Nu mai ești aceeași persoană care erai înainte de a avea copil. De când devii mămică, te schimbi în nenumărate feluri. Vei avea mai puțin timp pentru tine, prioritățile tale vor deveni altele, programul tău zilnic se va schimba, la fel și modul în care îți petreci vacanțele. Nu înseamnă că viața ta se va schimba în rău! Înseamnă că va fi altfel. Șansele sunt mari ca noul normal chiar să îți placă!
Reține că…
Să fii mămică este cea mai grozavă aventură din viața ta.
Mai exact, cum se schimbă viața ta când devii mămică?
Când devii mămică devii o persoana mai puternică
Să supraviețuiești câteva luni cu 4 ore de somn pe noapte? Sigur, te adaptezi. Copil răcit cu febra 39? Știi să gestionezi. Să termini un proiect urgent pentru serviciu în timp ce faci activități cu copilul? Nu-i mare lucru. Să gătești cu bebe în brațe? Nicio problemă. De multe ori m-am gândit că natura așa a aranjat lucrurile pentru mămici, încât să le transforme în supereroine. Tot ce trebuie să faci este să mergi înainte cu încredere și curaj, toate se rezolvă până la urmă…
Devii mai tolerantă, atât cu tine cât și cu ceilalți
Faptul că accepți mai ușor imperfecțiunea este vizibil în primul rând în casă. Când ai copii mici, dezordinea și haosul sunt la ordinea zilei. Desene pe pereți, resturi de mâncare pe jos, plastilină lipită pe covor, autocolante lipite pe mobilă, etc. Casa și mașina arată într-un fel care te-ar fi scos din minți înainte de a deveni mămică.
Când devii mămică devii mai tolerantă nu pentru că ești mai leneșă ci din cauză că nu îți ajung cele 24 de ore să le faci pe toate.
Nu mai judeci niciodată dezordinea din casa altei mame pentru că știi cum este. Știi ce înseamnă ca oboseala să te trimită direct în pat indiferent cât e de mare mormanul de vase nespălate. Cunoști dezastrul pe care îl poate produce un copil mic lăsat să o ia razna până se termină teleconferința urgentă de la servici. O casă cu copii nu va fi niciodată foarte curată sau ordonată dar nu este nicio problemă cu asta.
Apreciezi lucrurile simple
Nu mai ai timp pentru mers la spa, la cosmetică sau la coafor. În lipsa lor, ajungi să apreciezi lucruri simple cum ar fi să faci un duș sau o baie singură (aici te bazezi pe soțul tău să aibă puțin grijă de copil). Sau să te uiți seara cu soțul la TV. Sau…să stai în liniște, să te uiți la pereți. Sau…să mergi singură la wc.
Modul de petrecere a timpului liber se schimbă radical
De cate ori ai ajuns cu soțul tău să vă întrebați „Oare cum ne petreceam timpul liber înainte de nașterea copilului?” Efectiv ați uitat.
Când devii mămică poți să-ți iei adio de la niște lucruri precum sesiunile lungi de shopping, privitul ore în șir la seriale, diminețile leneșe de weekend petrecute în pat sau orele de plajă întinsă pe șezlong. Acestea vor fi înlocuite cu altceva. Faci plimbări lungi prin parcuri cu căruciorul, devii mai activă fizic (poate chiar vei ajunge să-ți cumperi trotinetă, bicicletă sau schiuri pentru a ține pasul cu juniorul) și vei ajunge să cunoști majoritatea locurilor de joacă din oraș.
Simți că îți retrăiești copilăria
Când devii mămică râzi mai mult, te distrezi mai mult și ești mai spontană. Vrând să fii o mămică cool, cânți și te prostești alături de cel mic, te așezi pe jos lângă el să vă jucați împreună cu mașinuțele sau să faceți Lego. Re-înveți cum se joacă Piticot și Sus-Jos. Retrăiești emoțiile așteptării lui Moș Crăciun. Înveți cum îi cheamă pe toți cățeii din Patrula Cățelușilor sau pe toți supereroii din Spidey. Iar pe plajă faci castele de nisip și te joci cu mingea.
Devii o expertă a multi-tasking-ului
Dacă te-ai străduit înainte să-ți dezvolți arta de a face mai multe lucruri deodată și nu ți-a ieșit, să știi că atunci când devii mămică ai ocazia să devii o maestră a multi-tasking-ului. Când devii mămică vei alăpta, vei comanda scutece online, vei mânca și vei vorbi la telefon, toate în același timp. În tine există o forță extraordinară gata să fie eliberată și ajungi să poți face într-o zi atâtea lucruri încât nu credeai că poate fi posibil. Iar recompensa este pe măsură. Vei primi atâția pupici, atâtea zâmbete, îmbrățișări și declarații de dragoste din partea celor mici încât vei uita de toate eforturile.
Îți schimbi prioritățile în viață
Înainte de a deveni mămică, probabil că erai complet scufundată în munca ta – te definea. Cu cât lucrai mai mult cu atât simțeai că primești mai multe satisfacții. Iar faptul că te simțeai apreciată te făcea să tragi și mai tare, transformând serviciul într-o prioritate. Îți vorbește o fostă workaholică.
Când devii mămică, prioritățile ți se schimbă. Orice decizie iei, mai importantă sau mai puțin importantă, o iei cu gândul la cel căruia i-ai dat viață. Cu gândul că în primul rând lui trebuie să-i fie bine.
Sănătatea familiei a devenit prioritatea principală. Faci alegeri culinare mai sănătoase și încerci să faci cât mai multă mișcare în aer curat.
Ești de asemenea mult mai preocupată de cheltuirea rezonabilă a banilor, încerci să faci economii pentru a asigura familiei o stabilitate financiară cât mai mare.
- Îți va plăcea și urmatorul articol: 7 moduri să economisești bani, astfel încât să duci o viață mai bună
Devii anxioasă și grijulie
Dacă ești la primul copil, la început orice referitor la el te sperie. Nu știi ce este normal și ce nu este și de aceea frica pune stăpânire pe tine din momentul în care sosiți acasă din maternitate. Nu știi de ce plânge bebe întruna – or fi obișnuitele colici sau altceva? Dacă doarme puțin, din ce cauză? Dacă doarme prea mult, înseamnă că are o problemă? Dacă e prea cald în casă ți-e frică să nu se supraîncălzească, daca e prea rece ți-e frică să nu răcească. Când începe să umble ești într-un continuu stres că pică și se lovește. Prima febră este de asemenea un coșmar. Cu diversificarea, nu mai zic – dacă face vreo alergie? Daca se îneacă cu mâncare?
La al doilea copil totul e infinit mai ușor. Pentru ca ai trecut deja prin toate acestea și știi cum sa le gestionezi. De fapt asta e cheia gestionării anxietății – căpătarea de experiență. Toate fricile exemplificate mai sus sunt absolut justificate și nu zic că ar trebui minimizate. Doar că trebuie tratate cu calm, realism și sânge rece. Important este că devine mai ușor cu timpul, pe măsură ce ai trecut prin acestea și nu s-a întâmplat nimic grav. Pe mine m-a ajutat un articol scris de o mămică asistentă de pediatrie care spunea că bebelușii nu sunt bibelouri de porțelan și ca după părerea ei copiii mici sunt printre cele mai rezistente persoane.
Corpul ți se schimbă
După sarcină, inevitabil vei rămâne cu câteva kilograme în plus de care vei scăpa destul de greu. Nu pica în capcana de a privi imagini cu vedete care la o lună după naștere arată ca și coborâte de pe podiumurile de modă. Nu știi câte din acele poze au suferi editări și probabil nici nu ai timpul și posibilitatea de a urma programele de refacere post-natale ale vedetelor. De asemenea, șansele sunt mari să ramâi și cu niște vergeturi pe burtică iar lipsa somnului își va face simțită prezența pe fața ta.
Partea bună este ca îți vei reveni cu timpul, mai ales dacă ești o persoană ambițioasă. Ai tot timpul din lume să îți revii. Cel mai important este că ai născut cu bine și sunteți cu toții sănătoși.
Înveți multe lucruri noi
Vei citi și vei învăța enorm de multe lucruri noi, începând de când afli că ești însărcinată, continuând cu anii care vor urma. Viața unei mămici, la fel ca viața copilului, este o continuă învățare și auto-perfecționare. Dacă ești ca mine, petreci mii de ore analizând, căutând pe google, întrebând prietenele, comparând, citind review-uri și experimentând: De ce plânge bebelușul? Cum și când să renunț la scutece? Ce fac când îl doare burtica? Cum să fac diversificarea? Care sunt cele mai bune jucării? Cum gestionez crizele de furie?
Acestea sunt o infimă parte din lucrurile pe care le afli de la alții. Dar cel mai important este ce înveți de la copilul tău: înveți ce înseamnă dragostea necondiționată, înveți cât de repede poți să uiți lucrurile care nu contează și cum poți găsi magie în orice lucru neînsemnat. Înveți că niciun efort nu este prea mare ca să-ți faci copilul fericit.
În concluzie, să crești un copil nu este un lucru ușor dar îți oferă nenumărate satisfacții; bucuria pe care o simți când te sărută și te îmbrățișează sau când învață lucruri noi nu se compară cu nimic. Viața cu copiii este altfel decât viața pe care o aveai înainte. Dacă este mai bună sau mai puțin bună, asta depinde de fiecare. Pentru mine, este cea mai bună parte din viața mea de până acum.
Ție cum ți s-a schimbat viața când ai devenit mămică?
Dacă ti-a placut acest articol, îți va plăcea si: Lucruri care aș fi vrut să le știu înainte de a deveni mamă.
Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook 🙂 Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii