Ce sunt jocurile de potrivire și asociere?
Jocurile de potrivire și asociere sunt activități în care copilul trebuie să potrivească, respectiv să facă asocieri între diferite obiecte, în baza unor criterii precum ar fi: forma, culoarea, numărul, destinația, apartenența la o anumită categorie precum și multe altele. Potrivind și clasificând, copilul trebuie să descopere similarități, diferențe sau relații între obiecte.
Pentru ce vârstă sunt potrivite jocurile de potrivire și asociere?
Fiecare copil se dezvoltă in felul lui, de aceea este dificil de răspuns la această întrebare. Eu am început să prezint copilului meu genul acesta de activități pe la 2 ani. Am început cu activități simple, de potrivire și sortare a obiectelor după culoare și după formă. Activitățile de mai jos au avut mare succes după doi ani jumătate, în jurul vârstei de 3 ani. După 3 ani și ceva am continuat cu activități de potrivire însă mai complexe.
La ce sunt utile jocurile de potrivire și asociere?
Poate o să mă întrebați ce m-a apucat să fac astfel de activități? Ar fi fost mai simplu să cumpăr copilului multe jucării care să îl distreze. Răspunsul este simplu – pentru că am citit mult, am studiat și am ajuns la concluzia că aceste activități sunt utile, ajutând copilul să-și dezvolte mintea. Spre deosebire de anumite jucării care, cumpărate în cantitate mare, nu fac decât un deserviciu celui mic.
Îți va plăcea și urmatorul articol: Copilul tău are prea multe jucării?
Chiar dacă par simple, genul acesta de jocuri sunt extrem de eficiente pentru dezvoltarea cognitiva a copiilor mici. În același timp pot fi și distractive, fiind o modalitate draguță de a petrece timp conectându-te cu copilul tău.
Mai exact, ce calități dezvoltă copilului aceste jocuri?
1) Concentrarea și atenția la detalii
Încercând să potrivească obiecte, copilul își va dezvolta atenția și treptat va învăța să se concentreze perioade din ce în ce mai lungi de timp și să fie atent la detalii.
2) Logica și capacitatea de a rezolva probleme
Logica este una din calitățile pe care am încercat să i-o dezvolt copilului încă de la cea mai frageda vârstă. De ce? Pentru că sunt convinsă că o gândire logică și organizată te ajută mult în viață. Când implici copilul în genul acesta de activități, el își dezvoltă alături de logică și gândirea critică deoarece trebuie să raționeze care obiect se potrivește cu care și de ce.
3) Abilități matematice de bază
Anumite activități, de exemplu cele în care copilul trebuie să unească o cifră cu numărul corespondent de obiecte sau cele în care trebuie să sorteze toate obiectele de aceeași formă îi dezvoltă celui mic abilități matematice de bază precum să învețe cifrele, să numere și să recunoască formele geometrice.
4) Vocabularul
Poți profita de activitate pentru a discuta cu copilul despre diverse obiecte sau animale care apar în cadrul activităților.
Împărtășesc cu voi câteva exemple de jocuri de potrivire și asociere pe care le-am creat pentru băiețelul meu:
1) Găsește căsuța fiecărui animal – vorbește copilului despre locul în care „locuiește” fiecare animal, respectiv albina în stup, peștele în acvariu, cocoșul în coteț, câinele în căsuța lui și papagalul în colivie. Ulterior încurajează copilul să traseze o line între fiecare animal și căsuța lui.
2) Ce ne dau animalele – copilul trebuie să traseze o line între fiecare animal și ce ne dă el. Puteți avea în același timp o discuție despre utilitatea animalelor: vaca ne dă lapte, oaia lână, porcul carne, rața pene iar găina ouă.
3) Ce mănâncă animalele – copilul va trasa linii între iepure și morcov, maimuță și banana, cal și iarbă, șoarece și cașcaval, respectiv pinguin și pește.
4) Potrivește jumătățile – copilul va trebui să unească cele două jumătăți ale unui animal.
5) Potrivește umbrele – decupează animalele din pagina următoare și încurajează copilul să le potrivească pe umbrele corespondente din prima imagine.
6) Fiecare meserie cu vehiculul potrivit – un moment bun să discutați despre meseriile de polițist, pompier, fermier și medic.
7) Unește fructul cu miezul său – în timp ce copilul trasează liniile, provocați-l la o discuție despre fructe, ce culoare și ce gust au.
8) Sortarea vehiculelor – unele mijloace de transport precum avionul sau elicopterul zboară, mașina se deplasează pe șosea, etc
9) Obiecte care se potrivesc – anumite obiecte pur și simplu „merg împreună”, precum scaunul cu masa, telecomanda cu televizorul etc.
Cum puteți folosi aceste fișe pentru jocuri de potrivire și asociere?
- Fie le imprimați color, iar copilul va trasa liniile cu creionul
- Fie, ca să le puteți refolosi de cate ori aveți chef, le puteți imprima și lamina, iar copilul va folosi o cariocă de tip „scrie și șterge”. Dacă nu aveți imprimantă și laminator acasă sau la birou, în mall-uri găsiți firme care prestează servicii de print color și laminare.
Poți descărca de aici toate fișele GRATIS în format pdf dând click dreapta pe fiecare imagine și alegând opțiunea Save image. Descărcarea gratuită este pentru uzul vostru propriu (nu comercial).
Dacă ti-au plăcut aceste activități, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook @mamicidestepte.ro. Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii
- Îți va plăcea și articolul Fișe despre albine – download gratuit