Parenting

Există Moș Crăciun?

Când și cum răspundem întrebărilor copiilor dacă există Moș Crăciun?

Cu siguranță, mai devreme sau mai târziu vine vremea ca fiecare copil să se întrebe oare cum reușește Moș Crăciun să viziteze toți copiii din lume într-o singură noapte? Cum reușește să zboare sania lui trasă de reni? Sau cum reușește moșul cel burtos să se strecoare prin hornurile înguste?

Inevitabil, copii vor începe la un moment dat să te întrebe „Există Moș Crăciun?” Și când acel moment va veni, trebuie să te asiguri că atât tu cât si copilul veți fi pregătiți pentru răspuns, care s-ar putea să fie mult mai complicat decât va imaginați.

Fiți atenți la modul în care copilul pune întrebările

Punerea la îndoială a existenței lui Moș Crăciun este o parte din procesul de maturizare a copiilor. Ceea ce însă părinții pot controla este modul în care răspund la întrebări. Copiii doar vor să afle mai multe despre Moș Crăciun sau este altceva?

Când un copil începe să întrebe dacă Moș Crăciun este real, mulți părinți încearcă să schimbe subiectul sau să răspundă simplu „bineînțeles că este real”. Atunci când copilul este satisfăcut cu acest răspuns, chiar dacă începuse să aibă dubii, este posibil să nu fie pregătit pentru a înceta să creadă in Moș.

Dar în cele din urmă veți observa o schimbare în modul în care copiii pun întrebările. Când au crescut și sunt capabili de gândire critică, copiii îți spun ei că nu există Moș Crăciun. Au auzit asta la școală sau la grădiniță, de la copiii care au frați mai mari. Aceasta este o indicație clară că sunt pregătiți să audă adevărul. Cu privire la vârsta la care se întâmplă această schimbare, depinde de copil, de regulă între 7 si 10 ani.

Răspundeți emoțiilor copilului

Există Moș Crăciun

Copiii reacționează diferit când află adevărul. Unii sunt mândri că au acces la acest adevăr știut doar de adulți, secret care trebuie să-l țină ascuns față de frații lui mai mici. Alții se simt jenați că au crezut atâta timp în Moș Crăciun. Alții se simt triști și dezamăgiți că Moș Crăciun așa cum îl știau ei, de fapt nu există. Psihologii ne sfătuiesc să nu încercam să-l direcționăm pe copil spre una din variante.

Scoateți in evidență adevărata semnificație a Crăciunului

Vorbiți-i copilului despre adevăratul spirit al Crăciunului – generozitate, bunătate, altruism – acestea păstrează vie magia indiferent de vârsta noastră. Crăciunul nu înseamnă o alergătură stresantă după cumpărături, nu înseamnă pregătiri obositoare, cadouri scumpe și nici mese exagerat de copioase. Înseamnă să fii bun și generos – nu doar de Crăciun ci tot timpul.

„Moș Crăciun sunteți voi, mami și tati?” Un răspuns bun ar fi „nu, noi suntem doar cei care cumpăra cadourile și le pun sub brad, așa cum odată și părinții noștri au făcut același gest pentru noi și așa cum și tu vei face la fel pentru copiii tăi. Dar asta nu înseamnă că suntem Moș Crăciun. Moș Crăciun trăiește in inimile noastre, nu la Polul Nord; spiritul său trăiește în fiecare din noi și ne îndeamnă să fim mai buni și să dăruim.”

Evoluați la nivelul următor

Există Moș Crăciun

Puteți folosi acest moment ca o oportunitate de a crea o nouă tradiție in familie.

Un părinte, a cărui idee a devenit virală pe Facebook, a venit cu o propunere genială – să spuneți copilului că acum este suficient de mare să devină el Moș Crăciun, din moment ce a aflat că acesta nu există. În loc să-i scrie în fiecare an o scrisoare lui Moș Crăciun, copilul tău poate fi Moș Crăciun pentru frații săi mai mici sau pentru prieteni, rude.  În acest fel, copilul va îmbrățișa în continuare spiritul Crăciunului și va împarți bucurie în felul sau special iar în inima lui, Moșul va continua să existe pentru totdeauna.

Un articol handmade creat de mânuțele copilului este un cadou care va fi întotdeauna apreciat de familie. În articolele Felicitare de Crăciun handmade – lucru manual copiii și Decorațiune de Crăciun din conuri de brad găsiți inspirație!

Lăsați lucrurile să se întâmple natural, nu forțați nota

Poate fi greu pentru părinți să accepte faptul că micuții lor au crescut și că toată magia asociată credinței în Moș Crăciun s-a pierdut odată cu aflarea adevărului.

Psihologii ne sfătuiesc să fim atenți la indiciile pe care ni le oferă copilul și atunci când vedem că cel mic este pregătit să afle adevărul să nu încercam să prelungim fantezia doar pentru propria noastră distracție.

Dacă acest articol v-a plăcut, nu uitați să dați follow paginii mele de Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *