Activități copii

Cele mai frumoase 20 de activități de iarnă pentru toată familia

Brrrr! Afară este frig și ninge. Iarna și-a intrat oficial în drepturi, însemnând că cei mici își vor petrece mai puțin timp afară. Să încercăm să schimbăm acest lucru! Copiii au nevoie și iarna de timp petrecut afară la fel de mult cum au și în alte anotimpuri. Dacă este iarnă nu înseamnă că trebuie să vă plictisiți!  Chiar dacă este frig, există multe activități de iarnă distractive pe care le puteți face împreună în familie. Începând cu construirea de forturi, continuând cu vânătoarea de comori și cu focul de tabără, am adunat pentru voi 20 de activități de iarnă (nelegate de Crăciun) care să vă inspire să alungați plictiseala zilelor de iarnă.

1. Mergeți la săniuș

activități de iarnă

Nu puteți găsi un mod mai bun de a petrece o după-masă de iarnă decât mersul la săniuș împreună cu copiii. Îmbrăcați-i adecvat pe cei mici astfel încât să puteți sta cât mai mult timp pe pârtie. Alunecarea pe deal în jos vă va umple de adrenalină iar efortul urcatului de zeci de ori și aerul curat vă va asigura un somn foarte odihnitor noaptea.

2. Ieșiți la o plimbare în natură

activități de iarnă

Puteți ieși la plimbare fie in parc fie într-o pădure din apropiere. Încurajați copiii sa adune diverse lucruri din natura (conuri de brad, licheni,  frunze uscate etc) cu care sa poată realiza acasă diverse craft-uri. Observați păsări, plante sau urme de animale. Realizați fotografii deosebite cu natura înghețată.

3. Construiți forturi de zăpadă si organizați o bătaie cu bulgări

Zidurile le puteți construi folosind cărămizi din zăpadă. Acestea le puteți produce folosind drept matrițe niște cutii din plastic pe care le umpleți cu zăpadă și după aceea le răsturnați pentru a crea cărămizi. Puneți cărămizi una peste alta până ajungeți la înălțimea dorită. Invitați-vă prietenii la o bătaie cu bulgări! Este o activitate de care vor fi încantați atât copiii cât și adulții.

4. Construiți castele de zăpadă

Construirea castelelor este de obicei o activitate specifică verii (castele din nisip), însă castele se pot face și iarna, din zăpadă! Scoateți jucăriile de plajă – găletuțe, lopățele etc – și folosiți-le în zăpadă. Puteți construi castele elaborate, cu turnulețe și steaguri din frunze. Aduceți din casă diverse figurine care să completeze peisajul: prințese, cavaleri, soldați etc. Partea bună este că aceste castele vor dura mai mult decât cele din nisip, care sunt dărâmate rapid de valuri.

5. Faceți un foc de tabără

Așezați-vă în jurul unui foc împreună cu familia și prietenii, prăjiți bezele (sau altceva, ce vă doriți), cântați și povestiți lucruri amuzante. Copiii se vor simți încântați să participe și ei.

6. Mergeți să patinați

Indiferent dacă îl practicați pe un patinoar exterior sau interior, patinajul este una din cele mai frumoase activități de iarnă pentru toată familia. Exista și persoane care practică patinajul pe lacurile înghețate din parcuri. Eu nu recomand așa ceva, indiferent de cât de groasă vi se pare că este gheața, nu merită să riscați.

7. Construiți un labirint din zăpadă

Dacă sunteți norocoși să beneficiați de multă zăpadă, luați o lopată și construiți-vă un labirint în propria curte. Copiii se vor juca în el cu orele!

8. Mergeți la ski

activități de iarnă

Ski-ul este un sport frumos, cu multe beneficii pentru sănătate, a cărui practicare îi umple de bucurie atât pe adulți cât și pe copiii. Nu uitați de măsurile de siguranță, întrucât ski-ul poate fi și un sport periculos. Pentru copiii care nu au mai skiat niciodată, foarte utile sunt lecțiile predate de instructori profesioniști, care asigură o învățare corectă a acestui sport încă de la început.

9. Studiați fulgii de nea

Fulgii de nea sunt magici! Daca ați văzut vreodată fotografii cu fulgi de zăpadă mult măriți, știți cât de incredibil de frumoși pot fi. Faceți-vă puțin timp în această iarnă să studiați fulgii împreună cu copiii. Vorbiți-le despre cum se formează și încercați să-i prindeți pe bucăți de material închis la culoare sau chiar să-i fotografiați.

 10. Construiți un om de zăpadă

activități de iarnă

Profitați de zăpada proaspăt căzută și faceți un om de zăpadă, creând amintiri prețioase pentru familia voastră. Puteți chiar organiza un concurs cu vecinii sau prietenii pentru cel mai frumos, cel mai haios sau creativ om de zăpadă.  Evoluați dincolo de clișeul unui om de zăpadă obișnuit și creați prințese sau supereroi din zăpadă, decorându-i cu ce aveți prin casă.

11. Faceți cuburi înghețate

Transformarea apei in gheață  este un experiment interesant pentru copiii. Puneți apă în diferite recipiente si îndemnați copiii să observe în cât timp îngheață apa la diferite temperaturi, în funcție de mărimea recipientului. Probabil că ați mai citit despre cât este recomandabil pentru copii să se joace cu cuburile. Puteți să faceți această activitate și iarna, folosind cuburi cu apă colorată înghețată! Scoateți cuburile înghețate afară și lăsați copiii să dea frâu liber imaginației.

12. Pictură pe zăpadă

Aceasta este o activitate de iarnă foarte simplă, pe care copiii o vor îndrăgi. Pregătiți soluția într-un recipient cu spray (de exemplu unul în care a fost lichid pentru spălat geamurile) în care puneți apă si puțin colorant alimentar. Trimiteți copiii afară să devină oricât de creativi doresc, pictând zăpada.

13. Vânătoarea de comori

Vânătoarea de comori este o activitate care se poate face oricând, însă iarna poate fi mai interesantă deoarece în lipsa frunzelor se pot observa mai multe lucruri în natură. Dați copilului o listă cu lucruri pe care trebuie să le găsească: ghindă, ciupercă, con de brad, ferigă, pasăre, sloi de gheață etc. Dacă vânătoarea de comori o organizați în propria curte puteți complica jocul în sensul că puteți ascunde diverse indicii lipite pe post-it-uri, care să-i ajute să descopere lucrurile de pe listă.

Click pe imagine pentru descărcare

14. Faceți o plimbare cu o sanie trasă de cai

Nu este chiar o plimbare în sania lui Moș Crăciun, însă este o modalitate excelentă de a petrece o după masă excelentă in familie. Există pensiuni în special în Maramureș și Bucovina care oferă plimbări cu sania trasă de cai într-un decor de poveste, oferind copiilor și posibilitatea de a interacționa cu caii sau chiar de a lua lecții de călărie.

15. Faceți o căsuță pentru păsări

Privitul pasărilor este o activitate care relaxează. Cu puțin placaj, un ferăstrău și câteva cuie puteți construi o căsuță pe care să o atașați în curte pe un copac sau chiar pe balcon. Puneți câteva semințe care să atragă păsărelele și observați-le îndeaproape comportamentul.

16. Jucați bowling înghețat

Cu această activitate puteți ține copiii ocupați ore în șir. Pentru a face popicele, umpleți câteva sticle de plastic cu apă colorată și puneți-le în congelator sau în aer liber dacă sunt temperaturi negative. Nu puneți dopurile, pentru a permite apei care îngheață să crească în volum. Pentru a crea bila, umpleți un balon rotund cu gheață și puneți-l la înghețat. Delimitați afară pe o suprafață plană o pistă de bowling și gata, distracția e garantată.

17. Ridicați un zmeu

Dacă credeați că ridicatul zmeului este o activitate doar de vară, vă înșelați. Puteți să ridicați un zmeu în orice anotimp! Vânturile puternice de iarnă sunt perfecte pentru zmee, iar dacă prindeți o zi senină, culoarea zmeului va contrasta frumos cu albastrul cerului și cu albul zăpezii.

18. Vizitați o gradină zoologică

Chiar și iarna puteți vizita grădinile zoologice, acestea fiind mai puțin aglomerate în acest sezon. Sunt multe animale active iarna pe care le puteți admira: lupi, leoparzi de zăpadă și bineînțeles pinguini, vulpi polare și urși  polari. Vorbiți-i copilului despre modul în care supraviețuiesc diferitele animale iarna.

19. Vizitați locuri noi

Chiar și iarna este un moment bun pentru a descoperi locuri noi – un nou oraș, o nouă stațiune sau atracție naturală. În afară de ski, în funcție de gusturi vă puteți bucura de peisaje naturale spectaculoase, cascade înghețate, spa-uri și aqua-parkuri, muzee sau alte atracții turistice și de ce nu – sesiuni de shopping având în vedere reducerile de sezon.

20. Aruncați cu bulgări la țintă

Să introduceți puțină competiție în joaca copiilor îi va încânta peste măsură. Tot ce trebuie să faceți pentru acest joc este să desenați o țintă pe o bucată de carton sau pe un gard și să faceți mulți bulgări. Dați pe rând cu bulgării la țintă și nu uitați să țineți scorul. Câștigătorul va primi un premiu!

Acestea sunt câteva din cele mai frumoase activități de iarnă pe care le puteți face în afara casei. Pentru aceia dintre voi care urâți frigul sau pentru zilele in care nu este zăpadă, vă invit să citiți articolul Cele mai distractive activități de iarnă pentru copii de făcut în casă

Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook. Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *