Vârsta de 2 ani este specială, nu-i așa? Să ai un copil de 2 ani poate fi extenuant, atât fizic cât și psihic. Nu degeaba se numește teribila vârstă de 2 ani 🙂 Însă în același timp, cu toate că au momente în care sunt dificili, haotici, chiar enervanți uneori, copiii de 2 ani sunt minunați.
Scriu acest articol pentru a vă ajuta să vedeți luminița de la capătul tunelului. Un tunel plin de tantrumuri și crize, la capătul căruia vă așteaptă cel mai adorabil și dulce copilaș.
Din experiența mea și a altor mămici cu care am vorbit, am adunat în acest articol lucrurile plăcute și mai puțin plăcute la care să vă așteptați când copilul vostru împlinește 2 ani.
Cele mai dificile aspecte ale creșterii copiilor de 2 ani
1) Copiii de 2 ani au dificultăți mari în a se exprima
Chiar dacă sunt inteligenți și cunosc cuvinte de bază, copiii de această vârstă nu posedă vocabularul necesar pentru a-și exprima nevoile și dorințele. Aceasta înseamnă o dublă frustrare. Pe de-o parte pentru părinți, care se simt prost ca nu-și pot înțelege copilul, iar pe de altă parte pentru cel mic, care se frustrează deoarece nu poate transmite ce dorește.
Partea cea mai puțin plăcută este inabilitatea lor de a comunica atunci când sunt bolnavi, fiindu-le greu să spună ce îi doare. Îmi amintesc o noapte de coșmar când după o oră de zvârcolit în pat, copilul meu s-a trezit plângând, iar singurul lucru pe care am putut să-l scot de la el a fost cuvântul “apă”. Făcuse o indigestie urâtă dar nu putea spune care era problema. Au urmat vărsăturile, deshidratarea și camera de gardă. M-am simțit oribil. El chiar ar fi vrut să-mi spună că nu se simțea bine, dar nu a fost în stare să comunice.
2) Sunt predispuși la tantrum-uri și lupte de putere
Implicându-se în aceste lupte de putere, copiii doresc să obțină controlul. Controlul asupra a orice 🙂 Iar atunci când lucrurile nu merg așa cum ar vrea ei, să te ferești!
Copilașii de 2 ani abia au învățat să umble. Ei vor să exploreze lumea din jur, sa meargă peste tot și să pună mânuța pe toate. Ei încep la această vârstă să descopere cum funcționează lucrurile și încearcă să folosească diverse unelte, însă nu au îndemânarea necesară pentru a obține rezultatele dorite.
Ei așteaptă de la părinți să le ofere siguranță (explorarea unui loc necunoscut poate fi înfricoșător și nesigur), ajutor (de exemplu pentru a învăța cum se folosesc foarfecele) și nu în ultimul rând empatie. În schimb, de multe ori ei se aleg doar cu “nu, nu face asta!” sau “oprește-te!” Voi n-ati fi supărați să fiți în locul lor? 🙂
Iar când copiii mici sunt supărați sau frustrați, ei trec printr-o furtună emoțională pe care nu au capacitatea să și-o auto-controleze. Astfel apare tantrum-ul sau criza de furie care se manifestă prin plâns necontrolat, țipete, aruncat cu lucruri, trântit pe jos etc.
Ce puteți voi face când copilul are un tantrum? Nu are sens să îi oferiți explicații sau argumente logice deoarece în acel moment copilul nu poate fi rațional. Stați aproape de el și aveți grijă să fie în siguranță. Oferiți-i alinare și asigurați-l că înțelegeți de ce este supărat. Validați-i sentimentele folosind o voce calmă. Nici într-un caz nu vă enervați, nu țipați și nu amenințați, deși știu că vă vine 🙂
3) Câteodată sunt iraționali, chiar ciudați
Citeam nu demult un articol în care autoarea concluziona, în glumă evident, că dacă adulții s-ar comporta la fel ca și copiii de 2-3 ani, ar trebui internați la nebuni 🙂
De la fixațiile pe care le dezvolta pentru anumite obiecte (de exemplu vor să bea doar din cana roșie, să nu cumva să îndrăznești sa le dai lapte în cana albă, că scandalul e garantat) continuând cu ideile fixe referitoare la mâncare (de exemplu nu vor să mănânce nimic având culoarea verde) copiii de 2 ani pot fi considerați uneori ciudați.
Cel mai mult mă enervează crizele pe care copilul le face din motive care nu sunt în puterea noastră de control, de exemplu că plouă și nu putem ieși afară.
4) Vor să fie independenți
La 2 ani, veți auzi propoziția “Eu fac” sau ceva similar de foarte multe ori pe zi. De atâtea ori încât vă va duce la exasperare. Testându-si limitele nou-descoperitelor puteri, copiii de 2 ani vor să exploreze și să descopere, chiar dacă capacitățile lor fizice sunt încă foarte limitate. Sar, se cățăra și aleargă, cu consecința apariției unor vânătăi si cucuie. Cu care va trebui să vă obișnuiți 🙂
Este foarte important să încurajați această independență încă de la cea mai fragedă vârstă, creând un mediu adecvat în care copiii să poată explora în deplină siguranță.
Este și vârsta la care copiii își dezvolta mult coordonarea, astfel încât puteți să începeți să le dați mici “sarcini și responsabilități” în casă, așa cum am detaliat în articolul Ce sarcini și responsabilități în gospodărie poți da copiilor de 2-3 ani?
Cele mai frumoase aspecte ale creșterii copiilor de 2 ani
Ok, acum că am stabilit provocările și greutățile vieții cu copiii de 2 ani, haideți să vedem de ce sunt aceștia într-adevăr extraordinari.
1) Copiii de 2 ani învață într-un ritm amețitor
Potrivit site-ului unicef.org, copiii de 2 ani sunt în stare să spună propoziții de 2-4 cuvinte, să arate cu degetul lucruri, sa recunoască cuvinte reprezentând părțile corpului, precum și să recunoască persoane familiare.
La această vârstă creierul copiilor se dezvolta într-un ritm fantastic, ei putând fi în stare să sorteze obiecte pe forme și culori, sa găsească lucruri ascunse, să construiască structuri de cel puțin 4 cuburi și să urmeze indicații în doi pași.
De asemenea, vocabularul lor se dezvolta incredibil. Sunt extrem de haioși încercând să lege 2-3 cuvinte într-o proporție sau stâlcind cuvinte. Stâlcindu-le atât de tare încât uneori doar mami și tati le înțeleg. De exemplu, știați cumva ce înseamnă “bighi”? Biscuiți 🙂
Pentru idei de activități pe care le poți face cu copilașul tău, îți recomand articolul Nu știi ce să faci toată ziua cu copilul tău de 2 ani? Iată câteva idei de activități pentru copiii de 2 ani
2) Sunt super adorabili și iubitori
Copiii de 2 ani sunt absolut adorabili și niciodată nu se rușinează, indiferent ce prostie ar face. Pe scurt, sunt extrem de drăguți indiferent ce lucru banal ar face. Își îmbrățișează părinții și le dau pupici din senin, fără a avea un motiv anume. Iar primul “te iubesc mami” este de neprețuit.
Partea bună? Te fac să uiți într-o secundă cât de grea și haotică poate fi câteodată viața cu copiii mici. Când te îmbrățișează fără vreun motiv anume și te privesc ca și cum tu ai fi cea mai importantă persoană din univers, nimic altceva nu mai contează.
3) Sunt haioși
Atâtea râsete nu s-au auzit niciodată în casă noastră, câte se aud de când îl avem pe copilașul nostru. Efectiv ne umple casa de bucurie.
2 ani este vârsta la care simțul umorului începe să se dezvolte, copiii începând să înțeleagă conceptul de glumă. Îmi amintesc și acum hohotele de râs ale lui E. când și-a pus un pampers pe cap și s-a privit în oglindă 🙂
4) Se entuziasmează din orice
Ar fi minunat sa ne putem entuziasma și noi adulții din orice, așa cum se entuziasmează copiii mici. Am putea și noi învăța de la ei ce înseamnă să apreciezi lucrurile mărunte din viață.
Copilașul meu este de fiecare dată super entuziasmat când găsește păpădii cu puf în care poate sufla. Se poate juca minute în șir cu baloane de săpun. I s-a părut ceva super interesant când a văzut o mașină de gunoi în acțiune.
Practic, ziua copiilor mici este plină de lucruri interesante, gata să fie descoperite. Învață în permanență ceva nou, noțiunea de plictiseală fiindu-le străină la această vârstă. Este efectiv reconfortant să-i privești.
În concluzie, viața alături de un copil de 2 ani este plină de provocări dar și de momente extraordinare. Bucurați-vă cât puteți de mult de această perioadă minunată prin care trece copilașul vostru!
Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook. Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii