Când este vorba despre finanțele familiei, unul din primele sfaturi pe care ți le dau experții este faptul că trebuie să economisești bani astfel încât să ai o siguranță a viitorului familiei tale. Faptul că ai câțiva bani „puși deoparte” te asigură că într-un caz de urgență nu va fi nevoie să te îngrijorezi și nu va trebui să apelezi la prieteni sau la bănci.
Odată ce ai deprins ideea, să economisești bani va deveni un proces natural. Nimeni nu agreează sentimentul de a fi tot timpul în urmă și de a aștepta cu nerăbdare încasarea salariului pentru a-și plăti facturile sau unele cheltuieli neprevăzute.
Cum te ajută să economisești bani în a avea o viață mai bună
Cu toții am auzit că banii nu aduc fericirea. Chiar dacă acest lucru poate fi într-o anumită măsură adevărat, eu zic că banii îți aduc cel puțin o liniște psihică.
Ați fost vreodată în situația de a plăti o cheltuială medicală urgentă? Sau să vă reparați mașina care s-a stricat neașteptat? Aveați bani pentru aceste cheltuieli? Dacă nu aveați, cum v-ați simțit? Ați avut de unde împrumuta rapid niște bani?
Să ai niște bani adunați îți oferă siguranța și liniștea că poti gestiona o situație de criză. Și da, acești bani nu te fac mai fericită dar diminuează mult stresul de a nu putea face față neprevăzutului.
De asemenea, economisirea banilor te ajută să-ți poti plăti mai repede creditele, ceea ce înseamnă o calitate mai bună a vieții. Există oameni atât de înglodați în datorii încât nu mai vad nicio cale de ieșire. Când ai bani adunați și îți poti plăti împrumuturile, de exemplu vei putea să renunți la jobul epuizant pe care îl urăști și să-l schimbi cu unul care să-ți permită să-ți trăiești mai frumos viața.
Vezi mai jos 7 idei care te vor ajuta să economisești bani, fără a avea sentimentul că te sacrifici sau că devii zgârcit/ă. Nu este nevoie să ai un venit uriaș ca să economisești bani. Chiar dacă îți ajung banii doar de la un salariu la altul, poți să începi să economisești bani chiar de mâine.
1) Definește-ți obiective S.M.A.R.T.
La fel ca și oricare alt obiectiv, atât din viața personală cât și din cea profesională, și obiectivul să economisești bani trebuie să fie S.M.A.R.T. – adică specific, măsurabil, realizabil, relevant și să poată fi încadrat în timp (din engleză: specific, measurable, achievable, relevant and time-bound).
Când este vorba să economisești bani, nu este suficient să afirmi asta. Trebuie să-ți asumi un obiectiv S.M.A.R.T de exemplu: „vreau să economisesc 300 de lei pe lună timp de trei luni, după care voi reevalua obiectivul. Voi face economii mergând la serviciu cu bicicleta pentru a face economii la benzină”. Acest obiectiv este specific (deoarece spui exact cât vrei să economisești), măsurabil (deoarece la sfârsitul celor trei luni vei vedea banii economisiți în cont sau în portofel), realizabil prin acțiunea pe care vrei sa o întreprinzi, relevant deoarece este direct legat de țelul tău de a economisi bani, și este de asemenea încadrabil în timp în cele trei luni.
2) Fă un buget împreună cu familia ta
Să economisești bani înseamnă nu numai că vei avea în cont sume din ce în ce mai mari. Înseamnă și că vei preda copiilor tăi o importantă lecție de viață, așa cum am detaliat în acest articol.
În fiecare lună, stabilește împreună cu soțul și cu copiii mai mari un buget de venituri si cheltuieli pentru luna viitoare. Împarte cheltuielile pe principalele categorii (hrană, utilități, educație, rate, îmbrăcăminte, distracții, etc). Fixați și o sumă pe care intentionați să o economisiți. La sfârsitul lunii evaluați diferențele între ce ați estimat si ce ați realizat și încercați să găsiți cauzele depășirilor. Discutați împreună ce puteți face, unde puteți face economii astfel încât luna viitoare să respectați mai bine bugetul.
3) Verifică cheltuielile și elimină-le pe cele inutile
Multe persoane nu știu foarte exact pe ce cheltuie într-o lună. Dacă le întrebi, îți vor enumera doar cheltuielile mari (rate, chirie, utilități) și o estimare foarte aproximativă a restului cheltuielilor. Ca să poți face economii, trebuie să știi exact pe ce îți cheltui banii. De aceea, te sfătuiesc ca într-o lună sau două să notezi toate, dar absolut toate cheltuielile pe care le faci.
După ce ai notat și împărțit pe categorii toate cheltuielile pe care le-ai făcut, este timpul să te gândești la cheltuielile pe care le-ai făcut pentru că aveai nevoie și la cheltuielile inutile pe care nu era necesar să le faci. De exemplu: îți cumperi de fiecare dată când alimentezi cu benzină și o mulțime de dulciuri din benzinărie? (acestea fiind mult mai scumpe decât în supermarket-uri). Utilizezi des automatul de snacks-uri de la birou? Te duci la manichiură și coafor săptămânal? Mănânci zilnic în oraș? Ai pe telefon sau tabletă aplicații pe care nu le folosești dar pentru care plătesti lunar? Plătești abonament scump la piscină dar tu mergi acolo doar de trei ori pe an?
Vezi? În fiecare lună sunt o mulțime de cheltuieli la care poți să renunți, astfel încât să poți face economii. Poate că 10 lei pe zi cât costă o cafea to-go (sumă pe care o economisești facându-ți tu cafeaua la birou), nu ți se pare o sumă mare, însa din multe sume mici se adună o sumă semnificativă. Încearcă și vei vedea!
4) Calculează cât plătești furnizorilor de utilități și schimbă-i dacă e cazul
Să schimbi un furnizor de utilități poate fi într-adevăr o bătaie de cap. Însă atunci când îți dai seama că plătești prea mult un serviciu, ar fi util să faci schimbarea. Sună-ți furnizorul de utilități (de exemplu de telefonie, cablu) și încearcă să negociezi o reducere. Dacă nu ți-o oferă, găsește un furnizor mai ieftin.
O altă variantă pe care o poți încerca este să evaluezi serviciile incluse în abonamentul tău de telefonie sau cablu. Plătești un abonament de telefonie scump cu mult trafic de date inclus, însă tu nu folosești decât o mică parte? Platești un abonament TV cu sute de programe incluse însă tu nu te uiti decât la câteva? Atunci este cazul să treci la niște abonamente mai ieftine.
5) Fă economii la supermarket
În funcție de cât cheltui lunar pe mâncare în supermarket-uri, economiile făcute aici pot fi semnificative. Câteva modalități să economisești bani:
- Fă o listă de cumpărături – aceasta te va ajuta să nu uiți să cumperi lucrurile de care ai nevoie, dar și să eviți să cumperi lucruri inutile.
- Urmarește pliantele supermarket-urilor. Majoritatea supermarket-urilor au pliante cu reduceri, fie online fie pe hârtie. Dacă sunt reduceri semnificative, merită să-ți faci cumpărăturile în mai multe magazine, în loc să ramâi fixată la unul singur cu care te-ai obișnuit.
- Planifică-ți ce gătești la mesele principale pentru o săptămână. În acest fel poți cumpăra doar ingredientele de care ai nevoie, reducând risipa.
- Nu merge la cumpărături stresată sau flămândă. Stresul și foamea te pot face să faci cheltuieli inutile și în exces. Du-te la cumpărături relaxată și satulă, în acest fel vei putea să respecți mai bine lista pe care ai făcut-o.
- Redu risipa. Fă o listă cu tot ce arunci la gunoi, de exemplu ingrediente stricate sau mâncare expirată. În acest fel vei putea să-ți dimensionezi mai bine cantitățile pe care le cumperi.
- Îți va plăcea și urmatorul articol: Idei de organizare a timpului pentru mămici ocupate
6) Fii vânator de reduceri
Cumpărăturile mai mari (electrocasnice, electronice, etc) dacă nu sunt urgente nu le face decât după ce studiezi un timp piața. Urmărește prețul produsului dorit pe site-urile marilor magazine online un timp cât de îndelungat posibil, astfel încât să poți recunoaște reducerile reale. Folosește comparatoarele on-line de prețuri și neaparat citește review-urile. Profită de campaniile de reduceri de Black Friday, stock busters sau altele asemănătoare. Ca idee, dacă nu te grăbești nu plăti prețul întreg al unui produs, așteaptă reducerile.
7) Fă împreună cu familia economii la utilități
Cu prețurile utilităților (gaz, energie electrică) în continuă creștere, să faci economii este un lucru necesar.
Unele măsuri (cum ar fi instalarea panourilor solare, înlocuirea electrocasnicelor vechi mari consumatoare de energie) implică costuri inițiale destul de mari dar vă pot ajuta pe termen lung în a economisi bani.
Însă există și metode mai simple de a face economii la utilități:
- Stingeți becurile de fiecare dată când ieșiți dintr-o încapere
- Nu tineți televizorul deschis dacă nu vă uitați la el (doar așa de fundal)
- Folosiți becuri ecologice
- Faceți dușuri mai degrabă decât să faceți baie in cadă
- Scoateți frigiderul din priză când plecați ân concediu (evident, dacă nu aveți mâncare în el)
- Spalați cu mașina doar când se umple de haine
- Nu lasați apa de la robinet să curgă când nu o folosiți
- Fixați termostatul centralei pe o temperatură puțin mai joasă. Chiar nu este necesar să stați iarna în tricou și pantaloni scurți în casă
- Vara folosiți aparatul de aer conditionat doar atunci când este absolut necesar.