Știați că expunerea timpurie la lectură are o influență profundă asupra învățării copiilor pe tot parcursul vieții lor? Un copil căruia un părinte îi citește câștigă un avans în ceea ce privește abilitățile lingvistice și cunoștințele iar cititul este un bun prilej de apropiere între cei doi. Vestea cea mai bună este că beneficiile cititului pentru copiii mici și bebeluși durează toată viața.
Atunci când îi citești copilului tău îi oferi cunoștințe de bază despre lume, ceea ce îi ajută să înțeleagă ceea ce vede, aude și experimentează. Prin citit, copiii mici și bebelușii sunt expuși la cuvinte, concepte și idei noi.
Iată care sunt beneficiile cititului pentru copiii mici și bebeluși. Fiecare beneficiu include cărți recomandate de care să vă bucurați împreună cu copilul vostru. Nouă ne-au plăcut tare mult!
1) Îmbogățește competențele lingvistice ale copilului
Copiii cărora li se citește în mod regulat de la o vârstă fragedă dezvoltă o bază solidă de competențe lingvistice, în pregătirea mersului la grădiniță sau școală. Vor avea un vocabular mai bogat si vor vorbi mai fluent.Creierul unui copil mic este ca un burete, absorbind toate informațiile pe care le vede, le aude și le simte în timpul petrecut împreună citind.
Următoarele cărți oferă ilustrații captivante, având un text cu rimă repetitivă și un vocabular adecvat vârstei:
Ursule brun, ursule brun, tu ce vezi? – autor Bill Martin Jr.
Cu ilustrații deosebite și cu un text amuzant și ritmat, „Ursule brun” este o carte care invită copiii de vârste mici să se joace și să se familiarizeze cu primele noțiuni despre culori și animale. Datorită structurii sale repetitive și dinamice, este o carte-jucărie foarte potrivită pentru numeroase activități și jocuri atât acasă cât și la grădiniță. Cartea o puteți cumpăra de aici
Omida mâncăcioasa – autor Eric Carle
O poveste despre speranță. O mică omida iese din ou foarte înfometata și pornește la drum să caute de mâncare. Luni găsește un măr, marți mănâncă două pere, miercuri trei prune și așa mai departe, iar sâmbătă o doare burtica de cât de mult a mâncat. Își revine ronțăind o frunză… Se retrage apoi foarte obosită în cocon și doarme două săptămâni. Când se trezește și iese din cocon se transformă într-un minunat fluture. Cartea o puteți cumpăra de aici
Pete motanul și nasturii săi șic – autor Eric Litwin
Pete Motanul își iubește la nebunie cămașa favorită și cei patru nasturi șic. “Nasturii mei, nasturii mei, am patru nasturi șic.” Dar când îi sare un nasture, plânge oare Pete? Nicidecum! El cântă în continuare:”Nasturii mei, nasturii mei, am trei nasturi șic.” Numără împreună cu Pete în această poveste drăguță și cântă mai departe cantecelul. Cartea o puteți cumpăra de aici
2) Promovează înțelegerea anumitor sentimente și acumularea de cunoștințe
Citirea cărților le oferă copiilor ocazia de a pune întrebări. Pe măsură ce copiii încep să își dezvolte abilitățile lingvistice, îi veți auzi întrebând diverse lucruri atunci când ascultă o poveste.
Acest lucru se datorează faptului că ei doresc să înțeleagă cum și de ce se întâmplă evenimentele. Încep să înțeleagă emoțiile și relația dintre cauză și efect. Pe măsură ce le sunt introduse noi cuvinte în vocabularul lor, copiii mici încep să înțeleagă mai multe despre lumea din jurul lor. Încep să învețe despre animale, diverse locuri, forme, culori, natură etc.
Marea carte cu îmbrățișări – autori Claire Freedman, Gavin Scott
Micul Martin ar vrea să ia În brațe lumea toată, Dar, fiindcă singur n-are cum, are o idee. Academia de îmbrățișări, desigur! Cursuri de îmbrățișat girafe cu gâtul lung, caracatițe cu multe brațe, chiar și porcușorii spinoși. Micul Martin îi învață pe ursuleți cum se împarte iubirea cu ajutorul îmbrățișărilor. Cartea o puteți cumpăra de aici
3) Îmbunătățește concentrarea
Un alt beneficiu al cititului pentru copiii mici și bebeluși este îmbunătățirea abilităților de concentrare și a atenției. Majoritatea bebelușilor și copiilor mici tind să fie în continuă mișcare pe măsură ce învață despre lumea din jurul lor. Cititul împreună îi permite unui copil mic să înceapă să învețe cum să-și controleze corpul și să se concentreze asupra unei sarcini statice pentru o perioadă scurtă de timp.
Aceasta este o abilitate valoroasă, necesară pentru succesul la școală. De multe ori, cartea preferată îl poate ajuta pe un copil să se relaxeze atunci când este foarte activ, obosit, plictisit sau morocănos.
Cărțile de mai jos sunt povești pe care copiii se vor bucura să le asculte din nou și din nou. După ce vor auzi povestea de mai multe ori, copiii mici se vor bucura să “citească” singuri cartea. Acest lucru ajută la crearea unui obicei pozitiv de a se concentra în timp ce li se citește.
Nu vă atingeți de mierea mea! – autor Jane Chapman
Ursul are un borcan mare cu miere delicioasă. Și nu vrea să-l împartă cu nimeni! Dar Cârtițoi, Șoricilă și frații Iepurici au burtica goală. Ei pornesc prin pădure țopăind, rostogolindu-se, furișându-se și strecurându-se… Oare vor reuși să ajungă la miere fără să-i prindă ursul cel fioros? Cartea o puteți cumpăra de aici
Apasă aici – autor Herve Tullet
Pare a fi o simplă carte… Fă cum îți spune. Uite o bulină galbenă. Apasă aici. Așa, acum întoarce pagina… Surpriză! Nu e o carte așa cum știi, e un joc adevarat pe care copilul îl poate juca singur, cu mama, cu tata sau cu frații. Jocul îl va prinde si va râde mult; sigur va vrea să se joace din nou. Cartea o puteți cumpăra de aici
4) Încurajează imaginația și creativitatea
Cărțile deschid o lume cu totul nouă pentru bebeluși și copii mici. Literatura le permite copiilor mici să exploreze locuri, timpuri și evenimente dincolo de propriile experiențe.
Pe măsură ce copiii mici încep să întâlnească în povești zâne și animale vorbitoare, încep să își imagineze că joacă diverse roluri. Copiii pot visa cu ochii deschiși bazându-se pe povești, dorind să fie cei care salvează planeta, sting incendii sau prind hoți.
Mințile lor în formare sunt acum deschise la posibilități infinite. În plus, ilustrațiile îi atrag pe cei mici în poveste, permițându-le să își creeze propriile “povești” cu creioane colorate, vopsea sau cretă.
Poveștile recomandate mai jos dezvoltă creativitatea și imaginația copiilor, arătându-le că posibilitățile sunt infinite și că greșelile fac parte din proces.
Blu în misiune în jurul lumii – autor Sophie de Mullenheim
Blu este un flamingo neobișnuit. În primul rând, el nu este roz, ci… albastru. Dar este și curajos, perseverent, hotărât. De aceea, el primește o misiune importantă: să adune și să păstreze semințe ale plantelor de pe întreaga planetă. Misiunea sa nu este nici ușoară, nici lipsită de pericole. Dar este și extrem de interesantă pentru că simpaticul flamingo va afla o mulțime de lucruri interesante despre plante și animale din toate colțurile lumii. Cartea o puteți cumpăra de aici
Bobiţă şi Buburuză – autor Erika Bartos
Bobiţă şi Buburuză vă prezintă o serie de poveşti care au loc într-o mică pădure, personajele fiind o mână de prieteni, o frumoasă comunitate a unor gândăcei simpatici. Personajele principale sunt Bobiţă, băieţelul melc, şi Buburuză, fetiţa mămăruţă. Povestirile descriu mici întâmplări din viaţa de zi cu zi a personajelor, în care dragostea şi respectul faţă de natură ocupă un loc important. Cartea o puteți cumpăra de aici
5) Întărește legătura între părinte și copil
Cel mai mare cadou pe care părinții îl pot oferi copilului lor este timpul. Lectura creează oportunități pentru timp de calitate petrecut împreună.Cititul împreună poate începe încă din copilărie și poate dura până la vârsta adolescenței. Deși este posibil ca bebelușii să nu fie capabili să înțeleagă și să proceseze cuvintele care le sunt citite de către un părinte, le place să audă voci familiare și să fie ținuți aproape.
Pe măsură ce cresc, copiii sunt capabili să înțeleagă cuvintele care le sunt spuse de părinți. Aceștia se bucură de timpul petrecut împreună și de faptul că își ascultă părinții vorbind cu ei.Cititul poate fi făcut aproape oriunde. Așteptând în cabinetul medicului, zburând cu avionul sau fiind îmbrățișați împreună în pat.
Părinții pot crea o rutină în care cititul cărților se întâmplă de exemplu în fiecare zi înainte de somn, dar se poate întâmpla și spontan pe parcursul zilei.
Acesta este o categorie specială de cărți – cărțile menite să îți atingă coarda sensibilă; în timp ce citești copilului tău, îi arăți cât de mult îl iubești.
Tati, te rog adu-mi luna de pe cer – autor Eric Carle
Mare, rotundă și strălucitoare – e nespus de frumoasă luna pe cerul înstelat! Îți vine să întinzi mâna și să te joci cu ea. Cum, ești încă prea mic ca să ajungi singur la lună? Atunci, roagă-l pe tatăl tău să te ajute. Va gasi, cu siguranță, o cale. Una dintre cele mai frumoase cărți de Eric Carle, cu pagini pliate care se desfac spectaculos în sus, în jos sau în lateral. Această carte este o poveste despre imaginație și puterea dragostei părinților pentru copii. Cartea o puteți cumpăra de aici
O iubesc pe mami – autori Emma Dodd, Giles Andrea
O poveste ilustrată caldă și înduioșătoare despre relația frumoasă și specială dintre mamă și copil. Cartea o puteți cumpăra de aici
6) Dezvoltă aptitudinile de rezolvare a problemelor
Anumite cărți îl ajută pe copil să găsească soluții la complicațiile care apar în viața de zi cu zi. De asemenea, ele îl pot ajuta pe copil să-și gestioneze fricile. Atunci când un copil se luptă cu probleme specifice gradului său de dezvoltare, cum ar fi lovirea, mersul la grădiniță sau împărțirea lucrurilor cu prietenii, cărțile exemplifică modalități pozitive de a gestiona o anumită situație mai dificilă.
Atunci când un părinte vorbește cu un copil despre o situație, copilul face rareori legătura între “lecția” predată și viața sa. Cu toate acestea, atunci când li se citește o poveste, copilul se poate identifica cu personajele.
Aceste cărți se concentrează pe un personaj pe care îl încearcă un sentiment sau o emoție cu care copilul se va identifica. Văzând cum personajele gestionează situația dificilă, copilul vostru va face referire la personaj în momentele în care va avea nevoie.
Nu există monștri sub pat! – autor Steve Smallman
Pui de Urs e atât de încântat! Pentru prima oară o să doarmă singur în patul lui. Dar camera i se pare acum înfricoșătoare fără fratele lui mai mare. Dincolo de zgomotele ciudate și de umbre, cu siguranță se ascunde un monstru care vrea să-l înfulece! Dar oricine știe că nu există monștri sub pat… Sau există? O poveste foarte amuzantă. Cartea o puteți cumpăra de aici
Pot și singur! – autori Tracey Corderoy, Caroline Pedler
În sfârșit, Bebe Urs poate să-și încheie singur nasturii – chiar și pe cel mai complicat de la noul ghiozdan! E așa de fericit. Dar acum vrea să facă totul singur… O carte perfectă pentru micuţii care încep să descopere singuri lumea! Cartea o puteți cumpăra de aici
Bună dimineața, Lama Lama! – autor Anna Dewdney
Lama Lama se trezește în fiecare dimineață și parcurge câțiva pași simpli, simpatic redați în versuri, pentru a-și începe ziua. Destinată copiilor mici, care merg la grădiniță, cartea e un ajutor important pentru copil pentru a se desprinde de mama dimineața, el urmând a se descoperi oglindit în aceste întâmplări. Cartea o puteți cumpăra de aici
Luați-vă in brațe micuțul și creați amintiri de neuitat în timp ce vă bucurați împreună de o carte frumoasă! Sper că aceste recomandări v-au fost de folos. Lectură plăcută!
Dacă acest articol despre beneficiile cititului ți-a plăcut, nu uita să dai follow paginii mele de Facebook @mamicidestepte. Pentru a fi la curent cu publicarea altor articole, înscrie-te în grupul de Facebook Activități distractive și educative pentru copii