Ah, copiii mici! Acești mici teroriști adorabili care transformă fiecare zi într-o aventură (sau într-un maraton de răbdare, depinde de cum privești situația). Sunt mici, adorabili și, uneori, aproape imposibil de înțeles. Chiar dacă se spune că fiecare copil este diferit, există niște comportamente comune pe care toți copiii mici le împărtășesc, iar unele dintre ele sunt de-a dreptul comice… sau disperante, în funcție de zi și de câtă cofeină ai ingerat în acea zi.
Copiii mici. Cum poate fi ceva atât de drăguț, atât de enervant și ATÂT DE PUTERNIC în același timp? Niciodată nu mi-am imaginat că voi petrece atât de mult timp certându-mă cu o versiune mică a mea despre un pahar care-i musai sa fie galben. Sau că puful de pe o piersică va trebui îndepărtat înainte ca aceasta să devină bună pentru consum. Și totuși – iată-ne aici!
În timp, începe să apară un model de comportament. La început, ai putea crede că vi se întâmplă doar vouă. Poate că te întrebi ce a pățit la copilul tău sau te întrebi cum de casa ta a fost deturnată de un dictator în miniatură. Însă dacă petreceți ceva timp cu alți copii mici și cu părinții lor, veți realiza că toți copiii mici sunt cam la fel.
Haideți să vedem împreună 10 lucruri pe care toți copiii mici le fac. Câte din acestea vi se par cunoscute? 🙂
1. Testarea gravitației cu mâncarea
Nu e masă completă fără ca micul tău Einstein să testeze legile fizicii aruncând mâncarea pe jos. Fie că e vorba de banane, piure de morcovi sau cereale, totul pare să aibă o singură destinație: podeaua. Poate că în mintea lor curioasă este o experiență de învățare, dar pentru noi, părinții, înseamnă că mopul ne va deveni cel mai bun prieten.
2. Texte jenante spuse în public
Câteodată, copiii mici se transformă în papagali, preluând și repetând cuvinte pe care n-ai fi vrut să le audă, cu atât mai puțin să le spună. Este o lecție pentru părinți despre ce se poate și ce nu se poate spune în prezența lor. Astfel, ne trezim cu situații jenante în care micuțul strigă din toți plămânii ceva nepotrivit în mijlocul unui magazin. “Mami, astazi nu cumpărăm vin?” Sau: “Ce grasă e tanti aceea!”. Cunoști, nu? Momentul acela de panică și disperare când nu mai știi cu ce să-i distragi atenția ca să tacă…
3. Face orice, doar să nu se pună la somn
Un alt capitol clasic din manualul copiilor mici este refuzul somnului. După o zi plină de explorări, ai crede că pică de somn. Greșit! Fix când se apropie ora somnului, țin neapărat să îți povestească despre întregul lor univers, au nevoie sa bea apă sau sa meargă la toaletă de mai multe ori. Aaa, și sa nu uităm, să-și pună la somn toate păpușile și ursuleții. În timp ce tu ești zombie și vrei doar să pui capul pe pernă, ei au energie să țopăie, să cânte și să-ți testeze rezistența.
4. Există reguli despre mâncare. Atât de multe reguli!
Poate că mazărea lor nu are voie să se atingă de carne. Sau mâncarea trebuie livrată pe o farfurie de o anumită culoare. Copiii au gusturi ciudate, nu-i așa? Nu contează cât de delicioasă e cina și nici cât timp ai petrecut preparând-o, ei vor dori să mănânce altceva. Sau să mănânce ceva complet necomestibil, cum ar fi lipici sau bucăți de hârtie. De ce să mănânci broccoli când ai plastilină la dispoziție? Ca părinți, trebuie să facem față acestei etape, sperând că nu vor dezvolta o pasiune pe termen lung pentru gusturi neobișnuite.
5. “De ce?” – întrebarea infinită
Fiecare părinte a trecut prin faza “de ce?”. Este momentul în care copilul tău devine un mini Socrate și pune sub semnul întrebării absolut orice. “De ce e cerul albastru?”, “De ce trebuie să mănânc legume?”, “De ce trebuie să facem baie?”. Când răspunzi, te poți aștepta ca următoarea întrebare să fie și mai profundă. E o fază fascinantă și educativă, dar poate deveni destul de obositoare când încearcă să afle sensul vieții înainte de ora de culcare.
6. Tantrumuri în cele mai nepotrivite momente
Fiecare copil mic are un talent ascuns: abilitatea de a face tantrumuri epice. Aceste momente de furie necontrolată apar de obicei în cele mai inoportune momente, cum ar fi în supermarket sau la o petrecere de familie. Partea bună? Te învață rapid cum să îți păstrezi calmul sub presiune. Partea proastă? Îți cam testează limitele răbdării.
7. Se cățără pe orice
Copiii mici au o nevoie disperată, biologică de a escalada orice este omenește posibil: borduri, copaci, mobilă și multe altele. Cataratul riscant este unul din acele lucruri pe care toți copiii mici le fac, o sursă infinită de stres în special pentru mămici (ele sunt așa…mai fricoase decât tăticii).
8. Tentația obiectelor interzise
Așa cum fructul oprit era cel mai dulce pentru Adam, tot ce e “Nu ai voie să atingi” devine cel mai fascinant pentru copiii mici. În mod magic, toate acele lucruri pe care ai spus să nu le atingă devin cele mai interesante obiecte din univers. Și să nu uităm, cu cât interdicția e mai fermă, cu atât tentația e mai mare!
9. Pasiunea pentru repetarea infinită
Indiferent dacă e o poveste, un cântec sau un joc, copiii mici au o pasiune de neînțeles pentru repetare. Acea melodie pe care ai ascultat-o de zece ori azi? Ei bine, pregătește-te să o asculți de încă o sută de ori. Și povestea aceea despre iepurașul pierdut? Se pare că e un best-seller în casa ta. E drăguț să vezi cât de mult le place, dar uneori simți că trăiești într-o buclă temporală.
10. Mami și tati sunt “The best”
La sfârșitul zilei, mami și tati sunt cei mai buni oameni din întreaga lume, personaje magice care fac ca orice vis să devină realitate. Nu va fi întotdeauna de aceeași parere, așa că ar trebui să prețuim aceste momente în care cei mici cred că suntem cei mai frumoși, mai inteligenți și mai amuzanți oameni din lume.
În final, aceste mici excentricități sunt cele care fac copilăria lor (și rolul nostru de părinți) atât de memorabile. Epuizarea, râsul, frustrarea și iubirea se amestecă într-un haos dulce-amărui, pe care, cu siguranță, îl vom privi cu nostalgie în anii ce vor veni. Așa că, chiar dacă uneori te aduc la disperare, amintește-ți că acestea sunt momentele care fac această perioadă unică și prețioasă. Fiecare test de răbdare e doar o altă poveste de spus la întâlnirile de familie de peste ani.
Dacă acest articol despre lucruri pe care toți copiii mici le fac ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook @mamicidestepte. Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii
- Îți va plăcea și articolul 20 de lucruri pe care mămicile nu vor să le audă