Parenting

16 moduri în care poți să-ți faci copilul să se simtă iubit și apreciat

Indiferent dacă aveți un copil mic care face crize de furie și distruge tot sau aveți un adolescent mereu nemulțumit, toți copiii merită dragoste, afecțiune și respect. În calitate de părinți, trebuie să oferim copilului dragoste necondiționată și fără limite, să facem copilul să se simtă iubit și apreciat.

Pentru unii, a oferi dragoste vine ușor și natural. De regulă, aceste persoane au fost norocoase să crească într-o familie cu părinți iubitori. Însă există și părinți care au crescut în medii dure și lipsite de iubire. Câteodată poate fi o provocare pentru aceștia să arate afecțiune, chiar dacă își doresc foarte mult. Pentru ei, raspunsul la întrebarea: “Cum îmi pot face copilul să se simtă iubit?” nu este așa de evident precum pare la prima vedere. Însă acest articol nu este doar pentru ei. Este pentru toți părinții care vor să-și îmbunătățească relația cu ai lor copii. De asemenea, este pentru toți părinții care, cu toate că își iubesc copiii ca pe ochii din cap, nu știu cum să le arate acest lucru.

De ce este important ca copilul să se simtă iubit?

Dragostea este la fel de importantă ca și hrana, adăpostul și apa. Un copil iubit este mai sănătos, leagă mai bine prietenii, este mai vesel și mai sociabil. El se va transforma într-un adult puternic, echilibrat, cu șanse mari de a avea la rândul său o familie fericită.Mai puțină iubire = un copil mai vulnerabil, lipsit de încredere, retras. El va fi un adult căruia îi va fi mai greu să se încadreze social, căruia ii va fi mai greu să lege și să păstreze relații, de orice natură.

Iată 16 moduri în care poți să-ți faci copilul să se simtă iubit și apreciat:

Începeți ziua frumos

Vă sună cunoscut scenariul: “Scoală-te odatăăă, o să întârzii la școală/grădiniță!!” Gândiți-vă dacă vouă v-ar plăcea sa fiți treziți cu un astfel de ton. Contează mult să schimbați abordarea. De exemplu, pe copiii mici îi puteți trezi cu cântecelul preferat – eu îi cânt adesea “Ursuleții s-au trezit, bună dimineața” și îi ofer nenumărați pupici. Copiilor mai mari le puteți spune: “Știu că îți este greu să te trezești așa devreme, și mie îmi pică ochii de somn. Dar știi că nu-i ok să ajungi cu întârziere la școală. Haide, ți-am pregătit micul dejun de campion”.

Ascultați-vă copilul

Priviți-l în ochi și ascultați-i cuvintele. Nu priviți telefonul sau tableta în timp ce copilul vă spune ceva. Copilul știe când sunteți distrași și asta îl face să simtă că nu este important pentru voi. Când copilul vrea să vă vorbească, acordați-i atenție și puneți-i întrebări care îi arată că sunteți cu adevărat implicați și prezenți. Dacă nu vă puteți opri din ceea ce faceți în acel moment, cereți-i copilului să vă lase puțin pentru a termina ceea ce faceți, apoi asigurați-vă că reveniți la conversație.

Petreceți timp împreună

copilul să se simtă iubit

Cu copiii mici este ușor… ei vor să fie mereu lângă mama și tata. Cu cei mai mari este foarte important sa găsiți variante de a vă petrece timp împreună. Vă puteți lăsa copilul să decidă ce să faceți împreună dar în acel timp încercați să fiți implicați, nu să stați pe Facebook. De exemplu, mergeți împreună la un meci de tenis (sau ce sport îi place), jucați împreună Monopoly sau alt joc de societate, ieșiți împreună la o plimbare cu bicicletele, la o cofetărie etc.

Puneți-i întrebări

Dacă vă limitați la întrebarea “Cum a fost la școală?”, conversația se va termina destul de repede. Faceți-vă copilul să se simtă iubit și apreciat folosind întrebări deschise care arată că sunteți interesați de ceea ce se întâmplă în viața lui. Pentru inspirație, vedeți articolul 50 de întrebări de adresat copiilor pentru a-i cunoaște mai bine

Acceptați hobby-urile si pasiunile copilului

Sunt Minecraft sau cea mai nouă păpușă Barbie chiar atât de interesante? Probabil că pentru voi nu. Dar dacă copilul este atras de acestea, împărtășirea acestei iubiri este un mod minunat de a-i arăta că este important pentru voi. Ascultați-l și fiți entuziasmați când vă explică cum a pictat ceva la grădiniță sau cum a învins inamicii în timpul ultimei bătălii dintr-un anume joc.

Învățați limbajul de dragoste al copilului vostru

copilul să se simtă iubit

Potrivit Dr. Gary Chapman și Dr. Ross Campbell, autorii cărții “Cele cinci limbaje ale dragostei pentru copii”, fiecare copil are un limbaj principal de iubire, o modalitate în care el înţelege cel mai bine afecţiunea părintelui”. Aceste limbaje ale iubirii sunt: atingerea fizică, cuvintele de încurajare, timpul acordat, cadourile și serviciile. Se poate întâmpla ca fiecare copil al unei familii să vorbească un limbaj diferit, deoarece au personalităţi diferite şi percep diferit limbajele iubirii. Puteți face numeroase eforturi pentru a vă exprima dragostea față de copilul vostru, dar dacă acesta vorbește un “limbaj al iubirii” diferit de cel pe care îl exprimați, s-ar putea să nu absoarbă toată dragostea pe care încercați atât de mult să o împărtășiți.

Acceptați-i și greșelile

Toată lumea face greșeli, mai ales atunci când învață. Ajutați-vă copilul să vadă că acest lucru este doar o parte din viață și că important este să învețe din greșeli, nu să fie obsedat de ele. Scoateți mai mult în evidență eforturile depuse de copil și mai putin greșelile; astfel veți creste un copil independent și încrezător în propriile forțe.

copilul să se simtă iubit

Mulțumiți-i copilului

Atunci când copilul curăță mizeria făcută (de exemplu), mulțumiți-i. Mulțumiți-i cu fiecare ocazie în care ați fi mulțumit și unui adult, deoarece și copiii au nevoie de respect și apreciere la fel de mult ca și noi, adulții.

Cereți părerea copilului

Atunci când cereți părerea cuiva, îl faceți să se simtă important și respectat. Ei bine, același lucru este valabil și pentru copii. Lăsați-l și pe el să își împărtășească gândurile. Acest lucru nu înseamnă că puștiul tău ajunge să conducă casa, ci că doar iei în considerare sentimentele lui. Iar in funcție de vârstă și de gradul de maturitate, chiar poți să-l implici puțin în deciziile familiei.

Surprindeți-vă copilul

copilul să se simtă iubit

Nu vă pot descrie explozia de bucurie a băiețelului meu, ieri cand l-am așteptat de la grădiniță cu o cutiuță de slime! A fost mega, super, extra încântat de acest “cadou” care a costat doar câțiva lei. Scoateți-vă copilul la o înghețată după școală, de exemplu. Lăsați-i o scrisoare de dragoste în ghiozdan. Înveseliți puțin ziua puștiului cu un gest surpriză, vă va iubi și mai mult pentru asta.

Complimentează-ți copilul

Copiii au nevoie de complimente la fel ca și adulții! Spuneți-i ca apreciați cât de bine s-a descurcat la diverse sarcini sau la sportul pe care îl practică, spuneți-i ce frumos ii stă o anumita ținută sau frizură. Vă veți face copilul să se simtă iubit complimentandu-l, mai ales în fața prietenilor și familiei, și îi veți întări încrederea în sine!

Prezentați-vă la evenimentele importante

Faptul că vă aude aplaudând în tribune atunci când marchează un gol sau vă vede în sală atunci când cântă pe scenă la o serbare înseamnă foarte mult pentru copil. El vrea să vă arate ce a învățat. Vrea să vă impresioneze. Vrea să fiți mândră/mândru de el. El caută în mod constant validarea voastră. Dați-i-o, nu vă costă nimic!

copilul să se simtă iubit

Încurajați-vă copilul

Pentru a-și consolida încrederea în sine, copilul are nevoie de încurajări. Am explicat pe larg în articolul 10 moduri în care poți dezvolta încrederea în sine a copilului O stimă de sine sănătoasă este unul dintre cele mai minunate daruri pe care i le puteți oferi copilului. Atunci când este speriat, nervos sau se simte deprimat, fiți lângă el și ajutați-l să treacă peste asta împărtășind cuvinte de încurajare.

Respectați-vă promisiunile

Știți cum este să fiți entuziasmați de ceva ce vi s-a promis, apoi să fiți foarte supărați când nu se realizează. Este nasol. Același lucru este valabil și pentru copii. Dacă ii promiteți Lego-ul mult visat dacă se va descurca bine la un test, cumpărați-i acel Lego! În schimb, dacă știți ca nu vă puteți îndeplini promisiunile, mai bine nu le mai faceți. Dacă vă încălcați în mod regulat promisiunile, copilul poate ajunge să te vadă ca fiind nedemn/ă de încredere, o persoană pe care nu se poate baza.

Spuneți “da” în loc de “nu” , însă la modul responsabil

Acest principiu al parenting-ului modern trebuie aplicat cu cap, responsabil și fără exagerări. Da, există momente în care cedați și îi dați copilului exact ceea ce îi vrea inima. Dar principiul nu la asta se referă. Nu trebuie să îi dați tot ce cere, trebuie doar să știți cum să răspundeți la cererea lor cu blândețe. Poți literalmente să spui “da” la orice, să recunoști/validezi sentimentele copilului și totuși să faci cum vrei tu. Orice copil trebuie să știe că există niște limite, atât în casă cât și în societate. Iar fixând și respectând aceste limite nu faceți decât să îl pregătiți pentru viitor, pentru când va fi adult și se va izbi de numeroase limite.

Fiul: “Putem să mergem undeva? Sunt plictisit.” Mama: “Da, este o zi frumoasă astăzi și te înțeleg că-i plictisitor să o petreci în casă. Hai să terminăm împreună ce avem de făcut prin casă înainte de a ne face un plan să ieșim” Nu credeți că aceasta este o variantă mai bună în loc de a spune “Nu ieșim, nu vezi cât de mult am de lucru?”

Spuneți-i copilului “Te iubesc” de nenumarate ori

Fie că este vorba de sărutări, gâdilari sau îmbrățișări, arătați-i cât de des copilului cât de mult înseamnă pentru voi. Cu copiii mai mari, o idee ar fi folosiți un cod, un cuvânt numai de voi știut, care să însemne ca oferiți (sau cereți) afecțiune. Acum este întotdeauna momentul perfect pentru a-i spune copilului tău că îl iubești. Nu există un motiv sau o perioadă anume. Este întotdeauna acum. Niciodată nu poți să-i spui copilului tău “Te iubesc” prea mult.

Acum că ați terminat de citit, închideți tableta și faceți-vă copilul să se simtă iubit, folosind ideile din acest articol!

Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook. Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *