Există numeroase argumente pro și contra suzetei, răspunsurile la întrebarea dacă ar trebui să dau bebelușului o suzetă fiind împărțite. În funcție pe cine întrebi, suzeta poate fi un lucru bun sau un lucru rău. Nici măcar experții nu au ajuns la un numitor comun.
Am auzit părinți având fobia că suzeta ar cauza o asemenea dependență încât deja își imaginau odrasla pe la 10 ani tot cu „suzi” în gură, cu consecința investirii a mii de lei pe tratamente ortodontice 🙂
Gândește-te la următorul scenariu: ești genul de părinte care are posibilitatea de a asigura bebelușului o atenție activă toată noaptea în sensul de a-l lua în brațe de fiecare dată când plânge și de a-l legăna până adoarme la loc? Sau înclini mai degrabă spre varianta de a da bebelușului o suzetă și de a te odihni câteva ore între hrăniri? Știu că este dificil să știi în avans înainte de a naște cum vei răspunde când ești foarte obosită nevoilor bebelușului care plânge noaptea, mai ales când ești la primul copil.
- Îți va plăcea și urmatorul articol: Lucruri care aș fi vrut să le știu înainte de a deveni mamă
Ține cont de faptul ca bebelușii au un reflex de supt foarte puternic, aceasta fiind modalitatea naturii de a asigura copilul că primește suficient lapte pentru a supraviețui (producția de lapte a mamei fiind stimulată de acest reflex de supt al bebelușului). Și pentru că bebelușii nu pot sta la sân non non-stop, respectiv nu pot bea lapte din biberon decât în limitele recomandate, suzeta este modalitatea perfectă pentru satisfacerea reflexului de supt atunci când nu este hrănit.
Eu pot să vă spun că pe mine suzeta m-a ajutat enorm și nu-mi este rușine să recunosc. Nu am abuzat de suzetă, bebelușul nu a fost tot timpul cu ea în gură. Am folosit suzeta ca să-l liniștesc când avea colici sau când îl apuca un plâns necontrolabil. Și a funcționat ca prin magie!
De asemenea, am folosit-o și la somn. Din câte am citit, până la o anumită vârstă bebelușii nu au capacitatea de a se liniști singuri când sunt puși la somn. Suzeta îi liniștește și îi ajută să adoarmă. Dar există și un inconvenient la aceasta abordare. Bebelușul își scapă de multe ori suzeta din gură în timpul somnului. Atunci se trezește și începe să plângă. Iar tu, evident că va trebui să te trezești de multe ori să o cauți și să i-o dai înapoi 🙂
Dar care sunt argumentele pro și contra suzetei pe care le-am identificat în numeroasele căutări on-line?
Argumente pro suzetă
- Suzeta calmează un bebeluș care plânge sau este agitat. Unii copii se liniștesc doar atunci când își satisfac reflexul de supt.
- Suzeta îl poate distrage pe copil în timpul unor operațiuni mai puțin plăcute cum ar fi administrarea unui vaccin.
- Suzeta îl poate ajuta pe bebeluș să adoarmă. Unii bebeluși adorm la sân, fiind mai ușor să-i pui în pătuț având suzeta în gura; în acest fel nu se va trezi după transfer. Însă nu doar copilașii alăptați pot beneficia de suzetă. Din propria experiență și cei hrăniți cu lapte praf acceptă mult mai ușor să fie puși in pătuț și să adoarmă singuri dacă au suzeta in gură.
- Suzeta poate preîntâmpina durerile de urechi cauzate de diferența de presiune din timpul zborurilor. Spre deosebire de adulți, care au posibilitatea să mestece o gumă sau să caște intenționat pentru a-și desfunda urechile în avion, bebelușii nu pot face nimic în acest sens.
- Există studii care arată că suzeta poate reduce riscul Sindromului morții subite la sugari.
- Se spune ca bebelușii se pot dezvăța mai ușor de obiceiul suptului suzetei decât de obiceiul suptului degetului.
Argumente contra suzetei
- Există anumite păreri că suzeta ar putea cauza „confuzia de sân” în primele zile după naștere din cauză că forma suzetei și a mamelonului sunt asemănătoare. Bebelușul obișnuindu-se cu suzeta, poate refuza sânul. Ca și contraargument, pot să vă spun că am citit studii care au demonstrat că folosirea suzetei nu interferează cu alăptatul.
- Copilul poate deveni dependent de suzetă. Acesta într-adevăr nu este un mit. Chiar și nouă ni s-a întâmplat, așa cum vă spuneam, ca bebelușul să devină dependent de suzetă și să nu poată adormi fără ea. Tot ce puteți face este să limitați folosirea ei la cât mai puțin posibil. Iar cu timpul, dacă copilul va deprinde o rutină, un program zilnic de somn pe care să îl respectați cu strictețe, va ajunge până la urmă să poată adormi și fără suzetă.
- Suzeta poate provoca probleme cu dantura (mușcătură incorecta). În cazul folosirii un timp foarte îndelungat a suzetei, dantura copilului se poate deforma. Însă Asociația Americana de Pediatrie menționează că până la vârsta de 2-4 ani nu a fost observat un risc de apariție a problemelor de dentiție.
Sfaturi cu privire la folosirea suzetei
Dacă vă hotărâți să folosiți suzeta, aveți în vedere următoarele sfaturi:
- Alegeți o suzetă dintr-o singură bucată de silicon. Acest tip reduce riscul înghițirii accidentale în cazul în care se rup bucăți din suzetă.
- Examinați cât de des suzeta și aruncați-o la cel mai mic semn de deteriorare.
- Țineți cont de faptul că pe măsură ce bebelușul crește va avea nevoie de mărimi de suzete din ce în ce mai mari.
- Întotdeauna să aveți cumpărate mai multe suzete de același fel. În cazul în care aveți un bebeluș dependent de suzetă, pierderea acesteia în mijlocul unei nopți echivalează cu un dezastru.
- Cumpărați suzete care nu conțin bisphenol-A (BPA). Acesta poate fi toxic.
- Sterilizați suzeta zilnic în primele luni, prin fierbere sau într-un sterilizator. Eu am sterilizat-o cam cinci luni prin fierbere în fiecare seară. Ulterior, se poate spăla cu detergent de vase și apă fierbinte.
- Dacă cumva suzeta pică pe jos, gesturile de genul spălării în gură mămicii sau ștergerii de haine sunt total contraindicate.
- Nu înmuiați suzeta în miere sau alte substanțe dulci astfel încât să devină atractivă pentru copil. Pe lângă faptul că mierea este contraindicată în primul an, orice substanță dulce care ajunge în gura copilului crește riscul dezvoltării cariilor.
- Daca folosiți un lănțișor cu clip pentru prinderea suzetei ca să nu se piardă, asigurați-vă că lănțișorul nu este suficient de lung pentru a înconjura gâtul copilului.
Desigur că oferirea suzetei este o chestiune de opțiune personală a fiecărei familii. Părerea mea este că nu trebuie să vă simțiți vinovate sau rușinate că dați bebelușului suzeta. Folosită rezonabil, un termen nu foarte îndelungat, vă poate face viața mai ușoară, calmându-l pe cel mic.
Îți va plăcea și articolul Când și cum scăpăm de “suzi” – cele mai utile sfaturi pentru renunțarea la suzetă