Parenting

7 Motive pentru care ar trebui să-ți lași copilul să se joace mai mult

Poate că ați auzit că învățarea prin joacă este incredibil de benefică pentru copii, dar cred că subestimăm cât de importantă este aceasta. Într-o lume în care timpul nostru este atât de planificat, am ajuns să nu mai știm să ne relaxăm și să lăsăm copilul să facă ceea ce este făcut în mod natural să facă. SĂ SE JOACE.

Societatea îi împinge pe copiii noștri către nenumărate activități extracuriculare (cu cât mai multe, cu atât suntem mai “în rândul lumii” ) și în general către un mediu de învățare formal din ce în ce mai devreme. În acest proces, ei pierd ore de joacă în fiecare săptămână. Se pare că îi “pregătim pentru facultate” din ce în ce mai devreme 🙂

Sunt un mare susținător al ideii de a permite copiilor să fie copii. Lăsați-i să se joace, să exploreze și să se bucure de timpul pe care îl au, înainte ca educația formală să îi copleșească!

Haideți să descoperim motivele pentru care ar trebui să-ți lași copilul să se joace mai mult:

## 1. Joaca îmbunătățește abilitățile cognitive

JOACA ESTE CEA MAI BUNĂ FORMĂ DE ÎNVĂȚARE

Este foarte important să li se ofere copiilor ocazii să învețe prin joacă. Joaca le oferă o oportunitate excelentă de a-și îmbunătăți abilitățile cognitive. Fie că rezolvă puzzle-uri, construiesc cu cuburi sau fac Lego-uri, creierul lor este în mod constant pus la lucru, făcând conexiuni și rezolvând probleme. Joaca le cultivă capacitatea de a gândi critic, precum și logica. Concentrarea și capacitatea de atenție sunt de asemenea îmbunătățite atunci când copiilor li se permite să se joace.

## 2. Joaca îmbunătățește abilitățile sociale

Motive pentru care să-ți lași copilul să se joace mai mult

Joaca încurajează copiii să interacționeze cu ceilalți, dezvoltându-le abilitățile sociale. Prin implicarea în diverse sporturi de echipă sau jocuri de rol, ei învață cum să relaționeze, să negocieze și să lege prietenii. Practica face perfecțiunea, ceea ce înseamnă că, cu cât copilul tău se joacă mai mult, cu atât va deveni mai bun la gestionarea interacțiunilor sociale.

De asemenea, tot jocul este cel care îl învață pe copil să piardă – este important ca atunci când copilul pierde la un joc să învețe să gestioneze situația – să nu plângă și să nu se certe cu ceilalți jucători. Cu ajutorul jocului copilul învață și să câștige – copilul trebuie să învețe cum să se manifeste corect atunci când câștigă, să se bucure decent, astfel încât relațiile sale cu ceilalți să nu fie afectate.

Tot prin joc copilul învață să facă parte dintr-o echipă, să lucreze pentru un scop comun și să respecte reguli – aptitudini care îi vor fi de folos ulterior, în viața de adult, atunci când va avea reguli de respectat la școală sau la serviciu.

## 3. Joaca stimulează dezvoltarea emoțională și libertatea de exprimare

Motive pentru care să-ți lași copilul să se joace mai mult

Implicându-se în diverse jocuri de rol, copilul imită comportamentul adulților. Jucandu-se „de-a mama și de-a tata”, „de-a doctorul” sau „de-a vânzătorul ”, copilul învață să gestioneze situații din viața reală și să își poată exprima emoțiile într-un mod constructiv. De asemenea, joaca îl ajută să își gestioneze emoțiile, să își construiască reziliența și să-și dezvolte stima de sine.

Tot joaca îl ajută pe copil să înțeleagă că nu totul i se cuvine – de exemplu în parc va înțelege că trebuie să aștepte pentru a folosi leagănul. Copilul învață să fie mai organizat și să accepte și părerile celorlalți copii, să fie un lider sau chiar să urmeze un lider, fără a fi orgolios.

De multe ori, joaca îi permite copilului să se exprime într-un mod în care altfel nu s-ar simți confortabil. Acesta este un instrument extrem de util pentru părinți. In timp ce se joacă, părinții pot observa mai ușor anumite comportamente ale copilului pe care altfel nu le-ar fi observat în alte circumstanțe.

Joaca este de asemenea excelentă și pentru copiii mai puțin verbali, deoarece le oferă posibilitatea de a se exprima altfel. Copiii, fără limitele impuse de o activitate formală, vor fi mai dispuși să își dezvăluie gândurile și sentimentele.

## 4. Joaca îmbunătățește condiția fizică

Motive pentru care să-ți lași copilul să se joace mai mult

Joaca implică adesea activitate fizică, crucială pentru sănătatea și bunăstarea generală a copilului. Fie că se dau pe tobogan, merg pe bicicletă, joacă un sport de echipă sau pur și simplu aleargă prin parc jucandu-se “mâța”, ei își îmbunătățesc coordonarea, echilibrul și forța musculară. De asemenea, activitatea fizică regulată reduce riscul de obezitate și promovează un stil de viață sănătos.

Nu este necesar ca cel mic să fie învățat sau chiar dirijat de părinți să se joace. De asemenea, nu este neapărată nevoie ca exercițiile fizice să fie făcute într-un cadru organizat. Încrederea copilului în sine se va îmbunătăți pe măsură ce încearcă lucruri noi și reușește să le ducă la bun sfârșit.

## 5. Joaca stimulează imaginația și creativitatea

Motive pentru care să-ți lași copilul să se joace mai mult

Într-o lume plină de distrageri oferite de tehnologie, joacă nestructurată oferă copiilor oportunitatea de a-și folosi imaginația și creativitatea. Jucându-se, ei își creează lumi imaginare și pot inventa diverse povești. Acest lucru le stimulează gândirea imaginativă, abilitățile de rezolvare a problemelor și capacitatea de a gândi “în afara cutiei”.

Mai multe despre beneficiile jocului nestructurat precum și exemple de activități găsiți în articolul “Tu știi ce este joaca nestructurată și care sunt beneficiile acesteia pentru copiii?’

## 6. Joaca dezvoltă independența și abilitatea de luare a deciziilor

Joaca le permite copiilor să își exploreze interesele, să facă alegeri și să preia controlul asupra propriilor activități. Acest lucru ajută la dezvoltarea independenței și a abilităților de luare a deciziilor, pe măsură ce învață să rezolve probleme pe cont propriu. Permițându-le să facă alegeri în timpul jocului, îi ajutăm să devină persoane încrezătoare și capabile. Dau primul exemplu care îmi vine în minte – gândiți-vă câte decizii trebuie să ia un copil într-o singură partidă de Monopoly Junior!

## 7. Reduce stresul și favorizează fericirea

Joaca este un eliberator natural de stres atât pentru copii cât și pentru adulți. Joaca le permite copiilor să se relaxeze, in timp ce se implică în activități care le aduc bucurie. Cu siguranță vă doriți să vă vedeți copilul cât se poate de fericit. Iar lăsându-l să se joace, îl veți face cu siguranță fericit.! Nimic nu se compară cu bucuria pe care o vezi în ochii unui copil atunci când se joacă cu jucăriile lui preferate, când primește o jucarie nouă sau când îi vin prietenii în vizită pentru a se juca împreună.

În concluzie, joaca deține un rol crucial în dezvoltarea copilului. Să-ți lași copilul să se joace mai mult înseamnă că îl ajuți să se dezvolte cognitiv, social, emoțional și fizic. Așadar, haideți să facem din joacă o prioritate și să culegem nenumăratele beneficii pe care acesta le oferă dezvoltării copiilor!

Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook. Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *