Parenting

10 lucruri pe care tații ar trebui să-i învețe pe copii

Să fii tată înseamnă mai mult decât să asiguri nevoile fizice ale copiilor. Înseamnă să fii prezent în viața lui sau a ei. Înseamnă responsabilitatea de a transmite copiilor câteva importante lecții de viață, care îi vor ajuta să devină adulți de succes.

Legătura cu tata este unul dintre cele mai prețioase lucruri pentru un copil, fată sau băiat. Orice copil are nevoie de o figură paternă în viața lui. Chiar dacă toate “lecțiile” despre care vom vorbi în continuare pot fi primite și de la mamă, părerea mea este că totuși ele au mai mare impact dacă sunt primite direct de la tată.

Așadar, haideți să vedem câteva dintre cele mai importante lucruri pe care tații ar trebui să-i învețe pe copii: 

10 lucruri pe care tații ar trebui să-i învețe pe copii

1. Autocontrolul și disciplina (fizică si psihică) 

Tații ar trebui să-i învețe pe copii să-și controleze impulsurile și reacțiile în situații dificile. Explică-le faptul că autocontrolul și moderația sunt necesare pentru a lua decizii bune în viață și pentru a evita dependența de vicii precum alcoolul sau jocurile de noroc, care nu duc la nimic bun.

Încurajează-ți copiii să se implice în mod regulat în activități fizice. Aceasta înseamnă orice, de la sporturi precum fotbal, baschet sau tenis și până la o simplă plimbare prin cartier. Exercițiile fizice întăresc corpul și mintea, reduc nivelul de stres și îmbunătățesc starea de spirit. Încearcă sa stabilești programul familiei astfel încât activitatea fizică să fie făcută cât de des.

2. Responsabilitatea

În al doilea rând, tații ar trebui să-i învețe pe copii să fie responsabili, să răspundă pentru acțiunile lor. Vorbește-le despre importanța finalizării sarcinilor, a respectării angajamentelor și a asumării răspunderii pentru greșeli. Insuflându-le aceste valori, îi poți ajuta să devină adulți responsabili,  care vor prospera atât la nivel personal cât și profesional.

3. Abilități practice

Lucruri pe care tații ar trebui să-i învețe pe copii

Pentru orice adult, este important să știe cum să întrețină casa și cum să facă mici reparații. Prin urmare, fiecare copil ar trebui să deprindă minim de abilități practice. Pe mine, tata m-a învățat printre altele cum să folosesc o șurubelniță sau un ciocan pentru mici reparații, cum să bat un cui și cum să schimb un bec. M-a învățat cum să plantez un pom și cum să fac un foc. M-a învățat să alimentez mașina cu benzină, să o spăl, să completez lichidul de spălare a parbrizului, să umflu o roată sau la nevoie să o schimb singură. M-a învățat să mă dau pe bicicletă și să patinez.

Tata m-a învățat ce înseamnă conducerea defensivă a mașinii. De la el am învățat să conduc prudent și să devin un șofer foarte bun, având până acum 200.000 km parcurși fără niciun accident.

4. Perseverența, rezistența și curajul

Viața este plină de suișuri și coborâșuri, fiind responsabilitatea părinților să își învețe copiii cum să facă față greutăților. Încurajează-i să iubească provocările, să învețe din eșecuri și să nu renunțe niciodată. 

Tații sunt cei care își ajută copiii să devină persoane puternice și rezistente pur și simplu “cocoloșindu-i” mai puțin decât mamele. Exemplu: a picat biscuitele pe jos în casă. Mama sare repede să-l arunce la gunoi. Tata: ”e ok, poți sa-l iei și să-l mănânci, nu-i nicio problemă” ideea fiind că, câțiva microbi nu fac decât să întărească sistemul imunitar. Sau: afară sunt 18 grade și adolescentul iese afară în tricou. Mama: ”ia-ți dragă o bluză că o să răcești”. Tata: “lasă că-i bine așa, se călește”. Așa era tatăl meu. Ulterior am realizat că atitudinea aceasta a fost cel mai mare dar pe care mi l-a oferit.

Curajul este o abilitate pe care copiii o deprind în principal de la tați. Mamele sunt de regulă mai fricoase 🙂 Uneori, în momentele în care emoțiile ne copleșesc, curajul este tot ceea ce avem nevoie. Un moment de curaj de a face ceva, de a spune ceva sau pur și simplu de a accepta ceva, indiferent de teamă de a fi judecați sau de jenă, poate uneori schimba vieți.

Copiii au adesea nevoie de un mic imbold pentru putea ieși din zona lor de confort. Forța lor interioară nu este întotdeauna suficientă în situații dificile. O doză de curaj care să îi ajute să facă pasul cel mare, să își depășească temerile și să facă ceea ce își doresc să facă, este suficient.

Eu mă consider o persoană curajoasă. Sau cel puțin mai curajoasă decât media 🙂 Sunt convinsă că această calitate am deprins-o de la tatăl meu.

Lucruri pe care tații ar trebui să-i învețe pe copii

5. Independența

În calitate de tată, este important să încurajezi independența și încrederea în sine a copiilor.

Un tată este mai bun decât o mamă la acest subiect deoarece nu are atât de des tendința să sară în ajutorul copilului pentru orice fleac. Se spune că dacă vrei să-ți ajuți copilul, să nu faci pentru el lucruri care este perfect capabil să le facă singur, deoarece nu faci decât să crești un nepriceput, un individ care nu se va descurca pe cont propriu când va fi adult.

De asemenea, încurajează-ți copiii să gândească critic (pentru sfaturi vezi articolul Activități și jocuri pentru dezvoltarea gândirii critice a copiilor), să ia decizii, să-și spună deschis și răspicat punctul de vedere și să știe să argumenteze. Făcând aceste lucruri, îi ajuți să devină adulți de succes, care se pot descurca în viață.

6. Gestionarea corectă a banilor

Abilitățile de gestionare a banilor sunt esențiale pentru o viață de succes. Tații ar trebui să-i învețe pe copii despre valoarea banilor, despre cât este de important să economisești, să-ți faci un buget și să iei decizii financiare înțelepte. Îți recomand cu drag să citești articolul Cum învățăm copiii despre valoarea banilor?

Fă-ți copiii să înțeleagă că banii nu sunt nelimitați și că nu este înțelept să faci cumpărături din impuls. Echipându-ți copiii cu aceste abilități încă de timpuriu, îi pregătești pentru un viitor stabil și prosper.

7. Gestionarea cu demnitate a victoriilor și înfrângerilor 

Nicio persoană nu câștigă tot timpul, indiferent de cât de mult efort depune. Înfrângerea este ceva greu de digerat pentru majoritatea copiilor. O înfrângere la un joc, o notă proastă la școală, un examen picat sau incapacitatea de a îndeplini o sarcină, toate acestea pot deprima copiii mai sensibili. Tații ar trebui să-i învețe pe copii că este în regulă să mai și piardă din când în când. Eșecul nu este un ucigaș de vise. Este doar ceva care îți semnalează că poți să faci lucrurile în alt mod, să te ridici, să te ștergi de praf și să incerci din nou. Învață-l pe cel mic să dea mâna cu învingătorul, să-l aprecieze că a fost mai bun, să evite scuzele și să nu dea vina pe coechipierii săi. Aceasta înseamnă a pierde cu demnitate.

Pe  de altă parte, și victoriile ar trebui gestionate cu demnitate. Nu trebuie să te bucuri într-un mod umilitor pentru adversar. Acesta ar trebui felicitat pentru efortul depus și încurajat să meargă mai departe.

8. Orientarea în spațiu 

Lucruri pe care tații ar trebui să-i învețe pe copii

Unul din cele mai utile lucruri pe care tații ar trebui să-i învețe pe copii este să știe să se orienteze în spațiu. Pentru situațiile în care se pierde semnalul GPS, simțul orientarii este de aur. Un copil mai măricel ar trebui să știe cum să citească o hartă și cum să deducă unde este Nordul. Eu obișnuiesc să uimesc pe toată lumea când mă orientez după soare, în lipsa  semnalului GPS. Aceasta deoarece am învățat de la tata să folosesc o hartă de hârtie pe vremea când nu existau GPS-uri.

9. Respectul față de ceilalți 

Tații ar trebui să-i învețe pe copii să trateze pe toată lumea cu respectul cuvenit, indiferent dacă au de-a face cu un director sau un gunoier. Băieții ar trebui învățați cum să se poarte cu fetele și cu doamnele. Poartă-te la rândul tău frumos cu femeile, astfel încât fiul tău să te aibă drept exemplu pozitiv.

10. Autoapărarea

Viața este uneori periculoasă iar în școli bulying-ul este in floare. Prin urmare, este foarte util pentru un copil, fată sau băiat, să dețină minim de cunoștințe de autoapărare. Și aceasta este o abilitate care am deprins-o de la tata, fiindu-mi de mare ajutor. Tata este cel despre care se spune în mod tradițional că este protectorul familiei, el fiind cel care-și invață copiii cum să se protejeze singuri, chiar înainte de a lua lecțiile de karate la care din cauza programului încărcat le este câteodată greu să ajungă.

În concluzie, dragi tați, sper ca acest articol v-a făcut să conștientizați și mai mult rolul imens pe care îl aveți. Faceți-vă timp și fiți prezenți cât de mult în viața copiilor voștri.  Aceștia au nevoie de voi mai mult decât vă puteți închipui. Urez tuturor tăticilor La mulți ani de Ziua Tatălui.

Articol scris în memoria tatălui meu.

Dacă acest articol ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook. Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *