Activități copii

Activități în așteptarea Crăciunului

Nimic nu se compară cu magia trezirii în dimineața de Crăciun, care ne face să ne simțim din nou copii mici. Dar perioada premergătoare sărbătorilor poate fi chiar solicitantă. Înainte de a începe să te stresezi cu privire la curățenia care trebuie să o faci, ce să gătești, ce cadouri să cumperi, traficul infernal și înghesuiala din magazine, reamintește-ți că sărbătoarea Crăciunului este mult mai mult decât toate acestea. Haideți ca în acest an să facem tot posibilul să prețuim momentele speciale alături de cei dragi. Ceea ce copiii tăi își vor aminti în cele din urmă despre sărbători nu sunt jucăriile pe care le-au primit, ci mai degrabă tradițiile speciale pe care vi le-ați creat și timpul petrecut împreună ca familie. Unii dintre noi au tradiții de familie transmise din generație în generație iar alții caută să creeze unele noi, pe care copiii să le poată duce mai departe. Pentru a compensa o parte din agitația din cea mai minunată perioadă a anului, am adunat 24 dintre cele mai bune activități în așteptarea Crăciunului pe care le puteți face in familie, care vă vor umple sufletul de bucurie. Ele pot constitui și idei pentru calendarul de Advent.

Calendar de Advent

Cele mai frumoase activități în așteptarea Crăciunului – de făcut în familie

1. Decorați  exteriorul casei

Activități în așteptarea Crăciunului

Decorează exteriorul casei de sărbători pentru a împărtăși lumina în nopțile cele mai lungi din an cu vecinii, familia și prietenii tăi. Puteți să configurați în curte o scenă simplă de Crăciun, cum ar fi scena nașterii, puteți cumpăra un ren iluminat, puteți împodobi un brad de Crăciun în aer liber sau puteți monta pe exteriorul casei instalații luminoase.

2. Scrieți o scrisoare Moșului

Scrisoare către Moș Crăciun

Iată una din cele mai frumoase activități în așteptarea Crăciunului, pentru copiii care deja au învățat să scrie. Copiii vor fi entuziasmați să-i scrie o scrisoare lui Moș Crăciun cu o listă plină de cadouri pe care speră să le primească sub brad în dimineața de Crăciun! Fotocopiați în fiecare an scrisorile copiilor și transformați-le într-o carte de amintiri pe care le-o puteți oferi când vor fi mai mari. Modelul de scrisoare de mai sus îl puteți descărca cu click dreapta pe imagine.

3. Faceți un ornament de Crăciun în fiecare an

Activități în așteptarea Crăciunului

Un mod încântător de a petrece timp și de a te conecta cu copiii. Pictați globuri, creați fulgi de nea din hârtie, decorațiuni din conuri de brad sau aluat sărat. Acesta este ornamentul făcut de noi anul trecut, din bețe de înghețată și mărgele.

4. Decorați interiorul casei

Creați o atmosfera feerică în casă cu ajutorul decorațiunilor cumpărate sau create chiar de voi. Ghirlandele, steluțele și luminițele vor crea o atmosfera plină de magie în așteptarea lui Moș Crăciun.

5. Împodobiți bradul de Crăciun împreună cu familia

activități în așteptarea Crăciunului

Puneți niște colinde, aprindeți focul in șemineu și bucurați-vă de împodobirea bradului împreună cu familia. Copiii vor fi încântați să vă ajute să așezați pe brad podoabele strălucitoare și festive: globuri, betele, bomboane de ciocolată, instalația luminoasă și alte ornamente. În fiecare an, împodobitul bradului este momentul care creează o emoție deosebită.

6. Celebrați-l pe Moș Nicolae

În seara de 5 decembrie pregătiți-vă pentru venirea lui Moș Nicolae – îndemnați-i pe copii să-și curețe cu grijă cizmulițele și să le așeze la ușa casei. Citiți-le legenda Sfântului Nicolae și explicați-le că dacă au fost cuminți, primesc cadouri, în special dulciuri, iar dacă nu au fost cei mai ascultători pot primi nuielușă.

7. “Scavenger hunt”

Aceasta este o activitate care s-ar traduce prin vânătoarea de comori. Este de fapt o listă cu diverse obiecte, animale, plante etc pe care o înmânati copilului și îl îndemnați să le găsească. Unde? La plimbare prin parc, prin oraș la diverse evenimente, prin mall-uri etc. Este adaptabilă oricărui anotimp, fiind la libera voastră alegere. Pentru a fi inclusă în lista cu activități în așteptarea Crăciunului ar putea să arate cam așa (click dreapta pe imagine pentru download):

8. Cumpărați-vă pijamale asortate cu motive de Crăciun

Purtarea pijamalelor asortate de Crăciun este o tradiție mai nouă, haioasă și foarte iubită de copii. În perioada dinaintea Crăciunului, oferta magazinelor abundă în astfel de pijamale, astfel că nu uita să le cumperi – distracția este garantată.

9. Vizitați Târgul de Crăciun

Pe toată perioada când este deschis târgul de Crăciun din centrul orașului nostru, noi obișnuim să mergem să-l vizitam destul de des. Târgul e plin de atracții pentru cei mici: caruselul, căsuțele din care putem cumpăra diverse bunătăți, luminițele.

10. Priviți filme cu tematică de Crăciun

Filme precum Home Alone, The Grinch, Polar Expres, Santa Clause sau Elf sunt o bună introducere în atmosfera festivă a sărbătorilor.  Îmbrăcați-va cu pijamalele de Crăciun și cuibăriți-va pe canapea, urmărind filmele minunate din lista pe care am pregătit-o pentru voi in acest articol.  

11. Jucați un joc de societate în familie

În serile lungi și friguroase de iarnă, această activitate pe lângă faptul că unește familia, oferă celor mici multe beneficii cum ar fi: dezvoltă răbdarea, reziliența, memoria, abilitățile logico-matematice (numărarea, asocierile, ținerea unui scor), abilitățile sociale (de exemplu să știe să și piardă) și multe altele.

Printre jocurile noastre favorite se numără:

Comoara lui Piticot

Pornește la drum să descoperi comoara lui Piticot. Vei întâlni primejdii, dar și prieteni care te vor ajuta. Dacă ajungi primul, ești câștigător! Piticot este un joc pe care eu l-am jucat când eram copil și m-am bucurat foarte mult că l-am găsit de cumpărat pentru băiețelul meu aici

Monopoly Junior Electronic Banking

Jocul Monopoly Junior Electronic Banking pe care îl puteți comanda de aici introduce copiii în lumea finanțelor, având reguli de joc simplificate față de Monopoly clasic. Banii sunt înlocuiți cu o unitate bancară electronică și cu carduri bancare Monopoly. Jucătorii pot folosi cardurile pentru a cumpăra proprietăți, pentru a plăti chiria și pentru a colecta bani când trec pe la Start.

Inspirație în alegerea jocurilor de societate pentru copii găsiți în articolul 10 din cele mai interesante jocuri de societate pentru copii

12. Mergeți la patinoar

Îmbrăcați-vă adecvat și ieșiți la patinoar pentru a vă bucura de una din cele mai frumoase activități de iarnă. Va fi un moment special mai ales când îl veți duce la patinoar pe cel mic pentru prima dată.

13. Faceți un cadou handmade sau o felicitare

Toți banii din lume nu pot cumpăra atenția și dragostea care sunt incluse într-un lucru făcut manual.  Oferiți aceste cadouri bunicilor și vă asigur că aceste cadouri vor fi, în cele din urmă, păstrate și prețuite ani de zile.

În articolul Felicitare de Crăciun handmade – lucru manual copiii găsiți tutorialul pentru a realiza această frumoasă felicitare împreună cu cei mici.

14. Cărți cu tematică de Crăciun 

Cititul este una din cele mai relaxante activități în așteptarea Crăciunului Fie că vorbim de cărți de colorat, cărți cu abțibilduri, cărți cu activități sau cărți cu povești, această activitate este o bună ocazie de a petrece timp de calitate cu copiii voștri.

Ema are parte de cele mai frumoase momente de Sărbători alături de cei dragi. Această carte cartonată de la autorul bestseller Ioana Chicet-Macoveiciuc, pe care o puteți comanda de aici , aduce spiritul Crăciunului în inimile copiilor.

În acest articol aveți o listă și cu alte cărți frumoase despre Crăciun pentru copiii.

15. Faceți o casuță din turtă dulce

Activități în așteptarea Crăciunului

Puteți să vă coaceți voi turta dulce, însă pentru cei mai puțin pricepuți la gătit sau care dispun de mai puțin timp, exista și kituri de cumpărat, voi trebuind doar să asamblați și să decorați căsuța.  Noi in acest an am luat un kit de la Lidl și ne-am distrat grozav!

16. Faceți poze cu Moș Crăciun

„Moși Crăciuni” cu care copiii își pot face fotografii găsiți de regulă în mall-uri. Copiii mici vor fi foarte încântați să-l întâlnească pe Moșul în carne și oase iar pozele cu el vor fi amintiri neprețuite.

17. Preparați ciocolată caldă

activități în așteptarea Crăciunului

Bucură-te de o cană cu ciocolată caldă în serile friguroase de decembrie. Este băutura pefectă după o activitate în aer liber cum ar fi mersul la săniuș sau la patinoar. Pentru o ciocolată caldă „with a twist”, îmbogățește-o cu scorțișoară, frișcă sau bezele.

18. Faceți donații

Arătați-le copiilor adevăratul spirit al Crăciunului donând mâncare, haine sau jucării pentru cei nevoiași.

19. Mergeți prin cartier să admirați luminițele

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți oameni aleg să-și decoreze casele si curțile cu multe instalații luminoase. Sunt zone în care vecinii parcă se întrec în a monta instalații cât mai multe și cât mai spectaculoase. O plimbare pe jos sau cu mașina prin această atmosferă feerică va încânta atât adulții cât mai ales copiii.

20. Organizati o ședință foto festivă

Îmbrăcați-vă festiv, adunați întreaga familie, folosiți cel mai frumos decor și creați amintiri neprețuite!

21. Participați la un concert sau alt eveniment local

Multe familii si-au făcut o tradiție în a urmări în fiecare an un concert, de colinde sau de muzică clasică. Multe biserici sau case de cultură organizează în această perioadă concerte. La târgul de Crăciun din orașul nostru exista o scenă pe care colindă în fiecare seară diverși artiști locali și ansambluri, inclusiv de copii.  

22. Coaceți și decorați prăjituri de Crăciun

Activități în așteptarea Crăciunului

Una dintre cele mai clasice activități în așteptarea Crăciunului este coacerea prăjiturilor. Este o activitate în care puteți implica întreaga familie în zilele premergătoare Crăciunului, care vă va umple casa cu o aromă delicioasă, oferindu-le copiilor ceva distractiv de făcut. Nu vă faceți griji dacă prăjiturile voastre nu ies perfecte sau micuții vor crea un haos în bucătărie – cu siguranță prăjiturile vor avea un gust uimitor.

23. Gătiți o retetă de tradiție în familia voastră

Onorați istoria familiei voastre și gătiți ceva tradițional – cozonaci, sarmale sau prăjituri care să vă amintească de mama sau bunica voastră, de Crăciunurile de când erați voi copii.

24. Ascultați colinde și invățați-i și pe copii o colindă

Sărbătorile de iarnă fără colinde ar fi lipsite de farmec, iar nouă, ca părinți, ne revine importantul rol de a duce mai departe acest tezaur.

Cu aceste activități în așteptarea Crăciunului creați tradiții în familia voastră, amintiri care vor rămâne în memoria copiilor voștri când vor crește mari. Să vă faceți timp să vă bucurați împreună de sărbători, sunt momente de care vă veți aduce aminte peste ani cu drag și nostalgie!

Dacă ti-a plăcut acest articol, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook @mamicidestepte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *