Bebelusul Parenting

Lucruri esențiale pentru un nou-născut  – ce să cumperi când aștepți un bebeluș

Pe măsură ce momentul nașterii se apropie, începi să te gândești la ce lucruri esențiale pentru un nou-născut va trebui să cumperi, lucruri de care vei avea neapărată nevoie în primele luni după aducerea micuțului acasă. Câte haine să cumpăr? Care este cel mai bun cărucior? Chiar voi avea nevoie de o cadiță? Să cumpăr bebelușului încălțăminte? Pentru o mămică aflată la primul copil, întrebările pot fi multe și copleșitoare iar tonele de informații găsite pe internet sau primite de la prieteni sau rude, de multe ori contradictorii, nu fac decât să îți adâncească și mai mult nedumerirea.

Am încercat să alcătuiesc în acest articol o listă cu ce lucruri esențiale pentru un nou-născut am cumpărat noi (în urma unor sute de ore de studiu pe net, citit review-uri), lucruri pe care le-am considerat utile. Vă asigur, această listă vă va salva de o mulțime de cheltuieli inutile ☺

Lucruri esențiale pentru un nou-născut

1. Pentru somn

Indiferent de tipul de pat pe care îl alegi pentru nou-născut (pătuț din lemn, pătuț sport din material textil), Academia Americană de Pediatrie recomandă ca bebelușul să doarmă în aceeași cameră cu tine în primele 6-12 luni de viață. În plus, din cauza riscului de sufocare, nu se recomandă să pui în paturile pentru bebeluși: perne (doar cele ultra-subțiri, daca ții neaparat să îi dai pernă), pături, pilote și jucării. Îmbrățișați deci minimalismul când este vorba de somnul bebelușului!

Prin urmare, ai nevoie de:

  • un pătuț
  • saltea pentru pătuț. Un criteriu important în alegerea saltelei este fermitatea. Salteluța nu trebuie să fie moale ci trebuie să fie cât mai fermă. Daca salteaua este prea moale, cel mic se poate întoarce cu fața în jos, apărând riscul de sufocare. Fermitatea saltelei este răspunzătoare și de susținerea corectă a coloanei în timpul somnului. Această saltea din fibră de nucă de cocos este ideală pentru coloana în formare a bebelușilor.
  • 2 cearceafuri potrivite saltelei

Reține că nu se recomandă ca nou-născuții să fie înveliți cu păturici, așa că este esențial să ai la îndemână un sac de dormit pentru bebeluși precum acesta, a cărui grosime să fie adaptată temperaturii din casă.

Deoarece se mai întâmplă ca scutecele să scape, ca să nu se păteze pătuțul eu vă recomand sa cumpărați niște aleze impermeabile pe care să le puneți între saltea și cearceaf. Le găsiți la raioanele cu scutece din magazine.

Tot legat de subiectul somn – un ajutor de încredere pentru mine a fost suzeta. Chiar dacă părerile sunt împărțite cu privire la acest subiect, așa cum am scris mai pe larg în articolul Ar trebui să dau bebelușului o suzetă? eu sincer aș vrea să o includ în această listă cu lucruri esențiale pentru un nou-născut.

2. Pentru transport

În lista cu lucruri esențiale pentru un nou-născut se regăsesc și căruciorul și scoica auto. Noi am avut acest model Cybex Gold care le include pe ambele. Am fost foarte încântați de acest cărucior. Este ușor, frumos, agil (am intrat cu el peste tot, în magazine etc), încape în lift (un lucru de care să nu uiți să ții cont când stai într-un bloc cu lift) iar prețul este civilizat raportat la ce am vazut că se practică pe piață pentru un cărucior de marcă. În primele 4 luni am folosit pentru plimbări scoica montată pe cadrul căruciorului (plimbările au fost scurte, fiind foarte frig). După aceea, am montat pe cadru partea sport.

Reține că dacă transporți bebelușul cu mașina este obligatoriu să folosești scoica!

În zilele friguroase la plimbare eu înveleam copilul și într-o păturică groasă precum aceasta.

3. Pentru hrănire

Fără nicio îndoială, laptele matern este cel mai bun aliment pe care îl poți oferi bebelușului tău. Cu toate acestea, cred că ar fi bine să ai la îndemână și o sticlă cu biberon. Așa…just în case.

Știu, mă veți întreba ce caută sticluța în lista cu lucruri esențiale pentru un nou-născut, dacă tu cu siguranță vei alăpta. Și dacă nu o sa reușești să alăptezi, ce te faci în miezul nopții cu copilul urlând de foame? Preferabil, zic eu, să ai o sticluță cu biberon în casă precum și o cutie de lapte praf, ca să eviți să-l trimiți pe soț în prima farmacie nonstop ca să le cumpere așa pe ne-studiate ☺ Sau poate vei alege să adopți un sistem mixt de hrănire a copilului sau integral cu lapte praf, iar atunci achizitionarea a 3-4 sticluțe este obligatorie.

Îți recomand să alegi sticluțe dintr-un material care nu conține BPA (o substanță toxică). Tetina sticluței (biberonul) la început trebuie să o alegi pe cea mai lentă, urmând ca pe măsură ce bebe crește să schimbi tetina cu una din ce în ce mai rapidă. Această sticluță de la Philips este excelentă, bebelușul meu a îndrăgit-o din prima.

Vei avea nevoie de o mulțime de bavețici, cârpițe și prosopele deoarece bebe regurgiteaza des. Sterilizatorul de biberoane nu l-am inclus în lista cu lucruri esențiale pentru un nou-născut deoarece există varianta clasică a fierberii acestora.

4. Pentru baie

Lucruri esențiale pentru un nou-născut

În prima săptămână sau două, până când cordonul ombilical al bebelușului cade, medicii recomandă să nu-l scufunzi în apă ci doar să-l speli cu buretele. După aceea, doctorița mi-a spus că nu e nevoie să îi fac baie zilnic – de trei ori pe săptămână este suficient.

Pentru baie sunt necesare:

  • o cadiță, preferabil cu suport de susținere. Sunt unele mămici mai îndemânatice care sunt în stare să țină fără probleme bebelușul ud și alunecos într-o cadiță fără acel hamac. Mie mi s-a părut riscant, așa că am luat această cadiță cu hamac și termometru
  • un gel de duș de calitate, care nu irită ochii – noi suntem și acum foarte încântați de acest gel de la Bioderma
  • 2 prosoape cu glugă precum acesta

Unele mămici ung bebelușul după baie cu ulei special sau loțiune. Mie nu mi s-a părut necesar, prin urmare nu am cumpărat astfel de produse.

5. Hăinuțe

Deși este posibil să îți dorești să ai și câteva ținute drăguțe pentru a-l fotografia pe cel mic, reține că bebelușul nu are nevoie de nimic sofisticat în primele săptămâni, așa că este bine să te limitezi la haine simple, din bumbac, care să nu îți afecteze bugetul.

Lucruri esențiale pentru un nou-născut

Cel mai bine este să nu cumperi prea multe articole de îmbrăcăminte pentru nou-născut, deoarece bebelușului tău îi vor rămâne mici cu viteza luminii. Pe de altă parte, ține cont de faptul că hăinuțele se murdăresc foarte mult cu lapte regurgitat și din cauza “scăpărilor” scutecelor, deci când estimezi numarul pieselor de îmbrăcăminte ia în considerare cât de des intenționezi să pui rufe la spălat. Au fost zile când bebelușul meu a murdărit trei ținute, însemnând că a trebuit să pun mașina la spălat foarte des.

În primele 3 luni după naștere noi am folosit:

  • 6-7 body-uri cu mânecă lungă (din acelea cu capse în față, nu din acelea care se trag peste cap, ca să fie mai ușor schimbatul)
  • 3-4 pantalonași subțiri de bumbac, care acoperă și laba piciorului (acești pantalonași se combină cu body-urile)
  • 3-4 salopete subțiri cu mânecă lungă, pe post de pijamale.

Eu îți recomand sa nu iei toate hăinuțele pe același număr. Noi am luat puține numărul 56, a trecut foarte rapid la 62. Încălțăminte nu este necesar să iei, este complet inutilă la această vârstă.

Deoarece copilașul meu s-a născut iarna, pentru plimbările afară din primele 3 luni am luat o salopetă groasă precum aceasta care acoperă și laba piciorului, care i-o dădeam peste hainele de casă și de asemenea o căciuliță groasă. Dacă copilul vostru se naște în alt anotimp, evident că salopeta și căciula trebuie să fie subțiri sau vara chiar să lipsească.

6. Scutece

Scutecele se află evident în top în lista cu lucruri esențiale pentru un nou-născut, iar alegerea celui mai bun tip de scutec pentru bebelușul tău (scutece reutilizabile sau scutece de unică folosință) este o chestiune de alegere personală a fiecărei mămici. Ambele au plusurile și minusurile lor și până la urmă trebuie să alegi acea varianta care se potrivește cel mai bine familiei tale, stilului vostru de viață. Noi am avut scutece de unică folosință, inițial am luat un bax mărimea 1 însă rapid a trecut la mărimea 2.

Lucruri esențiale pentru un nou-născut

Alături de scutece, nu uita sa iei șervețele umede și cremă anti-iritație.

De ajutor pentru mine a fost această salteluță pentru schimbat scutece pe care o puneam peste pătuț în primele 3 luni (când copilul nu se poate rostogoli) atunci când îl schimbam, ca să nu trebuiască să mă aplec. Ulterior, placa se poate folosi în altă parte, de exemplu pe patul mare.

7. Pentru îngrijire

Termometru digital, aspirator nazal, ser fiziologic, bețișoare de curățat urechile speciale pentru bebeluși.

În speranța ca această listă cu lucruri esențiale pentru un nou-născut v-a fost de folos, vă doresc multă baftă în minunata aventură care vă așteaptă!

Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook @mamicidestepte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *