Ce am aflat eu studiind sute de pagini de internet incluzând studii ale unor specialiști în comportamentul copiilor, a fost că aceste jocuri de construit sunt o parte deosebit de importantă a dezvoltării sănătoase a copilului. Ele au numeroase beneficii pentru copii, așa cum voi descrie puțin mai jos.
Ce sunt jocurile de construit?
Jocurile de construit sunt acele jocuri în care un copil folosește jucării sau diverse obiecte pentru a construi sau crea ceva. Copiii învață multe în timp ce construiesc, de aceea accentul ar trebui să fie pus întotdeauna pe proces, nu pe “produsul final”.
De multe ori, aceste jocuri de construit se îmbină cu jocul de rol. Aceasta deoarece copiii dau viață ideilor lor într-o formă fizică și apoi le folosesc ca parte a unui joc de “interpretare” a unor scenarii de viață. De exemplu, copilul își imaginează că este șeful unei echipe de constructori iar din cuburi, nisip, utilaje în miniatură și diverse figurine imaginează un șantier. Mai multe in articolul Ce este jocul de rol și care sunt uimitoarele lui beneficii pentru copii
La ce vârstă începe copilul să fie interesat de jocuri de construit?
Există diferite etape ale jocului de construcție. Acesta începe deîndată ce copiii mici încep să creeze la modul intenționat, în jurul vârstei de doi ani. Copiii trec prin mai multe niveluri de maturitate și de înțelegere a construcției și creației intenționate.
Să luăm exemplul construirii unui turn. Un copil de 2 ani poate începe să stivuiască intenționat cuburi pentru a face un “turn” înalt, dar nu încearcă încă să construiască o clădire reală. Intenția lui este să vadă dacă poate să stivuiască cuburi fără ca turnul să cadă și câte cuburi poate stivui. Uneori, intenția este doar de a stivui cuburile pentru a le răsturna.
În schimb, un copil mai mare poate decide să construiască un adevărat turn pentru a ține o prințesă înăuntru, cu ferestre, un șanț, un pod etc.
Beneficiile jocurilor de construit în copilăria timpurie
#1 Dezvoltarea cognitivă
Pe măsură ce copiii construiesc, ei planifică, rezolvă, generalizează și analizează. Această activitate le stimulează creierul în multe feluri, determinându-i să gândească și să construiască noi concepte.
#2 Abilități matematice timpurii
În timp ce construiesc, copiii deprind concepte numerice timpurii. Ei învață despre:
- Conceptul de înălțime – acest turn este mai înalt decât acela.
- Numere – acest turn are mai multe/mai puține cuburi decât acela.
- Conceptul de sortare – unele cuburi pot fi grupate după mărime, formă si culoare.
- Noțiuni de bază de adunare și scădere – dacă adaug un cub, turnul devine mai înalt, iar dacă scot unul devine mai scurt.
- Formele geometrice
#3 Abilități sociale
Construcția este adesea o activitate în care copiii se angajează împreună. Pentru a o executa, este nevoie de multă cooperare și planificare comună. Jocurile de construit sunt o ocazie minunată pentru ei de a-și dezvolta abilitățile sociale în timp ce se distrează și lucrează pentru un scop comun.
#4 Abilități motorii fine
Activitățile precum stivuirea cuburilor, înșurubatul, mânuirea și potrivirea unor piese mici, etc stimulează dezvoltarea motricității fine și a coordonarii.
#5 Creativitatea
Deoarece acest tip de joacă este deschis, este o modalitate minunată de a dezvolta creativitatea în primii ani de viață. Copiii își imaginează diverse scenarii în timp ce construiesc. De exemplu, băiețelul meu a imaginat un oraș în miniatură din cuburi, din care a construit blocuri, un parc, o gară etc.
#6 Rezolvarea problemelor
Există atât de multe probleme pe care copiii le rezolvă în timp construiesc și creează, încât acest tip de joacă este unul dintre cele mai bune pentru dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor. De exemplu, cei mici trebuie să experimenteze pentru a-și da seama cum să facă nisipul de consistența potrivită pentru a putea construi un castel, sau cât de mare trebuie să fie baza unei construcții pentru a nu se răsturna.
#7 Încrederea în sine
Un copil care a perseverat în realizarea unei creații și care poate vedea un produs finit ieșit din propriile mânuțe va simți un sentiment de mândrie și de mulțumire. Toate acestea îi vor spori încrederea în propriile forțe.
Cum să încurajezi jocul de construit
Iată câteva sfaturi pentru a vă asigura că cei mici se implică și învață din acest tip de joacă:
– Nu organizați voi joaca copiilor. Cu cât este mai independentă, cu atât mai multe va învăța copilul.
– Oferiți jucării adecvate vârstei, cu care copiii sunt capabili să se joace și oferiți mai târziu jucării mai complexe.
– Depozitați jucăriile de construcție acolo unde pot fi accesate cu ușurință – în cutii pe un raft jos, cum ar fi acesta. Dacă jucariile le sunt accesibile, copiii se vor juca cu ele.
– Vorbiți cu cei mici despre creațiile lor pentru a le oferi vocabularul corect și pentru a le dezvolta abilitățile lingvistice.
– Asigurați un mediu de învățare sigur prin stabilirea unor reguli – cum ar fi să nu arunce cu cuburi, să astepte până când le vine rândul etc.
– Apreciați efortul nu rezultatul final.
Cele mai frumoase și utile jocuri de construit
Mai jos aveți doar câteva exemple din cele mai atractive și utile jocuri de construit. O mare parte din ele le deținem și noi.
1) Cuburile
Cuburile din lemn pe care le puteți cumpăra de aici nu se demodează niciodată și au capacitatea uimitoare de a crește odată cu copiii, pe măsură ce inteligența lor se dezvoltă. Cuburile sunt esențiale pentru o familie în care există un copil mic, promovând abilitățile motorii și sociale ale acestuia și dezvoltându-i logica.
Pentru copiii foarte mici, începători în ale construitului, recomand acest set de cuburi educative din silicon pe care il puteti cumpara de aici
Setul de constructie Mega Blocks cu 150 piese pe care îl puteți cumpăra de aici este de asemenea perfect pentru cei mai mici constructori.
2) Seturile de construcție cu piese magnetice
Piesele magnetice colorate sunt printre cele mai bune jucării pe care le poți cumpăra copilului. Chiar dacă nu sunt ieftine, versatilitatea lor precum și perioada îndelungată în care copilul se joacă cu ele face ca investiția să merite.
Băiețelul meu se joacă cu orele cu un set de 100 de piese magnetice de la Playmags. Din ele construiește castele, blocuri, ferme pentru animale, rampe pentru mașinuțe, etc, posibilitățile fiind practic nelimitate. Idei de joacă găsiți în articolul Cele mai interesante activități cu piese magnetice. Idei uimitoare de joacă și învățare
O variantă mai ieftină a acestui set o puteți cumpăra de aici
3) Lego-urile
Pentru a promova creativitatea, luați în considerare seturi precum aceasta: LEGO Classic – Cutie mare de construcție creativă. Acest set conține 790 de piese în 33 de culori diferite, stimulând imaginația copilului atunci când construiește liber, fără instrucțiuni.
4) Nisipul kinetic
Nisipul kinetic este o jucarie creativă, copiii putând construi acasă un castel de nisip, la fel ca pe plajă! Nisipul kinetic nu se usucă și nu se întărește niciodată. Un set interesant puteți cumpăra de aici
5) Banc de lucru cu unelte
Încă de mici, copiii vor intra în lumea meseriașilor, apropiindu-se astfel de lumea celor mari într-un mod distractiv. Această jucărie va ajuta la dezvoltarea motricității fine, în plus micii meseriași vor asimila cunoștințe din lumea atelierelor și uneltelor. Jucăria este fabricată in Franța și imită uneltele de lucru ale renumitului brand Black & Decker. O puteți comanda de aici
Dacă acest articol despre cele mai utile jocuri de construit ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook @mamicidestepte