Pedepsindu-l, nu faci decât să ruinezi încrederea în sine a copilului.
  • Viața nu înseamnă urmărirea perfecțiunii. În viață, cu toții învățam în permanență lucruri noi. Nu neapărat toate ne ies din prima. Importante sunt progresul, atitudinea și tenacitatea în înfruntarea provocărilor și în atingerea obiectivelor. „Văd că te descurci din ce în ce mai bine la lecțiile de engleză” – aceasta este o frază care îl ajută pe copil în cultivarea încrederii în sine, mai mult decât să aștepți cu anii ca să poți să-i spui „Vorbești perfect engleza”.

4. Celebrează micile victorii

Sărbătorirea micilor realizări ne face să ne simțim bine, să realizăm ce mult am avansat și ne inspiră să mergem mai departe. Când copilul face progrese sau își depășește o frică, sărbătoriți!  Faceți ceva împreună, ca familie, de exemplu ieșiți la o terasă sau în parc. Comunică lucruri pozitive copilului, asta îl va ajuta să se descurce mai bine în toate aspectele vieții lui.

5.  Încurajează copilul să aibă un hobby

Hobby-urile îi ajută pe cei mici să își dezvolte o gamă largă de calități, inclusiv managementul timpului și munca în echipă. Pe măsură ce aceste calități se dezvoltă, ei vor începe să creadă în ei înșiși și se vor simți mai confortabil asumându-și riscuri. Copiii care au o pasiune se simt mândri de experiența lor și au șanse mai mari să aibă parte de succese și în alte domenii. Hobby-urile sunt de asemenea importante și pentru dezvoltarea abilităților de comunicare cu ceilalți copii.

Îți recomand cu drag să citești articolul De ce ar trebui să încurajăm hobby-urile copilului nostru

6. Fii tu însuți un model

Este un lucru cunoscut faptul că cei mici imită comportamentul părinților. Când vine vorba de a învăța cum să-și gestioneze emoții precum furia sau frustrarea, părinții sunt modelele lor. Dacă tu transmiți încredere in sine și perseverență, copilul va adopta același comportament.

7. Vezi partea plină a paharului

Încrederea în sine a copilului

Atunci când copilul se simte înfrânt, ajută-l să devină optimist încurajându-l să găsească căi de rezolvare a problemelor, respectiv de depășire a situației. De exemplu, dacă nu a fost selectat în „primul 11” al echipei de fotbal și a fost lăsat rezervă, decât să-i spui „ Tu ești cel mai bun”, îl ajută mai mult să-i spui: „Știu că ești dezamăgit. Hai să facem un plan astfel încât la jocul următor să fii printre titulari”.

Concentrează-te nu pe slăbiciunile ci pe punctele tari ale copilului și oferă-i cât de multe oportunități să și le dezvolte.

Evită criticile dure precum: „Ești așa de leneș!”. Acestea îl demotivează și îi scad încrederea în sine. Corectează-l cu răbdare și concentrați-vă împreună pe ce trebuie făcut data viitoare.

8. Evită să sari de fiecare dată în ajutorul lui

Este ceva natural să vrei să-ți ajuți tot timpul copilul, să-l împiedici să fie rănit, descurajat sau să facă greșeli. Însă atunci când intervii în permanență, nu-i faci o favoare. Știu că este greu să te abții, instinctul te îndeamnă să îl protejezi, însă este necesar ca cel mic să știe că este normal să mai și greșească, să mai aibă câteodată și eșecuri, este normal să se simtă uneori trist, dezamăgit sau furios. Copiii învață să reușească înfruntând obstacolele, încercând mereu ceva nou si dificil, nu avându-te pe tine mereu prezentă să îl ajuți. În schimb, oferă-i suport și încurajează-l să găsească strategii pentru rezolvarea problemelor. Ajută-l să rezolve sarcini dificile împarțindu-le în mai multe sarcini mici cu care copilul este obișnuit și pe care le poate gestiona.

Lasă-l din când în când să iasă din zona lui de confort și să își asume riscuri. Aceasta îl va ajuta la dezvoltarea încrederii în sine. Sărind urgent in ajutorul lui în permanență nu faci decât să-i creezi o dependență de tine care nu îl va ajuta în viață. Este ca și cum i-ai face temele – pe moment îl ajută, dar pe termen lung este un obicei cât se poate de nociv.

Într-o singură situație acest sfat nu se aplică și anume atunci când vorbim de siguranța copilului – bineînțeles că atunci trebuie ajutat, indiferent de situație.

9. Ajută-l să-și fixeze țeluri realiste

Mulți părinți le spun copiilor că doar stelele sunt limita, însă este important să fiți realiști cu privire la ce pot ei realiza in realitate, astfel încât țelurile fixate chiar să fie realizabile. Realist vorbind, de exemplu țelul de a ajunge următoarea Simona Halep nu este unul realist iar o astfel de ștachetă fixată prea sus poate conduce la dezamăgire în caz de nereușită, cu consecința prăbușirii încrederii în sine.

10. Cere-i părerea

Încearcă să afli părerea lui în diferite situații adaptate vârstei copilului, în acest fel arătându-i că ideile lui sunt importante și contează. Aceasta va ajuta la dezvoltarea încrederii în sine a copilului, arătându-i că până și adulții au nevoie de ajutor câteodată. Veți fi surprinși să vedeți cu ce soluții inovative și creative pot veni copiii atunci când sunt consultați!

Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook 🙂 Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *