Te uiți pe Instagram și vezi toate acele mame arătând perfect (câte filtre or fi folosit pentru a scoate acele imagini perfecte… doar ele știu), mămici făcând activități deosebite cu copiii lor, făcând mâncăruri demne de un chef, într-o casă arătând ca în reviste și sclipind de curățenie. Inevitabil îți vine în minte întrebarea: „oare, eu sunt o mamă bună?”
Chiar dacă știi că faci tot ce este omenește posibil astfel încât să fii o mamă extraordinară, sunt momente în care ai nevoie ca cineva sau ceva să te asigure că faci lucrurile așa cum trebuie. O mică validare, să zicem. Deoarece să fii mamă nu este un lucru ușor. Este lucrul cel mai plin de satisfacții din viața unei femei, dar în același timp unul din lucrurile cele mai dificile și pline de provocări.
Haideți să vedem împreună care sunt cele mai importante indicii că ești o mamă extraordinară:
Ești o mamă extraordinară dacă:
1) Copilul vine la tine să caute alinare când îi este greu
Copiii caută alinare acolo unde se simt în siguranță. Dacă ți-ai creat cu copilul tău o relație bazată pe încredere, el va veni la tine să caute confort, indiferent de vârstă.
2) Te străduiești ca fiecare zi să fie extraordinară
Nu mă refer acum la lucruri mai ieșite din comun care să fie obligatorii de făcut astfel încât copilul să se simtă bine. Că doar nu puteți ieși în fiecare zi în excursii, nu puteți vizita în fiecare săptămână grădini zoologice sau parcuri de distracții și nici nu îi poți oferi zilnic cadouri de genul unei biciclete. De altfel nici nu ar fi recomandabil să o faci.
Mă refer la atmosfera pozitivă și dragostea pe care trebuie să le oferi în permanență puiului tău. O zi extraordinară pentru un copil este o zi în care se simte iubit și apreciat de către părinții lui. O zi în care mămica lui i-a ascultat tot ce avea de zis, s-a jucat cu el, și-a dedicat suficient timp pentru a face diverse activități împreună și i-a spus de nenumărate ori că îl iubește.
- Îți va placea și următorul articol: Cum să fii o mămică distractivă
3) Îți faci timp și pentru tine
Au apus vremurile în care femeile se martirizau ca să demonstreze că sunt demne de a fi mame. Acum știm că aceasta atitudine nu folosește nimănui, contribuind la o sănătate mentală precară a mamelor. În schimb, o mamă extraordinară își face timp și pentru ea. Un film din când în când, o baie parfumată sau o manichiură în timp ce soțul stă cu copiii, fac minuni pentru moralul mamei. Iar o mamă cu moral bun este o mamă echilibrată, care se poate dedica mult mai bine familiei.
Părerea mea este că nu este un gest egoist să ai grijă și de tine. Este un gest care dovedește că ești o mamă extraordinară.
4) Când este cazul, știi să spui NU copilului
Știți regula parenting-ului modern care îți spune că nu este bine să spui NU copilului? Chiar daca principiul de bază eu îl consider corect, din păcate de multe ori este prost înțeles de către unii părinți. Este interpretat la modul că cel mic poate face absolut tot ce își dorește, fără nicio limită, în caz contrar personalitatea lui va fi distrusă.
Faptul că știi stabili cu blândețe niște limite și reguli pentru copilul tău arată că ești o mamă extraordinară. Copiii au nevoie de limite ca să se dezvolte corect.
Scopul tău ca părinte este să crești copilul pentru a deveni un adult responsabil, bine încadrat în societate. Iar în societate există reguli și limite. Spunându-i NU copilului atunci când este cazul îl pregătești pentru realitățile din viață și îl înveți că nu i se cuvine absolut orice.
5) Recunoști când faci greșeli
Cu toate ne dorim să fim mamele perfecte. Adevărul este că părintele perfect nu există. Este deosebit de important să fii în stare să recunoști când ai făcut greșeli. Greșelile sunt un mod de a învăța și de a evolua. Un copil nu vine cu un manual de utilizare iar să faci greșeli este normal. Recunoscând că ai greșit îi arăți și copilului că nu este nicio tragedie să greșești, toți oamenii mai fac greșeli.
6) Strigi la copil, însă după aceea te simți groaznic și îți ceri scuze
Să recunoaștem, uneori copiii sunt enervanți. Aceasta deoarece o bună parte a procesului de formare a personalității lor se bazează pe testarea și învățarea limitelor și a independenței. Nu am cunoscut părinți care să afirme că nu au strigat niciodată la copilul lor.
Recunosc că și eu ridic vocea câteodată. Când îi spun de o sută de ori un lucru iar el mă ignoră. Sau când face crize pentru niște situații care nu sunt sub puterea mea de control. Sau pentru alte motive când îmi testează limitele. Teoria o cunosc, știu ca nu-i ok să strigi. Însă indiferent de motiv, ulterior mă simt groaznic iar întotdeauna îmi cer scuze.
7) Câteodată îți lași copilul să se plictisească
Multe mămici depun zilnic eforturi astfel încât să ocupe integral timpul copiilor, considerând ca este responsabilitatea lor să nu îi lase niciun moment să se plictisească.
În realitate, lăsându-i pe copii din când în când să se plictisească, îi ajuți să-și dezvolte creativitatea. Copiii își inventează jocuri, devin mai sociabili și interacționează mai mult cu ceilalți.
10) Practici strategii de disciplinare pozitivă
Folosind strategii de disciplinare pozitivă creezi un mediu în care copilul se poate dezvolta frumos, pentru a deveni mai apoi un adult echilibrat.
O mamă extraordinară știe să fie înțelegătoare, conștientă fiind că un copil nu are maturitatea necesară pentru a vedea lucrurile așa cum le vede un adult, că un copil face multe greșeli, acesta fiind unul din modurile în care el învăță. O mamă bună știe să fie răbdătoare și să-și controleze emoțiile, știe să ofere copilului putere de decizie adecvată vârstei, oferindu-i alternative atunci când este posibil.
11) Ești dinamică
Aceasta este o calitate prin care mamele bune ies în evidență. Să fii dinamică înseamnă că ești pregătită să îți schimbi sistemul de valori și metoda de parenting atunci când constați că nu mai sunt potrivite. O mamă extraordinară este deschisă la schimbări atunci când este necesar și se auto-educă în permanență.
12) Ești un model pentru copilul tău
Copilul tău te privește ca pe o persoană în care are maximă încredere? Dacă ești o mamă bună, trebuie să fii un exemplu pentru copilul tău. Iar ce predici trebuie să și practici, neapărat. Orice regulă stabilești în casă trebuie să fie urmată de toți, inclusiv de tine. De exemplu, nu poți să stabilești regula ca toată lumea trebuie să se spele pe mâini înainte de masă, însă exact tu să fii cea care din când în când nu se spală.
Copiii sunt foarte buni observatori și imitatori. De aceea, o mamă extraordinară știe să le modeleze calități precum seriozitatea, punctualitatea, sinceritatea, bunătatea, stabilitatea emoțională etc, utilizând propriul exemplu.
13) Citești acest articol
Faptul că îți pasă dacă ești sau nu o mamă bună te pune automat în categoria mamelor bune. Dacă nu ți-ai iubi copiii, dacă ți-ar fi indiferent dacă ce faci este corect și dacă nu ti-ar păsa de maternitate în general, probabil nu ai citi acum acest articol. Faptul că te străduiești să te perfecționezi în greaua meserie de mămică arată că ești extraordinară.
Am lăsat pentru sfârșit cel mai important indiciu pe care îl poți observa cu ușurință în ochii copilașului tău. Faptul că în privire îi poți citi iubirea pentru tine este semnul cel mai evident că ești o mamă extraordinară. Știți ce declarație mi-a făcut băiețelul meu zilele trecute? A spus: „mami, ești soarele meu!”.