Ca părinți, ne petrecem mult timp învățându-ne copiii diverse lucruri. De la matematică la gătit, împărtășim copiilor multe din cunoștințele noastre. Învățarea bunelor maniere încă din fragedă copilărie este unul din lucrurile esențiale pe care le poate face un părinte pentru copilul său. De ce este important să învățăm copilul bunele maniere?
Să înveți copilul bunele maniere nu înseamnă doar să-l înveți să se comporte corect, înseamnă și să te asiguri că se va simți confortabil în societate și că va ști să gestioneze anumite situații. Aceasta îl va ajuta mult in viitor, deoarece va fi în stare să interacționeze mai ușor cu alte persoane.
- Bunele maniere vor ajuta copilul să aibă o viață socială de calitate
Bunele maniere sunt esențiale în formarea unor noi relații în societate. Nimeni nu dorește să aibă un prieten bădăran, prost crescut, arogant sau egoist. Copiii manierați își fac mai ușor prieteni atât la școală dar și în afara ei, ceea ce înseamnă o viață socială mai activă.
Copiii care sunt învățați să-i respecte pe cei din jur și să fie atenți la nevoile acestora vor câștiga respectul celorlalți și se vor integra mult mai ușor într-un anumit mediu.
2. Bunele maniere îi îmbunătățesc încrederea în sine
Bunele maniere îl ajută pe copil să primească mai multă apreciere și considerație din partea celor din jur, ceea ce duce la creșterea încrederii în sine. Copiii manierați se vor simți confortabil într-o varietate mare de situații sociale, aceștia știind să se comporte adecvat.
3. Bunele maniere îi deschid diverse oportunități
“Bunele maniere vor deschide uși pe care cea mai bună educație nu le poate” – Clarence Thomas
Un copil manierat se distinge din ceilalți. Membrii familiei, profesorii iar mai târziu viitorii angajatori sau parteneri de afaceri vor fi impresionați de bunele maniere. Iar aceasta înseamnă mai multe oportunități.
4. Bunele maniere îl fac mai fericit
Când copilul impresionează pe cineva cu bunele sale maniere, el primește ceva în schimb – fie un zâmbet, un cuvânt de laudă sau o conversație agreabilă. Acestea încurajează copilul să fie manierat din nou, creând un fel de buclă pozitivă. Se știe că interacțiunile de calitate cu cei din jur ne fac mai fericiți și mai sănătoși, ajutându-ne să trăim mai mult.
Cam acestea ar fi principalele beneficii ale învățării bunelor maniere. Amintește-ti că, indiferent ce calitate încerci să inoculezi copilului, o poți face doar prin propriul exemplu. Dacă nu tratezi copilul cu respect, nu te poți aștepta ca acesta să fie respectuos cu tine sau cu cei din jur.
Haideți să vedem împreună care sunt bunele maniere pe care copiii ar fi bine să le deprindă.
1) Să spună „cuvintele magice”
- Mulțumesc – copilul ar trebui să știe să spună „mulțumesc” atunci când primește lucruri sau ajutor, demonstrând apreciere pentru ce îi oferă alții.
- Te rog/vă rog – pentru a cere ceva la modul politicos
- Îmi pare rău – aceste cuvinte îl ajuta să-și accepte greșelile și să-și asume responsabilitatea propriilor fapte.
- Scuze – copilul trebuie să știe să-și ceară scuze atunci când întrerupe pe cineva sau din greșeală lovește pe cineva.
2. Să bată la ușă arunci când intră într-o încăpere
În acest fel copilul învață să respecte intimitatea celorlalți și află că nu este în regulă să dai buzna oriunde fără să ți se permită.
3. Să nu-i întrerupă pe ceilalți când vorbesc
Copilul trebuie să știe că nu este politicos să întrerupă alte persoane când vorbesc ci trebuie să-și aștepte răbdător rândul. Iar dacă totuși are ceva urgent de comunicat și trebuie să întrerupă, politicos este să înceapă cu “Vă rog să mă iertați că vă întrerup…”.
4. Să nu arate cu degetul sau să se uite insistent la cineva
Copilul ar trebui să știe că aceste gesturi sunt nepoliticoase.
5. Să nu râdă de defectele altora
Părinții ar trebui să-și conștientizeze copiii că oamenii nu sunt perfecți, cu toții avem defecte mai mari sau mai mici, iar luarea în derâdere a unei alte persoane pentru că arată sau se poartă altfel nu este un comportament potrivit.
6. Să ducă mâna la gură când tușesc sau strănută
Aceasta este o regula elementară de igienă pe care toți copiii ar trebui să o cunoască, pentru a nu îmbolnăvi persoanele din jur.
7. Să nu se scobească în nas în public
Copilul ar trebui să știe că scobitul în nas este un gest nepotrivit de făcut în public.
8. Să fie politicos
Copilul ar trebui să fie în stare să facă minim de gesturi de curtoazie precum: să ofere în autobuz scaunul persoanelor în vârstă sau gravidelor, să țină ușa când intră sau iese dintr-o încăpere pentru persoanele care vin în urma lui, să ajute pe cineva care are nevoie, să împartă lucruri cu alți copii, să ofere un compliment, etc.
9. Să se adreseze corect persoanelor
Folosirea corecta a pronumelui de politețe „dumneavoastră” este o abilitate pe care copiii trebuie să o învețe de mici.
10. Să privească în ochi persoana cu care vorbește
Trebuie să învățați copilul să acorde atenție și să privească în ochi persoana cu care întreține o conversație. Butonatul telefonului în acest timp nu este un gest potrivit.
11. Să curețe după el
Copilul trebuie să știe să adune jucăriile după ce s-a jucat, să curețe dacă a murdărit ceva și chiar să-și curețe camera sau baia (responsabilități adaptate vârstei).
- Dacă ți-a plăcut acest articol, îți va plăcea și 12 metode de a motiva copilul să te ajute la treburile casnice
12. Bunele maniere la masă
- Să se spele pe mâini înainte de a mânca
- Să stea drept la masă și cu coatele pe masă
- Să nu bârfească mâncarea
- Să nu-și șteargă gura cu mâneca ci cu șervețelul
- Să nu înfulece sau să vorbească cu gura plină
- Să aștepte până s-au așezat toți la masă înainte de a se apuca de mâncat
- În funcție de situație, să se ofere să-și spele farfuria sau să o duca în chiuvetă/mașina de spălat
- Să nu se aplece peste masă să ia mâncare ci să aștepte să-i fie înmânata mâncarea
- Să nu folosească telefonul sau tableta în timpul mesei.
13. Să se comporte corect în calitate de musafir
- Să salute gazdele când intră sau iese din casă
- Să nu facă mutre la mâncarea servită și să nu ceară alte feluri de mâncare care nu sunt servite
- Să demonstreze bune maniere la masă, conform punctului anterior
- Să vorbească politicos
- Să se ofere să curețe dacă a murdărit ceva
- La plecare să mulțumească pentru buna primire.
14. Să se comporte corect în calitate de gazdă
- Să salute musafiriiÎn funcție de vârstă, să servească invitații
- Să nu stea cu ochii în tabletă/telefon
- Să întrețină un minim de conversație
- Să se ofere să ajute musafirii când au nevoie.
15. Să vorbească pe un ton scăzut în locurile publice
Copilul trebuie învățat că un ton ridicat al vocii în public îi poate deranja pe ceilalți.
16. Să salute când întâlnește un cunoscut
Salutul trebuie adaptat vârstei persoanei întâlnite și gradului de apropiere.
17. Bunele maniere la telefon
Dacă sună la un telefon fix, copilul trebuie să știe că este necesar să se prezinte înainte de a cere cu persoana cu care dorește să vorbească. Nu este în regulă sa fie apelate persoane dimineața devreme sau seara târziu, cu excepția persoanelor apropiate. Difuzorul se poate activa doar daca se anunță interlocutorul. Nu se vorbește tare la telefon în public.
18. Să-și aștepte rândul
Indiferent dacă vorbim de coada la casă într-un magazin sau de coada care se formează la urcarea într-un carusel, copilul trebuie să știe că este politicos să-ți aștepți răbdător rândul și nu este civilizat să te bagi în față.
19. Să ceară permisiunea proprietarului înainte de a-i folosi lucrurile
Copilul trebuie să știe că nu este in regulă să folosească lucrurile cuiva fără a-i cere permisiunea.
20. Să returneze lucrurile împrumutate
Lucrurile luate cu împrumut trebuie returnate la timp și în stare perfectă.
Acum că am parcurs principalele maniere pe care un copil ar trebui să le deprindă, haideți să vedem ce pot părinții să facă astfel încât să aibă un copil manierat:
Să îi vorbiți despre bunele maniere
Puteți să îl învățați bunele maniere de exemplu citindu-i povești. Sunt utile conversațiile de genul „Ai observat cum a mulțumit prințesa când a primit darul?” sau „Ai văzut ce frumos s-a comportat X când i-au venit prietenii în vizită?”. Nu uitați că bunele maniere se învață în primul rând acasă, părinții fiind primul și cel mai important profesor al copilului când vine vorba de comportament.
Voi, ca părinți, trebuie să fiți modelul
Copiii învață mult prin puterea exemplului, mai mult decât învață când le țineți predici. Prin urmare, aveți grijă cum vă comportați și țineți cont de faptul că cei mici vă vor imita. Bunele maniere trebuie să le arătați atât față de alții cât și în relația cu proprii copii. Tratați-i cu respect și nu uitați să folosiți „te rog” și „mulțumesc”.
Corectați-l când este cazul
Să nu vă așteptați la rezultate imediate când vine vorba de învățarea bunelor maniere. Nu ezitați să corectați copilul atunci când greșește, însă aveți grijă să o faceți în privat, nu de față cu alții.
Jocurile de rol
Jocurile de rol sunt o metodă excelentă de a-i învăța pe copii (in special pe cei mici) bunele maniere.
Fiți răbdători și încurajați-i în permanență
Copiii au nevoie de timp pentru a deveni manierați, ei învățând prin observare și practică. Sunt necesare în permanență aduceri aminte și corecții, însă voi trebuie să rămâneți răbdători și consecvenți. Când observați că cel mic aplică ce a învățat, lăudați-l pentru buna purtare: „Am văzut că ai ajutat-o pe mătușa Ana să care sacoșa. Sunt mândră/mândru de tine că te-ai purtat ca un gentleman”.
Creați cât mai multe ocazii în care copilul să aplice ce a învățat
Implicați copilul încă de la o vârstă fragedă în diverse evenimente sociale, astfel încât să aibă oportunitatea să aplice ce a învățat și să-i vadă pe ceilalți cum se comportă.
În concluzie
Bunele maniere îl vor ajuta pe copil să se transforme într-un adult echilibrat și bine încadrat în societate. Nu va deveni o lady sau un gentleman peste noapte, este nevoie de timp și implicare din partea părinților, însă rezultatele merită toate eforturile.
Dacă acest articol despre bunele maniere ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook @mamicidestepte