Recunoști următorul scenariu? În aeroport, o familie cu un copil de 6 ani așteaptă avionul. Copilul: “Mami, când vine avionul?” Mama: “Într-o jumătate de oră, puiule”. Peste 5 minute, dialogul de repetă. Peste încă 5 minute, cel mic începe să se crizeze și strigă de-l aude tot aeroportul: “Eu vreau să vină avionul acum!!!” Nu, nu e domnul Goe teleportat în zilele noastre. E un copil pe care părinții nu l-au învățat ce-i rabdarea și i-au oferit tot ce a cerut, în secunda în care a cerut. Inutil de spus că în momentul în care lucrurile au început să se inflameze, orice explicație logică și rațională a părinților de genul “Știi că orice avion are un orar, noi nu putem să-l facem să vină mai repede” este degeaba.
Să recunoaștem: nimănui nu-i place să aștepte – cu atât mai puțin copiilor mici care încă nu au învățat sa fie răbdători. Și nici nu au autocontrolul necesar pentru a suporta așteptarea. Să‑ți înveți copilul să aibă răbdare nu este un lucru ușor și din cauză că acesta nu înțelege noțiunea timpului, a scurgerii lui și nici diferența dintre o oră și un minut. Este o provocare cu atât mai mare cu cât în ziua de astăzi copiii sunt obișnuiți să primească tot ce vor atunci când vor. Mulți copii au acces permanent la tehnologie, neavând nevoie de exemplu să aștepte pentru a vedea cum va ieși o fotografie după ce a fost developată; o pot vedea imediat pe telefon. Ei nu au nevoie să scrie o scrisoare unei rude din străinătate și să aștepte răspunsul acesteia. Ei pot vedea acea persoană și pot vorbi cu ea în timp real pe zoom. Aceasta este generația de acum – totul este instantaneu și accesibil, iar copiii sunt obișnuiți să aibă totul rapid.
Totuși, să-ți înveți copilul să aibă răbdare este important. Va avea nevoie de răbdare pentru a se descurca la școală și în general în viață. Trăim într-o societate în care trebuie respectate niște reguli și nu putem avea tot ce ne dorim atunci când ne dorim – aici intervine răbdarea și autocontrolul.
În timp ce copiii învață să aibă răbdare în principal la școală – pentru că trebuie să stea în bănci și să vorbească doar când sunt întrebați – părinții pot de asemenea să îi ajute pe copii să și-o dezvolte. Merită efortul, deoarece un copil răbdător va fi mai puțin stresat, va avea un autocontrol mai bun și va lua mai puține decizii pripite.
În acest articol, îți voi împărtăși câteva strategii interesante care te vor ajuta să-ți înveți copilul să aibă răbdare. Însă nu te aștepta să facă minuni. Nu îl vor transforma peste noapte pe copilul tau mic în cea mai răbdătoare persoană. Sunt strategii ale căror rezultate se văd cu timpul. Este important să ai așteptări realiste, corelate cu vârsta și gradul de maturitate al copilului tău.
12 strategii să-ți înveți copilul să aibă răbdare
#1 Învață‑l ce înseamnă timpul
Copiii mici nu au noțiunea timpului, nu știu ce înseamnă minutele sau orele. De aceea, în loc să-i spui “Trebuie să te culci în 10 minute”, încearcă să legi evenimentul respectiv de alte repere. De exemplu: “Trebuie să te culci după ce se termină acest episod din Patrula Cățelușilor”. Cu timpul, își va da el seama că un episod durează cam 10 minute și cât de mult înseamnă acele 10 minute.
Când mai crește, arată-i un ceas, cum sună, cum se mișcă limbile lui. Spune-i să aștepte un minut, urmărind limbile ceasului, apoi 5 minute și așa mai departe. Arată-i timer-ul cuptorului cu microunde numărând invers secundele care se scurg până se termină de încălzit cana cu lapte. Spune-i că mai are 10 minute până plecați de la locul de joacă. Peste 5 minute amintește-i cât timp s-a scurs și cât mai aveți până la plecare.
Reprezentarea vizuala ajută de asemenea. Poți folosi de exemplu un calendar de perete în care copilul să coloreze zilele săptămânii.
#2 Fii tu însuți un bun exemplu
Noi, adulții, uităm adesea că cei mici ne observă în mod constant comportamentul. Ei ne admiră și învață din acțiunile noastre. Așadar, primul pas să-ți înveți copilul să aibă răbdare este să fii tu însuți răbdător. Fie că așteptați la coadă la supermarket sau sunteți blocați în trafic, este necesar ca al tău copil să te vadă că gestionezi aceste situații cu calm și răbdare. Fiind un model de răbdare, îl poți inspira să îți urmeze exemplul. Prin urmare dragi părinți, nu faceți crize dacă pizza întârzie, iar livratorul a greșit adresa. Și nici nu înjurați în trafic! 🙂
#3 Jucați jocuri care implică răbdare
Șahul, jocurile de cărți sau jocurile de societate precum Piticot sau Monopoly Junior sunt modalități excelente de a-i ajuta pe copii să învețe să-și aștepte rândul și să facă față frustrărilor. Noi suntem mare fani ai jocurilor de acest gen, mai ales în serile reci în care nu putem ieși din casă.
#4 Încurajează-ți copilul să economisească bani
Așa cum am detaliat în articolul Cum învățăm copiii despre valoarea banilor?, să adune bănuț cu bănuț în pușculiță pentru a‑și cumpăra ceva ce își dorește foarte mult, va fi pentru copil cel mai tare exercițiu de răbdare. Iar atunci când va intra în posesia obiectului dorit, va fi mai fericit ca niciodată. Vă recomand această pușculiță tip seif, copilul meu o iubește foarte mult.
#5 Folosește întârzieri intenționate
Într-o lume în care satisfacția instantanee este peste tot, ai putea să amâni intenționat unele lucruri, fără alt motiv decât acela să-ți înveți copilul să aibă răbdare. De exemplu, dacă copilul tău își dorește un cățeluș, s-ar putea să nu existe niciun motiv real pentru care să nu i-l cumperi chiar acum. Dar așteptarea unui număr de luni până la ziua lui de naștere îl va învăța că uneori este necesar să aștepte pentru lucrurile pe care le dorește.
#6 Implică-ți copilul în prepararea mesei
Măsurarea ingredientelor, așteptarea ca mâncarea să se gătească și să se răcească necesită răbdare din partea copilului; bineînțeles, vine cu niște recompense delicioase la final 🙂
#7 Cultivați plante
După ce a fost plantată, o sămânță va avea nevoie de ceva timp pentru a se transforma într-o plantă, iar faptul ca cel mic va urmări tot procesul îi va dezvolta răbdarea. Îți recomand să folosești drept exemplu o plantă cu creștere rapidă, nu un pom fructifer 🙂
#8 Mergeți la pescuit
Pescuitul este o activitate care necesită multă răbdare în timp ce aștepți ca peștele să muște. Implică-ți și copilul în acest sport ca să-i dezvolți răbdarea!
#9 Puzzle-uri
Puzzle‑urile sunt una dintre cele mai bune metode să-ți înveți copilul să aibă răbdare. In timp ce face un puzzle, copilul trebuie să se gândească și să aibă rabdare pentru a vedea imaginea finală. Cu timpul, piesele vor fi tot mai multe, iar timpul în care trebuie să aibă răbdare mai extins. Acesta este un puzzle interesant, marca National Geografic.
#10 Activități creative
Implică-ți copilul în diverse activități creative, craft-uri cum li se mai spune. Copilul își va dezvolta răbdarea decupand hârtie, lipind, desenând sau pictând.
#11 Lego-uri
Pe lângă puzzle-uri, Lego-urile ne-au ajutat pe noi cel mai mult în dezvoltarea răbdării micuțului nostru. O construcție din piese Lego poate dura mult timp și poate pune la încercare răbdarea copiilor, mai ales atunci când găsirea acelei piese importante durează o veșnicie! Într-o lume în care copiii așteaptă satisfacții instantanee, procesul de construcție îi poate ajuta pe copii să înțeleagă că poate dura ceva timp pentru a obține rezultate și că munca grea poate da roade! Acesta este unul din seturile noastre preferate.
#12 Jocul tăcerii
Tăcerea este de aur, fiind o componentă importantă a răbdării. Pornește cronometrul și cere-le copiilor să stea nemișcați și să păstreze tăcerea cât mai mult timp posibil. Cel care reușește să facă acest lucru pentru cel mai lung timp este câștigătorul.
Toate aceste strategii sunt excelente pentru dezvoltarea în timp a răbdării copilului. Pe termen scurt, când aveți de așteptat (de exemplu când mergeți cu mașina la drum lung sau într-un aeroport) însă nu dorești să plasezi copilul în fața telefonului sau tabletei, tot ce poți face este să transformi așteptarea în ceva distractiv. Pentru idei de activități, îți recomand articolul Idei de activități în mașină pentru copii mici
Înarmează-te cu orice poate ține un copil ocupat mai mult de cinci minute: creioane și foi de colorat, cărți de joc, cărți de citit sau de activități, cărți cu stickere, jocuri magnetice, cub Rubik, tot ce‑l poate ține ocupat. Asta nu‑ți oferă siguranța că nu se va plictisi și nu‑și va pierde răbdarea. Dar, măcar ai făcut tot ce puteai. Și nu uita de nevoile lui primare. Sub influența foamei, setei sau a oboselii, chiar și cel mai răbdător copil te va întreba din 5 în 5 de minute „Cât mai durează?” 🙂
În concluzie
Să-ți înveți copilul să aibă răbdare necesită răbdare din partea ta. Cu ajutorul acestor strategii, poți crea un mediu în care copilul va deveni mai răbdător, mai înțelegător și va avea mai mult autocontrol. Nu te descuraja, deoarece așa cum am mai spus este nevoie de timp, răbdarea fiind ca un mușchi care trebuie antrenat. Însă asigură‑te că recunoști progresele și succesele copilului și că îi arăți că apreciezi cât de mult se străduiește. Astfel, va avea puterea să încerce din nou data viitoare!
Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook 🙂 Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii.