Ca mămică, ești într-o continuă mișcare. Prinsă în vârtejul treburilor zilnice precum dusul copilului la școală sau grădiniță, dusul la lecții de înot și fotbal, făcutul de mâncare și ordine în casă, la care se adaugă problemele legate de serviciu, nu e de mirare că propria ta persoană ajunge să fie plasată pe ultimul loc.
În primul rând trebuie să realizezi că a fi o mamă fericită nu echivalează cu a fi o mamă perfectă deoarece aceasta din urmă nu există în realitate. Să fii o mamă fericită nu înseamnă sa crești un copil care trebuie să fie neaparat un geniu, un copil care te ajută la toate treburile casnice fără să se opună și care este mereu premiant. În schimb, înseamnă să știi să gestionezi corect suișurile și coborâșurile parenting-ului, lăsând la o parte așteptările nerealiste.
Obiceiurile mămicilor fericite pe care le-am enumerat mai jos ar putea fi cheia găsirii (sau regăsirii) fericirii în greaua meserie de mamă:
Obiceiurile mămicilor fericite: 14 lucruri pe care să le începi chiar de astăzi
1) Fă-ți timp și pentru tine
Mamicile fericite știu că trebuie să aibă grijă și de ele. Au grijă de copii, de soț și de casă, însă sunt conștiente că nu trebuie să-și abandoneaze propria persoană.
Nu ai cum să fii fericită dacă nu faci duș sau nu te piepteni cu zilele – în special mamele de bebeluși au această tendință. Reține că timpul acordat îngrijirii propriei persoane este o necesitate nu o fiță.
Sfat: știu că ești extrem de ocupată dar încearcă îți faci puțin timp și pentru tine. O oră pentru a merge la coafor, la un masaj sau la pedichiură din când în când va face minuni pentru moralul tău. Iar cu un moral ridicat te vei putea dedica mai bine familiei.
- Îți va plăcea și urmatorul articol: Idei de organizare a timpului pentru mămici ocupate
2) Cere ajutorul persoanelor apropiate
Mămicile fericite nu ezită să ceară ajutor atunci când au nevoie. Ele știu că nu pot face chiar totul singure și atunci cer ajutorul membrilor familiei sau prietenelor.
Sfat: nu-ți fie jenă să-ți rogi mama sau soacra pentru a sta puțin cu copilul în timp ce tu faci ceva pentru tine sau ieși la un film cu soțul tău. Nu-i nimic egoist in asta. Cu siguranță vor fi încântate că vor putea petrece mai mult timp cu nepoata sau nepotul lor.
Nu-i nimic deplasat nici să ceri ajutorul copilului tău mai mare sa te ajute la anumite treburi casnice, în funcție de vârstă. Explică-i că, cu cât terminați mai repede treaba, cu atât veți avea mai mult timp pentru a face ceva distractiv împreună în familie.
3) Petrece cât mai mult timp în aer liber
Priveam nu demult un documentar în care se explica faptul că, chiar și câteva minute petrecute afară pot ajuta la diminuarea nivelului de stres și a tensiunii arteriale, contribuind la bunăstarea psihică.
Să petreci exagerat de mult timp în casă îți poate accentua anxiozitatea și te poate face să simți că-ți vine să o iei razna. Sunt așa de multe activități în aer liber pe care le poți face afară împreună cu cei mici: ieșiți la locul de joacă, dați-vă cu bicicletele sau cu rolele, desenați cu cretă pe asfalt, plimbați-vă prin parc, etc. Aerul curat face bine tuturor!
- Îți va plăcea și urmatorul articol: Cum să fii o mămică distractivă
4) Oprește-te din a face comparații
Mămicile fericite nu se compară în permanență cu altcineva. Ele își stabilesc țeluri realiste pentru ele și familia lor, fiind încântate când ating aceste țeluri. În niciun caz obiectivul lor nu este să ajungă ca familia Popescu din vecini.
Sfat: Fii convinsă că viața nimănui nu e perfectă. Obiectivul tău să fie să-ți trăiești viața cât de frumos posibil. Nu-ți pierde vremea comparându-te cu alții deoarece vei pierde lucrurile minunate care sunt chiar în fața ta.
5) Mănâncă sănătos
Mămicile fericite se hrănesc sănătos. Aceasta nu înseamna să treci la dietă. Înseamnă să nu te îndopi cu fast-food, să nu sari peste mese, să nu exagerezi cu dulciurile și băuturile carbogazoase, să mănânci cât de multe fructe și legume etc. Știu că este greu și nu ai timp însă reține că bunăstarea ta psihică se bazează și pe starea ta fizică.
6) Nu neglija relația cu soțul
Una din cele mai mari greșeli pe care poți să o faci dupa ce naști este să-ți neglijezi soțul. Gandeste-te că el are nevoie de iubirea și de prezența ta fizică la fel de mult precum avea și înainte de a avea copiii. Știu, relația va suferi schimbări. Dar mămicile fericite continuă să aibă o relație armonioasă cu soții lor. Ce spui despre ideea de a vă lua amândoi o zi de concediu, cât timp copilul este la grădiniță saul la școală, zi în care să faceți tot ce vă doriți? Să mergeți la un film sau să vă plimbați prin parc de mână, de exemplu. Sau într-o seară să rugați bunica sau chiar o bonă să stea cu copilul iar voi doi să ieșiți la o cină romantică.
7) Nu-ți uita prietenele
Mămicile fericite nu-și abandonează prietenele după ce nasc. Sfat: Chiar dacă prioritățile tale s-au schimbat când ai devenit mamă, continuă să ții legătura cu vechile prietene. Puțin timp petrecut cu ele vorbind despre alte subiecte decât copiii, în timp ce soțul tău are grijă de cel mic, te poate face să te simți ca nouă.
8) Planifică vacanțe
Mămicile fericite iubesc să plece în vacanțe cu familia. Indiferent că este vorba de un weekend la Băile Felix sau o vacanță mai lungă în străinătate, faptul că te desprinzi de rutina de zi cu zi te poate face să te simți fericită și mai puțin stresată.
Cunosc familii care in primii 4-5 ani ai copilului nu au ieșit deloc în vacanțe, din comoditate. Nu este așa de greu precum pare, va asigur! Noi am început să ieșim în vacanțe când cel mic avea un an și jumătate și a fost minunat!
9) Dormi suficient
Pentru a avea o stare de spirit bună, este necesar să dormi suficient. Cel mai greu este când copilull este foarte mic – sfatul pentru acea perioada este să încerci să ațipesti când doarme bebelușul. Pentru când copilul mai crește și deja i-ai făcut un program de somn, încearcă să te pui în pat devreme iar orele dedicate somnului să nu le pierzi stând pe Facebook sau alte rețele sociale.
10) Stabilește rutine
Stabilirea unor reguli și rutine pentru toată familia este o metodă simplă de evitare a stresului și de gestionare mai bună a timpului. Rutinele ajută copiii să știe ce au de făcut și ce urmează în fiecare zi, dându-le impresia de stabilitate. Lipsa unor rutine creează haos și stres.În special când vine vorba de masă, de teme sau de somn, un program bine stabilit te ajută să fii mai relaxată și mai fericită.
11) Evită să fii scoasă din sărite
Pentru a realiza acest lucru este nevoie de practică, multă practică. Știu că este foarte ușor să fii scoasă din sărite când de exemplu cel mic te întreabă a o mia oare “de ce?” sau când îți răspunde înapoi obraznic. Dar reacționând la nervi nu faci decât să înrăutățești lucrurile.
O metodă care pentru mine este eficientă este ca în acele momente să plec în altă cameră pentru câteva minute. Ajută mult la calmarea emoțiilor.
Mămicile fericite au învățat să-și păstreze calmul în momentele tensionate și nu izbucnesc în crize de nervi în fața copiilor.
12) Fă ceva ce-ți place
Înainte de a naște aveai hobby-uri. Poate îți plăcea să pictezi, să citești sau să croșetezi. Faptul că ai născut nu înseamnă că trebuie să abandonezi lucrurile pe care odată le iubeai. Faptul că faci ceva ce-ți place te poate face fericită. Poți implica și copiii în aceste activități dacă se poate.
Mie personal îmi place mult să grădinăresc și să mă uit la filme, ambele ma relaxează. Pe partea de grădinărit încerc să-l implic și pe băiețelul meu – deocamdată nu cu foarte mare succes…dar perseverez 🙂 Iar la filme mă uit seara cu soțul, după ce copilul adoarme.
13) Organizează cât mai multe activități distractive în familie
Să petreci cât mai mult timp de calitate împreună cu familia este o bună modalitate de a vă conecta unul cu altul și de a păstra o legătură cât mai strânsă.
În funcție de vârsta copilului, iată câteva idei de activități de petrecut în familie: ieșiți împreună cu bicicletele, mergeți la cinematograf sau teatru, mergeți la o piscină, jucați jocuri de societate gen Monopoly, dați-vă cu hidrobicicleta pe un lac, ieșiți în parc la o plimbare și la o înghețată, mergeți la circ sau iarna la patinoar sau la săniuș, vizitați o fermă de animale, participați la diferite evenimente în oraș etc. Astfel de activități te vor deconecta de la problemele zilnice și te vei simți mai fericită.
- îți va plăcea și articolul 10 din cele mai interesante jocuri de societate pentru copii
Sfat: Stabilește regula ca în timpul acestor activități electronicele sunt interzise. Deci nu stați fiecare cu ochii în tablete sau telefoane.
14) Râzi cât de mult
Se știe că râsul este contagios. Iar mămicile care râd mult sunt mai fericite și mai putin stresate. Deci dragă mămică, râzi la o comedie bună, râzi la clipurile cu pisici de pe YouTube, fă diverse lucruri prostești împreună cu copiii (gen mâzgăliti-vă cu cremă când faci o prăjitură, faceți o farsă tăticului etc).
Poate sfaturile din această listă ți se par greu de urmat. Este OK, nu trebuie să le urmezi pe toate. Dar cu unele poți începe chiar de astăzi!
Fiecare mamă merită să fie fericită în greaua meserie de a crește un copil. Mamele de succes nu sunt cele care nu au avut niciodată probleme; sunt cele care nu au renunțat, în ciuda problemelor avute.
Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook 🙂 Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii