De ce este important să învățăm copiii despre valoarea banilor?
Poate este o defecțiune profesională, însă acest articol despre cum învățăm copiii despre valoarea banilor este printre primele scrise de mine pe blog.
Am cunoscut oameni care trăiesc înfundați în datorii, se împrumută doar ca să stingă datorii mai vechi, creând o spirală interminabilă, iar cardul de credit este cel mai bun prieten al lor. Poate lucrurile ar fi avut o altă desfășurare în viața lor, dacă ar fi primit de mici o minimă educație financiară de la părinții lor. Căci da, nouă ca părinți ne revine această sarcina importantă de a fi primii care învăță copilul despre valoarea banilor.
Să învățăm copiii despre valoarea banilor este un proces lung, care ar trebui să înceapă în copilăria timpurie și să continue inclusiv când copiii devin adolescenți sau tineri adulți. O educație financiară solidă îi va crea copilului obiceiuri sănătoase de economisire, îl va învăța cum să facă cumpărături și cum sa investească, iar în ultima instanță toate acestea îl vor ajuta mult in viață și îi vor asigura o situație financiară stabilă în viitor. Învățându-i pe copii despre valoarea banilor, construiți bazele viitoarei lor independențe financiare și în general succesul lor în viață.
Când poți începe să vorbești cu copilul despre bani
Specialiștii sunt de părere că discuțiile cu copilul despre bani ar trebui să înceapă cât de curând posibil, chiar de la vârsta de 3 ani. Un studiu al Universității din Cambridge a arătat faptul că pe la vârsta de 7 ani majoritatea copiilor sunt capabili să înțeleagă valoarea banilor, să poată să amâne recompensele și să înțeleagă că anumite alegeri pe care le fac sunt ireversibile și le pot cauza probleme în viitor.
Studiul reliefează faptul că acei copii cărora li se permite să ia de mici decizii financiare potrivite vârstei sau care trec de mici prin experiența economisirii sau cheltuirii, își creează obiceiuri sănătoase referitoare la bani. Acest lucru poate duce la îmbunătățirea abilităților lor de a planifica banii și de a-și controla impulsurile de cheltuire, creând un comportament financiar corect mai târziu în viață.
Pentru unii părinți, să vorbești unui copil mic despre valoarea banilor poate părea ceva neimportant sau chiar deplasat. Totuși, rețineți că, cu cât conceptul de bani îi este prezentat copilului mai repede, cu atât mai bine.
Dar mai exact, cum învățăm copiii despre valoarea banilor?
Faceți-i cunoștință cu banii
Arătați-i copilului cum arată banii. Dați-i în mânuță câteva monede și bancnote când plătiți cumpărăturile, astfel va începe și el să se obișnuiască cu banii. Arătați-i copilului că exista mai multe feluri de monede și bancnote, de diferite valori, iar când va mai crește va învăța să le și identifice. Este foarte important ca cel mic să facă cunoștință cu banii în forma lor reală încă de la cea mai fragedă vârstă.
Fișe printabile despre bani
În articolul Fișe printabile despre bani veți găsi 10 fișe create de mine, pe care le puteți downloada gratuit, imprima și folosi pentru uzul vostru personal.
Explicați-i de unde vin banii
Încercați să-l faceți pe cel mic să înțeleagă că banii nu pică din cer ci se obțin de către mami și/sau tati care merg în fiecare zi la serviciu. Ocazie cu care puteți discuta și despre conceptul de „job”, descriindu-i într-o formă simplificată ce meserie aveți, cu ce vă ocupați la servici.
Explicați-i la ce folosesc banii, duceți-l la cumpărături
Este necesar să prezentăm conceptul de bani copilului într-un context. Deci nu este suficient să-i arătați o acadea în casă și să-i spuneți „Uite, aceasta costă 2 lei”. Cea mai bună metodă de a prezenta copilului banii este la cumpărături. Asigurați-vă că vă vede atunci când sunteți la casă și înmânați banii vânzătorului, după care luați produsele. Pentru o nota mai interesantă, puteți chiar să-i dați celui mic niște bani să plătească el vânzătorului, va fi foarte încântat. Simplul gest de a înmâna bani vânzătorului și de a primi ceva în schimb îl învață foarte multe pe copil și va avea un impact mult mai mare decât orice lecție i-ați tine. Practic, în felul acesta va deprinde ideea că nu primești produsele daca nu plătești, că lucrurile costă bani.
Cu timpul, când copiii mai cresc, puteți discuta și despre alte costuri care nu implică un magazin însă care trebuie să fie plătite, nefiind gratis, ca de exemplu curentul, încălzirea, apa de la robinet, etc.
Jucați-vă jocuri de rol care implică „bani”
Copiilor de această varstă le plac foarte mult jocurile de rol. Propuneți-i să vă jucați „de-a magazinul” sau „de-a restaurantul”. O casă de marcat de jucărie este un instrument foarte util pentru învățarea conceptelor de bani si plată deoarece la această vârstă copiii învață în principal prin joacă. Noi avem acest set Playdoh cu o casă de marcat și plastilină din care copilul poate modela diverse alimente și chiar monede și bancnote. Îi place mult acest joc, în care el de regulă este vânzătorul care scanează produsele iar mami sau tati sunt cumpărătorii care plătesc.
Dați-i copilului o pușculiță
Probabil cea mai buna metodă de a răspunde la întrebarea cum învățăm copiii despre valoarea banilor este o pușculiță. În acest fel, ei vor putea începe să economisească! Încurajați copilul să depoziteze mici sume de bani în pușculiță și explicați-i că banii sunt adunați pentru a-și cumpăra un lucru pe care și-l dorește. Însă aveți grijă cum direcționați discuția, lucrul pentru care economisește să nu fie prea scump pentru că s-ar putea să dureze mult prea mult timp să-și adune bani suficienți pentru o jucărie scumpă de exemplu, consecința fiind că cel mic va începe să se plictisească sau să se frustreze. Anumite persoane sunt de părere că în locul pușculiței să folosiți un borcan transparent, deoarece impactul vizual va fi mult mai mare când copilul efectiv vede cum banii se adună. Fie că este pușculiță, fie că este borcan, acestea îl vor ajuta sa înțeleagă că este important să economisești pentru a-ți atinge un scop.
Noi avem această pușculiță tip seif, iar copilul este foarte încântat de ea și o folosește ori de câte ori primește bănuți de la noi sau de la bunici.
Lăsați copilul, în limitele rezonabilului, să-și aleagă el scopul pentru care adună banii și să experimenteze consecințele deciziei sale. De exemplu, dacă alege ca toți banii să și-i cheltuie pe dulciuri, va învăța că nu o să-i mai rămână bani pentru jucării. În acest fel va mai învăța încă o lecție de viată: este important să ai răbdare. Având răbdare să se adune mai mulți bani, poți cumpăra lucruri mai valoroase și mai interesante.
Metodele de mai sus se refera la copiii mici (de gradiniță sau școala generală). În articolul Cum invatam copiii despre valoarea banilor – partea a doua am continuat să vă prezint idei despre cum învățăm copiii despre valoarea banilor, cu referire la copiii mai mari și adolescenți.
Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook 🙂 Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii.