Parenting

Cum învățăm copiii despre valoarea banilor? – partea a doua

Într-unul din articolele precedente am început să discutăm despre cum învățăm copiii despre valoarea banilor, cu referire la copiii mici (preșcolarii și copiii de grădiniță). Acum a venit rândul să vorbim despre bazele educației financiare a copiilor mai mari, de școală și liceu.

Așa cum subliniam și in primul articol, rețineți că nouă ca părinți ne revine sarcina deosebit de importantă de a oferi copiilor noștri o educație financiara solidă și obiceiuri sănătoase de economisire, acestea urmând să îl ajute în viață și să îi asigure o situație financiară stabilă în viitor. Învățându-i pe copii despre valoarea banilor, construiți bazele viitoarei lor independențe financiare și în general succesul lor în viață.

Când copiii ajung la școală, încep să înțeleagă mai bine valoarea banilor. Pot diferenția de exemplu un lucru care costă 1 leu de unul care costă 10 lei. Știu de asemenea că într-un leu intră 100 de bani și pot face operațiuni matematice cu banii, pot calcula restul etc. Este momentul perfect pentru a-i învăța cum să cheltuiască responsabil.

Mai jos vă prezint câteva idei despre cum învățam copiii despre valoarea banilor:

Dă copilului  bani de buzunar

Nu mă refer la micile sume de bani pe care le aduna copilul in pușculiță când era mai mic, când a început să deprindă conceptul de economisire. Mă refer la banii de buzunar pe care îi poți oferi copilului când crește mai mare, cu privire la care există o controversă între părinți dacă ar trebui să fie oferiți în sumă fixă cu o anumită periodicitate (o dată pe săptămână, o dată pe luna) sau ar trebui să reprezinte o recompensă pentru mici munci pe care le prestează în gospodărie. Dacă optezi pentru această din urmă variantă, alege cu grijă niște sarcini pe care copilul să fie în stare să le îndeplinească, în funcție de vârstă, de exemplu: să adune masa, să plimbe câinele, să dea cu aspiratorul, să plivească buruieni in gradina, să duca gunoiul etc. Acest concept, cu care rezonez și eu,  va ajuta copilul să înțeleagă că banii se câștigă nu se obțin gratuit. Nu este recomandabil să plătești copilul  pentru munci pe care trebuie să le facă oricum, ca de exemplu să-și țină camera ordonată, să-și facă patul etc.

Sfătuiește (dar nu obliga) copilul să nu-și cheltuie pe loc toți banii primiți ci să-i adune pentru lucruri mai valoroase. Copilul este mai mare acum și va înțelege mai bine ideea de cost de oportunitate pe care te-ai străduit să i-o explici când era mai mic. Adică înțelege că daca alege să-și cheltuie toți banii pe ceva, de exemplu pentru mai multe jucării mici sau dulciuri, nu-și va mai putea cumpăra tableta pe care și-o dorea demult pentru că a rămas fără bani.

Evită pe cât posibil cumpărăturile din impuls și fă cumpărături responsabile

„Mamă, uite ce rochie frumoasă am găsit! O putem cumpăra, te rooog?” Nu-i așa că îți sună familiar? Specialiștii ne sfătuiesc ca în loc sa cedăm, să îndemnăm copilul să-și folosească proprii bani cu greu economisiți, însă să-l sfătuim să nu ia decizia pe loc ci să mai aștepte până mâine, timp în care se poate gândi dacă într-adevăr are nevoie de acel lucru.

Descurajează copilul să cumpere lucruri care nu-i sunt necesare și fii tu însuți un exemplu de urmat. Încearcă să faci copilul să înțeleagă diferența între dorințe și nevoi atunci când cumpără ceva. Va fi un drum lung și va trebui până la urmă să ai încredere în instinctele lui și să-l lași să ia el propriile decizii, fie bune sau proaste (evident, în niște limite rezonabile). Doar în acest fel va experimenta consecințele propriilor decizii.

Un drum la supermarket poate fi un excelent exemplu pentru a demonstra copilului ce înseamnă cumpărături responsabile. Fă o lista cu ce aveți de cumpărat si fixează un buget în acest sens. În acest fel copilul va învăța că este necesar săa planifice cumpărăturile, în caz contrar va putea rămâne fără bani.

Învăță-l să fie cumpătat

învățăm copiii despre valoarea banilor

Explică copilului că sunt în viață lucruri mai valoroase decât cele materiale. În era rețelelor sociale, este foarte ușor pentru copil să se compare cu prietenii săi online sau chiar cu necunoscuți. Acest lucru poate naște o competiție uneori nesănătoasă. Învățând-ne copiii despre importanța cumpătării (a nu se confunda cu zgârcenia) versus consumul exagerat, îi vom ajuta sa devină adulți stabili financiar.

Implică copilul în deciziile financiare ale familiei

Gestionarea corectă a banilor este o aptitudine care nu se învață la școală. Este cunoscut faptul că acei copii care sunt educați financiar de către părinți încă de la cea mai fragedă vârstă vor avea un avantaj real ulterior in viață față de cei care au învățat despre bani singuri, „ dând cu capul” adică lovindu-se de probleme.

Desigur, există atât avantaje cât și dezavantaje în implicarea copiilor in deciziile financiare ale familiei. În primul rând, să ții cont de faptul că ceea ce împărtășim copiilor trebuie să fie adecvat vârstei lor. Nu trebuie să-i plictisim cu cele mai mici detalii și nici să-i copleșim.

Fie că este vorba despre faptul ca economisiți pentru a va plăti ipoteca sau pentru o vacanță, copiii pot fi parte din demers. Împărtășiți-le și lor scopul și invitați-i să facă parte din echipă.

Jucați-vă jocuri care implică bani

Jocurile ramân o bună modalitate de a învăța diverse lucruri chiar și după ce copilul a crescut. Pe piață există o mulțime de jocuri care implică gestionarea banilor, pe care le puteți juca în familie. Printre cele mai cunoscute se numără Monopoly (există și varianta Monopoly Junior, pe care o puteți cumpăra de aici), Payday, The game of life, Jocul afacerilor.

învățăm copiii despre valoarea banilor

Familiarizează copilul cu băncile

Ia cu tine copilul când mergi la bancă să faci diverse operațiuni; în acest fel el va începe să înțeleagă ce se întâmplă într-o bancă. Arată-i cum se retrag bani de la ATM, însă ai grijă să-i explici că ATM -ul nu este un izvor nesecat de bani gratis ci un mod de a retrage banii pe care tu deja îi ai in cont.

Plătește cumpărăturile pe cât posibil cu numerar

Fără nicio îndoială, cardurile de credit sunt o metodă modernă și comodă de plată, însă în același timp pot fi și o metodă de a cheltui bani pe care nu îi ai. Copilul poate fi tentat să creadă că poate obține orice doar prezentând cardul. De aceea, pentru a forma copilului obiceiuri financiare sănătoase este de preferat ca atunci când mergeți la cumpărături să plătești cu numerar, nu cu cardul de credit. Sau dacă totuși  plătești cu cardul, explică-i că banii vin tot din contul tău.

Învață copilul bazele bugetării

învățăm copiii despre valoarea banilor

Ca sa evite supraîndatorarea, orice familie ar trebui să țină un buget. Arată copilului cum arată bugetul familiei voastre și încurajează-l și pe el să noteze toate sumele primite într-o luna precum ăi toate cheltuielile pe care le-a făcut. În funcție de acestea, planificați cum va arăta luna viitoare din punct de vedere financiar.

Regula 50/30/20

Explică-i copilului ce înseamnă regula 50/30/20. Aceasta este o regulă care ar trebui să guverneze orice buget familial echilibrat și care presupune că 50% din cheltuieli ar trebui să meargă pe ceea ce avem nevoie, 30% pe ceea ce ne dorim si 20% pe economii.

Despre împrumuturi

Odată ce copilul vostru a deprins ideea de cheltuire și economisire și a început să-și poată gestiona banii primiți, poți să începi să-i vorbești despre conceptul de împrumut. Momentul cel mai bun este atunci când copilul vrea să-și cumpere ceva dar nu are banii la el. Spune-i că vei plăti tu lucrul respectiv, cu condiția să-ți dea înapoi banii când ajungeți acasă. Odată ajunși acasă, amintește-i că are o datorie și că orice datorie trebuie să fie plătită.

Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook 🙂 Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *