Bebelusul Parenting

Când și cum scăpăm de “suzi” – cele mai utile sfaturi pentru renunțarea la suzetă

Renunțarea la suzetă este o moment pe care mulți părinți îl așteaptă cu nerăbdare. Suzeta a avut rolul ei important – a oferit confort bebelușului si l-a liniștit când era agitat, asa cum am detaliat in articolul Ar trebui să dau bebelușului o suzetă? Argumente pro și contra suzetei Pentru multe familii, inclusiv a noastră, suzeta fost de un real ajutor în primii doi ani. Însă pe măsură ce copilul crește, evident că suzeta ar trebui treptat abandonată.

Renunțarea la suzetă poate fi o provocare, dar cu strategiile și tehnicile potrivite acest lucru poate fi realizat cu succes. Noi am reușit să ne dezvățam de “suzi” pe la 2 ani și jumătate iar demersul a fost unul lipsit de stres, ne-traumatizant.

Care este vârsta la care copilul ar trebui să se dezvețe de suzetă?

Majoritatea experților recomandă să se renunțe la suzetă înainte de 2- 4 ani. Academia Americană de Stomatologie Pediatrică (AAPD), este de acord că suptul non-nutritiv este normal pentru bebeluși și copii mici și recomandă dezvățarea de suzetă până la vârsta de 3 ani.

Renunțarea la suzetă – care sunt beneficiile?

În primul rând, renunțarea la suzetă ajută dantura micuțului tău să se dezvolte sănătos. Folosirea prelungită a suzetei poate cauza o aliniere greșită a dinților și probleme cu mușcătura.

În al doilea rând, renunțarea la suzetă poate facilita dezvoltarea vorbirii copilului. Pe măsură ce copiii cresc, este important pentru ei să exerseze diferite sunete și să vorbească fără niciun fel de piedici.

În al treilea rând, un copil fără suzetă își dezvoltă obiceiuri de somn mai bune. Micuții care se bazează pe o suzetă pentru a adormi pot deveni dependenți de aceasta și pot avea dificultăți în a se liniști singuri. Prin eliminarea treptată a suzetei din rutina de somn, vă încurajați copilul să învețe cum să adoarmă singur.

Cele mai utile sfaturi pentru renunțarea la suzetă

Renunțarea la suzetă

#1 Discută cu copilașul despre renunțarea la suzetă

Vorbește cu copilul tău despre faptul că este suficient de mare pentru a renunța la suzetă. Spune-i povești despre prieteni (reali sau imaginari) care au făcut exact acest lucru deoarece au crescut mari. Sau povești despre un iepuraș sau o pisică care și-au luat adio de la suzeta lor… dar care au primit în schimb o jucărie magică!

#2  Introdu metode alternative de liniștire pentru a înlocui suzeta

Suzeta oferă un sentiment de siguranță și confort micuțului tău, așa că înlocuirea ei cu metode alternative de liniștire este esențială. Oferă copilașului un animal de pluș sau o păturică pufoasă pe care să le poată îmbrățișa pentru a se simți confortabil. Acestea îi pot oferi un sentiment de siguranță, făcând ca renunțarea la suzetă să fie mai puțin traumatizantă.

#3 Redu treptat utilizarea suzetei

La început nu-i mai oferi suzeta pe parcursul zilei. În schimb, încearcă să-i faci ziua cât se poate de atractivă și palpitantă: faceți cât mai multe activități, implică copilul în conversații, ieșiți cât mai mult afară etc. În articolele Idei simple de activități pentru copiii de 1 an și Nu știi ce să faci toată ziua cu copilul tău de 2 ani? Iată câteva idei de activități pentru copiii de 2 ani găsești multe idei despre cum sa-l ții ocupat pe micuțul tău.

Limitează treptat utilizarea suzetei la anumite momente, cum ar fi ora de culcare. Noi acest pas l-am sărit deoarece din start nu i-am oferit suzeta decât la somn.

#4 Povestea “zânei suzetei”

Creează o poveste magică despre o zână care va veni și va lua suzeta în schimbul unui cadou special. Implică-ți copilul în proces, lăsându-l să aleagă cadoul. Copilul se va despărți mai ușor de vechea sa prietenă suzeta dacă primește ceva în schimb… cum ar fi o jucărie pentru copii mai mari pe care o puteți cumpăra împreună!

Circulă și sfatul de a imagina o poveste în care zâna ia suzeta să o ducă la alt bebeluș care are nevoie de ea. La noi această poveste nu a avut succes din motive evidente: la aceasta vârstă nivelul empatiei copilașilor este aproape de zero 🙂

#5 Medoda suzetei deteriorate

O altă strategie este de a face suzeta mai putin atractivă: fă o mică tăietură în vârful suzetei. În acest fel, copilul va găsi mai puțină satisfacție în folosirea suzetei și, în cele din urmă, își va pierde interesul și va înceta să o mai folosească. Această strategie la noi a avut cel mai mare succes.

#6 Introdu o rutină liniștitoare la culcare care nu implică suzeta

Odată ce copilul s-a obișnuit să nu mai ceară suzeta ziua, este timpul să o abandoneze și la somn. Creează o rutină relaxantă înainte de culcare care va ajuta copilul să se simtă în siguranță și să adoarmă mai ușor fără suzetă. Aceasta rutină poate include cititul unei cărți, cântatul unui cântec de leagăn sau un masaj ușor.

#7 Citește-i cărți despre renunțarea la suzetă

Ora poveștilor este un moment minunat pentru a te conecta cu cel mic și pentru a-i insufla dragostea pentru cărți și lectură. Poți de asemenea să folosești cărțile pentru a inspira comportamentul pe care ai dori să îl vezi la copil și pentru a-l ajuta să facă față schimbărilor – cum ar fi renunțarea la suzetă.

Micul raton nu mai are nevoie de suzetă – Britta Sabbag, Igor Lange

Renunțarea la suzetă

Micul raton și prietenii lui se joacă în poiana cu flori. Dar suzeta ratonului dispare, spre disperarea lui, iar prietenii o caută peste tot. Oare unui raton adevărat îi mai trebuie suzeta? Cei mici au nevoie de suzeta lor: ca să adoarmă, să se aline când se simt triști și au nevoie de mângâiere sau în situațiile în care nu se simt în siguranță. Adesea le este greu să renunțe la acest obicei de bunăvoie. Aceasta cărticica adorabilă pe care o puteți cumpăra de aici îi va ajuta!

Împărăția suzetelor și a suzeților – de Gabriela Sulea

Renunțarea la suzetă

Mara nu vrea să se despartă de prietenele ei cele mai bune, suzetele Suzi (da, pe toate le cheamă la fel!). Le are de când era mică de tot. Și le iubește. Mama îi povestește că, atunci când copiii cresc, suzetele primesc o invitație și un bilet pentru Trenulețul de Cleștar, care le duce drept în Împărăția Suzetelor. Și a Suzeților, bineînțeles. Oare ce minunății le așteaptă acolo? O poveste despre viața nevăzută și plină de aventuri a suzetelor după ce se despart de copii. Cartea o puteți comanda de aici

#8 Rămâi consecvent/ă și laudă comportamentele pozitive ale copilului

Laudă-ți copilul atunci când înregistrează progrese dar fii consecvent/ă și refuză-l cu blândețe atunci când cere suzeta din obișnuință.

Gestionarea împotrivirilor și regreselor

Împotrivirile și regresele pot fi frecvente în procesul de renunțare la suzetă. Este important să îți amintești că schimbarea poate fi dificilă pentru copil și că acesta își poate exprima frustrarea sau rezistența în diferite moduri. Fii pregăt/ă pentru unele provocări pe parcurs și conștientizează că regresele sunt o parte naturală a procesului.

Dacă copilul se împotrivește renunțarii la suzetă, vorbește cu el și ajută-l să înțeleagă că acesta este un pas important spre a deveni un copil mare. În timpul eșecurilor, nu te descuraja. În schimb, oferă-i copilului un plus de confort și dragoste.

Sărbătorirea realizărilor

În timpul procesului de dezvățare de suzetă, sărbătoriți micile victorii ale copilului. Fie că este vorba de faptul că cel mic se descurcă perioade mai lungi fără suzeta sau că este capabil să adoarmă fără ea, fă-ți timp pentru a-i recunoaște progresul. Laudă-l, oferă-i mici recompense, ieșiti împreună în locuri care îi plac etc.

Nu uita că renunțarea la suzetă este un proces gradual însă destul de dificil atât pentru copil cât și pentru părinți. Copleșește-ți copilul cu dragoste și laudă-i eforturile. Ai răbdare și încredere că micuțul tău se va obișnui până la urmă fără suzetă.

Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook @mamicidestepte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *