Gândirea critică este o abilitate valoroasă, care eu m-am străduit să o dezvolt copilului încă de la cea mai fragedă vârstă. Și cum se știe că cea mai bună metodă de învățare este joaca, și dezvoltarea gândirii critice a copiilor poate fi făcută cum altfel decât prin joacă.
Gândirea critică îi ajută pe copii să gândească dincolo de ceea ce este evident. Este o abilitate esențială pentru viață, care este necesară în toate domeniile de activitate. Gândirea critică este un instrument care ne ajută să luăm decizii informate și raționale. Pe scurt, este abilitatea de a analiza informațiile existente pentru a lua o decizie logică. Un copil cu o gândire critică este capabil să pună întrebări, să coreleze informații și idei, să facă alegeri raționale și, cel mai important, să își justifice propriile decizii.
În acest articol vă voi împărtăși câteva activități și jocuri pe care le puteți face împreună cu micuțul vostru pentru dezvoltarea gândirii critice.
#1 Câte cuvinte poți găsi?
Acest joc îl provoacă pe copil să se gândească la cuvinte care se încadrează într-o temă sau categorie. Alege o categorie, cum ar fi culorile, și fixează un cronometru la un minut. Cere-i copilului să numească cât mai multe cuvinte care se încadrează în categoria respectivă, fără a repeta niciunul. Numără cuvintele și notează numărul într-un carnețel. Copilul va fi motivat să depășească totalul în runda următoare.
Exemple de categorii: vehicule, obiecte de îmbrăcăminte, animale, legume etc.
#2 Ghici ce este?
Ține un obiect sau o jucărie la spate. Copilul trebuie să ghicească ce este, punând întrebări pentru a afla indicii.
Pentru prima dată când jucați acest joc, cere-i copilului să ascundă el un obiect, astfel încât să-i poți oferi un model pentru tipurile de întrebări permise. Apoi faceți schimb și lasă copilul să formuleze întrebări. Cu timpul, copilul va învăța cum să pună întrebări țintite care să-i restrângă opțiunile.
Exemple:
- Este moale sau tare?
- Pot să îl mănânc?
- Îmi încape în mână?
- Scoate vreun sunet?
#3 “X și 0”
X si 0 este un joc binecunoscut, excelent pentru dezvoltarea gândirii critice și, de asemenea, pentru dezvoltarea abilităților de planificare. Desenează un tabel simplu ca cel de mai jos pe hârtie sau pe o tablă. Adăugați pe rând un 0 sau un X în tabel. Câștigă cine poate face primul un rând de trei simboluri.
#4 Văd cu ochișorul meu
Acest joc poate fi jucat în mai multe moduri, de exemplu, găsirea obiectelor pe baza sunetelor inițiale (învățarea literelor) sau a culorilor (recunoașterea culorilor). Pentru dezvoltarea gândirii critice a copilului tău, preferabil să jucați acest joc folosind indicii descriptive care nu implică sunete sau culori.
Exemplu: văd cu ochișorul meu ceva care este rotund și cu care te poți juca. Văd cu ochișorul meu ceva care zboară, bâzâie și produce miere.
#5 Inventează o poveste
Acest joc ajută atat la dezvoltarea gândirii critice cât și a limbajului. Începe prin a inventa o introducere la o poveste: A fost odată ca niciodată o pisică mică și gri. Copilul va trebui să adauge o propoziție la poveste, schimbând astfel direcția poveștii: micuța pisică gri s-a pierdut în pădure. Apoi adăugă tu o propoziție și astfel povestea continuă: dintr-o dată, a auzit o șoaptă în spatele ei și s-a speriat. Acest joc se termină de obicei cu hohote de râs și cu o poveste drăguță, dar folosește multă gândire și imaginație.
#6 Construiește o structură din scobitori
Îndemnați copilul să construiască structuri 3D din scobitori sau mici bețe și diverse materiale care pot fi folosite pentru a uni scobitorile – de exemplu bile din plastilină sau jeleuri. Aceasta este o activitate STEM care va incuraja gândirea critică a copilului și abilitățile de rezolvare a problemelor, pe măsură ce acesta încearcă să își dea seama cum să unească piesele astfel încât să echilibreze structura.
#7 Joaca cu cuburi sau Lego-uri
Dacă copilul tău îi place să se joace cu cuburi sau Lego-uri, provoacă-l să construiască în jurul unei teme de exemplu o fermă sau o stație spațială. Mai jos vedeți orașul construit de băiețelul meu din cuburile cumpărate de aici
Așa cum am discutat și în articolul Tu știi ce este joaca nestructurată și care sunt beneficiile acesteia pentru copiii? cuburile nu se demodează niciodată și au capacitatea uimitoare de a crește odată cu copiii, pe măsură ce inteligența lor se dezvoltă. Cuburile sunt esențiale pentru o familie în care există un copil mic, promovând abilitățile motorii ale acestuia și dezvoltându-i logica și abilitatea de a vedea în spațiu.
#8 De-a v-ați ascunselea
În această variantă a cunoscutului joc de-a v-ați ascunselea se ascunde un obiect în locul unei persoane. Aceasta presupune să dai indicații sau indicii pentru locul unde este ascuns obiectul. Ascunde obiectul, apoi oferă indicii de genul:
- Este departe de aici.
- Este în afara casei.
- Este în apropiere.
- Este la umbră.
Aceste indicii pot fi ușoare sau dificile, în funcție de vârsta și dezvoltarea gândirii copilului tău.
#9 Citește-i cărți
Cu privire la beneficiile cititului pentru copiii, îți va plăcea articolul 6 beneficii ale cititului pentru copiii mici și bebeluși. Recomandări de lectură
Una dintre cele mai utile activități pe care le poți face în fiecare zi în timp ce îi citești copilului, încă de când acesta înțelege cuvintele, este să îi pui întrebări despre ce i-ai citit, pentru dezvoltarea gândirii critice și a limbajului. De exemplu: ce crezi că urmează să se întâmple dacă personajul X ia o anumită decizie. Sau: crezi că acțiunea se întâmplă ziua sau noaptea? Sau: poți să-mi spui într-o propoziție despre ce este vorba în această poveste?
#10 Jocuri de sortare și asociere
Jocurile de sortare, potrivire și asociere sunt activități în care copilul trebuie să potrivească, respectiv să facă asocieri între diferite obiecte, în baza unor criterii precum ar fi: forma, culoarea, numărul, destinația, apartenența la o anumită categorie precum și multe altele. Potrivind și clasificând, copilul trebuie să descopere similarități, diferențe sau relații între obiecte.
În articolul Ce sunt jocurile de potrivire și asociere și de ce sunt utile pentru copiii mici găsiți fișe printabile create de mine pentru băiețelul meu, pe care le puteți descărca gratuit.
#11 Puzzle-urile
Rezolvarea puzzle-urilor este o activitate excelentă pentru exersarea și perfecționarea gândirii critice. Fie că este vorba de cuvinte încrucișate, Sudoku sau puzzle-uri obișnuite, fiecare tip de puzzle aduce provocări unice care implică gândire critică și abilități de rezolvare a problemelor.
#12 Pune-i întrebări
Întrebările pentru copii pe care le vei găsi în articolul Întrebări haioase pentru copii oferă copilului două alternative din care să aleagă. Este important să ceri copilului să-și justifice răspunsurile, pentru a observa cum gândește. Unele întrebări îl vor face pe copil să izbucnească în râs; unele sunt puțin mai serioase. Unele sunt simple, iar altele îi vor pune mintea la treabă. Însă toate îl ajută pe copil să-și dezvolte vocabularul precum și abilitățile de luare a deciziilor și de gândire critică. Și cu siguranță îl vor ține ocupat o vreme 🙂
Dacă acest articol despre dezvoltarea gândirii critice ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook. Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii