Parenting

5 motive pentru care nu ar trebui să-ți lași copilul să câștige la jocuri tot timpul

Să recunoaștem: nimic nu e mai dulce decât zâmbetul larg al copilului tău atunci când câștigă un joc. Este acel moment pur de bucurie care te face să te simți cel mai bun părinte din lume. Totuși, atunci când îți lași copilul să câștige la jocuri tot timpul, s-ar putea să nu faci cea mai bună alegere pentru el (și nici pentru tine). Dacă te-ai surprins deja gândindu-te: „Ei, ce mare lucru?”, îți voi prezenta 5 motive solide pentru care nu ar trebui să-ți lași copilul să câștige la jocuri mereu.

1. Își va dezvolta o falsă încredere în sine

Este minunat să îți vezi copilul încrezător, dar dacă micuțul tău crede că e următorul Einstein pentru că te-a bătut la „Nu te supăra, frate!”… de fiecare dată, s-ar putea să aibă un mic șoc când va juca împotriva unui coleg de școală. La un moment dat, trebuie să realizeze că nu va câștiga mereu în viață și că este perfect normal să mai pierzi. În loc să îl înveți că este invincibil, mai bine îi arăți că o înfrângere nu este sfârșitul lumii și că încrederea reală vine din depășirea obstacolelor, nu din evitarea lor.

2. Va deveni un mic „tiran al jocurilor”

Hai să fim sinceri. Dacă îți lași copilul să câștige la jocuri de fiecare dată, vei crea un mic răsfățat care va crede că totul i se cuvine. În curând, s-ar putea să ajungi în situația în care regulile jocului se schimbă magic în favoarea lui, iar dacă nu câștigă, se lasă cu un mic tantrum. Este important să îi înveți că regulile sunt reguli și că uneori, pur și simplu, nu poți câștiga. În plus, acest lucru îi va face să aprecieze mai mult momentele când chiar reușește să câștige.

3. Își va pierde interesul pentru jocuri

Dacă îți lași copilul să câștige la jocuri tot timpul, s-ar putea să ajungă la concluzia că jocurile nu sunt chiar atât de provocatoare sau interesante. Care e rostul să te joci un joc dacă știi că vei câștiga mereu? Pierderea ocazională îl menține motivat și dornic să devină mai bun. Mai mult, îl ajută să-și dezvolte abilitatea de a rezolva probleme, de a gândi strategic și îi deprinde tacticile de joc cât mai bine. Înfrângerea poate fi o lecție prețioasă și chiar o motivație pentru a învăța și a deveni mai bun. Mai jos este unul din jocurile noastre preferate:

Catan Junior

Pământ la orizont! Navigați pe mare într-o corabie de pirați. Descoperiți noi insule, colecționați diverse materiale și construiți ascunzatori de pirați. Dar feriți-vă de căpitanul Klau! Oriunde merge, vă va face viața grea. Acest joc palpitant îl puteți cumpăra de aici

4. Vei avea parte de o adevărată competiție

Unul dintre cele mai mari beneficii de a nu-ți lăsa copilul să câștige la jocuri tot timpul este că, în cele din urmă, vei avea parte de o adevărată competiție. Când copilul tău va câștiga pe bune, vei ști că acea victorie este bine meritată. Și ghici ce? Te vei bucura și tu la fel de mult, chiar dacă ai pierdut. Știind că ai participat într-o competiție reală, vei putea să apreciezi mult mai mult talentul și abilitățile copilului tău. Până la urmă, și părinții merită să se distreze și să fie provocați, nu?

5. Îl pregătești pentru viață (unde nu câștigă mereu)

Ultimul și, probabil, cel mai important motiv pentru a nu-ți lăsa copilul să câștige la jocuri tot timpul este că viața nu este un joc ușor. Dacă vrei să-ți pregătești copilul pentru provocările reale ale vieții, trebuie să îl înveți să facă față înfrângerilor. Nu e vorba doar de jocuri, ci de viața în general – uneori va pierde, uneori va câștiga, dar important este să știe cum să gestioneze aceste momente.

Când copilul tău învață să piardă la jocuri, învață, de fapt, să piardă cu grație și să nu renunțe. Învățându-l că înfrângerile sunt ocazii de a învăța, nu lovituri de grație, îl pregătești pentru a deveni un adult echilibrat și rezilient. Este un cadou mai mare decât orice trofeu la Monopoly.

Mai degrabă, oferă-i ocazia să învețe lecții valoroase despre viață – despre succes, eșec, perseverență și, mai presus de toate, despre bucuria de a juca de dragul jocului. În felul acesta, vei crește nu doar un jucător mai bun, ci și un adult capabil să facă față provocărilor vieții cu capul sus și cu un zâmbet sincer pe buze. Și nu uita: până la urmă, cel mai important lucru este să vă distrați împreună. Dacă faceți asta, atunci amândoi ați câștigat! Mai jos este unul din jocurile noastre preferate:

Comoara lui Piticot

Pornește la drum să descoperi comoara lui Piticot. Vei întâlni primejdii, dar și prieteni care te vor ajuta. Dacă ajungi primul, ești câștigător! Piticot este un joc pe care eu l-am jucat când eram copil și m-am bucurat foarte mult că l-am găsit de cumpărat pentru băiețelul meu aici

Concluzie

Așadar, data viitoare când te așezi la masa de joc cu copilul tău, rezistă tentației de a-l lăsa să câștige doar pentru a evita o scenă dramatică. Desigur, este în regulă să îl lași din când în când să câștige, mai ales când vezi cât de mult înseamnă o victorie pentru el. Însă, amintește-ți că nu ar trebui să-ți lași copilul să câștige la jocuri tot timpul.

Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook @mamicidestepte. Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *