Parenting

Ești un părinte elicopter? Află mai multe despre acest stil de parenting

Ești un părinte supra-protector care se îngrijorează în mod constant când vine vorba de copilul tău? Îți este teamă să nu îți vezi copilul eșuând, de aceea îi urmărești în permanență, încercând să îl ajuți? Ești mereu vigilent/ă și în alertă și nu îți lași copilul să își asume niciun risc? S-ar putea să fii un “părinte elicopter”!

Recunosc, am fost un părinte elicopter. Sunt și acum, un mini-elicoper 🙂

La fel ca majoritatea mămicilor la primul copil, m-am îngrijorat la modul exagerat, chiar paranoic, de orice legat de copilul meu (și continui să mă îngrijorez în continuare, chiar dacă la un nivel mult mult mai rezonabil). Și cu sens și fără sens. Făceam pentru el lucruri pe care el era perfect capabil să le facă, inchipuindu-mi că-i fac un bine ajutandu-l. Ajunsesem sa-i dau indicații cu privire la fiecare aspect din viața de zi cu zi.

De exemplu, când se juca cu cuburile și vroia sa facă structuri din ce în ce mai înalte, îl atenționam când să nu mai pună piese. Ca sa nu-l vad frustrat și dezamagit ca vede turnul răsturnandu-se. În loc sa-l las sa pună câte cuburi vrea el, ca să experimenteze consecințele, să învețe ceva din acel joc. Sau îl încălțam, deși era în stare să facă el acest lucru.

Despre stilurile de parenting citisem mult, chiar înainte de a se naște copilașul nostru. Cunoșteam plusurile indiscutabile ale stilului elicopter (argumentele principale se referă la siguranța celui mic, subiect de care sunt obsedată) precum și numeroasele minusuri (pe care le voi enumera puțin mai jos). Ca în orice aspect legat de creșterea copilului, cheia este echilibrul, iar exagerările in orice direcție dăunează atât copilului cât și părinților.

De aceea, am încercat să-mi ajustez stilul de parenting, renunțând la ideea de a mă învârti în permanență jurul său ca un elicopter, dar asigurându-mă totuși că cel mic este în siguranță. Mai ușor de zis decât de făcut:)

Cum este un părinte elicopter?

Un părinte elicopter este excesiv de preocupat de bunăstarea fizică si emoțională a copilului și nu la fel de preocupat de creșterea unui copil independent și capabil. El nu vrea să-și vadă copilul dezamăgit sau eșuând. Din acest motiv, părintele intervine înainte ca micuțul să aibă șansa de a se lupta, de a încerca.

Părinții elicopter arată diferit în funcție de vârsta copiilor lor. Părintele unuiui copil mic își petrece fiecare moment supraveghindu-si copilul, învârtindu-se literalmente în jurul său pentru a-l împiedica să se rănească sau să facă vreo greșeală. Își ajută copilul cu sarcini pe care acesta este în stare să le facă singur. În cazul copiilor mai mari de exemplu, părintele elicopter stă treaz până la ora 3 dimineața, ajutându-și fiica sau fiul să termine un proiect școlar despre care copilul știa de o lună.

Părinte elicopter
Image by Freepik

De ce devine o mamă sau un tată “parinte elicopter”?

De ce părinții controlează fiecare acțiune a copilului lor? Este pur și simplu dintr-o supraabundență de dragoste și precauție? Este rezultatul stresului? Părinții elicopter au, în general, o teamă de consecințe negative de orice fel. Ei se străduiesc să își protejeze copiii. Protejându-i de realitățile vieții, ei cred că fac o favoare copiilor lor.

Unii părinți au devenit elicopter prin faptul că ei înșiși s-au simțit neiubiți sau ignorați când erau copii. Din această cauză, ei pot simți nevoia de a supracompensa și de a se asigura că ai lor copii știu că părinții sunt mereu acolo pentru ei… la propriu.

Semnale ca ai putea fi un părinte elicopter

#1 REZOLVI ORICE PROBLEMĂ ÎN LOCUL COPILULUI

Dacă îți urmărești mereu copilul și încerci să rezolvi orice problemă pentru el sau, mai rău, dacă faci lucruri în locul lui, probabil că ești un părinte elicopter. Dacă își uită temele și este ora de culcare, le faci tu pentru el, pentru că nu suporți ca cel mic să fie certat la școală. Îi pregătești ghiozdanul în fiecare seară chiar dacă ar fi sarcina lui. Îți încalți sau îți îmbraci copilul chiar dacă este perfect capabil să facă aceste lucruri el singur. Dacă bebelușul încearcă să se cațere pe o canapea, tu vii și îl împingi fără să-l lași măcar să încerce.

#2 DAI MEREU INSTRUCȚIUNI

Dacă spui in permanență copilului ce să facă și cum să facă (că doar tu știi cel mai bine, nu?), este un semn că ești un părinte elicopter.

#3 TOATE TREBURILE ACASĂ SUNT FĂCUTE DE PĂRINȚI

Dacă tu și sotul/soția ta faceți toate treburile în gospodărie, inclusiv pe cele ale copiilor voștri, vă pregătiți copiii pentru eșec în viață. Un parinte elicopter face patul copilului, adună și curăță după el, etc, considerând că al său copil fie este prea mic pentru a face orice, fie este prea ocupat cu învățatul sau cu facutul temelor. Acest lucru îi poate ajuta într-adevăr la studii, dar îl face să devină mai puțin responsabil și îi creează un sentiment că lui toate i se cuvin.

#4 NU LAȘI COPILUL SĂ ÎȘI ASUME NICIUN RISC

Dacă ești un părinte elicopter, ți-e frică să îți vezi copilul eșuând și vrei să îi protejezi de orice eșec. Părinele elicopter poate fi auzit deseori spunând “nu fugi”, “nu face” etc., pentru că vrea să evite orice incident, chiar unul minor. Acest lucru poate duce la crearea unor comportamente de aversiune la risc la copii.

Este firesc să ne simțim îngrijorați de problemele copiilor pentru că îi iubim. Dar ar trebui să învățăm să renunțăm la tendințele de control care decurg din îngrijorări și să tragem o linie în beneficiul copiilor, dar și al nostru. În general, viața implică riscuri. Așadar, este necesar ca cei mici să învețe să facă față problemelor și să înceapă să le înfrunte, astfel încât să poată deveni în viitor adulți puternici.

#5 VORBEȘTI ÎN LOCUL COPILULUI

Dacă răspunzi la întrebările adresate de alți adulți copilului tău, este un semn că ai putea fi un părinte elicopter. S-ar putea să răspunzi în locul copilului deoarece îți faci griji că răspunsul lui va fi greșit. Dar, făcând acest lucru, îi furi vocea. Îl poți face să nu știe să vorbească în numele său atunci când va fi mare. Și s-ar putea să se bazeze întotdeauna pe tine sau pe alte persoane pentru a purta conversații dificile sau chiar să evite cu totul situațiile dificile/incomode.

Părintele elicopter poate fi văzut de asemenea, interferând în problemele copilului, vorbind în locul lui cu prietenii acestuia, cu părinții prietenilor sau cu profesorii.

#6 NU-L LAȘI SĂ-ȘI GESTIONEZE PROPRIILE EMOȚII

Atunci când ești un părinte elicopter, nu îți lași copiilul să se ocupe de propriile emoții. Te grăbești să-l oprești din plâns și să îi rezolvi problemele, pentru a-l “salva” de alte frustrări emoționale. Rezultatul? Copilul nu învață să facă față emoțiilor, nu își dezvoltă o inteligență emoțională sănătoasă. Prin urmare, este posibil ca mai târziu să se confrunte cu anxietatea și depresia.

#7 TU IEI ORICE DECIZII PENTRU COPIL

Tu ești cea/cel care decide mereu ce haine să poarte copilul tău, ce cărți să citească și ce prieteni să aibă? Alegi tu ce activități extracurriculare ar trebui să aibă și la ce facultate ar trebui să meargă? Acestea sunt semne ale unui părinte elicopter. Desigur, ne dorim tot ce este mai bun pentru copiii noștri. Dar o parte din maturizare constă în a face alegeri greșite și a învăța din ele. Aceasta este o lecție importantă pe care copilul trebuie să o învețe în viață.

#8 MONITORIZEZI CONSTANT CE FACE COPILUL

Dacă ai nevoie să știi tot timpul unde este adolescentul tău și ce face, s-ar putea să fii un părinte elicopter. Ai această nevoie de a ști tot timpul ce face, așa că îi verifici GPS-ul de pe telefon tot timpul și îl suni sau îi trimiți mesaje în mod constant.

Acum că știți câteva dintre semnele parentingului elicopter, să vedem care sunt efectele secundare ale acestuia:

1) Copilul crescut de părinte elicopter are mai puțină încredere în sine

Pentru că acest copil a fost salvat de fiecare eșec din viața lui, nu a învățat cum să depășească situațiile dificile. Acest lucru îl poate face să creadă că, de fapt, nu poate face lucruri dificile. El nu au învățat cum să rezolve problemele pe cont propriu sau cum să facă față emoțiilor negative.

2) Copilul poate deveni încrezut

Atunci când părinții intervin în fiecare aspect al vieții sale, copilul va ajunge să se aștepte ca totul să meargă întotdeauna așa cum vrea el. El se așteaptă ca alții să fie responsabili pentru viața lui și alții să îi rezolve problemele. Deoarece totul îi este dat cu ușurință, el nu învață valoarea muncii și crede că merită mereu privilegii.

3) Copilul nu își dezvoltă anumite abilități necesare în viață

Un părinte elicopter îndeplinește pentru copilul său sarcini pe care acesta este capabil să le facă singur. Din această cauză, copilul nu își dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor. Pentru că nu a fost nevoit niciodată să îndeplinească o anumită sarcină (de exemplu sa facă ordine și curățenie, să plătească o factură), nu va ști nici in viitor cum să se descurce și poate fi reticent în a învăța. El poate deveni prea dependent de părinți ulterior in viață.

Părinte elicopter

4) Copilul poate dezvolta probleme de sănătate mintală

Un studiu realizat în 2014 pe studenți a arătat că copiii crescuți de părinți elicopter sunt mai predispuși să ia medicamente pentru anxietate și depresie. Deoarece un părinte elicopter are tendința de a oferi mai puțină libertate copilului, acesta este mai predispus la depresie. Nu doar copiii, ci și părinții au parte de stres și anxietate.

Cum să eviți să fii un părinte elicopter?

– Permite-i copilului să mai aibă și eșecuri

Acesta este unul dintre cele mai grele lucruri pentru părinți. Dar permițându-i copilului tău să eșueze și apoi învățându-l cum să se ridice din nou, îl ajuți să câștige încredere în el înșuși.

– Ajută-ți copilul să înțeleagă că emoțiile negative sunt o parte normală a vieții

Nu ne putem aștepta să fim fericiți tot timpul. Copilul ar trebui să învețe să-și gestioneze orice emoție, pozitivă sau negativă.

– Înțelege de ce este capabil copilul tău din punct de vedere mental și fizic și permite-i să facă acele lucruri

Fie că este vorba de treburi casnice sau de teme, încearcă să-ți dai seama ce abilități ale copilului s-ar putea îmbunătăți. Oferă-i oportunitatea de a exersa acele lucruri cu care se confruntă. Nu îți salva copilul de orice problemă. Când el se confruntă cu o provocare, întreabă-l: “Ce crezi că ar trebui să faci?” sau “Ai nevoie de ajutor să rezolvi asta sau te descurci?”. Astfel, el va înțelege că esti acolo pentru a-l ajuta, dar că ai încredere că se poate descurca singur

Dacă acest articol v-a plăcut, nu uitați să dați follow paginii mele de Facebook. Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrieti-va în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *