Cum îmi fac bebelușul să doarmă? Aceasta este întrebarea pe buzele tuturor proaspetelor mămici. Nu e un secret că nou-născuții nu excelează la capitolul somn, dimpotrivă. Să ai un copil mic este o experiență minunată, dar și epuizantă. Una dintre cele mai mari provocări pentru proaspeții părinți este să își facă bebelușul să doarmă. Lipsa somnului poate avea un impact negativ atât asupra copilului, cât și asupra părinților. De aceea, în acest articol vom discuta despre câteva strategii eficiente pentru a ajuta bebelușul să doarmă mai bine.
Bebelușii au nevoie de mult somn pentru a crește și a se dezvolta. Unii bebeluși dorm mai mult, alții mai putin. Pe măsură ce bebelușul crește, va dormi din ce în ce mai puțin în timpul zilei și mai mult noaptea.
Academia Americană de Medicină a Somnului recomandă un anumit număr de ore pe care fiecare grupă de vârstă ar trebui să le doarmă în 24 de ore. Recomandarea este susținută și de Asociația Americană de Pediatrie.
Iată care sunt țintele:
– Bebeluși (4 -12 luni): 12-16 ore
– Copii de 12 – 24 luni: 11- 14 ore
– Copii de 4 – 5 ani; 10 – 13 ore
AAMS nu oferă îndrumări specifice cu privire la cantitatea de somn recomandată pentru nou-născuții cu vârsta sub 4 luni. Acest lucru se datorează faptului că există date limitate cu privire la efectele duratei somnului la nou-născuți, iar fluctuațiile în ciclurile de somn la nou-născuți sunt frecvente.
Nu sunt medic și nici expert în somn. Articolul prezintă sfaturile pe care eu le-am considerat utile, care nouă ne-au ajutat bebelușul să doarmă.
Metode eficiente să-ți faci bebelușul să doarmă
1) Fă-i bebelușului un program! Programul și rutina ajută enorm.
Nou-născuții trebuie să mănânce și să doarmă pe tot parcursul zilei și al nopții. La recomandarea medicilor, eu nu am oferit lapte bebelușului la cerere ci după un program. Atât cantitățile de lapte cât și orele de mâncare erau programate. Este cel mai bun sfat pe care l-am primit în acea perioadă. Știu că părerile sunt împărțite pe acest subiect. Noi așa am procedat și nu îmi pare rău.
Noaptea, orele de mancare le-am devansat treptat-treptat, astfel incat am ajuns ca pe la 5 luni copilul să nu mai mănânce în timpul nopții. Da, la 5 luni dormea dormea toată noaptea! Cu ultima hrănire din zi în jur de 23,45 iar dimineața prima hranire în jur de 6. În timpul zilei, am împărțit ziua bebelușului în mai multe cicluri “hrănit-joc-dormit”.
După ce a fost hrănit și i-a fost schimbat scutecul, bebelușul va fi alert. Acesta este un moment bun pentru a vă juca cu el înainte de a-l culca. Când se trezește, un nou ciclu “hrănit-joc-dormit” vă începe.
Noaptea, poți încerca să îți trezești bebelușul pentru a-l hrăni chiar înainte de a merge tu la culcare. Acest lucru l-ar putea ajuta – și pe tine – să dormiți puțin mai mult.
Fii pregătită să schimbi rutina pe măsură ce copilul crește și se dezvoltă. Nu îți faceți griji dacă sunt zile care nu merg conform planului. Ține cont de faptul că perioadele cu puseuri de creștere, aparitia dentiției și bolile pot afecta modul în care doarme copilașul.
2. Acordă bebelușului atenție în timpul zilei
Experții spun că bebelușul se va simți mai calm și mai sigur (și pregătit pentru somnul de seară) atunci când îi oferi destulă atenție și stimulare în timpul zilei. Ține-l în brațe pe cel mic, îmbrățișează-l, dansează, cântă, joacă-te cu el și vorbește-i. Este posibil ca bebelușul să fie mai doritor să doarmă odată ce și-a primit porția de dragoste și atenție în timp ce era treaz.
Cu toate acestea, nu îți copleși bebelușul cu atenție în timpul hrănirilor din timpul nopții. Nu aprinde lumina ci folosește o lampă de veghe precum acesta. Păstrează aceste interacțiuni liniștite, scurte și „plictisitoare”, astfel încât micuțul să învețe să asocieze noaptea cu somnul și ziua cu activitatea și entuziasmul.
4. Creează un mediu potrivit pentru somn
Înainte de a îți pune bebelușul în pătuț, verifică dacă se simte confortabil. Micuțul are nevoie de un schimb de scutece sau de o hrănire? Bebelușul este îmbrăcat potrivit temperaturii din cameră? Nu este prea cald sau prea frig în cameră? Un mediu confortabil va ajuta foarte mult bebelușul să doarmă.
Poți folosi o aplicatie sau un aparat care emite “sunete albe”, cum ar fi un sunet de ploaie sau un sunet de uscător de păr pentru a-l ajuta să se relaxeze.
4. Ofera bebelușului o suzetă
Cercetările au arătat că o suzetă poate ajuta bebelușul să doarmă, îl poate calma, reducând de asemenea riscul SMSS. Despre suzetă și despre cât de mult ne-a ajutat pe noi am scris un întreg articol, pe care ți-l recomand cu drag să îl citești: Ar trebui să dau bebelușului o suzetă? Argumente pro și contra suzetei
5. Creează o rutină de culcare
O rutină de culcare poate ajuta bebelușul să doarmă. Este important să stabilești această rutină și să o respecți cât mai îndeaproape posibil, astfel încât bebelușul să înceapă să asocieze aceste activități cu adormirea. Chiar dacă la început se împotrivește să meargă la culcare, respectarea rutinei îi va antrena în cele din urmă mintea și corpul să știe că este timpul să doarmă. Rutina poate include băiță, pus pijamale, hrănit, citit o poveste, stins lumina și eventual cântat un cântecel de leagăn. Este important să faci aceleași lucruri în fiecare seară, astfel încât bebelușul să știe că este timpul să doarmă.
6. Pune bebelușul în pat când este somnoros, nu adormit
Odată ce ai stabilit o rutină de culcare, este important să îți pui bebelușul in pătuț când este somnoros, dar încă treaz. Acest lucru ar putea părea contraintuitiv, dar lăsându-ți copilul să adoarmă singur este o abilitate importantă pe care trebuie să o învețe. Aceasta îi permite să-și dezvolte abilitatea de a se autocalma, care este esențială pentru a adormi și a rămâne adormit toată noaptea.
Punând copilul în pătuț înainte de a adormi (în timp ce este somnoros), îl ajuți să-și formeze o asociere pozitivă cu somnul, asimilând pătuțul cu somnul. În aceeași măsură, dacă bebelușul adoarme întotdeauna în brațele tale, s-ar putea să se chinuie să doarmă în pătuț, deoarece nu va avea o senzație familiară. Eu nu vă recomand să legănați bebelușul în brațe înainte de somn. Ce de? Simplu, pentru ca cel mic va asocia legănatul cu somnul și îi va fi foarte greu să adoarmă fără legănat.
Desigur, să pui bebelușul în pătuț somnoros dar nu adormit nu este ușor de făcut (mai ales dacă bebelușul se împotrivește somnului), dar este important să faci tot posibilul si să perseverezi. Un alt lucru important este să înveți să citești semnalele pe care le dă bebelușul atunci când este obosit. Unii bebeluși devin agitați sau iritabili atunci când sunt obosiți, în timp ce alții cască, își freacă ochii sau își trag urechile. Învață să recunoști aceste semnale și pune-l în pat înainte ca el să devină prea obosit și să devină dificil de adormit.
7. Așteptă puțin înainte de a ridica bebelușul din pătuț când se trezește noaptea
Dacă bebelușul se trezește în mijlocul nopții și are dificultăți în a adormi din nou, încearcă să îl ajuți să se relaxeze. Poți să îi cânti un cântecel liniștitor, să il mângâi sau să îi vorbești calm. Evită să îl scoți din pat sau să îl hrănești dacă nu este ora de mancare, deoarece aceste obiceiuri îl pot face să se obișnuiască cu ele și să aibă dificultăți în a adormi singur.
Dacă sari la fiecare scâncet pe care il auzi din direcția bebelușului, îți încurajezi copilul să se trezească mai des. Așteaptă câteva minute pentru a-i da timp să se calmeze singur. Nu înțelegeți greșit mesajul, NU sunt adepta metodei Ferber! Mi se pare sadic să-ți lași copilul să plângă mai mult de câteva minute.
Aceste sfaturi și strategii pe mine m-au ajutat enorm și sper să fie de folos și altor părinți!
Îți va plăcea și articolul Lucruri esențiale pentru un nou-născut – ce să cumperi când aștepți un bebeluș
Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook 🙂