Parenting

Ești un părinte prea strict cu copilul tău? Semne care îți indică acest lucru

Meseria de părinte vine cu o mulțime de provocări. Una dintre acestea este găsirea echilibrului între a fi stricți și a le permite copiilor să crească și să se dezvolte ca indivizi. Deși este important să stabilești limite și să insufli disciplină, să fii un părinte prea strict poate avea efecte negative asupra bunăstării emoționale și dezvoltării generale a copilului tău.

Să fim bine înțeleși, nu sunt promotoarea stilului de parenting permisiv, lipsit de reguli și de limite. Dimpotrivă, sunt de părere că atunci când copiii au stabilite cu blândețe niște limite și reguli, ei se dezvoltă corect. Dar atunci când se exagerează cu acestea, consecințele asupra copiilor se vor vedea în viitor.

Iată câteva semne care indică faptul că este posibil să fii un părinte prea strict cu copilul tău:

1. Ai o listă interminabilă de reguli, de la care nu faci niciodată excepții

Regulile sunt importante pentru copil. Acestea îl învață diferența dintre bine și rău și îl poate ajuta să se mențină în siguranță. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să existe și momente în care sa-i permiți excepții de la reguli. Părinții care cred că regulile trebuie respectate tot timpul, fără excepții, se încadrează în stilul autoritarist de parenting. Copiii care sunt crescuți în acest stil pot începe să devină sfidători, agresivi, anxioși și depresivi.

2. Nu ai încredere în copil și nu-l lași să ia nicio decizie

Oferindu-i copilului posibilitatea de a lua decizii, îi ajuți să devină un bun decident când va fi adult. Dar atunci când îi spui tot timpul ce să facă si cum să facă, el nu-și dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor și nu va fi în stare să ia decizii pentru el însuși ulterior în viață. Unul din cele mai evidente semne ca ești un părinte prea strict este lipsa totală a încrederii în copil.

Copiii ar trebui să fie învățați să aibă grijă de ei înșiși și să-și dezvolte treptat independența, deoarece doar așa vor deveni niște adulți încrezători și vor putea stabili relații sănătoase. Dar dacă te afli în situația în care tu alegi de exemplu ce haine poartă copilul tău mare și cum își aranjează părul, s-ar putea să fii un părinte prea strict.

3. Nu permiți copilului să facă greșeli și aștepți perfecțiunea

Permițându-i copilului să facă greșeli (intr-un mediu sigur, evident) îl ajuți să experimenteze consecințele naturale și prin urmare să nu mai repete acea greșeală. Dar atunci când nu îi permiți copilului să facă nici cea mică greșeală, îl pregătești pentru un viitor în care nu va fi capabili să facă față dezamăgirilor. Copiii cărora li se permite din când in când să facă greșeli sunt mai încrezători în sine, mai capabili și mai fericiți, fiind în stare să facă față mai bine eșecurilor.

4. Nu permiți copilului să aibă timp liber

Părinții care își doresc ca cei mici să participe la activități extra-curiculare non-stop o fac evident cu cele mai bune intenții, pentru că vor să îi facă să fie mai bine pregătiți. Dar, prin aglomerarea excesivă a timpului, în special a copiilor mici, aceștia își pierd capacitatea de a fi creativi și pot fi constant obosiți, neavând niciodată timp să facă ceea ce trebuie ei să facă: să se joace. Am detaliat acest subiect în articolul 7 Motive pentru care ar trebui să-ți lași copilul să se joace mai mult

5. Râzi foarte rar

Copiii sunt o bucurie – dar de multe ori un părinte prea strict este atât de concentrat pe faptul că al său copil face sau nu “ceea ce trebuie”, încât uită să se bucure de el. Râsul și glumele cu cel mic îi indică faptul că te bucuri de compania lui și că îți place să fii cu el așa cum este – în plus, este bun și pentru propria ta stare de spirit!

6. Îl faci pe copil să simtă că dragostea ta ar fi condiționată

părinte prea strict

Dacă te-ai găsit adeseori în situația de a-l rușina pe copil, mai ales în public, ești cu siguranță un parinte prea strict. Copiii nu ar trebui să simtă că trebuie să facă sau să spună ceva anume pentru a câștiga dragostea și afecțiunea părinților.

7. Lauzi doar rezultatul final

Un părinte prea strict nu laudă eforturile depuse de copil ci doar rezultatul final. Sfat: de exemplu, dacă l-ai văzut învățând din greu pentru un examen, spune-i că ești mândru/ă că s-a străduit să facă tot posibilul să ia o notă bună. Faptul că depus toate eforturile este chiar mai important decât nota finală. Dacă totuși nu a reușit să ia o notă bună reamintește-i că este perfect omenesc să mai ai și ratări în viață și că nu are de ce să se rușineze. Pedepsindu-l, nu faci decât să ruinezi încrederea în sine a copilului, așa cum am detaliat și în articolul 10 moduri în care poți dezvolta încrederea în sine a copilului

Cum este copilul care are părinte prea strict?

1. Copilul dă semne de anxietate sau frică

Parentingul strict poate crea adesea copiii anxioși, care se tem să facă greșeli. Dacă copilului tău îi este frică în mod constant să nu te dezamăgească sau prezintă semne de anxietate atunci când se confruntă cu noi provocări, poate fi un semn că ești un părinte prea strict.

2. Copilul pare retras sau rebel

Dacă copilul tău devine retras sau rebel, ar putea fi o reacție la faptul că se simte sufocat de regulile tale. stricte. Copiii au nevoie de un anumit sentiment de autonomie și independență pentru a-și dezvolta propria identitate, iar faptul ca ești prea sever poate împiedica acest proces.

părinte prea strict

3. Copilul are o stimă de sine scăzută

Parentajul strict poate duce adesea la faptul că cei mici au o stimă de sine scăzută. Dacă copilul tău se îndoiește constant de abilitățile sale și caută aprobarea constantă din partea ta, acesta poate fi rezultatul faptului că se simte adesea criticat sau controlat. Este esențial ca părinții să încurajeze o imagine de sine pozitivă la copiii lor și să le ofere susținere pentru a le dezvolta încrederea în sine.

5. Copilul nu poate lua decizii

Așa cum am explicat mai sus, un părinte prea strict poate împiedica capacitatea copilului de a lua decizii singur. Dacă copilul îți caută în mod constant permisiunea sau aprobarea chiar și pentru cele mai mici decizii, poate indica faptul că ești un părinte prea strict. A-i permite copilului să ia decizii adecvate vârstei și să învețe din greșeli este esențial pentru dezvoltarea lui sănătoasă.

6. Copilul minte

Dacă îți surprinzi copilul mințind sau ascunzându-ți lucruri, s-ar putea să fie din cauza faptului că ești un părinte prea strict. Unele minciuni, în special la copiii mici, sunt inofensive – dar dacă copilul ezită in permanență să spună adevărul, s-ar putea să se teamă de o pedeapsă dură. Sfat: fii clar/ă cu privire la ce comportament este acceptabil și de ce – stabilind limite clare îți ajuți copilul să se simtă în siguranță și să fie sincer.

Găsirea echilibrului

Găsirea echilibrului potrivit între a-i stabili limite și a-i permite copilului tău să exploreze și să se dezvolte poate fi o provocare. Este important să îți reevaluezi periodic abordarea și să fii dispus/ă să te adaptezi. Nu uita că a fi un părinte prea strict nu înseamnă a fi un părinte bun. Străduieste-te să ai o comunicare deschisă, respect reciproc și înțelegere și acordă întotdeauna prioritate bunăstării emoționale a copilului tău!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *