Parenting

Ce este jocul de rol și care sunt uimitoarele lui beneficii pentru copii

Ce este jocul de rol sau jocul imaginativ?

L-ai văzut vreodată pe micul tău explorator pierdut într-o lume a imaginației? Prefăcându-se că este un polițist care prinde un hoț. Sau organizând un “ceai” pentru toate jucăriile sale de pluș. Acesta este jocul de rol, care se mai numește și jocul imaginativ sau de simulare. Ne jucam și noi când eram mici aceste jocuri “De-a….”

Jucându-se jocul de rol, copiii își folosesc limbajul, gesturile și jucăriile pentru a crea scenarii fanteziste, imaginare. Aceste scenarii îl ajută pe micuțul tău să înțeleagă lumea din jurul lui, stimulându-i dezvoltarea fizică și cognitivă. S-ar putea să-ți vezi copilul imitând un adult sau mimând treburile casnice,  în acest fel învățând multe despre interacțiunile sociale și comportamentul adulților. Pe lângă faptul că este o parte importantă a dezvoltării copiilor, jocul de rol este și distractiv!

Când începe copilul să se implice în jocul de rol? 

Copilul începe să se implice în jocul de rol pe la 2-3 ani, la această vârstă el devinind mai conștient de funcția obiectelor. S-ar putea să-l observi vorbind la un telefon de jucărie, scoțând sunete de sirenă când împinge o mașină de pompieri de jucărie sau hrănindu-și păpușa. Apoi, pe măsură ce micuțul tău crește, jocul de rol devine mai creativ si mai elaborat, limita fiind doar imaginația lui! Obiectele de zi cu zi devin instrumente din lumea imaginară a copilului. De exemplu, o păturică poate deveni o pelerină de supererou sau plastilina poate fi folosită pentru a pregăti mâncăruri delicioase.

Jocul de rol

De ce este important jocul de rol

Poate fi fascinant să vezi cum se joacă copilul tău și cât de mult îi place. Pe măsură ce micuțul tău își creează o lume plină de idei fantastice, el învață și își dezvoltă multe abilități importante. Iată câteva dintre beneficiile jocului de rol în dezvoltarea copilului: 

Dezvoltă limbajul

Când copilul tău este parte dintr-un joc imaginativ sau imită un adult, el va folosi cuvinte și expresii pe care le-a auzit de la oamenii din jurul său. De asemenea, micuțul tău poate începe  să-și inventeze propriile povești, acest lucru ajutându-l să-și dezvolte limbajul.

Dezvoltă abilitățile sociale și emoționale

Participând în jocul de rol împreună cu ​​prietenii, copilul poate învăța să coopereze cu ceilalți și să experimenteze diverse roluri sociale. Jocul “de-a doctorul” sau jocul cu păpușile de exemplu îl poate învăța pe micuțul tău cum să aibă grijă de cineva și îi dezvoltă empatia. 

Dezvoltă creativitatea

Atunci când micuțul tău se îmbracă cu diverse costume (de supererou, de prințesă etc), își dezvoltă imaginația și abilitățile creative inventând povești, scenarii. 

Dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor

Jocul imaginativ îl ajută pe copilul tău să învețe și să-și dezvolte gândirea în timp ce rezolvă diverse probleme în moduri creative. De exemplu, copilul își poate dezvolta aceste abilități atunci când construiește un cort din pături, aranjandu-le astfel încât să nu cadă.

Sfaturi pentru a încuraja jocul de rol

Sprijinul și entuziasmul tău vor pregăti terenul pentru jocul de rol al copilului. Iată câteva modalități de a încuraja jocul imaginativ al micuțului tău:

1. Încurajează-i fantezia

Atunci când copilul tău se află în micul său tărâm imaginar, încearcă să nu-l aduci înapoi pe Pământ. Hrănește-i fantezia punându-i întrebări despre jocul lui. De exemplu, dacă copilul își imaginează că este un supererou, întreabă-l ce superputeri are sau pe cine a salvat astăzi. Cine știe, s-ar putea chiar să fii invitat/ă și tu să preiei un rol de supererou sau de zână și să te alături distracției! Nu numai că această formă de joc de rol va fi distractivă pentru copilul tău, dar punerea de întrebări îi poate dezvolta și abilitățile lingvistice. 

2. Oferă-i recuzită și costume

Jocul de rol

O modalitate excelentă de a încuraja jocul de rol al copilului este să îi oferi instrumentele necesare pentru a-și crea propria lume imaginară. Costume și recuzită pentru jocul imaginativ se pot găsi și printre obiectele din casă. De asemenea, îi poți pune la dispoziție micului tău explorator o cutie de carton și alte obiecte simple. S-ar putea să fii surprins/ă de ceea poate rezulta din imaginația lui. Va naviga pe mări în cutia lui transformată într-o corabie de pirați? O va transforma într-un castel maiestuos sau va zbura pe Lună în noua lui rachetă? Jocul de rol al copiilor nu are limite!

3. Cumpără-i jucării de construit și jucării creative

Jocul de rol

Asa cum am detaliat și în articolul Copilul tău are prea multe jucării? nu este recomandabil sa-i cumperi copilului prea multe jucării. Alege cu cap jucării open-ended, aducă jucării care pot fi folosite în nenumărate feluri, în funcție de imaginația celui mic. Pune-i la dispoziție cuburi precum acestea sau seturi de construcție precum acestea, plastilină sau materiale pentru craft-uri și priviți-l cum creează! Copiii adoră să construiască și să își folosească imaginația pentru a crea turnuri, castele, tărâmuri magice, vehicule, animale și multe altele. Ai putea de asemenea sa-l ajuți să-și confecționeze măști sau diverse costume, pentru a-i oferi ore întregi de distracție creativă. Nu numai că jocul de rol îi dezvoltă creativitatea și imaginația, dar îi dezvoltă și abilitățile de rezolvare a problemelor și coordonarea mână-ochi. 

Jocul de rol

4. Citește-i

Cititul pentru copii de la o vârstă fragedă poate încuraja de asemenea jocul de rol și imaginația. Poveștile pot deschide noi lumi și personaje pentru cel mic, promovând abilitățile lingvistice. Există atât de multe cărți minunate pentru copii din care puteți alege! 

Mai multe pe acest subiect găsiți în articolul 6 beneficii ale cititului pentru copiii mici și bebeluși. Recomandări de lectură

În timpul lecturii, îi poți pune întrebări copilului, cum ar fi “Ce crezi că se va întâmpla în continuare?” sau “Ce ai face dacă ai fi în locul acelui personaj?”. Cărțile de povești pot oferi posibilități nesfârșite pentru jocul de rol; îți poți încuraja copilul să interpreteze partea lui preferată din poveste sau personajul preferat. 

5. Limitează timpul petrecut în fața ecranelor

Într-o lume dominată de ecrane și dispozitive, interacțiunile sociale din viața reală și jocurile imaginative sunt vitale pentru dezvoltarea copilului. Este important să acorzi atenție la cât timp petrece zilnic micuțul în fața ecranelor și să conștientizezi efectele unui timp prea mare petrecut în fața ecranelor asupra dezvoltării sale. Experții sugerează limitarea timpului petrecut în fața ecranelor (televizor, tablete, smartphone-uri, laptopuri) la maximum o oră pe zi pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani. Atunci când cel mic este în fața ecranului, ia în considerare posibilitatea de a te implica și tu, mai degrabă decât a-l lăsa singur. Puteți urmări împreună emisiuni educative sau filme adecvate vârstei.

Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook @mamicidestepte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *