Parenting

12 Abilități de viață pe care copilul ar trebui să le învețe de la tine înainte de a împlini 12 ani

Un studiu realizat de o companie de securitate IT a arătat că, în timp ce 57% dintre copiii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani pot folosi cel puțin o aplicație de smartphone, doar 14% dintre ei își pot lega șireturile. Copiii sunt atât de implicați in tehnologie, încât unii nu ajung să deprindă nici cele mai simple abilități de viață. Mulți adolescenți ajung să se mute singuri însă nu știu să folosească mașina de spălat iar pentru coaserea unui nasture apelează la mami…

Aici intervine rolul tău. Ca părinte, trebuie să realizezi că nu îți ajuți deloc copilul făcând în locul lui lucruri pe care el este perfect capabil sa le facă. Nu faci decât să crești un neajutorat. Copilul tău este capabil să facă mult mai multe lucruri decât credeai. Așadar, dragi mămici și tătici, mobilizați-vă și învățați-vă copiii abilități de viață precum prepararea unor feluri simple de mâncare, repararea unor mici chestii prin casă, gestionarea corectă a banilor, ordinea și curățenia în casă, etc. Sunt lucruri care nu sunt învățate la grădiniță sau la școală însă care îi vor fi foarte utile în viața de adult.

12 Abilități de viață pe care copilul ar trebui să le învețe de la tine înainte de a împlini 12 ani

#1 Să fie în stare să ia decizii

Luarea unor decizii bune este una din acele abilități de viață pe care fiecare copil ar trebui să o deprindă de la o vârstă fragedă. Începeți cu alegeri de bază, cum ar fi să aleagă între înghețata de ciocolată și cea de vanilie, șosete albastre sau albe, etc. Când copiii ajung la vârsta școlii primare, pot începe să învețe despre consecințele deciziilor bune și ale celor proaste.

Îndrumă-ți copilul prin numeroasele etape ale procesului de luare a deciziilor. Ajuta-l să-și cântărească opțiunile, să evalueze argumentele pro și contra, să ia o decizie finală și apoi să urmărească cum decurg lucrurile.

#2  Să se orienteze în spațiu

Abilități de viață

Dacă te-ai rătăcit vreodată urmând indicațiile GPS-ului, știi de ce este esențial să știi să citești o hartă, chiar dacă este una de pe telefon. Să nu mai vorbim de situația în care GPS-ul nu are semnal.

Lasă-l pe copilul tău să participe la o „vânătoare de comori” sau pune-l să te ghideze prin grădina zoologică sau printr-un muzeu folosind harta. Arată-i cum să poată afla unde e nordul. Dezvoltarea timpurie a abilităților de orientare contribuie la promovarea independenței și îi ajută pe copii să înțeleagă concepte precum distanța și locația, concepte valoroase pentru înțelegerea mediului înconjurător și a lumii în general. Aceste abilități au aplicații în viața reală. Pe măsură ce copiii cresc, vor trebui să știe sa folosească mijloacele de transport în comun și să se orienteze în medii necunoscute.

#3  Managementul timpului

Fiecare părinte știe cât de importantă este gestionarea timpului atât în viața personală cât și în cea profesională. De aceea, este important ca cei mici să învețe să-și gestioneze timpul de la o vârstă fragedă. Învățandu-ți copiii mici cum să măsoare timpul și cum să respecte un program îți ușurezi zilele. Dar, cel mai important, învățarea acestei abilități de viață le va fi enorm de utilă copiilor în viitor. Ei vor ști când vor crește mari să se încadreze în timp la un examen, să ajungă la serviciu la timp și să rezolve o sarcină în timpul alocat.

#4   Utilizarea înțeleaptă a internetului

În condițiile în care copiii petrec foarte mult timp pe ecrane (din pacate), este esențial să-i înveți câteva reguli de navigare în siguranță în lumea digitală. Așadar, de îndată ce copilul tău  poate folosi tehnologia fără supraveghere:

  • Ajută-l să aleagă o parolă greu de ghicit și spune-i să nu o împărtășească nimănui
  • Asigură-te că copilul conversează doar cu persoane pe care le cunoaște în viața reală și că nu oferă informații personale, cum ar fi adresa de domiciliu sau numărul de telefon.
  • Instruiește copilul să nu acceseze link-uri suspecte și să nu ofere informații sensibile precum datele cardului, parole etc
  • Spune-i să îți ceară permisiunea sau ajutorul înainte de a descărca ceva.

Cel mai important, asigură-ți copilului că poate veni la tine pentru orice problemă.

#5 Gestionarea banilor

Gestionarea banilor este una din cele mai importante abilități de viață care ar trebui să fie însușite de către cei mici. Învățandu-ți copiii despre bani, despre importanța lor și cum să-i gestioneze îi pregătești pentru ziua în care vor fi la casa lor. Învață-ți copiii să gestioneze eficient banii: cum să economisească (cumpara-le o pușculiță) și cum să cheltuiască banii cu înțelepciune. De asemenea, este important pentru ei să înțeleagă că banii nu pică din cer, ci sunt primiți de adulți în schimbul muncii, iar folosirea cardurilor de credit nu înseamnă că banii sunt nelimitați.

Pentru sfaturi utile, îți recomand cu drag să citești articolul Cum învățăm copiii despre valoarea banilor?

Noi avem această pușculiță tip seif, iar copilul este foarte încântat de ea și o folosește ori de câte ori primește bănuți de la noi sau de la bunici.

#6  Sa facă ordine și curățenie

Uneori este mai ușor pentru părinți să facă singuri tot menajul. Dar aceasta este o oportunitate ratată pentru ei de a-i învăța pe copiii cum să păstreze casa curată, lucru pe care în cele din urmă vor trebui să-l știe când vor părăsi casa părinților și vor avea propriul spațiu de care să aibă grijă.

Începeți cu treburi adecvate vârstei: să facă patul sau să șteargă praful. De asemenea, gândește-te la mizeria zilnică pe care o fac copiii tăi și că ar trebui să învețe să curățe după ei înșiși. Când jucăriile sunt împrăștiate peste tot, la sfârșitul jocului puneți copiii să le pună pe toate într-o cutie sau pe raft. Stabiliți un program zilnic și săptămânal de curățenie, care să facă parte din rutina copiilor.

#7  Spalatul rufelor

Prea mulți adolescenți pleacă să locuiasca singuri fără să știe cum să își spele hainele. Nu vă lăsați copilul să devină unul dintre ei. Puteți începe lecțiile de spălare a rufelor când copiii au în jur de 6 ani. Îndrumați-i pe parcursul procesului – cum să pună detergent si balsam, să aleagă setările și să pornească mașina. Chiar și copiii mici pot învăța multe ajutându-te cu rufele, de exemplu sortarea acestora pe culori. Pe măsură ce cresc, copiii pot începe să pună hainele în mașină de spălat și să le transfere în uscător. Pe măsură ce uscatul s-a terminat, le puteți arăta cum să impature hainele și să le pună deoparte. Destul de curând, se vor descurca singuri.

#8  Cumpărături inteligente

“Vreau! Vreau! Vreau!” De câte ori ai auzit asta când copilul vede în magazin niște dulciuri, jucării sau obiecte de îmbrăcăminte. Pe toate acestea copilul dorește să i le cumperi exact în momentul în care le vede. Ca adulți, înțelegem importanța cumpărăturilor comparative. Cu toate acestea, de multe ori trecem cu vederea această abilitate de viață valoroasă pe care ar trebui să o predăm copiilor noștri.

Data viitoare când vrei să cumperi un produs, nu-l cumpăra din impuls; fă-ți timp să cauți produsul pe mai multe site-uri de cumpărături. Arată-le copiilor cât costă acel articol în diverse magazine și ce articole comparabile există care ar putea fi de mai bună calitate sau mai ieftine. Învățându-i pe copii să fie cumpărători inteligenți îi ajuți să economisească bani.

#9  Pregătirea unei mese simple

Abilități de viață

Invită-ți copiii să te ajute la prepararea mesei și fă tot posibilul să rămâi calm/ă atunci când varsă totul pe jos. Câteva idei pentru a-i iniția pe copii în bucătărie:

  • Exersați tăierea unei banane cu un cuțit de plastic sau de lemn
  • Lăsați preșcolarii să pună iaurtul cu lingura într-un bol și să adauge fructele tăiate și spălate în prealabil. Sau să unga o felie de pâine cu unt.
  • Arătați-le copiilor de 5 ani și mai mari cum să facă sandvișuri și smoothie-uri.
  • Lăsați-i pe cei de 7 ani și mai mari să încerce să folosească cuptorul cu microunde sau prăjitorul de pâine.
  • Copilul ar trebui să fie capabil să folosească aragazul sub supraveghere pe la vârsta de 10 ani.

#10  Să se îngrijească

Copiii trebuie să fie învățați cum să aibă grijă de propriile nevoi, cum ar fi: să facă baie sau duș, să se îmbrace, să se dea cu deodorant sau să se spele pe dinți. Aceste abilități îi vor ajuta să fie sănătoși și independenți pe măsură ce cresc. Copiii pot învăța cum să se îngrijească de la o vârstă fragedă.

#11 Diverse sarcini legate de casă sau mașină  

Copiilor mici le place să fie ajutorul tău și există întotdeauna ocazii în care pot să o facă. Ajutați-vă copilul să devina indemanatic învățandu-l să facă sarcini simple precum: să schimbe rola de hârtie igienică, să pună vasele în mașina de spălat sau să pună sacul în coșul de gunoi gol. Copiii mai mari pot învăța cum să coasă un nasture, să schimbe un bec, să bată un cui, să îngrijească grădina, să schimbe sacul aspiratorului sau să completeze cu lichid rezervorul pentru spalarea parbizului mașinii.

Când repari lucruri prin casă, îndeamnă-ți copiii să te urmărească! Până pe la 10 ani, copiii ar trebui să știe cum să folosească în siguranță uneltele de bază, cum ar fi o șurubelniță sau un ciocan.

#12 Bunele maniere

Învățarea bunelor maniere încă din fragedă copilărie este unul din lucrurile esențiale pe care le poate face un părinte pentru copilul său. Să înveți copilul bunele maniere nu înseamnă doar să-l înveți să se comporte corect, înseamnă și să te asiguri că se va simți confortabil în societate și că va ști să gestioneze anumite situații. Îți recomand cu drag să citești articolul Despre bunele maniere și de ce este important să avem un copil manierat

Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook @mamicidestepte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *