Bebelusul Parenting

Cum îmbrăcăm bebelușul iarna – prima iarnă a bebelușului

Fiind mămică de copil născut în luna decembrie, am început să studiez despre cum îmbrăcăm bebelușul iarna și despre condițiile în care putem ieși afară imediat după ce l-am adus pe bebe acasă. Am aflat că este foarte important pentru sănătatea fizică și psihică a copiilor și a părinților să iasă cât mai mult din casă, chiar și în sezonul rece. Cu condiția să nu fie ger, viscol sau precipitații, o gură de aer proaspăt îl ajută pe bebe să se obișnuiască cu clima locală și îi poate calma agitația, în același timp făcând minuni pentru moralul lui mami.

Cu toate acestea, trebuie luate niște masuri de precauție. Când temperaturile scad sub pragul înghețului, ar trebui limitate ieșirile bebelușilor afară doar la cele absolut necesare, deoarece ei nu au abilitatea de a-și autoregla temperatura. Ei pierd căldura corporală mult mai repede decât adulții, având masa musculară și stratul adipos mult mai puțin dezvoltate.

La sfatul medicului, noi am început să-l scoatem afară pe bebe doar când temperaturile au fost pozitive, după vârsta de 3-4 săptămâni, la început doar câteva minute pe balcon, după care am mărit treptat perioada. Iată câteva idei despre cum îmbrăcăm bebelușul iarna:

Îmbrăcați copilul în straturi de haine

Ori de câte ori bebelușul se află afară iarna, straturile de haine îi vor ține de cald. Regula este că un bebeluș are nevoie de un strat în plus de haine față de cum sunteti voi îmbrăcați.

Poți incepe cu un body cu mânecă lungă și pantalonași subțiri de bumbac sau leggins. Peste acestea adaugă un pulover (preferabil cu conținut de lână) sau o flanelă. Ultimul strat este o salopețică groasă, preferabil impermeabilă. Pentru comoditatea imbrăcării-dezbrăcării, sfatul este să alegi o salopetă cu fermoar în față precum aceasta sau chiar cu fermoare pe ambele picioare.

Straturile sunt versatile si vă ajută să vă adaptați foarte bine când intrați cu bebe la interior (de exemplu într-un magazin sau restaurant). Nu uita să înlături stratul exterior atunci când intrați într-o încapere încalzită, pentru a nu supraîncalzi bebelușul.

Capul, urechile, mâinile și picioarele trebuie protejate cu căciuliță (sunt utile cele care acoperă și urechile), mănuși, șosete, respectiv cizmulițe.  Pentru nou-născuți există și salopete care includ mănuși iar unele protejează și laba piciorului, astfel încât nu este necesară încălțămintea.

cum îmbrăcăm bebelușul iarna

Dacă ieși la plimbare cu căruciorul,  învelește copilul îmbrăcat cum am exemplificat mai sus într-o păturică cu blăniță precum aceasta sau în husa proprie a căruciorului. Dacă caruciorul nu a venit echipat cu așa ceva, poți cumpăra separat  săculeț pentru cărucior, chiar și îmblănit, precum acesta

Cum îmbrăcăm bebelușul iarna când ne plimbăm cu mașina

În ciuda faptului că este frig afară, este important să știi că niciodată nu trebuie sa pui copilul în scaunul auto îmbracat în salopetă sau geacă groase sau foarte pufoase. Acestea sunt grozave pentru joaca în zapadă sau săniuș,  dar nu sunt sigure în scaunul auto. Să scoți salopeta sau geaca copilului când afară este frig poate părea contraintuitiv, însă Asociația Americană de Pediatrie avertizează asupra faptului că materialul pufos se comprimă sub influența forței unui impact, lăsând un spațiu sub centuri (centuri pe care le-am lărgit ca să încapă copilul cu haina groasă) Astfel, un bebeluș poate scăpa din centuri și poate fi aruncat din scaun.

Varianta ideală ar fi să pre-încălzești mașina înainte de a aduce copilul. Dacă acest lucru nu este posibil, folosește o paturică pentru a acoperi bebelușul pus în scaunul auto fără hainele groase, păturică pe care o poți înlătura când se încălzește în mașină. Mare atenție tot timpul la paturică să nu acopere fața bebelușului.

Cum îmbrăcăm bebelușul iarna în marsupiu

Marsupiile sunt bune pentru a fi folosite și iarna, deoarece îți poți folosi propria caldură corporală pentru a încălzi bebelușul. Folosește o haină supradimensionată care să vă acopere pe amândoi sau chiar îți poți reutiliza haina pe care ai purtat-o în timpul sarcinii. Îmbracă bebelușul așa cum te îmbraci și tu sub haină. Ai grijă când tragi fermoarul hainei să nu acopere fața bebelușului. Ai grijă de asemenea la eșarfe, fulare și orice care ar putea restricționa respirația bebelușului. Pune-i pe cap o căciuliță călduroasă și gata, puteți ieși la plimbare!

Unul din cele mai importante sfaturi referitoare la siguranța purtării bebelușului în marsupiu iarna se referă la folosirea de care tine a încalțamintei cu talpă antiderapantă. Trebuie intotdeauna să fii atentă când te plimbi cu marsupiul pe suprafețe acoperite cu zăpadă sau gheață, pentru a nu aluneca.

Fiți atenți la semnalele de alarmă

Dacă copilul începe să tremure sau este letargic, dacă extremitățile au devenit reci, fața a căpătat paloare sau buzele au devenit vinete, du cât de repede copilul într-un spațiu încălzit. Înlătură hainele ude, îmbracă-l cu haine calde însă nu încerca să freci zonele reci întrucât mai rău faci. Dacă starea copilului nu se îmbunatățește în termen scurt, apelează la un medic.

Cum îmbrăcăm bebelușul iarna în casă

Majoritatea pediatrilor de la noi recomandă ca fiind o temperatură optimă în casă pentru bebeluși una cuprinsă între 21-24°C. Pe timpul nopții, poți scădea temperatura cu câteva grade, cunoscut fiind faptul că bebelușii dorm mai bine când termperatura nu este ridicată, însa nu este ceva ce ar trebui schimbat neaparat.

În camerele în care temperatura este ridicată, la limita de sus a intervalului menționat sau chiar mai mult, poți îmbraca bebelușul doar cu un strat de haine (body plus pantalonași subțiri sau salopetă subțire) la care adăugi șosete. Dacă temperatura este mai scazută poți lua în considerare să-l îmbraci fie într-o salopetă mai groasă, fie să mai adăugi un strat peste body.

La somn, folosiți un saculeț de dormit precum acesta, a cărui grosime să fie adaptată temperaturii camerei, dar fiți atenți la semnele supraîncălzirii. De asemenea, aveți foarte mare grijă la păturici, acestea nefiind sigure pentru copii până la vârsta de 12 luni din cauza riscului sufocării. Nu uitați să folosiți un umidificator de aer deoarece aerul cald usucă atât pielea cât și căile respiratorii ale bebelușului.

Sper că sfaturile de mai sus despre cum îmbrăcăm bebelușul iarna v-au fost utile si sper că vă bucurați de iarnă la fel de mult ca și noi!

Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook @mamicidestepte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *