Bebelusul Viața de mămică

Lucruri care aș fi vrut să le știu înainte de a deveni mamă

În timp ce scriam acest articol despre lucrurile care aș fi vrut să le știu înainte de a deveni mamă, mi-am dat seama cât de mult m-ar fi ajutat dacă cineva mi le-ar fi spus la acel moment. Dacă cineva m-ar fi pregătit cumva, cu mai mult decât să-mi spună „vei vedea tu…” Pentru că îți este mai ușor întotdeauna când știi ce te așteaptă. Tocmai de aceea, aș vrea să vă ajut împărtășindu-vă și vouă din experiența primelor luni cu un nou-născut. 

Momentul când am ajuns acasă cu micuțul nostru din maternitate a fost unul ireal de frumos dar în același timp puțin înfricoșător. În spital erau o mulțime de persoane în jur care mă ajutau cu orice însă acum era prima dată când eram doar noi trei. Habar nu aveam ce trebuia să facem! În primele zile am petrecut ore întregi doar privindu-ne comoara. Iar restul orelor le-am petrecut într-un ciclu nesfârșit  de schimbări de scutece, hrănit, regurgitat si somn. Câteva nopți nu am putut dormi deloc, am stat lângă pătuț pe un scaun, cu mâna pe micuț ca să-l simt că respiră.

A deveni mamă este lucrul cel mai plin de satisfacții însă în același timp unul din cele mai grele lucruri pe care le poți faci în viață. Îți aduce câteva lacrimi, dar și multe hohote de râs și amintiri de neînlocuit. Un copil nu vine cu un manual de utilizare. Parenting-ul este o sarcină grea, însă merită fiecare strop de energie investită.

1. Primele luni pot fi o tortură

Copiii plâng…muuult. Ideea pe care o deprinzi din cărți sau din anumite articole este că cei mici plâng fie când au o necesitate – vor să fie schimbați sau hrăniți, fie nu se simt bine, deci când sunt probleme de sănătate. Realitatea e puțin diferită în sensul că ei plâng de foarte multe ori fără motiv, acesta fiind modul lor de a se adapta la lumea aceasta. Nimeni nu te poate pregăti pentru stresul prin care treci când cel mic plânge încontinuu iar tu nu știi din ce cauză și ce ar trebui să faci.

În acele momente amintește-ți că oricât ar fi de rău, vei trece și peste asta; vor veni și zile mai senine foarte curând. Sunt momente unice în viață, dar să știi că ce a fost mai greu vei da uitării și cine știe… poate îți vei dori să mai treci încă o dată prin această „tortură” 🙂

2. Instinctele tale materne s-ar putea să nu apară pe moment

Nimic nu se compară cu sentimentul de a-ți aduce copilul acasă pentru prima dată. Ajungi cu copilul în casă, îl scoți din scoica în care l-ai transportat, copilul începe să zbiere iar tu începi să te întrebi… acum ce urmează, ce ar trebui sa fac? Unde este instinctul despre care citeai că îl au toate mamele?  Eu te sfătuiesc să ai încredere în tine, instinctul matern e în tine, însă este posibil să-i trebuiască puțin mai mult timp până apare.  Este nevoie de timp până ajungi să-ți cunoști puiul, până când instinctul tău se va rafina.

3. Este normal să te simți copleșită

A deveni mamă nu esre un lucru usor

Dacă ai momente în care simți că nu mai poți, să știi că nu ai făcut nimic greșit și nu ești singura care trece prin asta. A deveni mamă chiar este greu și este normal să te simți copleșită – toate schimbările care au apărut în viața ta, revenirea după sarcină, nopțile nedormite, responsabilitatea enormă de a crește un copil.

4. Părintele perfect este un mit

Toți visăm să fim părinții perfecți, dar părintele perfect nu există. Perfecțiunea este un standard imposibil iar parenting-ul este o învățare continuă. Pe măsură ce copilul va crește și vei ajunge să îl cunoști, abilitățile tale de părinte se vor îmbunătăți.

Copilul tău are nevoie de tine, de prezența și atenția ta mai mult decât are nevoie de perfecțiunea ta. Are nevoie ca tu să te apleci la nivelul lui, să râzi cu el, să te prostești, să fii încântată de ce este el încantat. Și în primul rând să-i arăți că-l iubești. Deci mămicilor, nu vă mai comparați cu mămicile perfecte de pe Instagram. Este mai important să fiți prezente lângă copilul vostru când are nevoie de voi.

5. Somnul va deveni un lux

În mod normal, un adult are nevoie de 7-8 ore de somn dar pentru proaspeții părinți acest lucru este imposibil. În special mamele care alăptează au parte de perioade de somn nu mai lungi de 3-4 ore legate, din cauză că trebuie să hrănească bebelușul și să-l schimbe. Mai ales în primele câteva luni până când somnul copilului va deveni o rutină și vei putea dormi perioade mai lungi, se spune că ar fi bine să dormi cât timp copilul doarme, chiar în timpul zilei, pentru a-ți încărca bateriile.

6. Este ok să ceri sau să accepți ajutor

Copilul tău este cel mai prețios lucru din viața ta și vrei, normal, să-l protejezi. Vrei să arăți că ești părintele perfect (vedeți nr. 4) și nu vrei să arăți că îți este greu. Însă riști să te alegi cu o oboseală cronică din care va fi foarte greu sa ieși. Nu este nimic in neregulă să ceri ajutorul celor apropiați sau să îl accepți dacă aceștia ți-l oferă. Este mai sănătos, iar tu vei fi o mamă mai bună când nu ești ruptă de oboseală. Deci nu-ți refuza mama sau prietena care se oferă să stea cu copilul până tu ieși puțin să te aerisești, sau se oferă să te ajute cu mâncarea sau curățenia.

7. Nu trebuie să faci tot timpul comparații

Copiii se dezvoltă in ritmuri diferite. Desigur că există anumite borne, niște standarde în dezvoltarea lor, însă anumitor copii le ia mai mult timp să le atingă. Nu este sănătos să te lansezi în competiție cu alți părinți și să compari permanent viteza cu care cei mici ating anumite borne. Mai bine întreabă-ți medicul pediatru dacă ceva într-adevăr te îngrijorează.

De exemplu copilul meu nu a vrut să renunțe la scutece pană la 3 ani și bineînțeles că am fost stresată din acest motiv deoarece aproape toți copiii de vârsta lui deja făceau la oliță. Schimbarea a venit brusc, a venit când s-a simțit copilul pregătit, iar in maxim o luna el deja făcea la wc și nu mai voia să audă de scutece. Toate se întâmplă la timpul lor, nu vă grăbiți copiii! Oricum ei cresc prea repede, nu-i așa?

8.  Ieșitul din casă nu va mai fi niciodată la fel

Cu un bebeluș sau copil mic niciodată nu poți ieși repede din casă și aproape niciodată nu poți fi punctuală. Îți trebuie timp pentru a-l îmbrăca pe cel mic și pentru a pregăti un rucsăcel plin cu tot ce este necesar: scutece de schimb, un rând de haine, șervetele umede, dezinfectant, cremă solara vara, spray de insecte, jucăriile preferate, o gustărică, apă, ceai sau lapte, etc.

9. Parenting-ul te va schimba

Unele persoane se așteaptă la schimbări când devin părinți și le acceptă. Alți părinți în schimb încearcă să adapteze copilul să se integreze in viața lor așa cum este. In realitate, a deveni mamă te va schimba mai mult decât îți poti imagina. Dintr-o dată, orice faci și orice decizie iei se învârte în jurul copilului. Nu vei mai avea timp liber doar pentru tine, însă te vei juca mult, vei ieși mai mult în parcuri si te vei uita la programe TV pentru copii – toate acestea le vei iubi mai mult decât ai fi crezut.

Și obiceiurile tale dinainte de a deveni mamă se vor schimba (în bine, zic eu), în sensul că te vei concentra mai mult pe mâncatul sănătos, condusul prudent, cheltuitul rezonabil al banilor etc. Vei râde mai mult și vei deveni mai creativă. Viața va fi diferită iar cu timpul te vei adapta la „noul normal”.

10. Nu ai nevoie de extrem de multe lucruri pentru bebe

Lucruri care as fi vrut sa le stiu inainte de a deveni mamă

Cărucioare, scaune de mașină, balansoare, premergătoare, cădițe, video monitoare, biberoane, încălzitoare, sterilizatoare, salteluțe de activități, jucării de dentiție, caruseluri pentru pătuț… bebelușii par să aibă nevoie de tone de lucruri. Lasă-mă să te ajut să economisești bani, spunându-ți că nu ai nevoie nici de jumătate din lucrurile despre care marketingul încercă să te convingă că îți sunt indispensabile.

Mulți părinți se tem că bebelușul lor se va plictisi dacă nu le cumpără nenumărate jucării. În realitate, bebelușii nu se joacă cu jucării. Ei își petrec o mare parte din timp dormind, fiind hrăniți, regurgitați, legănați și schimbați de scutece iar nu după mult timp adorm din nou. Chiar după ce învață să umble și până pe la 2 ani, sunt interesați de jucării atâta cât sunt interesați și de diverse obiecte casnice cum ar fi cutii de carton, castroane de plastic, tuburi de hârtie igienică etc.

11. Prieteniile tale se vor schimba

Nu este niciun secret că un copil îți schimbă complet viața socială. Prioritățile tale se schimbă, chiar si subiectele tale de  conversație sunt altele (și da, vei ajunge să vorbești mult despre caca 🙂 ) Unele prietenii nu pot rezista acestor schimbări dar nu este vina ta. Vestea bună este că vei dezvolta noi prietenii când devii părinte, cu persoane cu care împărtășești  acum lucruri în comun.

CÂND ÎȚI ESTE FOARTE GREU, AMINTEȘTE-ȚI  CĂ TOATE SUNT DOAR FAZE

Nopțile nedormite, erupția dentară, colicile,  plânsul inconsolabil, problemele cu alăptatul – toate se termină până la urmă. Sunt doar niște faze. Bebelușul se schimbă foarte mult și foarte repede, unele faze durează mai mult decât altele…cert este că pe măsură ce trece timpul și tu vei căpăta experiență totul va deveni mai ușor. Bucuriile care vin la pachet cu aceste greutăți merită toate eforturile, te asigur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *