Din păcate, generația actuală de copiii își petrece din ce în ce mai puțin timp jucandu-se în aer liber. Tabletele, jocurile video și televizoarele au luat locul jocurilor copilăriei noastre, precum “Elastic”, “Rațele și vânătorii”, “Mâța” sau “Șotron” in timp ce numărul copiilor obezi devine îngrijorător. Aici intervine bineînțeles și comoditatea, o plimbare cu bicicleta de exemplu implicând evident mult mai mult efort decât orice activitate la interior. Pe de altă parte, joaca în natură a ajuns să nu mai aibă loc in programul încărcat al copiilor, aceștia fiind efectiv copleșiți de multitudinea de teme și activități extracuriculare care le ocupă tot timpul.
Acest articol se dorește a fi o pledoarie pentru joaca în natură. În speranța că, conștientizând numeroasele beneficii ale jocului în aer liber, mai mulți părinți își vor duce copiii (sau îi vor îndemna, dacă vorbim de copiii mai mari) să se joace afară.
Haideți să vedem împreună de ce este importantă joaca în natură pentru copii:
#1 Beneficii intelectuale
Cum cei micii sunt curioși, natura le oferă o sursă nesfârșită de oportunități de învățare. În timpul jocului nestructurat în aer liber, copiii inventează jocuri noi, explorează natura și își pun întrebări. De asemenea, ei își dezvoltă abilitățile de luare a deciziilor și abilitățile de organizare. Prin intermediul jocului individual și cooperativ, copiii învață să rezolve probleme, să urmeze reguli și să-i respecte pe ceilalți.
Jucându-se în natură, copiii își pot descoperi diverse hobby-uri si interese. De exemplu un interes pentru științele naturii sau pentru ecologie pe care altfel nu l-ar fi avut. Încurajați noile interese oferindu-i ocazii pentru a-și continua descoperirea. De exemplu, dacă copilul dorește să învețe mai multe despre păsări, duceți-l la mai multe plimbari în parc, în pădure sau la gradina zoologică.
#2 Beneficii sociale
Un mediu diferit de cel de acasă sau de la grădiniță sau școală le oferă copiilor posibilitatea de a interacționa și de a se juca cu persoane noi. Astfel, copiii învață cum să lege prietenii. Joaca în natură le oferă copiilor șansa de a colabora, de a-și folosi imaginația și de a se distra cu alții copiii. Interacționand într-un grup, cei mici învață să împartă cu ceilalți, să respecte reguli și să fie empatici.
#3 Beneficii fizice
Beneficiile pentru sănătate ale jocului în aer liber sunt imense. Dacă îi permiteți unui copil să iasă la aer curat, să își miște corpul, să alerge și să se joace, acesta își va dezvolta mușchi și oase mai puternice. Riscul de a dezvolta obezitate se va reduce. Joaca în natură le oferă copiilor o altă categorie de obiecte cu care să se joace, diferite de cele de interior cu care sunt obișnuiți.
Fie că este vorba de cățăratul într-un copac sau de construirea unui castel de nisip, fiecare activitate desfășurată în natură le dezvoltă abilitățile motorii într-un fel sau altul. Lumina soarelui va crește cantitatea de vitamina D primită de copil, iar sistemul său imunitar va beneficia de pe urma activitățlor în aer liber.
#4 Crește nivelul de fericire
Este dovedit faptul că o persoană care petrece mult timp afară este o persoană mai fericită. Frumusețile naturii, soarele și aerul curat stimulează hormonii fericirii, ceea ce înseamnă o stare de spirit mai bună. Jocul în aer liber este o excelentă ocazie pentru copii de eliberare într-un mod pozitiv a oricăror frustrări sau energii acumulate. De asemenea, le asigură o dispoziție mai bună pe tot parcursul zilei și îi ajută să doarmă liniștiți noaptea.
#5 Promovează independența
Studiile au arătat că joaca în natură îi ajută pe copii să își dezvolte sentimentul de independență. Chiar dacă părinții sunt aproape, joaca afară oferă copiilor sentimentul de libertate pe care rareori îl experimentează în alte contexte.
Copiii au șansa de a explora și de a experimenta fără senzația de supraveghere constantă a părinților. Această libertate le permite să inventeze noi jocuri cu prietenii, să încerce lucruri noi și să își cunoască limitele și capacitățile. Încrederea pe care o vor dezvolta prin aceste descoperiri îi va ajuta mult pe măsură ce cresc.
- Îți va plăcea și articolul Cum să crești un copil independent – 8 sfaturi care chiar te vor ajuta
Trucuri pentru a încuraja joaca în natură:
1. Organizează cât de multe ieșiri cu prietenii
Vorbește cu prieteni sau colegi care au copii de vârste apropiate și organizează ieșiri împreună în parc. Copiilor li se va părea mult mai atractivă o astfel de ieșire decât una doar cu părinții.
2. Transformă-ți curtea într-un loc de joacă
O modalitate ușoară de a-ți scoate copiii afară este să îți transformi curtea într-un loc de joacă. Cu puțină creativitate, cum ar fi agățarea unui hamac, montarea unui cort sau a unei lazi cu nisip, îi poți oferi copilului o zonă de joacă atractivă.
3. Faceți activități de interior în aer liber
Faceți activitățile de interior mai amuzante, ducându-le în aer liber. În timp ce tu lenevești pe terasă, copilul se poate juca afară, de exemplu cu păpuși sau cu mașinuțe. Alternativ, puteți întinde o pătură pe iarbă și citi cărți împreună.
4. Cumpără copilului jucării de exterior
Copilul va considera o ieșire în natură mult mai interesantă dacă are la dispoziție jucării sau echipamente sportive atractive: discuri frisbee, rachete de badminton, coardă, role, trotinetă, sanie, zmeu etc. Și mingi. Muuulte mingi.
Este esențial ca orice sa fie facut cu moderație, iar acest lucru include și joaca în natură. În timp ce dezavantajele nu sunt semnificative, cel mai bine este să păstrați un echilibru între toate activitățile.
La ce să fiți atenți atunci când scoateți copiii în natură:
- Un exces de ieșiri în aer liber îl poate face pe copil să își neglijeze studiile. Așa cum am menționat mai devreme, este important să se găsească un echilibru între toate activitățile, inclusiv studiile și joaca în aer liber.
- În zilele însorite, nefolosirea protecției solare poate duce la arsuri și probleme ale pielii pe termen lung. De asemenea, pe timpul iernii fiecare copil are nevoie de haine adecvate pentru a se menține cald. Fiecare anotimp vine cu problemele sale de siguranță pe care trebuie să le luați în considerare.
- Asigurați-vă că locul de joacă nu prezintă riscuri precum echipamente defecte, diverse obiecte ruginite, cioburi, crengi ascuțite etc
- Când mergeți în zone cu iarbă, este important să aveți la îndemână spray împotriva căpușelor.
- Asigurați-vă că aveți apă în permanență la voi pentru ca cel mic să se hidrateze în timpul și după joacă.
Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook 🙂 Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii.