Te întrebi câteodată dacă ai un copil răsfățat? Îți pare cunoscut următorul scenariu? Sunteți într-un magazin, când fetița ta apucă un animal de pluș de pe raft și începe să te roage „Mami, cumpără-mi pisicuța asta!” Tu îi spui: „draga mea, mai ai o mulțime de pisicuțe de pluș acasă”. La care fetița începe să urle: „te urăsc!!”, suficient de tare încât toată lumea dimprejur să audă. Încerci să o calmezi, însă manifestările continuă cu dat din picioare, lacrimi de crocodil, trântit pe jos etc. În privirea oamenilor din jur citești: „Ce copil răsfățat!”
De ce își răsfață părinții copiii?
Interesant este că părinții își răsfață copiii având de fapt cele mai bune intenții. În majoritatea cazurilor nu-și dau seama că nu-i fac un bine copilului. Vor să asigure celui mic cea mai bună viață și să îi ofere tot ce mami și tati nu au avut când au fost mici. Dar linia între a fi generoși cu copilul și a-l răsfăța este foarte subțire. Mulți părinți se feresc să spună „nu” copilului de teamă că îi vor distruge încrederea în sine și personalitatea. Sau alții sunt atât de obosiți încât nu sunt în stare să pună limite ferme copilului. Sau și dacă le pun, nu pot să urmărească respectarea lor.
Ce înseamnă să ai un copil răsfățat?
De ceva vreme am realizat că băiețelul nostru este puțin răsfățat. Înainte de a deveni mămică, întotdeauna am visat că ne vom crește copilul exact așa cum am citit în cărțile de parenting, adică vom fi în stare să îi impunem niște limite și reguli ferme astfel încât să devina copilul model: disciplinat, respectuos, recunoscător, ordonat etc. Am reușit doar parțial 🙂
Recunosc că fără să vrem, ne-am răsfățat copilul. Dar am făcut-o cu cele mai bune intenții, scopul fiind ca cel mic să fie fericit și să aibă tot ce-ți dorește. Există totuși și câteva subiecte la care nu am lăsat garda jos de exemplu cantitatea, calitatea și tipul jucărilor cumpărate.
- Îți va plăcea și urmatorul articol: Copilul tău are prea multe jucării?
Să-ți răsfeți copilul nu este neapărat un lucru rău, atâta timp cât ai grijă să nu-l transformi într-un nerecunoscător, încrezut, egocentric, egoist, într-o persoană enervantă și obositoare. Într-o persoană care va avea mari dificultăți de adaptare la situațiile din viața de adult întrucât mereu va considera că totul i se cuvine.
Important este să realizezi din timp că ai făcut niște greșeli în educația lui și să încerci să îi corectezi cât mai repede comportamentul.
Care sunt semnele care îți indică faptul că ai un copil răsfățat?
1 – Nu este obișnuit să audă cuvântul „nu”. Iar atunci când îl aude, face o criză de furie (tantrum) până când obține ce vrea
Toți copiii au momente în care nu suportă să audă cuvântul „nu” și atunci fac crize de furie. Dar una este să facă crize de furie un copil de sub 3 ani, care are dificultăți în a comunica în alt mod și una este să vezi tantrumuri din partea unui copil mai mare care în permanență vrea să facă doar ce dorește el. Aceștia din urma sunt copii cărora nu li s-au impus niciodată limite ferme, iar când li se refuză ceva răspund făcând crize, fiind obișnuiți să primească întotdeauna ce vor.
Ce să faci: Ignoră tantrumul și nu da copilului satisfacția că purtarea lui nepotrivită ți-a atras atenția. După ce se calmează, încearcă să ai cu el o discuție și să-l faci să înțeleagă că este în regulă să fii câteodată furios dar nu este în regulă să te comporți urât. Transformă această situație într-o experiență de învățare.
2 – Are un comportament agresiv
Un copil răsfățat tinde să fie agresiv: lovește, împinge, scuipă, mușcă etc. Acest comportament arată că el este obișnuit să i se facă întotdeauna pe plac și nu îi convine când se întâmplă contrariul.
Ce să faci: Îndepărtează-l de situație și stai până se calmează. Ulterior explică-i că acesta nu este un comportament acceptabil.
3 – Se plânge tot timpul
Copilului răsfățat nu-i convine nimic și se plânge în permanență de orice. Se plânge de faptul că trebuie să se trezească dimineața, că e prea cald sau prea frig în casă, nu-i place ce îi pregătești la micul dejun, nu-i convine că trebuie să plece la școală etc. Mai exact, este un imposibil.
Ce să faci: ignoră-i comportamentul enervant. Știu că este greu, însă cu cât îl bagi mai mult în seamă cu atât va continua să se comporte la fel. În niciun caz nu ceda insistențelor, decât în cazul când sunt justificate.
4 – Negociază orice
Un copil răsfățat nu urmează regulile stabilite și își ignoră părinții. Consideră că merită să primească tot ce cere, fără să depună niciun efort. De multe ori, „mita” este singura cale de a-l determina să facă ceva, chiar și sarcini de bază precum ar fi să curețe când murdărește ceva sau să-și țină ordine în cameră.
Ce să faci: Ignoră comportamentul nedorit și recompensează comportamentul potrivit lăudându-l. Oprește-te din a-l mai mitui cu bani sau jucării.
5 – Se poartă urât cu prietenii sau cu alți membri ai familiei
Un copil răsfățat se poartă lipsit de respect cu tine și cu ceilalți. Deoarece crede că lui totul i se cuvine, devine un încrezut și dezvoltă un complex de superioritate. Este obraznic și mereu îți răspunde înapoi, dorind sa aibă ultimul cuvânt.
Ce să faci: Nu tolera lipsa de respect. Laudă copilul când se poarta frumos și învață să-i fixezi limite atunci când vezi că are un comportament lipsit de respect.
6 – Îți controlează timpul și deciziile
Un copil răsfățat are tendința de a-ți controla programul. Îl deranjează de exemplu când te vezi cu o prietenă. Intotdeauna dorește să aleagă el restaurantul la care mănâncă familia. Modul de petrecere a timpului liber al familiei este de asemenea dictat de el.
Ce să faci: implică copilul doar în decizii adecvate vârstei și gradului său de maturitate. Oprește-te din a-i cere părerea cu privire la modalitatea în care îți organizezi propriul timp.
7 – Nu are deloc răbdare
Un copil răsfațat vrea să primesca tot ce cere ACUM. Dacă îi este foame, vrea să manânce în acest moment. Nu are răbdare să îți acorde nici 10 minute ca să îi pregătești ceva.
Ce să faci: subliniază-i că este politicos să aștepți. Stabilește o limită de timp rezonabilă în care să primească ce cere. Dacă nu este încântat cu această limită, dă-i să aleagă între a aștepta timpul stabilit sau a nu primi deloc ce cere.
- Îți va plăcea și articolul 12 strategii să-ți înveți copilul să aibă răbdare
8. Consideră că toata lumea se învârte în jurul său
Un copil rasfățat tinde să fie egocentric și nu îi pasă atunci când îi deranjează pe alții. Consideră că i se cuvine orice și așteaptă să fie tratat cu favoruri speciale. Pentru el contează doar propriile sentimente, dorințe și nevoi iar toți ceilalți nu contează. Este egoist, nu-i place să împartă cu nimeni.
Ce să faci: învață-l să îi pese de ceilalți. Când orice propozitie a copilului începe cu „eu”, încearcă săîl determini să schimbe în „noi”. Pentru a-i dezvolta empatia, pune-i întrebări de genul: „Cum crezi că se simte bunica când vorbești așa cu ea? Tu cum te-ai simți în locul ei?” „Întreab-o pe Maria, ea ce vrea să se joace?” sau spune-i „Hai să-i tratăm pe ceilalți așa cum și nouă ne-ar plăcea să fim tratați de alții”.
9 – Nu știe să piardă
Nimanui nu-i place să piardă, indiferent dacă este vorba de un joc de tenis sau un joc de cărți. Însă copilul rasfățat nu își poate gestiona dezamăgirea atunci când pierde. De obicei, un astfel de copil a fost lăsat de mic de către părinți doar să câștige. Un copil răsfățat obișnuiește să dea vina pe alții cand nu câștigă, asteptând să fie în permanență lăudat. Strigă la ceilalți atunci cand nu fac exact ce spune el și nu recunoaște meritele celor mai buni ca el.
10. Este în permanență nemulțumit de ce are
Un copil răsfățat poate avea toate toate jucăriile și hainele din lume dar niciodată nu sunt suficiente. Avand atât de multe, nu le apreciază deloc. În loc să se bucure de ce are, este interesat să mai primească.
Ce să faci: ajută-l să aprecieze lucrurile simple din viață. Arată-i că se poate bucura de exemplu de o ieșire în natură sau de timp de calitate petrecut împreună cu familia.
Reține că un copil răsfățat nu s-a născut așa. Este un comportament dobândit, care se poate corecta. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.
Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook @mamicidestepte. Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii.