Te-ai simțit vreodată copleșit/ă de dezordinea cauzată de nenumăratele jucării aruncate peste tot prin casă? Ai fost vreodată exasperat/ă de faptul că al tău copil nu pare să se joace prea mult cu niciuna dintre jucăriile lui? Nu trebuie să fie așa! Prin rotația jucăriilor, poți reduce dezordinea și îmbunătăți creativitatea și concentrarea copilului tău.
În articolul de astăzi vă împărtășesc o strategie care a făcut minuni în familia noastră.
Ce este rotația jucăriilor?
Rotația jucăriilor este o soluție simplă la o problemă comună. Majoritatea copiilor din ziua de azi au prea multe jucării (așa cum am detaliat în articolul Copilul tău are prea multe jucării?) simțindu-se copleșiți de atâtea posibilități de alegere. Când practici rotația jucăriilor, în loc să lași toate jucăriile în casă deodată, la dispoziția copilului, le împarți în grupuri mai mici și mai ușor de gestionat, pe care le scoți pe rând. Iar pe celelalte le ții intr-un loc ascuns unde copilul nu are acces și le scoți când acesta pare să se plictisească de prima tranșă.
Rotația jucăriilor: Mai puține jucării pot fi cu adevărat în beneficiul familiei tale?
Când băiețelul nostru avea 2-3 ani, am observat că evita să se joace mai mult de câteva minute cu o jucărie. Știu, lipsa răbdării este tipică acestei vârste, însă era prea de tot. Devenise de-a dreptul frustrant. Avea la dispoziție numeroase jucării frumoase, dar el se tot plimba de la una la alta, plictisindu-se rapid de fiecare.
Ce beneficii are rotația jucăriilor?
1) Rotația jucăriilor reduce dezordinea
Ca părinți, cu toții ne dorim tot ce este mai bun pentru copiii noștri. Ne dorim ca ei să se joace, să se distreze, să învețe și să se dezvolte armonios. La început, se pare că jucăriile sunt o modalitate excelentă de a oferi aceste experiențe copiilor noștri. Dar dacă nu sunteți atenți, jucăriile vor pune repede stăpânire pe ei. Acumularea pare să se întâmple foarte rapid și începe încă de la prima aniversare a copilului. Dintr-o dată, sunt jucării peste tot, iar părinții sunt lăsați în căutarea unor idei de organizare și depozitare. Mai puține jucării aflate la un moment dat la dispoziția copilului înseamnă o casă mai ordonată!
2) Rotația jucăriilor poate îmbunătăți comportamentul copilului
Dezordinea este doar vârful icebergului. Faptul de a avea prea multe jucării este legat de:
- Dificultăți de concentrare asupra unei singure sarcini
- Lipsa răbdării
- Comportament haotic
- Întârzierea limbajului
3) Curățenia durează mai puțin timp
Atunci când sunt mai puține jucării scoase la un moment dat, curățenia și organizarea sunt mai rapide și mai ușoare. Copilul va fi mai dispus să te ajute sa faci ordine, deoarece nu mai este o sarcină atât de dificilă.
4) Rotația jucăriilor stimulează creativitatea
Faptul că are mai puține jucării la dispoziție permite imaginației copilului tău să prindă aripi. Veți fi uimiți când veți vedea cum o jucărie începe brusc să fie folosită în mai multe moduri diferite.
5) Economisești bani
Dacă copilul tău începe să ceară jucării noi, este timpul să mai scoți o tranșă din locul unde au fost depozitate! Și in acelasi timp să le retragi pe cele de care s-a plictisit. Copilul tău va fi încântat să își vadă jucăriile pe care le uitase, iari tu vei evita o călătorie la magazin pentru a cumpăra ceva nou. O casă organizată mai minimalist înseamnă economii importante la buget!
- Îți va plăcea și articolul 7 moduri să economisești bani, astfel încât să duci o viață mai bună
6) Rotația jucăriilor diminuează frustrarea copilului
La fel ca noi, adulții, copiii au și ei probleme în a se concentra într-un mediu agitat și haotic. Ei sar de la un lucru la altul, încurcați de multiplele oportunități și incapabili să rămână cu o jucărie pentru mult timp deoarece atenția le este distrasă de alta. Unul dintre cele mai uimitoare beneficii ale rotației jucăriilor este impactul pe care îl poate avea asupra comportamentului celui mic. Atunci când copilul nu mai este copleșit de prea multe opțiuni, devine capabil să aprecieze jucăriile pe care le are fără să se simtă frustrat și suprastimulat.
7) Scăderea stresului și a anxietății
O casă dezordonată și organizată haotic te stresează și pe tine, sunt sigură. În schimb, când casa ta este curată și ordonată, te vei putea relaxa și nu vei mai simți că trebuie să faci mereu curățenie.
Acestea au fost cele mai importante motive identificate de mine pentru care ar trebui să începi rotația jucăriilor.
Care este vârsta potrivită pentru a începe rotația jucăriilor?
De îndată ce începeți să acumulați jucării pentru copil, vă sugerez să implementați rotația jucăriilor. Dacă organizați și îi prezentați jucăriile în acest fel încă de la început, copilul vostru va avea întotdeauna o rezervă proaspătă de jucării atunci când se plictisește de cele cu care se joacă în acel moment.
Ești gata să începi rotația jucăriilor? Organizează-te folosind aceste 8 sfaturi:
#1# Adună toate jucăriile într-un singur loc
Să ai toate jucăriile într-o singură cameră în același timp poate părea copleșitor, dar dacă ai de gând să faci ordine trebuie să știi cu ce te confrunți. Așteaptă până când îți vezi copilul adormit și apoi adună toate jucăriile care îți invadează spațiul. Caută prin colțurile cele mai îndepărtate ale casei până când vei fi sigur/ă că le-ai luat pe toate.
#2# Aruncă sau donează ce consideri
Odată ce ai adus armata de jucării a micuțului tău acolo unde dorești, este timpul să începi să-i reduci forța. Începe prin a arunca toate jucăriile stricate, puzzle-urile descompletate etc. Jucăriile care “au rămas mici” copilului pune-le deoparte pentru a le dona, dacă consideri.
#3# Sortează jucăriile rămase
Jucăriile rămase le sortezi în mai multe categorii, ca de exemplu:
- Jucării de construcție: Lego, cuburi, etc.
- Jocuri de rol: costume (de pompier etc), bucătărie de jucărie, unelte de jucărie, etc.
- Puzzle-uri
- Jucării pentru mișcare: mingi etc
- Mașini și utilaje de jucărie
- Păpuși și accesorii
- Instrumente muzicale
- Jocuri de societate
- Animale de pluș
- Pentru arte și lucru manual
#4# Creează seturi de jucării
Alegând mai multe jucării din fiecare grup identificat, creează mai multe seturi de rotație separate. Atunci când faci selecția, încearcă să te gândești la modul în care copilul s-ar juca cu jucariile incluse într-un set și caută oportunități pentru a încuraja jocul creativ. De exemplu, ai putea include alături de păpuși si un set de servit ceaiul. De asemenea, este o idee bună să păstrezi împreună jucăriile care prezintă același personaj sau aceeași temă.
După ce ai terminat de alcătuit seturile, împacheteaza-le pe fiecare într-o ladă sau cutie mare de plastic. Asigură-te că etichetezi cutia astfel încât să poți găsi cu ușurință ceea ce ai nevoie atunci când va fi cazul.
#5# Nu-ți fie teamă să faci excepții
Scopul rotației jucăriilor este ca celui mic să-i facă plăcere să se joace cu jucăriile lui. Dacă iubește Lego-urile de exemplu și se joacă cu plăcere cu ele în fiecare zi, nu este nevoie să le ascunzi pentru a-i atrage interesul.
#6# Expune primul set de jucării
Copilului îi va fi mai ușor să decidă ce să se joace având un număr limitat de jucării la dispoziție, și le va aprecia mai mult, iar vouă vă va fi mai ușor să țineți pasul cu dezordinea. Acest raft este ideal pentru camera copilului, acesta având un număr limitat de jucării la dispoziție.
#7# Ascundeți restul seturilor
Oriunde ai decide să depozitezi jucăriile ieșite din rotație (de exemplu in beci, in pod etc), asigură-te că cel mic nu are acces la ele.
#8# Creează un program de rotație
Cât de des faceti rotația jucăriilor depinde în întregime de voi. Unii părinți își pot schimba seturile de jucării la fiecare două săptămâni, în timp ce alții ar putea opta pentru o rotație o dată pe lună sau mai rar. Unii preferă să lase deoparte ideea unui program și pur și simplu să scoată următoarea cutie ori de câte ori copiii lor se plictisesc de jucăriile pe care le au. Cheia este să fiți flexibili. Aflați ce funcționează pentru familia dvs. și faceți modificări ale planului pe parcurs.
Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook. Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii